ФОРМУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
title:
ФОРМУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: synopsis
summary:

Актуальність теми. Формування інноваційної моделі розвитку економіки України потребує удосконалення інвестиційного потенціалу суб’єктів підприємництва, що передбачає забезпечення ефективного і збалансованого розвитку економічних систем, зокрема, через створення сприятливого інвестиційного клімату, становлення фондового ринку, удосконалення фінансово-кредитної системи, реформування відносин власності, активізацію інвестиційної діяльності суб’єктів господарської діяльності. Це потребує розробки ефективних інвестиційних стратегій підприємства, що забезпечують інтенсивний розвиток підприємництва завдяки суттєвому підвищенню продуктивності праці і результативності виробничо-комерційних процесів.

Інвестиційний потенціал є втіленням унікальної комбінації наукових, виробничих і комерційних можливостей підприємства, що сприяє формуванню і ефективному використанню реальних інвестиційних стратегій окремих підприємств, галузей, національних економік в умовах посилення світового конкурентного протистояння. На даному етапі розвитку української економіки підприємницька діяльність, побудована на основі ефективного використання інвестиційного потенціалу, може виступити ефективним інструментом посилення ринкових позицій окремих економічних суб'єктів. Таким чином, необхідність дослідження теоретичних засад формування інвестиційного потенціалу підприємств промисловості зумовлена формуванням нової парадигми економічного розвитку суб’єктів підприємницької діяльності.

Практичне значення дослідження процесів формування інвестиційного потенціалу промислових підприємств полягає у визначені основних факторів його створення, удосконалення і використання з метою створення стратегічних і оперативно-тактичних переваг в умовах конкурентно напруженого ринкового середовища. Виявлення позитивних моментів формування інвестиційного потенціалу, що є об’єктивно обумовленої тенденцією розвитку підприємств промисловості, а також розробка обґрунтованих інвестиційних стратегій підприємств промисловості, є важливою умовою ефективного розвитку національної економічної системи України.

У вітчизняній науковій літературі питання розвитку інвестиційної діяльності, висвітлюються в роботах О.Бедуїна, І.Благуна, І.Бланка, В.Гаврилюка, А.Гукалюка, С.Гуткевича, В.Євтушевського, Ю.Єханурова, С.Ілляшенка, О.Каніщенко, І.Колмикова, В.Константинова, І.Ластовченко, Є.Макарової, Л.Матросової, В.Московкина, А.Наливайка, В.Осецького, В.Подсєвака, А.Попової, В.Пуртова, А.Старостіної, О.Ступницького, В.Цибка, Д.Черваньова, З.Шершньової, І.Юлегіної, та інших. Ця проблематика розглядається в дослідженнях багатьох зарубіжних авторів, зокрема в працях Р.Акоффа, І.Ансоффа, В.Барда, Дж.Грейсона, Дж.Кейнса, Ф.Моділіані, Г.Мінцберга, К.О’Дейла, М.Портера, П.Самуельсона, Дж.Сороса, А.Стрікленда, А.Томпсона, А.Чандлера, І.Фішера, М.Фрідмана та ін.

Разом з тим у сучасній науковій літературі по суті не існує цілісного дослідження проблем формування інвестиційної діяльності підприємств промисловості, недостатньо повно розкрито причинно-наслідкові залежності та наслідки формування і розвитку інвестиційного потенціалу, потребують подальшого визначення та обґрунтування критерії та фактори застосування ефективних інвестиційних стратегій, їх ролі в посиленні конкурентних позицій підприємств промисловості на ринку.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано в межах науково-дослідної теми «Створення ефективної інтеграційної системи управління діяльністю хімічних та нафтохімічних підприємств в ієрархічному конкурентному середовищі» (номер державної реєстрації 0105U000418), що розробляється на економічному факультеті Українського державного хіміко-технологічного університету згідно з тематичним планом фундаментальних наукових досліджень, узгодженого з Міністерством освіти і науки України. Автором досліджено вплив додаткової емісії акцій на економічний стан підприємства.

Дисертаційна робота виконана у межах розробки комплексної держбюджетної науково-дослідної теми економічного факультету ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет» «Удосконалення механізму господарювання підприємств хімічної та нафтохімічної промисловості шляхом задіяння потенціалу маркетингу» (номер державної реєстрації: 0108U001162). Автором досліджено особливості формування внутрішнього і зовнішнього потенціалу підприємств промисловості, виявлено й узагальнено процедуру впровадження інвестиційної стратегії та розроблено інтерактивну модель впровадження інвестиційної стратегії.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є узагальнення теоретичних підходів та розробка практичних рекомендацій щодо формування ефективної інвестиційної стратегії промислових підприємств, як основи формування інноваційної моделі розвитку економіки України. Відповідно до мети автором було поставлено наступні завдання:

-       узагальнити теоретичні підходи до визначення сутності інвестиційного потенціалу промислових підприємств, розкрити сутність внутрішнього і зовнішнього інвестиційного потенціалу промислового підприємства;

-       визначити сутність понять “інвестиційна стратегія”, “інвестиційна потужність” промислового підприємства;

-       розробити модель факторної залежності рівня рентабельності інвестицій від основних показників діяльності підприємства;

-       запропонувати методичні засади оцінювання інвестиційного потенціалу підприємства;

-       визначити взаємозв’язок між динамікою змін інвестиційних ресурсів та впровадженням нових товарів у виробництво;

-       виявити зовнішні та внутрішні фактори, що впливають на формування поля інвестиційної активності промислового підприємства;

-       розкрити роль емісійної діяльності в процесі формування інвестиційного потенціалу промислового підприємства.

