АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ВЗАЄМОДІЇ ДІЛЬНИЧНИХ ІНСПЕКТОРІВ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ТА ДІЛЬНИЧНИХ ІНСПЕКТОРІВ МІЛІЦІЇ ЩОДО ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ




  • скачать файл:
title:
АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ВЗАЄМОДІЇ ДІЛЬНИЧНИХ ІНСПЕКТОРІВ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ТА ДІЛЬНИЧНИХ ІНСПЕКТОРІВ МІЛІЦІЇ ЩОДО ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ
Тип: synopsis
summary:

 

1)      ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У Вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами, окреслено мету та завдання, об’єкт і предмет, методи дослідження, висвітлено наукову новизну й практичне значення отриманих результатів, вказано про апробацію результатів дослідження та публікації.

Розділ 1 «Теоретико-правові засади взаємодії дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції щодо охорони державного кордону» присвячено дослідженню державного кордону як об’єкта адміністративно-правового регулювання; адміністративно-правового статусу дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції; вивченню поняття, принципів та форм взаємодії дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України з дільничними інспекторами міліції щодо охорони державного кордону.

У підрозділі 1.1 «Поняття та ознаки державного кордону як об’єкта адміністративно-правового регулювання та предмета взаємодії дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України з дільничними інспекторами міліції» розглянуто поняття державного кордону та з’ясовано його ознаки як об’єкта адміністративно-правового регулювання та предмета взаємодії дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України з дільничними інспекторами міліції.

У результаті аналізу існуючих у юридичній літературі визначень «державний кордон» зроблено висновок, що державним кордоном України є лінія і вертикальна поверхня, яка проходить по цій лінії, що визначає в сукупності з розташованими у прикордонній смузі прикордонними об’єктно-знаковими спорудами з державною атрибутикою просторову межу дії державного суверенітету на суші, воді, у підземному, підводному і повітряному просторі.

Окрему увагу приділено питанню розмежування понять «захист державного кордону» та «охорона державного кордону». Наголошено, що державний кордон, його безпека, територіальна цілісність та суверенітет України забезпечуються та охороняються нормами адміністративного права і є об’єктом адміністративно-правового регулювання.

У підрозділі 1.2 «Адміністративно-правовий статус дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції як суб’єктів взаємодії щодо охорони державного кордону» вказано на те, що дільничні інспектори прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничні інспектори міліції як суб’єкти взаємодії з приводу охорони державного кордону перебувають на державній службі і їх адміністративно-правові статуси є конкретизацією правового статусу державного службовця. Окремо досліджено такі складові правового статусу державного службовця, як обов’язки, права та юридична відповідальність.

Запропоновано всю сукупність прав і обов’язків адміністративно-правового статусу дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції як суб’єктів взаємодії щодо охорони державного кордону зводити до двох основних груп – загальної і спеціальної. Піддано детальному аналізу права й обов’язки дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції.

У підрозділі 1.3 «Поняття, принципи та форми взаємодії дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України з дільничними інспекторами міліції щодо охорони державного кордону» визначено поняття взаємодії дільничних інспекторів прикордонної служби та дільничних інспекторів міліції щодо охорони державного кордону, а також розкрито її принципи та форми.

Сформулювано авторське поняття «взаємодія дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції щодо охорони державного кордону».

Детальному аналізу піддано принципи взаємодії дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції. До загальних принципів взаємодії дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції дисертантом віднесено принцип законності, науковості, безперервності, плановості, гласності, комплексності (системності) та інші. До спеціальних принципів – принцип спільності інтересів, «головної ланки», маневреності (оперативності, гнучкості), рівності (паритетності), неперетинання компетенції, спеціалізації, пропорційної відповідальності за наслідки взаємодії.

Розгляд усталених у правовій літературі класифікацій форм взаємодії уможливив висновок про те, що науковці використовують різні критерії для їх поділу. На основі функціонально-операційного аспекту спільної діяльності дисертантом запропоновано авторську класифікацію форм взаємодії дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції щодо охорони державного кордону.

Розділ 2 «Порядок організації взаємодії дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції щодо охорони державного кордону» присвячено дослідженню порядку здійснення інформаційної, функціональної, організаційної взаємодії дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції.

У підрозділі 2.1 «Порядок здійснення інформаційної взаємодії дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби з дільничними інспекторами міліції щодо охорони державного кордону» увагу зосереджено на процесі здійснення та організації інформаційної взаємодії дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби з дільничними інспекторами міліції щодо охорони державного кордону.

Автором проаналізовано існуючі в науковій літературі поняття інформації. Підкреслено, що термін «інформація» вживається у різноманітних смислових значеннях.

Детально розглянуто такий вид інформації, як адміністративно-правова, котра характеризує сферу діяльності правоохоронних органів, пов’язану з правовим реагуванням на адміністративні правопорушення, що вчинюються, готуються або вже вчинені.

Аналіз положень Інструкції про порядок взаємодії інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції в системі МВС України, затвердженої наказом Адміністрації Державної прикордонної служби від 18.12.2003 р. № 380/1556, засвідчив, що дільничні інспектори прикордонної служби Державної прикордонної служби та дільничні інспектори міліції у процесі інформаційної взаємодії здійснюють обмін саме адміністративно-правовою інформацією.

