ТАКТИЧНІ ОПЕРАЦІЇ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ АВТОТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ




  • скачать файл:
title:
ТАКТИЧНІ ОПЕРАЦІЇ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ АВТОТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ
Тип: synopsis
summary:

 

1)    ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовується актуальність обраної теми дисертації, визначаються ступінь її наукової розробленості, мета, завдання й методи дослідження; зв’язок роботи з державними програмами боротьби зі злочинністю і науковою темою кафедри криміналістики Донецького юридичного інституту МВС України; визначаються наукова новизна і практичне значення отриманих результатів дослідження; вказуються конкретні форми їх апробації й впровадження в навчальний процес і практичну діяльність з розслідування злочинів.

Розділ перший — «Тактичні операції як комплексний криміналістичний засіб при розслідуванні незаконного заволодіння автотранспортними засобами» складається з трьох підрозділів.

У підрозділ 1.1 «Поняття тактичної операції та її місце в методиці розслідування незаконного заволодіння автотранспортним засобом», зазначається, що поодинокі слідчі дії, оперативно-розшукові заходи, окремі тактичні прийоми є ефективними далеко не завжди. Вони досягають мети лише тоді, коли реалізуються в сукупності з іншими слідчими діями й заходами, а також у комбінації з іншими тактичними прийомами. Тому в останні роки, в криміналістиці, особлива увага приділяється проблемам комплексного використання тактико-криміналістичних засобів різних рівнів.

Провідною у становленні теорії тактичних операцій в криміналістиці була пропозиція А.В. Дулова розробляти не тільки тактичні рекомендації з проведення окремих слідчих дій, але й рекомендації щодо оптимального виконання завдань загального характеру, які виникають у слідчій діяльності. Для виконання таких завдань потрібне проведення групи слідчих, оперативно-розшукових, ревізійних дій, які об’єднуються поняттям «тактична операція».

Запозичення з військової справи поняття «операція» було цілком виправданим, через те, що в діяльності з виявлення, розкриття й розслідування злочинів все більшого значення набувають не розрізнені дії (слідчі, оперативно-розшукові, організаційні), а їх комплекси.

Аналіз публікацій проведений автором у підрозділі дисертації, показав, що незважаючи на їх значну кількість, не досягнуто єдиного розуміння науковців щодо багатьох положень теорії тактичних операцій. Зокрема, залишаються дискусійними: поняття, структура, класифікація й місце тактичних операцій в системі криміналістики. Тому перспективними залишаються як розробка теорії тактичних операцій, так і розробка тактичних операцій в якості структурного елементу методики розслідування окремих видів злочинів, зокрема незаконного заволодіння автотранспортними засобами.

У підрозділі виокремлено ознаки тактичної операції з використанням яких запропоновано її визначення.

У підрозділі 1.2 «Зміст та етапи проведення тактичної операції при розслідуванні незаконного заволодіння автотранспортним засобом» зазначається, що серед обов’язкових структурних елементів тактичної операції, яка розробляється та реалізується при розслідуванні незаконного заволодіння автотранспортними засобами, доцільно виділяти: мету операції, суб’єктів, засоби досягнення мети операції, процес організації й безпосередньої реалізації операції, її результат.

У підрозділі запропоновано найбільш доцільний порядок проведення тактичної операції при розслідуванні незаконного заволодіння автотранспортними засобами, який включає такі етапи: 1) ухвалення рішення про проведення тактичної операції; 2) моделювання тактичної операції; 3) підготовка тактичної операції; 4) реалізація комплексу дій, які входять до складу тактичної операції; 5) процесуальне оформлення тактичної операції; 6) оцінка ходу й результатів проведеної тактичної операції.

У підрозділі 1.3 «Загальні криміналістичні рекомендації по проведенню тактичних операцій при розслідуванні незаконного заволодіння автотранспортним засобом» обґрунтовується доцільність розробки загальних положень і основних вимог, якими повинні керуватися працівники слідства та дізнання при розробці й реалізації тактичних операцій в ході розслідуванні незаконного заволодіння автотранспортними засобами. Такі положення й вимоги становлять зміст принципів проведення тактичних операцій при розслідуванні аналізованих злочинів.

До системи принципів проведення тактичних операцій при розслідуванні незаконного заволодіння автотранспортними засобами, автором віднесено загальні принципи слідчої діяльності, а саме законність, наукова обґрунтованість, етичність, планомірність, активність та інші, а також низка спеціальних принципів, які випливають із особливостей тактичної операції як специфічних тактико-криміналістичних засобів розслідування незаконних заволодінь автотранспортними засобами. На думку автора реалізація загальних принципів розслідування при проведенні тактичних операцій не відрізняється від інших видів діяльності слідчого та органа дізнання, певна специфіка є щодо дії спеціальних принципів, характерних тільки для тактичної операції.