 

Об’єктом дослідження є інвестиційна діяльність промислових підприємств.

Предметом дослідження є стратегії формування інвестиційного потенціалу промислових підприємств України.

Методи дослідження. У дисертаційному дослідженні використані загальнонаукові методи пізнання об'єктивної природи економічних явищ і процесів, які визначають використання переваг інвестиційного потенціалу в процесі реалізації інвестиційної стратегії підприємств промисловості. Зокрема, методи аналізу і синтезу, наукових узагальнень, єдності історичного і логічного використані при дослідженні формування інвестиційної стратегії промислових підприємств (параграфи 1.1, 2.3 та 3.1). Метод наукової абстракції при визначенні економічного змісту понять “інвестиційна стратегія” та “інвестиційна потужність” (параграфи 1.1. та 1.2); методи моделювання та системного підходу використовувалися при формуванні критеріїв та системи показників ефективності інвестиційної стратегії систем (параграфи 1.3. та 3.1); методи кількісного аналізу, індукції і дедукції були основою для проведення досліджень методики оцінки інвестиційного потенціалу підприємства (параграф 3.3); моделювання факторної залежності проводилось за допомогою теорії кореляції (параграф 3.2).

Теоретичною основою дисертаційної роботи стали фундаментальні положення економічної теорії, організації виробництва, викладені в українських та зарубіжних наукових працях. Інформаційною базою дослідження слугували дані Державного комітету статистики України, Національного банку України, Міжнародного валютного фонду, Світового банку, матеріали, зібрані під час проведення досліджень підприємств промисловості України.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна полягає у теоретичному обґрунтуванні та розробці практичних рекомендацій щодо формування інвестиційної стратегії підприємства як основи формування інноваційної моделі розвитку України. Основні результати, що становлять наукову новизну та отримані в ході вирішення завдань, поставлених в дисертаційній роботі, полягають у наступному:

вперше:

-       запропоновано модель формування інвестиційного потенціалу, що передбачає поетапну реалізацію управлінських дій, направлених на залучення і ефективне використання інвестиційних ресурсів (дослідження ринків, формування інвестиційних цілей, розробку стратегій інвестиційного розвитку, проведення оперативно-тактичних заходів інвестиційної діяльності, контролінг ефективності використання інвестиційних ресурсів і результативності підприємницької діяльності) на основі використання матриці факторного взаємозв’язку параметрів функціонування промислового підприємства та життєвого циклу інвестиційних ресурсів, що дозволяє корегувати інвестиційні стратегії на кожній стадії життєвого циклу інвестицій та відслідковувати співвідношення резервів та ресурсів підприємств у відповідності до їх споживання на основі динамічних змін у потужності інвестиційного потенціалу;

 

 

удосконалено:

-       поняття «інвестиційна стратегія», яке на відміну від існуючих підходів визначається як сукупність принципів, цілей, методичних заходів та раціональних управлінських рішень у галузі інвестиційної діяльності, направлених на залучення інвесторів та формування ресурсів, необхідних для вирішення інвестиційних завдань і збільшення інвестиційної потужності (тобто здатності підприємства залучити та ефективно використати інвестиційний ресурс) суб’єктів підприємництва; це дозволяє конкретизувати інвестиційні рішення в результаті врахування базових факторів інвестиційної діяльності, таких як: обґрунтовані вимоги інвестора, обсяги наявних інвестиційні ресурсів та їх структура, можливості розвитку виробництва за рахунок збільшення виробничих потужностей, модернізацій, реконструкцій, проведення капітальних ремонтів, використання нових технологій, оновлення продуктового асортименту, випуску інноваційних продуктів;

-       класифікацію складових інвестиційного потенціалу шляхом виділення наступних критеріїв: стадії розвитку, характер зв’язків, інтенсивність взаємодії, сфера підприємництва, стиль управління;

-       методичні засади визначення рентабельності використання інвестиційних ресурсів та реалізації заходів інвестиційної діяльності з урахуванням динаміки показників розвитку підприємства, таких як: інтенсивність власних наукових досліджень, обґрунтованість інвестиційних проектів, маркетингова підтримка інвестиційної діяльності, якість використання інвестиційних ресурсів, фінансові надходження від інвестицій, що дозволяє здійснювати ефективний моніторинг стратегічного розвитку підприємства, ефективного регулювання внутрішніх і зовнішніх процесів в діяльності підприємства та є базою для побудови ефективної інвестиційної стратегії.

