Тактичні операції при розслідуванні незаконного збуту наркотичних засобів




  • скачать файл:
title:
Тактичні операції при розслідуванні незаконного збуту наркотичних засобів
Тип: synopsis
summary:

 

(a) ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовується актуальність обраної теми дисертації, визначаються ступінь її наукової розробленості, мета, завдання й методи дослідження; зв’язок роботи з державними програмами боротьби зі злочинністю і науковою темою кафедри криміналістики Донецького юридичного інституту МВС України; визначаються наукова новизна і практичне значення отриманих результатів дослідження; вказуються конкретні форми їх апробації й впровадження в навчальний процес і практичну діяльність з розслідування злочинів.

Розділ перший — «Криміналістична характеристика незаконного збуту наркотичних засобів та стан наукового забезпечення розслідування таких злочинів» складається з трьох підрозділів.

У підрозділ 1.1 «Криміналістична характеристика незаконного збуту наркотичних засобів як методична основа розробки тактичних операцій», зазначається, що елементами криміналістичної характеристики незаконного збуту наркотичних засобів є: спосіб злочину, його слідова картина, предмет безпосереднього замаху та відомості про особу злочинця (злочинні угруповання).
У підрозділі обґрунтовується думка, що зростання кількості наркоманів в Україні призводить до активного формування транснаціонального наркобізнесу, як однієї з ланок організованої злочинності. Цьому сприяють тісні зв’язки вітчизняних та зарубіжних злочинних угруповань, близькість України до азіатських країн-виробників і європейського ринку збуту. Про це ж свідчать виявлені сталі канали транзиту і ввозу в Україну наркотичних засобів. Автором показано основні шляхи переміщення наркотичних засобів через територію України, а також визначено основні регіони України для яких характерне незаконне переміщення наркозасобів через державний кордон.
Зазначено, що поширення глобальних комп’ютерних мереж призвело до їх використання з метою вчинення злочинів у сфері обігу наркотичних засобів. Так, мережа Інтернет як високоефективний та оперативний спосіб зв’язку й контролю широко використовується для одержання інформації кримінального характеру, встановлення й підтримання контактів один з одним окремими наркоманами, злочинцями, які виготовляють, поширюють наркозасоби, а також організованими злочинними угрупованнями. Встановлення користувачів комп’ютерних мереж, які мають злочинний намір збути наркозасоби, викликає певну складність у правоохоронних органів. Тому протидія використанню глобальних комп’ютерних мереж з метою незаконного збуту наркотичних засобів вимагає розробки принципово нової стратегії, тактики та методики.

Структурною підсистемою способу вчинення збуту наркотичних засобів є дії щодо приховування злочину та його слідів. Автором виокремлені та описані типові прийоми приховування таких слідів злочинної діяльності. Крім цього, до основних елементів способу приховування таких злочинів дисертантом віднесені відомості про організацію захисту організованих угруповань від викриття.

Виходячи із широкого розуміння слідів у криміналістиці, типізовано сліди, які найчастіше зустрічаються при вчиненні злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, а також виокремлено місця де такі сліди найчастіше зустрічаються. До окремої групи віднесено сліди, які виникають при підробці рецептів на видачу ліків, що містять наркозасоби. Дослідження показало, що слідчі недостатньо уваги приділяють мікрочасткам наркотичних засобів і мало використовують їх у встановленні й доказуванні обставин злочину.

Констатовано, що найбільшого розповсюдження в Україні набув незаконний збут наркозасобів рослинного походження. Однак, останнім часом почастішали випадки завезення в Україну героїну та інших так званих «важких» наркотичних засобів.

Дисертантом типізовано осіб, які займаються незаконним збутом наркотичних засобів та злочинні угруповання. Виділено основні ознаки організованих злочинних угруповань, які займаються збутом наркозасобів.

У підрозділі 1.2 «Стан наукового забезпечення розслідування незаконного збуту наркотичних засобів» зазначається, що аналізу проблем розслідування незаконного збуту наркотичних засобів у криміналістиці приділена певна увага, однак результати наукових досліджень з цієї проблеми далеко не завжди відомі широкому загалу практиків та науковців, у зв’язку з ще недосконалою організацією поширення наукових знань. А це безумовно ускладнює використання науково обґрунтованих теоретичних положень і практичних рекомендацій, які містяться в таких рукописах та виданнях.

Проведений дисертантом у підрозділі аналіз наукових досліджень щодо розслідування незаконного збуту наркотичних засобів, покликаний поліпшити інформаційне забезпечення правоохоронної діяльності. Він включає систематизовані відомості про зміст дисертаційних та монографічних досліджень, а також досліджень викладених у статтях, які були проведені з даної проблематики на теренах сучасної України та пострадянського простору.