У підрозділі до спеціальних принципів проведення тактичних операцій при розслідуванні незаконного заволодіння автотранспортними засобами віднесено: індивідуальність у розробці й проведенні тактичної операції; проведення криміналістичного аналізу розслідуваного злочину в ході планування операції; використання вимог і рекомендацій наукової організації діяльності; динамічність; поєднання колегіальності і єдиноначальності в ході підготовки та реалізації тактичної операції; дотримання етичних норм; завершення тактичної операції процесуальною фіксацією її результатів.

Другий розділ «Тактичні операції початкового етапу розслідування незаконного заволодіння автотранспортними засобами» складається з трьох підрозділів.

У підрозділі 2.1 «Тактична операція «Збирання і фіксація вихідної інформації про злочин»» автор дійшов висновку, що виокремлення операцій групи «збирання інформації» покликано зосередити увагу слідчого на збиранні інформації про конкретного суб’єкта, об’єкт, процес з метою розробки найоптимальніших умов, засобів, етапів для досягнення наміченого результату в ході розслідування незаконного заволодіння автотранспортним засобом.

Зазначено, що під час перевірки заяв та повідомлень громадян про незаконне заволодіння їх автотранспортними засобами, в ході реалізації аналізованої тактичної операції, слідчі та праців­ники органу дізнання повинні надавати перевагу проведенню таких процесуальних дій, як отримання пояснень від громадян, витребування та отримання предметів і документів, а також проведення розшукових дій. На даному етапі реалізації тактичної операції можуть проводитися такі пошукові та оперативно-розшукові заходи : оперативне опитування; наведення довідок; збирання зразків для порівняльного дослідження; оперативна закупівля; оперативний огляд предметів і документів; візуальне спостереження; оперативне впізнання; зняття інформації з каналів зв’язку; оперативне впровадження.

Автором виокремлені типові процедури (етапи) підготовки та реалізації тактичної операції : а) вивчення наявних доказів і інших даних, побудова уявної моделі, аналіз та оцінка сформованої ситуації розслідування; б) визначення основної, ключової проблеми (проблем) і обумовленого нею напряму розслідування; в) розробка переліку обставин, які підлягають встановленню; г) побудова й перевірка версій і інших уявних моделей об’єктів пошуку й пізнання; д) розробка програми або коректування програми початкового етапу розслідування (визначення номенклатури завдань, які підлягають виконанню, послідовності їх виконання, побудови моделей систем, які є засобами виконання намічених завдань); є) вирішення питання про кадрове, техніко-криміналістичне, оперативне й інше забезпечення майбутньої роботи; ж) реалізація наміченої програми; з) оцінка ходу й результатів реалізації програми й прийняття на цій основі відповідних правових та криміналістичних рішень.

Метою аналізованої тактичної операції є отримання якомога більшої інформації про злочинця (групу осіб), який вчинив незаконне заволодіння автотранспортним засобом, тому автором проаналізовано стадії складання пошукового криміналістичного портрета злочинця, виокремлено типові ознаки злочинця. Зазначено, що формування моделі (портрета) злочинця триває паралельно з його пошуком і залежать від своєрідності сформованої ситуації розслідування (простої або складної).

Обґрунтовано доцільність використання методу віктимологічного аналізу в ході реалізації тактичної операції «Збирання і фіксація вихідної інформації про злочин» при розслідуванні незаконного заволодіння автотранспортними засобами.

Виокремлені етапи реалізації аналізованої тактичної операції.

У підрозділі 2.2 «Тактична операція «Розшук і викриття особи, яка вчинила злочин»» автор, дійшов висновку, що діяльність по виявленню особи, яка вчинила незаконне заволодіння автотранспортним засобом розпочинається в умовах однієї із двох основних типових ситуацій розслідування: 1) простої — у слідства наявна інформацію про те, ким саме вчинено злочин, хоча злочинцеві вдалося зникнути з місця події й де він перебуває, невідомо; 2) складної — злочинець з місця події зник, хто він і де перебуває, слідству невідомо. У підрозділі виокремлені тактичні завдання, які виконуються в ході реалізації тактичної операції «Розшук і викриття особи, яка вчинила злочин» виходячи із зазначених типових ситуацій, а також запропоновано перелік пошукових, оперативно-розшукових заходів та слідчих дій, які складають зміст такої операції.

Основне завдання яке ставиться реалізаторам операції — якнайшвидше виявити те джерело інформації, яке містить «зачіпку», тобто дає «ключ» до розкриття незаконного заволодіння автотранспортом й «виходу» на злочинця. Як правило, носії такого роду інформації локалізуються й відшукуються у двох сферах : перша — сфера реалізації кримінальної активності (місце події та прилягаюча до нього територія); друга — припускає сфери реалізації перед- і посткримінальної активності особи яку шукають, а також інших осіб, які володіють відомостями про ознаки злочинця й обставини вчиненого (скупники розукомплектованих агрегатів і частин автотранспортних засобів, можливі приховувачі злочинця, інші особи).