дістало подальшого розвитку:

-       визначення параметрів поля інвестиційної активності підприємства, яке характеризується сукупністю внутрішніх показників діяльності промислового підприємства (інтенсивність інвестицій, обсяги випуску продукції, кількість працюючих, фонд оплати праці, динаміка емісійної діяльності, наявність власних інвестиційних ресурсів, темпи оновлення основних фондів, чистий прибуток тощо) та факторів зовнішнього впливу (статутний фонд конкурентів, статутний фонд ділових партерів, показники інвестиційного клімату) і складається з реальних (наявних, якими підприємство вже користується) та потенційних можливостей підприємства;

-       систематизація чинників формування інвестиційного потенціалу промислового підприємства на основі формалізованого аналізу факторів ринкового середовища;

-       теоретичні засади визначення емісійної діяльності як важливого фактору залучення та використання зовнішніх інвестиційних джерел у сфері промислового виробництва, що дозволяє швидко акумулювати додаткові ресурси в необхідному обсязі  шляхом збільшення загальної номінальної вартості емісій.

Практичне значення одержаних результатів. Теоретичні положення та практичні результати дослідження використані у науково-дослідній роботі ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет» при розробці моделі факторної залежності рівня рентабельності інвестицій (довідка № 12/2 від 29.04.06 р.), ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет» при вивченні результативності задіяння потенціалу в економічній стратегії промислових підприємств; підбір альтернативних заходів щодо підвищення ефективності діяльності промислових підприємств за рахунок використання потенціалу; формування потенціалу підприємства; розробка заходів щодо підвищення ефективності діяльності промислових підприємств за рахунок використання внутрішнього та зовнішнього потенціалу та методика його оцінки (довідка № 05/31 від 01.07.10 р.), впроваджено у навчально-методичну діяльність на кафедрі маркетингу ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет» (акт № 05/07 від 13.02.06 р.), використані у господарській діяльності суб’єктів підприємництва, зокрема, ВАТ "Дніпрополімермаш" (довідка 01-157 від 08.02.06 р.) та Науково-виробничого підприємства "Кодер" (довідка № 607 від 10.02.06 р.).

Особистий внесок автора. Дисертаційне дослідження є самостійною роботою, всі результати якої отримані безпосередньо автором. Основні положення дисертації знайшли своє відображення у друкованих роботах. З наукових праць, виданих у співавторстві, використані лише ті положення, які є результатом індивідуальної роботи автора.

Апробація результатів дисертації. Основні наукові положення, результати і висновки дисертаційного дослідження обговорювались на 9 міжнародних та всеукраїнських наукових та науково-практичних конференціях, методологічних семінарах, круглих столах і професійних обговореннях, зокрема: Першій міжнародній науково-технічній конференції студентів і аспірантів «Хімія і сучасна технологія» (Дніпропетровськ, 26-28 травня 2003 р.), Сьомій міжнародній науково-практичної конференції «Наука і освіта» (Дніпропетровськ, 3-8 жовтня 2004 р.); науковій практичній конференції курсантів, студентів, аспірантів та молодих науковців «Актуальні проблеми економічної безпеки України в умовах її інтеграції до світового співтовариства» (Дніпропетровськ, 31 березня – 1 квітня 2005 р.); ІІ міжнародній науково-технічній конференції студентів і аспірантів «Хімія і сучасна технологія” (Дніпропетровськ, 26-28 квітня 2005 р.); Всеукраїнській науково – методичній конференції «Сучасні аспекти фінансового управління економічними процесами» (Севастополь, 6-9 вересня 2005 р.), Міжнародній науково-практичній конференції «Розвиток економіки в трансформаційний період: глобальний та національний аспект» (Запоріжжя, 20 квітня 2005 р.); Міжнародній науковій студентській конференції «Інтеграція країн з перехідною економікою у світовий економічний простір: стан і перспективи» (Львів, 13-14 травня 2005 р.), ІІІ Міжнародній науково-технічній конференції студентів і аспірантів «Хімія і сучасна технологія» (Дніпропетровськ, 22-24 травня 2007 р.); IV Міжнародній науково-технічній конференції студентів і аспірантів «Хімія і сучасна технологія» (Дніпропетровськ, 22-24 квітня 2009 р.); IV Міжнародній науково-практичній конференцій «Новини за модерна наука - 2010» (Софія, Республіка Болгарія, 17-25 травень 2010 р.).

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження автором опубліковано 16 наукових праць, у т.ч. 6 статей у наукових фахових виданнях, 10 - в інших виданнях. Загальний обсяг опублікованих праць, що належить особисто дисертанту, становить 2,6 д.а.

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертація  складається із вступу, трьох розділів, висновків, додатків та списку використаних джерел. Основний текст дисертації викладено на 190 сторінках комп’ютерного тексту. Дисертаційне дослідження містить 22 рисунків на 10 сторінках, 33 таблиць на 12 сторінках, 3 додатка на 15 сторінках, список використаних джерел містить 178 назв на 18 сторінках.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)