АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ОХОРОНИ ГРОМАДСЬКОГО ПОРЯДКУ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ В УКРАЇНІ ФІНАЛЬНОЇ ЧАСТИНИ ЧЕМПІОНАТУ ЄВРОПИ 2012 РОКУ З ФУТБОЛУ




  • скачать файл:
title:
АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ОХОРОНИ ГРОМАДСЬКОГО ПОРЯДКУ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ В УКРАЇНІ ФІНАЛЬНОЇ ЧАСТИНИ ЧЕМПІОНАТУ ЄВРОПИ 2012 РОКУ З ФУТБОЛУ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовується актуальність теми дисертації, визначаються її зв’язок з науковими планами та програмами, мета й завдання, об’єкт і предмет, методи дослідження, наукова новизна та практичне значення одержаних результатів, наведено дані щодо апробації результатів дослідження та публікації.

Розділ 1 «Загальна характеристика адміністративно-правових засад охорони громадського порядку» присвячено характеристиці загальних засад охорони громадського порядку, визначенню змісту охорони громадського порядку під час проведення масових заходів спортивного характеру.

У підрозділі 1.1 «Громадський порядок як категорія адміністративно-правової науки» зміст зазначеного поняття охарактеризовано шляхом ґрунтовного аналізу понять «порядок», «громадський порядок», «правопорядок», «громадська безпека» та аналізу існуючих точок зору науковців щодо визначення поняття «громадський порядок». Громадський порядок розглядається як результат свідомого і добровільного дотримання громадянами загальновизнаних та загальноприйнятих правил і норм поведінки (норм права та норм неюридичного характеру – норм моралі, норм-звичаїв, релігійних, корпоративних норм) з метою забезпечення спокою населення, охорони життя, здоров’я, прав та свобод, честі і гідності громадян, створення сприятливих умов для нормального функціонування органів державної влади та громадських організацій, недопущення задоволення своїх інтересів на шкоду іншим людям, державі та суспільству в цілому.

Зроблено висновок, що громадський порядок досягається у результаті дотримання загальновизнаних та загальноприйнятих правил і норм поведінки, а громадська безпека – тільки у результаті дотримання чітко визначених правових та технічних норм. Визначено і розкрито основні ознаки громадського поряду.

У підрозділі 1.2 «Сутність та значення охорони громадського порядку» наголошено, що така охорона є однією з основних функцій держави. Під охороною громадського порядку пропонується розуміти здійснення уповноваженими органами державної влади (у першу чергу, органами внутрішніх справ), громадськими організаціями та окремими представниками громадськості функцій, спрямованих на контроль за дотриманням загальновизнаних та загальноприйнятих правил і норм; забезпечення громадської безпеки; захист життя, здоров’я, прав і свобод громадян, інтересів суспільства від злочинних та інших протиправних посягань; створення нормальних умов для виробництва, культурного відпочинку і спілкування людей.

Визначено елементи, що складають зміст діяльності з охорони громадського порядку, проаналізовано основні способи охорони громадського порядку: кримінально-правовий, адміністративно-правовий та цивільно-правовий. Зроблено висновок, що під час охорони громадського порядку увага працівників відповідних підрозділів органів внутрішніх справ має бути зосереджена не лише на боротьбі з протиправною поведінкою, а й на регулюванні правомірної поведінки громадян.

Обґрунтовано, що належна охорона громадського порядку потребує спільних зусиль органів державної влади України та громадськості у напрямку вироблення загальної національної концепції щодо охорони громадського порядку, стратегії реалізації такої концепції, дієвих механізмів реалізації зазначеної стратегії, відповідної кадрової політики органів державної влади, пошуку ефективних шляхів підвищення рівня правової культури суспільства та особи.

У підрозділі 1.3 «Зміст охорони громадського порядку під час проведення масових заходів спортивного характеру» розкрито зміст зазначеного поняття.

Зосереджено увагу на суб’єктах охорони громадського порядку під час проведення масових заходів спортивного характеру. Зроблено висновок, що до їх числа належать: оператор спортивної споруди, організатор футбольного матчу, спеціальні суб’єкти забезпечення громадського порядку та громадської безпеки, футбольні клуби, місцева державна адміністрація та орган місцевого самоврядування, представники обслуговуючого персоналу оператора спортивної споруди (волонтери, стюарди, контролери), суб’єкти надання охоронних послуг, що мають відповідні ліцензії (або їх працівники). Проаналізовано особливості організації діяльності зазначених суб’єктів.

У дисертації наголошено, що процес охорони громадського порядку під час проведення футбольних матчів складається з декількох етапів: підготовчого етапу, етапу безпосередньої охорони громадського порядку та заключного етапу. Визначено особливості реалізації кожного із зазначених етапів.

Зроблено висновок, що охорона громадського порядку під час проведення футбольних матчів є складним і відповідальним процесом, до реалізації якого залучена значна кількість органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських формувань та громадян.