Констатовано, що питання комплексного використання наявних у правоохоронних органах сил та засобів, зокрема, можливості проведення тактичних операцій розкриті поверхнево і всього в трьох публікаціях (тактичні операції при пошуку предметів замаху, контрабанді наркозасобів). Цього безумовно недостатньо для розробки дієвих методичних рекомендацій практичним підрозділам правоохоронних органів та подальшого розвитку методики розслідування аналізованих злочинів. Крім цього, багатий зарубіжний досвід проведення комплексів дій при викритті осіб та злочинних угруповань, які займаються незаконним збутом наркотичних засобів, зокрема в ході проведення так званих таємних операцій, ще не знайшов свого відображення на сторінках наукових видань та недостатньо впроваджений у практичну діяльність правоохоронних органів України.

У підрозділі 1.3 «Сутність тактичних операцій при розслідуванні незаконного збуту наркотичних засобів» обґрунтовується думка, що функціональне значення тактичної операції в методиці розслідування незаконного збуту наркотичних засобів стає актуальнішим через вчинення таких злочинів організованими групами, які, як правило, чинять протидію слідству. Цим обумовлюється об’єктивна потреба тісного співробітництва слідства й дізнання, тому що, як правило, такі злочини готуються і вчиняються таємно, по заздалегідь обміркованому плану, з попередньою підготовкою алібі на випадок затримання, що значно утрудняє їх викриття без використання комплексу оперативно-розшукових заходів та слідчих дій.

Аналізуючи ознаки тактичних операцій, автор звертає увагу на те, що завдання, які вони вирішують, як правило є типовими, а ступінь спільності цих завдань дозволяє в значній мірі алгоритмізувати дії слідчого й посадових осіб органа дізнання.

У підрозділі дається поняття тактичної операції та зазначається, що службова роль такої операції в структурі методики розслідування значно ширша й глибша, ніж проста взаємодія. Процес розробки окремих типових тактичних операцій при розслідуванні злочинів має важливе прогностичне наукове значення й обіцяє бути досить перспективним.

Другий розділ «Тактичні операції початкового етапу розслідування незаконного збуту наркотичних засобів» складається з трьох підрозділів.

У підрозділі 2.1 «Тактична операція «Затримання запідозреного з речовими доказами» автор дійшов висновку, що неодмінною умовою проведення зазначеної операції є координація початкових слідчих дій і оперативно-розшукових заходів. Така тактична операція найчастіше проводиться як єдиний акт, у певному місці, в стислий проміжок часу. Окремі етапи її реалізуються в умовах суворої конспірації, тому навіть незначний відступ від плану операції може зашкодити досягненню поставленої мети, оскільки її учасники найчастіше діють в екстремальних ситуаціях.

Вибір моменту затримання на місці злочину під час реалізації тактичної операції визначається наявністю інформації про те, що наркотичні засоби перебувають в даний момент саме в підозрюваного, наприклад, під час перевезення з метою збуту або безпосередньо при збуті. При затриманні слід враховувати роль і ступінь участі затримуваного в злочинній діяльності, психологічну характеристику, взаємини в злочинній групі, відомості про способи вчинення й приховання злочину.

Місце затримання в ході реалізації аналізованої тактичної операції, черговість слідчих дій і оперативно-розшукових заходів, залежать від способів вчинення й маскування злочину, інших конкретних обставинах справи. Успіх проведення операції залежить від того, яка увага приділена її підготовці. Певну складність на практиці викликає проведення тактичної операції «Затримання запідозреного з речовими доказами» коли затримуються озброєні злочинці.

Проведене автором узагальнення практики і наукових публікацій дозволило виробити низку рекомендацій, виконання яких, допоможе ефективно провести затримання злочинців під час реалізації тактичної операції «Затримання запідозреного з речовими доказами».

У підрозділі 2.2 «Тактична операція «Встановлення механізму злочину»» автор, дійшов висновку, що під механізмом злочину слід розуміти систему процесів взаємодії учасників злочину, як прямих, так і непрямих, між собою й з матеріальним середовищем, поєднаних використанням відповідних знарядь, засобів і інших окремих елементів обстановки. Механізм злочину закономірно обумовлює виникнення криміналістично значимої інформації про сам злочин, його учасників і результати.

Під час проведення різноманітних заходів, з метою припинення незаконного обігу наркотичних засобів, виникають ситуації виявлення самих наркотичних засобів, засобів їх виготовлення, чи отримання інформації про їх збут. При цьому нерідко особа злочинця є не встановленою, або він зник з місця вчинення злочину і залишається неясним механізм злочину. Це і обумовлює проведення комплексу заходів, спрямованих на виконання тактичного завдання — встановлення механізму злочину. Такий комплекс заходів доцільніше проводитися в рамках реалізації тактичної операції.