У підрозділі 2.2 «Порядок здійснення організаційної та функціональної взаємодії дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби з дільничними інспекторами міліції щодо охорони державного кордону» досліджено порядок здійснення функціональної і організаційної взаємодії дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції.

Наведено визначення «організаційна взаємодія дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції», «функціональна взаємодія дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції».

Видами функціональної взаємодії дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції названо наступне: 1) контроль за дотриманням громадянами України, іноземцями та особами без громадянства, а також біженцями та особами, яким надано притулок в Україні, вимог законодавства України з прикордонних питань і про правовий статус іноземців та осіб без громадянства; 2) спільні заходи з правового виховання місцевого населення та профілактики правопорушень законодавства України про державний кордон і інших правопорушень; 3) спільні навчання дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції з виявлення й затримання порушників законодавства України з прикордонних питань і про правовий статус іноземців та осіб без громадянства.

Окремо наголошено, що дані види функціональної взаємодії забезпечуються такими організаційними діями, як: графіки, плани, наради, контроль.

Розділ 3 «Основні напрямки удосконалення взаємодії дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції щодо охорони державного кордону» складається з трьох підрозділів, у яких визначено основні шляхи удосконалення взаємодії дільничних інспекторів міліції та дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України щодо охорони державного кордону, здійснено їх аналіз.

У підрозділі 3.1 «Шляхи удосконалення кадрового забезпечення взаємодії дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції щодо охорони державного кордону» доведено нагальну потребу поліпшувати кадрове забезпечення органів ОВС та Державної прикордонної служби України.

Підкреслено, що система підготовки дільничних інспекторів міліції та дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України не у повній мірі відповідає потребам практичних підрозділів, у яких вони несуть службу, та вимогам сьогодення щодо підготовки висококваліфікованих фахівців у сфері забезпечення правопорядку. На підставі вивчення зарубіжного досвіду комплектування правоохоронних органів доведено, що стан забезпечення служб та підрозділів правоохоронних органів кваліфікованим кадровим персоналом прямо залежить від професійного відбору кандидатів на службу.

Дисертантом запропоновано наступні основні напрями роботи щодо підвищення рівня професійного відбору до органів внутрішніх справ та Державної прикордонної служби України: 1) створення профільних і спеціалізованих класів загальноосвітньої школи, відомчих ліцеїв, коледжів, центрів початкової підготовки майбутніх працівників при вищих навчальних закладах системи МВС України та Державної прикордонної служби України; 2) розроблення типової моделі дільничних інспекторів міліції та дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України з урахуванням специфіки професійної діяльності цих посад; 3) удосконалення професійної підготовки або підвищення професіоналізму дільничних інспекторів міліції та дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України; 4) підвищення рівня правосвідомості дільничних інспекторів міліції та дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України.

У підрозділі 3.2 «Напрямки удосконалення матеріально-технічного забезпечення взаємодії дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції щодо охорони державного кордону» зосереджено увагу на напрямах, що дозволять удосконалити матеріально-технічне забезпечення взаємодії дільничних інспекторів міліції та дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України.

З’ясовано, що матеріально-технічним та фінансовим забезпеченням Державної прикордонної служби України і ОВС є система товарно-грошових і господарських відносин, які виникають між Державною прикордонною службою України і ОВС, а також  їх підрозділами, з одного боку, й органами влади, підприємствами, організаціями, установами, з іншого боку, в процесі централізованого постачання матеріальних, технічних і військових ресурсів (сировина, паливо, обладнання, речове майно, матеріали, зброя та боєприпаси); виконання договорів купівлі-продажу (оптова торгівля), реалізації фондів комісійного й роздрібного продажу продуктів та засобів виробництва; подання матеріально-технічної допомоги та фінансування їх діяльності.

Акцентовано увагу на тому, що матеріально-технічне забезпечення дільничних інспекторів міліції та дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України безпосередньо пов’язане з фінансовим забезпеченням і залежить від нього.

Зроблено висновок, що сьогодні для підвищення якості, результативності та ефективності взаємодії  дільничних інспекторів міліції та дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України щодо охорони державного кордону вкрай важливим залишається питання збільшення матеріально-технічного, фінансового забезпечення органів внутрішніх справ та Державної прикордонної служби.

У підрозділі 3.3 «Удосконалення нормативно-правового забезпечення взаємодії дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції щодо охорони державного кордону» розроблено науково обґрунтовані рекомендації для удосконалення нормативно-правового забезпечення взаємодії дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції щодо охорони державного кордону.

Зазначено, що реформування законодавства України серед іншого є однією з умов результативної взаємодії дільничних інспекторів міліції та дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України, забезпечення територіальної цілісності нашої держави та правопорядку в суспільстві.

На підставі ретельного аналізу положень основних нормативно-правових актів, що регулюють порядок організації та здійснення взаємодії дільничних інспекторів міліції та дільничних інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України дисертантом запропоновано внести зміни до Закону України вiд 22.06.2000 № 1835-III «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» та  Інструкції про порядок взаємодії інспекторів прикордонної служби Державної прикордонної служби України та дільничних інспекторів міліції в системі МВС України, затвердженої наказом Адміністрації Державної прикордонної служби від 18.12.2003 р. № 380/1556. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)