ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЛИХ ПІДПРИЄМСТВ: РЕГІОНАЛЬНІ АСПЕКТИ




  • скачать файл:
title:
ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЛИХ ПІДПРИЄМСТВ: РЕГІОНАЛЬНІ АСПЕКТИ
Тип: synopsis
summary:

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету та завдання, визначено об’єкт, предмет і методи дослідження, розкрито новизну та практичне значення отриманих результатів.

У розділі 1 «Теоретичні засади інвестиційної діяльності підприємств та її фінансове забезпечення» досліджено економічну сутність інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання, форми та джерела фінансового забезпечення інвестиційної діяльності малих підприємств, визначено особливості інвестиційної діяльності суб’єктів малого підприємництва.

У роботі критично проаналізовано існуючі точки зору щодо визначення понять «інвестиційна діяльність», та «фінансове забезпечення інвестиційної діяльності підприємств» і виявлено, що незважаючи на значну кількість їх трактувань, ці поняття залишаються недостатньо чітко сформульованими. Проведене дослідження сутності інвестиційної діяльності підприємств дає можливість стверджувати, що вона охоплює етапи від формування інвестиційних ресурсів до отримання інвестиційного результату, і являє собою ланцюг перетворень: ресурси (цінності) – вкладення (авансування) – дохід (ефект).   У дисертації доведено, що в тлумачення фінансового забезпечення інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання необхідно включати не тільки процес формування інвестиційних ресурсів безпосередньо суб’єктами підприємницької діяльності, а і створення умов для залучення інвестиційних ресурсів на загальнодержавному рівні. Учасниками цього процесу, поряд із підприємствами, буде виступати держава як суб’єкт економічних відносин.  На основі узагальнення існуючих в економічній науці точок зору на поняття інвестицій, інвестиційної діяльності та її фінансового забезпечення, запропоновано авторське визначення фінансового забезпечення інвестиційної діяльності підприємств як системи джерел, форм, методів, умов, та їх державного регулювання, пов’язаних  із формуванням інвестиційних ресурсів суб’єктами економічних відносин, їх авансуванням в процес виробництва та отриманням корисного результату.

Дослідженням джерел фінансового забезпечення інвестиційної діяльності суб’єктів малого підприємництва доведено, що оцінку вартості коштів, за рахунок яких формується статутний капітал товариств з обмеженою,  повною відповідальністю та командитних товариств, а також приватних підприємств, необхідно проводити аналогічно методиці оцінки вартості коштів за рахунок яких сформовано статутний капітал акціонерного товариства за винятком витрат на його формування, які не передбачені діючим законодавством.

Проведене в дисертаційній роботі дослідження дає можливість стверджувати, що державна фінансова підтримка діяльності малих підприємств повинна проводитись з використанням переважно непрямих методів: податкових пільг; прискореної амортизації; державних гарантій при отриманні кредитів. Такі методи забезпечують рівність умов діяльності малих підприємств, однакового доступу до бюджетних ресурсів, формування конкурентного середовища в секторі малого підприємництва. Пряма фінансова підтримка − надання субсидій, субвенцій, фінансування капітальних вкладень, часткова компенсація за рахунок коштів бюджету відсоткових ставок по кредитах банків, негативно впливає на конкурентне середовище в секторі малого підприємництва та ринковий відбір високоефективних виробництв. Тому вона повинна бути спрямована виключно на підтримку інноваційних, наукоємких проектів. В умовах дефіциту бюджетних коштів безпосереднє фінансування інвестицій суб’єктів господарювання за рахунок коштів бюджету не справить значного впливу на розвиток сектору малого підприємництва, а їх використання  на непрямі форми підтримки дасть значно більший ефект.

В роботі обґрунтовано, що сектору малого підприємництва притаманні особливості, які негативно впливають на фінансове забезпечення його інвестиційної діяльності. Ці особливості необхідно розмежувати на кількісні, та якісні. Кількісні включають: законодавче обмеження масштабів діяльності суб’єктів малого підприємництва; нижчу порівняно з великими підприємствами продуктивність  праці; вищі порівняно з великими підприємствами  витрати на 1 гривну реалізованої продукції за елементами витрат. До якісних відносяться: підвищена чутливість до змін в економічному середовищі країни; поєднання в одній особі власника та керівника підприємства; використання коштів сімейного бюджету для фінансового забезпечення інвестиційної діяльності. У дисертаційній роботі обґрунтовано, що вище наведені особливості знижують інвестиційну привабливість сектору малого підприємництва та обмежують можливості фінансового забезпечення його інвестиційної діяльності.

Проведене у дисертаційній роботі дослідження дає можливість стверджувати, що важливою складовою інвестиційної діяльності малих підприємств є оптимізація джерел її фінансового забезпечення. При виборі джерел фінансування доцільно враховувати чинники які впливають на її ефективність, в першу чергу вартість залучених ресурсів. Однак мають місце специфічні особливості, які теж необхідно враховувати. Діючим законодавством обмежена  інвестиційна діяльність малих підприємств на фондових ринках, що зменшує можливості використання ними фінансових інструментів – акцій, корпоративних облігацій. Незначні масштаби та підвищені ризики фінансово – господарської діяльності малих підприємств обмежують можливості отримання ними інвестиційних ресурсів в комерційних банках. Діє законодавче обмеження кредитування суб’єктів малого підприємництва колективної форми власності кредитними спілками.

У дисертації аргументовано, що з метою спрощення доступу суб’єктів малого бізнесу до фондових ринків, доцільно внести зміни до Закону України «Про акціонерні товариства», виділивши окремо регіональні акціонерні товариства, зменшивши для них розмір статутного капіталу, та спростивши умови випуску та розміщення їх акцій.  Ідентифікація акцій регіональних акціонерних товариств дозволить суб’єктам ринку розрізняти їх статус. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)