Слідчі дії та оперативно-розшукові заходи в рамках такої операції спрямовуються на виявлення додаткових слідів злочину і їх закріплення (фіксацію), вони повинні проводитися оперативно й у максимально короткий термін, однак така оперативність не повинна відображатися на якості розслідування. Виконанню завдань в ході реалізації тактичної операції допоможе розроблена автором типова криміналістична програма, яка являє собою систему логічно впорядкованих і взаємозалежних типових завдань (питань), у яких зібраний і систематизований значний практичний досвід, і яка покликана: заощадити сили і час слідчого (оперативного працівника); інтенсифікувати слідчі й інші процесуальні дії; забезпечити повноту й всебічність розслідування; підвищити результативність тактичної операції.

У підрозділі 2.3 «Тактична операція «Виявлення та ліквідація незаконної нарколабораторії»» автор дійшов висновку, що незаконну нарколабораторію можна визначити як будь-яке приміщення, оснащене промисловим чи кустарним обладнанням, за допомогою якого проводиться хімічно-технологічний процес екстрагування, перегонки, очищення або синтезу наркотичної сировини або прекурсорів для незаконного отримання готових природних, напівсинтетичних чи синтетичних наркотичних засобів з метою їх особистого вживання чи збуту.

Такі нарколабораторії можуть розміщуватися фактично у будь-якому місці: в ізольованих фермерських господарствах, житлових та підсобних приміщеннях, науково-дослідних, виробничих установах та підприємствах тощо. Крім стаціонарних, виявляють також пересувні і польові нарколабораторії. Обладнання таких лабораторій може бути різноманітне, від примітивного до надсучасного. Працювати у них можуть фахівці різного рівня — від кваліфікованих біохіміків до непрофесійних підприємливих осіб. У таких нарколабораторіях можуть виготовлятися як різноманітні види наркотичних засобів, так і різна їх кількість.

У підрозділі систематизовані ознаки, на підставі яких можна припустити наявність у конкретному місті (районі) незаконної нарколабораторії. Виокремлені найбільш ефективні напрями виявлення та ліквідації незаконних нарколабораторій.

Зазначено, що при збиранні доказів злочинної діяльності найбільший ефект має використання оперативної закупівлі наркотичних засобів, виготовлених у незаконній нарколабораторії. В ході реалізації тактичної операції, цей захід може проводитися як до порушення кримінальної справи, так і в процесі досудового слідства. Практика підтверджує доцільність проведення оперативної закупівлі з метою викриття осіб, причетних до незаконного виготовлення у нарколабораторіях наркотичних засобів, виявлення таких лабораторій та ідентифікації джерела походження закуплених речовин.

План проведення тактичної операції повинен передбачати як невідкладні слідчі дії та оперативно-розшукові заходи, так і організаційні питання, а саме: створення умов для легального проникнення працівників міліції до приміщення незаконної нарколабораторії та затримання конкретних осіб, проведення їх особистого огляду; організацію проведення огляду місця події; проведення попередніх досліджень; проведення обшуків; допити затриманих; допитів свідків та понятих; проведення експертизи вилучених речовин та предметів; шляхи легалізації та приєднання до матеріалів кримінальної справи результатів оперативно-розшукових заходів.

Розділ третій — «Тактичні операції наступного етапу розслідування незаконного збуту наркотичних засобів» складається з трьох підрозділів.

У підрозділ 3.1 «Тактична операція «Встановлення злочинця та каналів надходження наркотичних засобів»», зазначається, що у випадку, коли мав місце збут наркотичних засобів, однак інформація про злочинців відсутня або невідомі канали одержання злочинцями наркотичних засобів (для збуту), може реалізовуватися тактична операція «Встановлення злочинця та каналів надходження наркотичних засобів».

У ході її підготовки висувають версії, які стосуються кола підозрюваних осіб, місця знаходження запідозреного, джерел придбання наркотичних засобів (прекурсорів, хімічних речовин, хімічного устаткування), способів їх приховування й переміщення, наявності співучасників.

Якщо є відомості про злочинця, але невідоме його місцезнаходження, то повинні висуватися пошукові версії. Щоб висунути й перевірити слідчу й пошукову версію, слідчому (оперативному працівникові) необхідно мати відомості про: особу підозрюваного; коло його знайомих і родичів; осіб причетних до вчинення злочину; зв’язки; спосіб життя підозрюваного; його майнове становище.

