ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ НУТРІЇВНИЦТВА В СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ




  • скачать файл:
title:
ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ НУТРІЇВНИЦТВА В СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ
Тип: synopsis
summary:

 

У першому розділі «Теоретичні засади економічної ефективності виробництва продукції нутріївництва» – розглянуто сутність економічної ефективності як наукової категорії та в її прикладне значення, технологічні особливості формування економічної ефективності виробництва продукції нутріївництва, а також обґрунтовано методичний підхід до оцінки економічної ефективності виробництва продукції нутріївництва в сільськогосподарських підприємствах.

У процесі дослідження сутності понять «ефективність» та «економічна ефективність» ми з’ясували, що серед сучасних вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів погляди на сутність поняття «економічної ефективності» досить різні, що вочевидь вказує на складність та багатогранність самої цієї категорії. Отже, певна група вчених визначають економічну ефективність як співвідношення корисного результату і витрат на його отримання; розглядається вона й як категорія, яка характеризує зв'язок між кількістю одиниць ресурсів, які використовуються в процесі виробництва, і отриманою в результаті кількістю будь-якого продукту; використання мінімальної кількості ресурсів для виробництва певного обсягу продукції при мінімальних середніх загальних витратах; основа функціонування суспільного виробництва і відтворення; категорія, що пов’язана з якістю продукції та рівнем задоволення потреб споживачів.

Отже, говорити про кількісну визначеність можна лише відносно економічної ефективності, але не стосовно ефективності в загальному розумінні, тому що остання є просто поняттям, що характеризує дієвість, доходність, результативність, прибутковість. У цьому головна відмінна риса економічної ефективності, оскільки лише вона може бути визначена конкретною системою показників. Причому, склад цих показників визначається особливостями галузі, підприємства, окремого виду продукції або їх групи, для яких вони і визначаються. Абсолютним кількісним виміром економічної ефективності у найбільш загальному її розумінні можна вважати валовий дохід. Так, на рівні держави, це – національний дохід, на рівні підприємств – валовий дохід. Водночас критерії економічної ефективності залежать від цілей, досягнення яких планується в майбутньому і можуть значно відрізнятися на рівнях її визначення (уникнення банкрутства, збільшення обсягів виробництва та реалізації, максимізація прибутку, мінімізація витрат, збільшення рентабельності і т.д.).

Показники оцінки економічної ефективності діяльності підприємства включає: виручку від реалізації, балансовий прибуток, додану вартість, витрати на виробництво в цілому і в розрізі матеріальних витрат, витрат на оплату праці, амортизацію основних фондів, чисельність персоналу. Важливим показником ефективності є прибуток, у якому відбиваються загальні результати виробничо-комерційної діяльності. При вивченні економічної ефективності виробництва сільськогосподарської продукції використовують такі специфічні показники: урожайність (продуктивність), продуктивність праці або трудомісткість продукції, собівартість одиниці продукції, питомі величини прибутку, рівень рентабельності і норма прибутку. В процесі дослідження ефективності нутріївництва та визначення перспективних шляхів її підвищення ми застосовували показники ефективності, які були згруповані нами за етапами технологічного процесу виробництва продукції нутріївництва (рис. 1).

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)