АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВА ДІЯЛЬНІСТЬ МІЛІЦІЇ ЩОДО ОХОРОНИ ГРОМАДСЬКОГО ПОРЯДКУ І БЕЗПЕКИ В АЕРОПОРТАХ




  • скачать файл:
title:
АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВА ДІЯЛЬНІСТЬ МІЛІЦІЇ ЩОДО ОХОРОНИ ГРОМАДСЬКОГО ПОРЯДКУ І БЕЗПЕКИ В АЕРОПОРТАХ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, її зв’язок з науковими програмами, планами, темами, висвітлено ступінь розробленості та методи наукового аналізу, визначено мету і завдання дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, подано відомості щодо публікацій, вказуються форми апробації та впровадження здобутих результатів.

Розділ 1 «Теоретико-правова характеристика діяльності міліції щодо охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах» складається з чотирьох підрозділів.

У підрозділі 1.1 «Місце міліції в системі суб’єктів забезпечення  громадського порядку та безпеки в аеропортах» досліджено зміст та основні підходи щодо визначення й співвідношення понять «громадський порядок та громадська безпека», «охорона» і «захист».

Громадський порядок у вузькому розумінні пропонується розглядати як систему суспільних відносин, що виникають та розвиваються в громадських місцях у процесі спілкування між людьми, правове регулювання яких забезпечує як особисту безпеку людини, так і громадську безпеку, та охорону яких законодавством віднесено до компетенції міліції. Сформульовано визначення громадської безпеки як об’єкта адміністративно-правової діяльності міліції в аеропортах, як стану захищеності таких життєво важливих цінностей суспільства, як життя та здоров'я людей, власності, довкілля, нормальної діяльності підприємств, установ та організацій від протиправних посягань, джерел підвищеної небезпеки та інших надзвичайних подій.

Обґрунтовано, що термін «охорона» слід вживати у попереджувальному значенні, тобто тоді, коли факту правопорушення немає. Водночас «захист» слід використовувати у випадках припинення вчиненого правопорушення;

Сформульовано визначення охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах як комплекс заходів, здійснюваний міліцією у взаємодії з іншими державними органами, спрямований на забезпечення дотримання нормального функціонування суспільних відносин, які виникають та розвиваються в громадських місцях на території аеропорту, профілактики порушень відповідних правил, дотримання яких є обов’язковим на цій території.

Досліджено систему суб’єктів охорони громадського порядку та безпеки на території аеропорту й зроблено висновок, що міліція є головним суб’єктом охорони громадського порядку та безпеки на території аеропорту. Головними завданнями міліції щодо охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах є захист прав та свобод людини від протиправних посягань, шкідливих наслідків функціонування об’єктів підвищеної небезпеки та інших надзвичайних подій на території аеропорту.

З’ясовано, що міліція як основний суб’єкт охорони громадського порядку та безпеки наділена певним правовим статусом, головними структурними елементами якого є визначені завдання, функції, конкретні владні повноваження та відповідальність.

Зроблено висновок, що завданнями міліції з охорони громадського порядку та безпеки в аеропорту є розроблення та реалізація заходів, пов’язаних із процесами виявлення, обмеження, нейтралізації та припинення порушень, які посягають або можуть посягати на громадський порядок та безпеку, усунення причин та умов, які сприяють їх учиненню.

Встановлено, що адміністративно-правова діяльність міліції щодо охорони громадського порядку в аеропортах має такі особливості: об’єкт обслуговування; суб’єкти забезпечення; конкретні правові методи та форми; визначені напрямки. Головними напрямками адміністративно-правової діяльності міліції з охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах є: охорона прав і законних інтересів громадян; попередження і припинення правопорушень на території аеропорту; охорона громадського порядку в контрольованій зоні аеропорту; охорона власності; участь у роботі з виховання громадян у дусі пошани до законів і норм поведінки та правил суспільного життя.

У підрозділі 1.2 «Правові основи адміністративно-правової діяльності міліції щодо охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах» досліджено законодавство, що регулює адміністративно-правову діяльність міліції щодо охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах.