Автором виокремлено категорії осіб, серед яких доцільно проводити пошук криміналістично значимої інформації про злочинця в ході реалізації тактичної операції.

З метою результативного проведення оперативно-розшукових заходів та досудового слідства, органам внутрішніх справ при реалізації тактичної операції необхідно тісно співпрацювати з НЦБ Інтерполу, Державною митною службою та Державною прикордонною службою.

У підрозділі 2.3 «Тактична операція «Затримання запідозреної особи або злочинної групи»» автор дійшов висновку, що при розкритті та розслідуванні незаконного заволодіння автотранспортними засобами вчиненими групою осіб, як правило, саме із затримання співучасників починаються заходи щодо викриття злочинного угруповання. Ефективність такого затримання багато в чому залежить від взаємодії слідчого й оперативних працівників, яка повинна сприяти виключенню можливості знищення запідозреними слідів злочинної діяльності й здійснення інших дій, які утрудняють розслідування; якісному процесуальному закріпленню доказів вини не тільки затриманого, але й інших співучасників. Одночасність проведення низки процесуальних дій і оперативно-розшукових заходів повинна бути суттю тактичної операції «Затримання запідозреної особи або злочинної групи» при розслідуванні незаконного заволодіння автотранспортними засобами, особливо вчиненого злочинним угрупованнями.

В ході підготовки до тактичної операції оперативні й слідчі працівники повинні одержати інформацію про місце перебування передбачуваного об’єкта затримання, про наявність у нього зброї, охорони, про способи можливої протидії затриманню й наступному розслідуванню справи.

На основі інформації, зібраної про об’єкт затримання й інших обставин, здійснюється наступний етап підготовки тактичної операції — прогнозування можливих варіантів дій затримуючих і затримуваних з урахуванням практики раніше проведених аналогічних операцій.

При розслідуванні незаконного заволодіння автотранспортними засобами вчиненими групою осіб, до найбільш ефективних і часто застосовуваних способів затримання можна віднести такі : а) затримання членів злочинного угруповання на місці злочину; б) зашифроване затримання одного зі членів злочинного угруповання; в) затримання одного з учасників злочинного угруповання потай від інших співучасників; г) одночасне затримання всіх учасників злочинного угруповання. Останній тактичний прийом дозволяє ізолювати злочинців один від одного, перешкодити їм протидіяти розслідуванню.

У підрозділі розкрита специфіка тактики застосування засобів фото- і відеозапису при затриманні осіб, запідозрених у незаконному заволодінні автотранспортними засобами.

Розділ третій — «Тактичні операції наступного етапу розслідування незаконного заволодіння автотранспортними засобами» складається з трьох підрозділів.

У підрозділ 3.1 «Тактична операція «Викриття лідера (організатора) злочинного угруповання»», зазначається, що вивчення кримінальних справ про незаконне заволодіння автотранспортними засобами вчинене організованими злочинними угрупованнями дозволило типізувати керівників такої злочинної діяльності, серед них чітко прослідковуються організатори і лідери злочинного угруповання.

Ознаками вчинення незаконного заволодіння автотранспортними засобами організованою групою, та відповідно підставою проведення тактичної операції «Викриття лідера (організатора) злочинного угруповання» є отримання в ході оперативно-розшукових заходів та слідчих дій фактів про: підшукання учасників злочинного угруповання, розподіл між ними функцій; усне або письмове закріплення факту створення такого угруповання; формування єдиної психологічної установки членів угруповання на вчинення злочину; забезпечення учасників зброєю, пристосування спеціальних схованок для її зберігання та інших засобів вчинення злочинів (спеціальних пристроїв для нейтралізації сигналізації, для відключення бортового комп’ютера автомобіля, пристроїв проникнення в гаражі тощо); розробка способу й форми звіту виконавців перед лідером; організація вербування нових членів групою та ін.

У підрозділі виокремлено ознаки які вказують на діяльність організатора в злочинній групі: постановка завдань по заволодінню автотранспортом і розробка програми їхнього виконання; здійснення контролю виконання намічених завдань; наявність чіткої координації діяльності структурних підрозділів і окремих членів угруповання; підтримання дисципліни; налагоджена система розподілу матеріального забезпечення та фінансів та ін.

В ряді випадків лідером злочинної діяльності і організатором злочинного угруповання, яке займається незаконними заволодіннями автотранспортними засобами може бути одна особа, яка пройшла шлях від виношування планів про кримінальні дії до активної діяльності по організації й керівництву злочинним угрупованням

Вивчення слідчої практики та доступних аналітичних матеріалів оперативних підрозділів органів внутрішніх справ дозволило автору виділити різновиди діяльності лідера (організатора) злочинного угруповання.