Розділ 2 «Організаційно-правове забезпечення діяльності органів внутрішніх справ у сфері охорони громадського порядку під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу» складається із чотирьох підрозділів, в яких визначаються основні питання організації діяльності органів внутрішніх справ у зазначеній сфері.

У підрозділі 2.1 «Суб’єкти формування та реалізації державної політики у сфері охорони громадського порядку під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу» насамперед обґрунтовано доцільність дослідження суб’єктів формування та реалізації державної політики у зазначеній сфері. Надано власне визначення поняття «суб’єкти формування та реалізації державної політики у сфері охорони громадського порядку під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу» через призму категорій «суб’єкт права», «суб’єкт правовідносин» та «суб’єкт адміністративного права».

Запропоновано перелік суб’єктів, уповноважених розробляти та реалізовувати державну політику у сфері охорони громадського порядку під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Обґрунтовано доцільність включення до числа зазначених суб’єктів Президента України та центрального органу виконавчої влади з питань охорони громадського порядку (МВС України). Проаналізовано повноваження окремих суб’єктів щодо формування та реалізації державної політики у сфері охорони громадського порядку під час проведення чемпіонату (Президента України, Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування).

Наголошено, що необхідною передумовою належного функціонування сфери забезпечення охорони громадського порядку під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу є чітко налагоджена взаємодія усіх уповноважених на те суб’єктів.

У підрозділі 2.2 «Організація діяльності органів внутрішніх справ у сфері охорони громадського порядку під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу», базуючись на національному законодавстві України, зосереджено увагу на дослідженні правового та організаційного забезпечення охорони громадського порядку під час проведення в Україні Євро 2012 року з футболу.

Проаналізовано нормативно-правові акти, що регулюють правовідносини у сфері забезпечення безпеки та правопорядку під час проведення масових заходів спортивного характеру, у першу чергу, міжнародних (правове забезпечення). Досліджено організаційні аспекти діяльності органів внутрішніх справ щодо охорони громадського порядку під час проведення чемпіонату (організаційне забезпечення).

Відстоюється позиція, що одним з найважливіших елементів організації служби охорони громадського порядку під час проведення чемпіонату має стати прийняття відповідних управлінських рішень, зокрема, планів роботи апаратів та підрозділів служби охорони громадського порядку, в яких має бути визначено обсяг роботи щодо охорони громадського порядку на весь час проведення чемпіонату.

У підрозділі 2.3 «Основні напрями діяльності працівників органів внутрішніх справ у разі ускладнення оперативної обстановки під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу» підкреслено, що специфіка охорони громадського порядку під час проведення чемпіонату вимагає від органів внутрішніх справ готовності діяти у ситуаціях ускладнення оперативної обстановки. Окреслено найбільш поширені та небезпечні за своїм змістом ситуації, що виникають під час охорони громадського порядку, визначено особливості тактичних дій працівників міліції з їх локалізації і ліквідації.

Усвідомлюючи усю небезпеку проявів расизму та ксенофобії під час проведення міжнародних футбольних матчів, дискримінації футболістів, тренерів, арбітрів, інших офіційних осіб та глядачів за національною ознакою або кольором шкіри, акцентовано увагу на необхідності спільного вироблення футбольними клубами та органами внутрішніх справ України можливих шляхів вирішення проблеми існування расизму на українських стадіонах, її причини та загрози для вітчизняного спорту.

Наголошено, що з метою своєчасного попередження виникнення конфліктних ситуацій під час проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу варто звернути увагу на необхідність забезпечення координації та взаємодії правоохоронних структур з іншими органами державної влади та органами місцевого самоврядування, значущість вироблення чіткої стратегії дій, яка відповідатиме вимогам наукової обґрунтованості та практичної відповідності, враховуватиме національні особливості і зарубіжний досвід у цій сфері.

У підрозділі 2.4 «Особливості підготовки працівників ОВС України до охорони громадського порядку під час проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року» акцентовано увагу на необхідності підвищення рівня професіоналізму працівників органів внутрішніх справ України. Запропоновано низку заходів щодо підвищення якості підготовки працівників органів внутрішніх справ України до несення служби з охорони громадського порядку під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Особлива увага звертається на необхідність проведення науково-педагогічним складом вищих навчальних закладів МВС України з особовим складом органів та підрозділів внутрішніх справ занять з правоохоронної тематики, поглибленого вивчення іноземної мови, психологічної підготовки; надання науково-методичної допомоги органам внутрішніх справ щодо організації та проведення командно-штабних і тактико-спеціальних навчань з охорони громадського порядку під час проведення чемпіонату.

З метою належної підготовки до охорони громадського порядку під час проведення чемпіонату запропоновано посилити практичне відпрацювання тактики несення служби, вогневої та фізичної підготовки, педагогіки та психології, надання першої медичної допомоги, обговорення ситуаційних завдань, тренінги, аналіз випадків тощо. Пропонується розробити можливі сценарії командно-штабних та тактико-спеціальних навчань з відпрацювання єдиного підходу при вирішенні завдань з локалізації порушень громадського порядку під час проведення чемпіонату, які будуть за своїм змістом максимально наближені до реальних дій футбольних вболівальників.