Правові основи адміністративно-правової діяльності міліції щодо охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах здійснюється з використанням широкого комплексу правових норм, які запропоновано поділити на такі групи: 1) норми, що визначають правовий статус фізичних та юридичних осіб як суб’єктів правовідносин громадського порядку та безпеки на території аеропорту; 2) норми, що визначають правовий статус міліції щодо здійснення охорони громадського порядку та безпеки. Норми другої групи встановлюють завдання, функції, права та обов’язки міліції, визначають форми та методи діяльності її працівників щодо забезпечення громадського порядку та безпеки  аеропортах.

З’ясовано, що у такому складному соціальному явищі, як охорона громадського порядку та безпеки в аеропортах, працівниками міліції використовується широкий комплекс правових норм різних галузей права, насамперед міжнародного, повітряного, адміністративного, кримінального.

У сфері охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах реалізація багатьох нормативних положень законодавчих актів доповнюється відомчими актами Державної авіаційної служби України, правоохоронних органів, у тому числі й органів внутрішніх справ. Зроблено висновок, що чисельні правові акти, які є правовою основою охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах, є несистематизованими, містять суперечливу термінологію та положення у визначенні об’єктів посягання; не визначають розмежування компетенції та повноважень правоохоронних органів у сфері охорони громадського порядку та безпеки, що доводить необхідність удосконалення правового регулювання охорони громадського порядку та безпеки, особливо в частині стосовно захисту життя та здоров’я громадян, їхніх прав та законних інтересів.

Зроблено висновок, що основними напрямками оптимізації правового регулювання адміністративно-правової діяльності міліції з охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах мають бути: усунення колізій між положеннями низки ратифікованих міжнародних договорів та вітчизняним законодавством у сфері забезпечення авіаційної безпеки цивільної авіації; уніфікація тлумачення термінів, що використовуються в різних правових актах, у тому числі щодо кваліфікації правопорушень, які посягають на авіаційну безпеку цивільної авіації; імплементація норм вітчизняного законодавства до стандартів правових актів Європейського Союзу у сфері забезпечення громадського порядку та безпеки на об’єктах цивільної авіації; розмежування компетенції та повноважень між суб’єктами охорони громадського порядку та безпеки на об’єктах цивільної авіації.

У підрозділі 1.3 «Система та структура міліції в аеропортах» досліджено систему та структуру міліції в аеропортах.

Встановлено, що основним суб’єктом організації охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах є лінійні органи внутрішніх справ. Система та структура лінійних органів внутрішніх справ в аеропортах обумовлена специфікою території обслуговування та умовами діяльності, завданнями з охорони та захисту прав і свобод громадян, протидії та припиненням правопорушенням на об’єктах авіаційних суб’єктів та прилеглій території, виявлені осіб, які можуть становити загрозу цивільній авіації, та контролем за ситуацією в разі виникнення правопорушень і надзвичайних подій.

Як свідчать результати опитування працівників лінійних відділів, внутрішніми чинниками, що ускладнюють роботу міліції з охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах, є неукомплектованість відділів персоналом (41,1 % опитаних), низький рівень професійної підготовки працівників (33 %), недостатність практичного досвіду роботи керівників (19,4 %), слабке матеріально-технічне забезпечення (66,1 %). Складною є ситуація організації та підпорядкування лінійних відділів органів внутрішніх справ в аеропортах, оскільки однієї чітко визначеної та затвердженої системи  на сьогодні не існує: в одних областях лінійні відділи в аеропортах підпорядковані транспортним, в інших – територіальним ГУМВС та УМВС в областях і містах Києві та Севастополі.

З метою оптимізації управління діяльністю лінійних підрозділів міліції в аеропортах запропоновано створити в системі МВС України окреме управління, яке має здійснювати в межах компетенції загальне керівництво лінійними відділами в аеропортах, управління діяльністю всіх нижчих лінійних підрозділів міліції; у структурі міліції громадської безпеки лінійних відділів внутрішніх справ в аеропортах передбачити сектор із забезпечення охорони вантажу і багажу.