У підрозділі розглянуто специфіку слідчих дій, які складають зміст тактичної операції «Викриття лідера (організатора) злочинного угруповання»: слідчого огляду, допиту, очної ставки, обшуку, пред’явлення для впізнання, відтворення обстановки та обставин події.

У підрозділі 3.2 «Тактична операція «Перехоплення та розшук автотранспортного засобу»» зазначається, що тактичною метою в аналізованій операції є розшук автотранспортного засобу. Тактичним завданням є конкретна мета, яку необхідно досягти в певній проблемній ситуації розслідування. Завдання й мета є рубежами, до досягнення яких спрямована діяльність під час реалізації тактичної операції. Способами досягнення мети є конкретна програма дій, найбільш типова для вирішення тієї або іншої ситуації, яка складається під час розслідування незаконного заволодіння автотранспортним засобом. Серед засобів, які використовуються у цій діяльності дисертантом виокремлені криміналістичні, оперативно-розшукові, організаційно-технічні, організаційно-підготовчі та інші подібні засоби.

Тактична операція «Перехоплення та розшук автотранспортного засобу» у підрозділі подається як певна програмою дій, своєрідний алгоритм діяльності. Така типова програма забезпечує комплексну реалізацію пошукових засобів вирішення слідчих ситуацій.

Вивчення матеріалів слідчої та судової практик дозволило автору типізувати ситуації розслідування, визначити тактичні завдання та запропонувати заходи комплексного вирішення ситуацій в ході тактичної операції «Перехоплення та розшук автотранспортного засобу».

Окремо у підрозділі автор зупинився на можливостях реалізації під час проведення аналізованої тактичної операції спеціальних заходів «Перехват», які проводяться органами внутрішніх справ.

У підрозділі 3.3 «Тактична операція «Використання автомобіля-пастки»» зазначається, що така тактична операція проводиться, як правило, з метою виявлення особи (осіб) яка вчиняє серійні незаконні заволодіння автотранспортними засобами і коли затримати її (їх) в ході одиночних оперативно-розшукових заходів не вдалося, не дали результати і комплексні заходи у вигляді інших тактичних операцій.

Дисертантом зазначається, що тактична операція з використання пасток також може мати на меті виявлення невідомих злочинців, які вчиняють, зокрема, серійні злочини, шляхом застосування інших «принад» і «пасток» ніж автомобілі (наприклад, пунктів по скуповуванню речей викрадених з автомобілів, частин розукомплектованих автомобілів тощо). В результаті чого слідство може «вийти» на осіб, які вчиняють незаконні заволодіння автотранспортними засобами.

Якщо в ході тактичної операції «Використання автомобіля-пастки» контрольована особа вчинила злочин, вона, залежно від обставин, затримується на місці злочину або (і) її дії фіксуються із застосуванням фото- відеозйомки. Відповідно результати тактичної операції можуть служити підставою для порушення кримінальної справи (якщо вона проводиться в ході дослідчої перевірки), процесуального затримання й притягнення до кримінальної відповідальності контрольованої особи (осіб).

На думку дисертанта, при відповідному рівні організації взаємодії учасників тактичної операції «Використання автомобіля-пастки», доцільно не затримувати злочинця при вчиненні крадіжки «автомобіля — пастки», а продовжувати контроль і фіксацію його дій, що дозволить виявити місця «відстою» або розукомплектування викрадених автомобілів, інших членів злочинної групи, їх рольові функції на всіх наступних етапах злочинної діяльності.

При затриманні злочинців на місці злочину проводиться комплекс оперативно-розшукових заходів і слідчих дій, що забезпечує процесуальне й максимально повне закріплення результатів проведеної тактичної операції. Характер і послідовність початкових оперативно-розшукових заходів і слідчих дій диктується в кожному конкретному випадку сформованою ситуацією розслідування й особливостями дій осіб, які перевіряються.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST THESIS

Гигиенические особенности формирования и оптимизация физико-химических условий внутренней среды сильвинитовых сооружений Селиванова Светлана Алексеевна
Научное обоснование гигиенических рекомендаций по контролю и снижению загрязнения питьевой воды цианобактериями и цианотоксинами Кузь Надежда Валентиновна
Научно-методическое обоснование совершенствования экспертизы профессиональной пригодности подростков с дисплазией соединительной ткани Плотникова Ольга Владимировна
Научные основы гигиенического анализа закономерностей влияния гаптенов, поступающих с питьевой водой, на иммунную систему у детей Дианова Дина Гумяровна
Обоснование критериев токсиколого-гигиенической оценки и методов управления риском для здоровья, создаваемым металлосодержащими наночастицами Сутункова Марина Петровна

THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)