Автором виокремлені та систематизовані слідчі дії та оперативно-розшукові заходи, які доцільно реалізувати в ході тактичної операції. Основною слідчою дією в ході реалізації тактичної операції визначено слідчий огляд. Дисертантом виокремлені типові об’єкти такого огляду характерні для справ про збут наркотичних засобів. Зазначено, що вилучені при огляді предмети повинні бути ретельно обстежені залученими до огляду спеціалістами з метою виявлення й фіксації слідів (рук, мікрооб’єктів і т.ін.) і інших доказів, які свідчать про приналежність виявлених об’єктів (наркотичних засобів, зброї й т.ін.) певним учасникам злочину. Це надалі утрудняє (виключає) можливу дачу неправдивих показань про те, що вилучене підкладено працівниками міліції.

У підрозділі 3.2 «Тактична операція «Встановлення учасників злочинної групи та доказування їх функціональних ролей»» зазначається, що на початковому етапі розслідування незаконного збуту наркотичних засобів, вчиненого групою осіб, необхідно в найкоротший термін встановити усіх учасників злочинної діяльності, при цьому необхідно враховувати специфіку злочинів аналізованого виду. Як правило, не всі учасники злочинної групи здійснюють дії, безпосередньо пов’язані з наркотичними засобами. Зібрані органом дізнання на даному етапі матеріали в основному стосуються осіб, які безпосередньо вчиняли конкретні дії з наркозасобами, тоді як особи, що виконують функції забезпечення й прикриття, можуть не потрапити в поле зору оперативних працівників. Тому, завдання слідчого полягає в тому, щоб на основі вже наявної інформації, якомога повно, використовуючи можливості оперативних підрозділів і інших служб, виявити всіх учасників злочинної групи. З цією метою розробляється і реалізується тактична операція «Встановлення учасників злочинної групи та доказування їх функціональних ролей».

У практичній діяльності значну складність представляє встановлення організатора злочинної групи й доказування його вини. Організаторами злочинної діяльності можуть визнаватися особи: які організували злочинну групу (організацію); керували нею; організували збут наркотичних засобів.

З метою виявлення лідера (організатора) злочинної групи, яка займається незаконним збутом наркотичних засобів, тактичні завдання операції повинні спрямовуватися на: а) з’ясування структури зв’язків і стосунків у злочинній групі; б) встановленням фактів, які свідчать про вчинення конкретною особою функцій, властивих лідерові (організатору) злочинної групи, і про наявність в особи особистісних якостей, властивих лідерові; в) вста­новленням матеріального становища всіх учасників злочинного угруповання й визначення лідера (організатора), як найбільше матеріально забезпеченого й такого, що отримує найбільшу частку злочинного прибутку; г) викорис­танням при проведенні допитів і очних ставок тактичних прийомів, заснованих на конфліктах між учасниками злочинного угруповання.

У підрозділі 3.3 «Тактична операція «Нейтралізація протидії розслідуванню»» зазначається, що під протидією слід розуміти навмисні дії (бездіяльність) зацікавлених осіб, обумовлені невідповідністю їх мети завданням слідства й спрямовані на перешкоджання виконанню завдань розслідування і встановленню об’єктивної істини по кримінальній справі. На думку автора, найбільш вдалою є класифікація протидії залежно від фаз розвитку злочинної діяльності, тому дисертантом такі фази виокремлені та досліджені стосовно протидії розслідуванню незаконного збуту наркотичних засобів.

Протидія розслідуванню, яку здійснюють злочинні угруповання, що займаються незаконним збутом наркотичних засобів проявляється: у прихованні злочинної діяльності, чиненні тиску на осіб, які сприяють розслідуванню, відмові від дачі показань або дачі неправдивих показань, а також використанні можливостей незаконного й неетичного захисту.

Дисертантом виокремлені та систематизовані слідчі дії, оперативно-розшукові та організаційні заходи, які реалізуються комплексно в ході тактичної операції з метою нейтралізації протидії розслідуванню незаконного збуту наркотичних засобів.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST THESIS

Гигиенические особенности формирования и оптимизация физико-химических условий внутренней среды сильвинитовых сооружений Селиванова Светлана Алексеевна
Научное обоснование гигиенических рекомендаций по контролю и снижению загрязнения питьевой воды цианобактериями и цианотоксинами Кузь Надежда Валентиновна
Научно-методическое обоснование совершенствования экспертизы профессиональной пригодности подростков с дисплазией соединительной ткани Плотникова Ольга Владимировна
Научные основы гигиенического анализа закономерностей влияния гаптенов, поступающих с питьевой водой, на иммунную систему у детей Дианова Дина Гумяровна
Обоснование критериев токсиколого-гигиенической оценки и методов управления риском для здоровья, создаваемым металлосодержащими наночастицами Сутункова Марина Петровна

THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)