Запропоновано на рівні ГУМВС, УМВС в областях і містах Києві та Севастополі запровадити комплекс заходів, спрямованих на: створення системи комплектування керівних посад лінійних відділів внутрішніх справ в аеропортах кваліфікованими фахівцями; запровадження системи навчання особового складу міліції діям у звичайній обстановці та за умови її ускладнення.

У підрозділі 1.4 «Досвід діяльності поліції окремих країн щодо охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах» проаналізовано правові акти країн, що регулюють діяльність поліції із забезпечення громадського порядку та безпеки на території аеропортів Росії, Великобританії, США, Канади, Франції, Німеччини. Вивчено зміст заходів із забезпечення безпеки на території аеропортів США та Росії як можливий варіант посиленої охорони громадського порядку на території українських аеропортів за наявності загрози вчинення терористичного акту.

Досліджено німецьку модель забезпечення громадського порядку та безпеки на території аеропортів силами поліції, відповідно до якої  спеціальний відділ (KN) займається забезпеченням цивільної оборони та недопущенням актів незаконного втручання в діяльність цивільної авіації, захистом від катастроф, попередження нещасних випадків, а сили поліції готовності використовуються при проведенні масових заходів, забезпеченні візитів державних діячів інших країн. Отже функції даних підрозділів чітко визначено і вони виконують тільки ті завдання, які на них покладено.

Зроблено висновок, що впровадження позитивного закордонного досвіду роботи в діяльності міліції в аеропорту має передбачати проведення експериментів щодо запровадження новітніх форм і методів охорони громадського порядку та безпеки в аеропорту, їх правове та науково-методичне забезпечення; спільну роботу з Державною авіаційною службою України щодо фінансування переоснащення технічних засобів охорони громадського порядку та безпеки; збільшення кількості службових собак для пошуку вибухівки та інших шкідливих речовин і небезпечних предметів; обладнання громадських місць аеропорту інформаційними стрейкерами «екстрений виклик», «тривожна кнопка» тощо.

Розділ 2 «Зміст адміністративно-правової діяльності міліції в аеропортах щодо охорони громадського порядку і безпеки та шляхи її вдосконалення» складається з чотирьох підрозділів.

У підрозділі 2.1 «Форми адміністративно-правової діяльності міліції щодо охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах» досліджено зміст форм адміністративно-правової діяльності міліції з охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах. Сформульовано авторське визначення форм адміністративно-правової діяльності міліції з охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах як зовнішній прояв конкретних дій працівників та підрозділів міліції, в яких реалізуються поставлені перед ними завдання та функції.

Встановлено, що залежно від характеру і правових наслідків діяльності міліції з охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах, адміністративно-правова діяльність міліції здійснюється у таких формах: загально організаційній та правовій.

Змістом загальноорганізаційної форми є вчинення управлінських дій, які безпосередньо не пов’язані з виданням правових актів та здійсненням інших юридично-значущих дій. Загальноорганізаційна форма охорони громадського порядку та безпеки реалізується в повсякденній, управлінській діяльності працівників міліції, і спрямована на забезпечення чіткої та ефективної роботи підрозділів міліції щодо виконання покладених на них завдань та функцій з охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах.

Встановлено, що правова організація охорони громадського порядку має фундаментальне значення, адже без неї неможлива нормальна діяльність міліції, служби авіаційної безпеки, інших правоохоронних органів, залучення громадян до участі в охороні громадського порядку та безпеки в аеропортах. Основною формою організації охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах є комплексне використання сил та засобів міліції з охорони громадського порядку відповідно до плану єдиної дислокації.

У результаті проведеного дослідження зроблено висновок, що безпосереднє здійснення міліцією охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах включає такі заходи: 1) безпосереднє забезпечення охорони аеровокзалу і прилеглої території (80,9 %); 2) підтримання громадського порядку в контрольованій зоні аеропорту (71,9 %); 3) виявлення осіб, що викликають підозру у здійсненні правопорушень (68,8%); 4) профілактика правопорушень (66,6 %); 5) контроль за наявністю несправного або безхазяйного транспорту, який знаходиться поблизу споруджень аеропорту (56,9 %); 6) регулювання пасажиропотоків при проведенні масових цільових перевезень (51,9 %); 7) режимно-доглядові заходи з метою недопущення провезення зброї, боєприпасів і вибухових речовин (50,6 %); 8) підтримання громадського порядку на повітряному судні (32,2%).