Розділ 3 «Шляхи вдосконалення адміністративно-правового забезпечення охорони громадського порядку під час проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року» присвячено аналізу зарубіжного досвіду охорони громадського прядку під час проведення міжнародних футбольних матчів; визначенню системи заходів, здійснення яких сприятиме підвищенню ефективності діяльності органів внутрішніх справ з охорони громадського порядку під час проведення масових заходів спортивного характеру.

У підрозділі 3.1 «Впровадження органами внутрішніх справ України зарубіжного досвіду щодо охорони громадського порядку під час проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу» проаналізовано особливості охорони громадського порядку під час проведення таких масштабних заходів спортивного характеру як фінальна частина чемпіонату Європи з футболу та фінальна частина чемпіонату світу з футболу ФІФА в різних країнах світу (Німеччині, Австрії, Швейцарії, Португалії, Франції, Греції, Китаї, Румунії та Південно-Африканській Республіці). Зроблено висновок, що в зазначених країнах було створено дієву систему забезпечення безпеки під час проведення футбольних матчів, яка складалася з: норм та правил поведінки вболівальників, спортсменів та інших осіб на стадіонах; норм та правил поведінки вболівальників, спортсменів та інших осіб на прилеглих до стадіонів територіях, у місцях традиційного скупчення активних вболівальників (фан-зонах, барах, клубах), об’єктах транспортної інфраструктури (аеропортах, вокзалах, станціях метро та іншого громадського транспорту); заходів профілактичного характеру, що застосовуються до найбільш небезпечних та агресивних груп або окремих вболівальників; норм та правил, що висуваються до інженерно-технічного стану спортивних споруд та їх безпечної експлуатації під час масових заходів спортивного характеру; заходів інформаційної безпеки; заходів щодо налагодження міжнародного поліцейського співробітництва. З метою удосконалення системи заходів безпеки під час проведення масових заходів спортивного характеру в Україні запропоновано врахувати європейські стандарти забезпечення безпеки під час проведення міжнародних футбольних матчів.

Акцентовано увагу, що для України нагальним є питання напрацювання власного підходу до роботи міліції у середовищі футбольних уболівальників. Надано характеристику інституту «споттерства» та обґрунтовано важливість його використання в Україні.

У підрозділі 3.2 «Пріоритетні напрями вдосконалення адміністративно-правового регулювання охорони громадського порядку під час проведення масових заходів спортивного характеру» визначено систему правових та організаційних заходів, здійснення яких сприятиме підвищенню ефективності діяльності органів внутрішніх справ у сфері охорони громадського порядку під час проведення масових заходів спортивного характеру.

Акцентовано увагу на необхідності вдосконалення правових засад організації проведення масових спортивних заходів взагалі, та фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року, зокрема, внесення до чинних нормативних актів, які регулюють адміністративну відповідальність, складів таких правопорушень як: прохід на стадіон без квитка, порушення заборони відвідувати футбольні матчі, паління піротехнічних засобів, пошкодження обладнання стадіонів тощо. Наголошено на доцільності прийняття окремого нормативно-правового акта, положення якого регламентували б особливості дії стюардів у конкретних ситуаціях; запропоновано прирівняти правовий статус стюарда під час виконання ним обов’язків щодо охорони громадського порядку на футбольних матчах до статусу працівника міліції. Акцентовано увагу на необхідності формування чіткої та послідовної державної політики щодо розвитку та підтримки волонтерського руху в Україні, піднесення соціальної значущості волонтера, усунення перешкод щодо використання волонтерської допомоги під час організації та проведення масових культурних та спортивних заходів загальнодержавного значення. Запропоновано визначити на законодавчому рівні особливості забезпечення особистої безпеки окремих категорій фізичних осіб (представників ФІФА, УЄФА, членів спортивних делегацій національних збірних країн-учасниць міжнародних футбольних матчів, вболівальників, представників туристичних спортивних делегацій).

Визначено систему заходів, здійснення яких сприятиме підвищенню ефективності діяльності органів внутрішніх справ у сфері охорони громадського порядку під час проведення масових заходів спортивного характеру (футбольних матчів).

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST THESIS

Гигиенические особенности формирования и оптимизация физико-химических условий внутренней среды сильвинитовых сооружений Селиванова Светлана Алексеевна
Научное обоснование гигиенических рекомендаций по контролю и снижению загрязнения питьевой воды цианобактериями и цианотоксинами Кузь Надежда Валентиновна
Научно-методическое обоснование совершенствования экспертизы профессиональной пригодности подростков с дисплазией соединительной ткани Плотникова Ольга Владимировна
Научные основы гигиенического анализа закономерностей влияния гаптенов, поступающих с питьевой водой, на иммунную систему у детей Дианова Дина Гумяровна
Обоснование критериев токсиколого-гигиенической оценки и методов управления риском для здоровья, создаваемым металлосодержащими наночастицами Сутункова Марина Петровна

THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)