З’ясовано, що реалізація міліцією зазначених заходів з охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах здійснюється за допомогою таких форм: патрулювання; спостереження; перевірка; огляд об’єктів; профілактичний обхід. Зроблено висновок, що основними формами адміністративно-правової діяльності міліції з охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах є патрулювання та спостереження.

У підрозділі 2.2 «Методи адміністративно-правової діяльності міліції щодо охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах» досліджено методи адміністративно-правової діяльності міліції. Сформульовано поняття методів адміністративно-правової діяльності міліції щодо охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах як комплексу різноманітних прийомів, способів та засобів, за допомогою яких працівники міліції практично виконують заходи з охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах.

Зроблено висновок, що адміністративно-правовій діяльності міліції з охорони громадського порядку та безпеки як різновиду управлінської діяльності властиві загальні методи управління – переконання та примус.

Встановлено, що система методів адміністративно-правової діяльності міліції щодо охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах складається з двох рівнів. Перший охоплює загальні методи, що використовуються працівниками міліції, характеризуються універсальністю, пов’язані із загальноорганізаційною та правотворчою формами адміністративно-правової діяльності міліції з охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах. Другий рівень методів адміністративно-правової діяльності міліції з охорони громадського порядку та безпеки складається із спеціальних прийомів та способів, які використовуються працівниками міліції при безпосередньому здійсненні заходів з охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах. Спеціальні методи детерміновані специфікою адміністративно-правової діяльності міліції з охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах, але є похідними від загальних методів, виникають і формуються на їх підґрунті, продовжують їхню дію при здійсненні заходів з охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах.

Спеціальні методи адміністративно-правової діяльності міліції щодо охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах класифіковано залежно від: об’єкта впливу; мети застосування; напрямків діяльності. Досліджено порядок застосування окремих методів діяльності міліції з охорони громадського порядку та безпеки: профілактична бесіда, обстеження документів, які посвідчують особу і підтверджують громадянство; обстеження багажу; огляд транспортного засобу;

З метою покращення діяльності міліції щодо охорони громадського порядку та безпеки при виникненні окремих надзвичайних подій розроблено Методичні рекомендації «Дії працівників міліції при виникненні окремих надзвичайних подій на території аеропорту».

У підрозділі 2.3 «Взаємодія міліції зі службою авіаційної безпеки та іншими правоохоронними органами щодо охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах» проаналізовано наукові підходи до визначення поняття «взаємодія» та досліджено основні складові системи взаємодії міліції зі службою авіаційної безпеки, Державною прикордонною службою України, Державною митною службою України, Міністерством оборони України, Міністерством надзвичайних ситуацій України та Службою безпеки України щодо охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах.

Сформульовано авторське визначення взаємодії міліції зі службою авіаційної безпеки та іншими правоохоронними органами як врегульованої нормами адміністративного права, погодженої за метою, часом і місцем діяльності міліції та відповідних державних органів, при якій вони справляють взаємний вплив один на одного і на суспільні відносини, опосередковані існуванням правопорушень різного характеру, з метою вирішення загальних завдань, шляхом найбільш доцільного поєднання засобів і методів, властивих цим органам.

Зроблено висновок, що задля того, аби зазначена діяльність була більш ефективною і мала системний характер необхідно щоб вона базувалася на однакових засадах – принципах: науковості; комплексності; правової впорядкованості; законності; публічності; плановості.

Запропоновано форми взаємодії міліції зі службою авіаційної безпеки та іншими правоохоронними органами класифікувати за такими критеріями: за змістом; за характером зв’язків між взаємодіючими суб’єктами; за кількістю учасників взаємодії; за часом взаємодії.

Виокремлено та досліджено такі форми взаємодії міліції щодо охорони громадського порядку та безпеки в аеропорту: обмін інформацією; спільна розробка управлінських рішень; реалізація розроблених управлінських рішень (при настанні певних строків та виникненні відповідних ситуацій); проведення інших погоджених заходів, які не були передбачені письмовими управлінськими рішеннями. З метою більш ефективної протидії крадіжкам майна було розроблено та впроваджено у практичну діяльність підрозділів міліції Методичні рекомендації «Порядок взаємодії органів внутрішніх справ, служби авіаційної безпеки та Державної прикордонної служби України щодо протидії крадіжкам особистого майна чи речей громадян, які перебувають чи вибувають з аеропорту».

З метою покращення взаємодії міліції з іншими суб’єктами з охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах запропоновано видати спільний наказ між заінтересованими центральними органами виконавчої влади, яким затвердити «Положення про організацію взаємодії органів внутрішніх справ з іншими з підрозділами центральних органів виконавчої влади щодо забезпечення громадського порядку та безпеки на території аеропортів», в якому слід чітко визначити форми та методи взаємодії, визначити їхню компетенцію, розмежувати повноваження щодо розгляду та вирішення питань з охорони громадського порядку та безпеки.

У підрозділі 2.4 «Удосконалення адміністративно-правової діяльності міліції в аеропортах щодо охорони громадського порядку та безпеки» досліджено напрями вдосконалення правового регулювання та організаційного забезпечення адміністративно-правової діяльності міліції щодо охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах.

Аналіз законодавства, що визначає адміністративно-правову діяльність міліції в аеропортах, дозволив виявити низку прогалин правового регулювання, зокрема: недосконалість правового регулювання статусу лінійних підрозділів органів внутрішніх справ в аеропортах; відсутність спеціальних підрозділів міліції, які б виконували функції забезпечення збереження вантажів та багажу; повноважень відповідних посадових осіб розглядати справи про адміністративні правопорушення, які вчиняються на території аеропортів.

Для покращення правового регулювання адміністративно-правової діяльності міліції в аеропортах запропоновано: 1) внести зміни до ст. 222 КУпАП «Органи внутрішніх справ (міліція)», якими наділити начальників лінійних відділів органів внутрішніх справ розглядати справи та накладати стягнення за вчинення адміністративних правопорушень, передбачених ч. 3. ст. 133 КУпАП; 2) доповнити Розділ VII «Несення патрульно-постової служби» Наказу МВС України «Про затвердження Статуту патрульно-постової служби міліції України» № 404 від 28.07.1994 р. підрозділом 4-1 «Особливості несення служби нарядами міліції на повітряному транспорті»; 3) видати наказ МВС України «Про затвердження Положення про лінійні відділи органів внутрішніх справ в аеропортах», в якому передбачити загальні засади, завдання та функції цих підрозділів міліції, організацію взаємодії зі службою авіаційної безпеки та іншими правоохоронними органами; критерії оцінювання ефективності діяльності підрозділів міліції в аеропорту тощо.

З метою зниження рівня правопорушень на території аеропорту обґрунтовано необхідність підвищення розмірів санкцій статей 111-113, 137, ч. 2 ст. 120, ч. 3 ст. 133, що входять до глави 10 КУпАП і передбачають адміністративну відповідальність за правопорушення на повітряному транспорті. Посилення санкцій зазначених статей додатковими стягненнями підвищить дисципліну авіаційного персоналу та інших суб'єктів авіаційної діяльності та дозволить покращити стан безпеки цивільної авіації в Україні.

Зроблено висновок, що ефективна адміністративно-правова діяльність міліції щодо охорони громадського порядку та безпеки в аеропортах неможлива без своєчасного, повного і достовірного інформаційного забезпечення; впровадження сучасних форм та методів діяльності (наприклад, технічних засобів відеонагляду з функціями архівації та цілодобового контролю за місцями знаходження пасажирів і багажу на території аеровокзалу); посилення міжнародного співробітництва та використання зарубіжного досвіду в охороні громадського порядку та безпеки. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)