УДОСКОНАЛЕННЯ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАЦІ ДІЛЬНИЧНИХ ІНСПЕКТОРІВ МІЛІЦІЇ :



title:
УДОСКОНАЛЕННЯ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАЦІ ДІЛЬНИЧНИХ ІНСПЕКТОРІВ МІЛІЦІЇ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

 

У вступі обґрунтовується актуальність теми дисертації, визначаються її мета, завдання, об’єкт і предмет дослідження, зв’язок з науковими програмами та планами, методи дослідження, наукова новизна, розкривається наукове та практичне значення роботи, а також подано відомості про апробацію одержаних результатів.

Розділ 1 «Загальна характеристика адміністративно-правового забезпечення праці дільничних інспекторів міліції» містить три підрозділи, які присвячені з’ясуванню поняття адміністративно-правового забезпечення праці дільничних інспекторів міліції, особливостей його правового регулювання, а також дослідженню історико-правового аспекту становлення адміністративно-правового забезпечення діяльності дільничних інспекторів міліції.

У підрозділі 1.1 «Поняття, значення та напрямки адміністративно-правового забезпечення праці працівників міліції» з’ясовуються поняття та сутність адміністративно-правового забезпечення праці дільничних інспекторів міліції. Зазначається, що ефективною та дієвою діяльність працівників міліції  стає лише тоді, коли належним чином забезпечена організація роботи працівників міліції.

Поняття «організація праці працівників міліції» визначено як забезпечення чіткої та ефективної роботи органів внутрішніх справ, високого рівня працездатності, максимальної результативності діяльності працівників міліції за допомогою організаційно-правових засобів, які складають основу роботи працівників міліції, та допомагають чітко та ефективно реалізовувати їх головні завдання та функції. У свою чергу, сутність організаційно-правового забезпечення праці працівників міліції полягає у створенні умов для ефективної реалізації працівниками міліції своїх службових повноважень, які спрямовані на зміцнення правопорядку в Україні, дотримання безпеки громадян, боротьбі за утвердження правового демократичного ладу в Україні.

Визначено основні напрямки організації діяльності працівників міліції, до яких віднесено: а) визначення організаційної структури органів внутрішніх справ, розподіл завдань, функцій, повноважень, визначення порядку взаємовідносин між ними; б) належне політико-правове та матеріально-фінансове забезпечення їх діяльності; в) планування та прогнозування їх діяльності; г) інформаційне забезпечення; д) забезпечення обліку та контролю в органах внутрішніх справ.

У підрозділі 1.2 «Історико-правовий аспект становлення адміністративно-правового забезпечення діяльності дільничних інспекторів міліції» здійснено  історико-правовий аналіз становлення адміністративно-правового забезпечення праці дільничних інспекторів міліції. В процесі дослідження визначено п’ять періодів становлення адміністративно-правового забезпечення діяльності дільничних інспекторів міліції, а саме: перший період охоплює часи Гетьманщини (1648-1764 рр.); другий період – з початку ліквідації Гетьманщини до  жовтневого перевороту (1765-1917рр.); третій період становлення служби дільничних інспекторів міліції – після жовтневого перевороту до початку  Великої Вітчизняної  війни (1917-1941рр.); четвертий період – з початку Великої Вітчизняної війни до здобуття незалежності України (1941-1991 рр.); п’ятий період – від початку здобуття незалежності України до сьогоднішнього дня.

В результаті дослідження історико-правового аспекту становлення служби дільничних інспекторів міліції, зроблено висновок, що служба дільничних інспекторів міліції повинна бути спрямована на профілактику правопорушень, яка тривалий час не мала належного закріплення, повинна забезпечувати належну громадську безпеку, адміністративний нагляд, попередження та припинення правопорушень, виховання громадян у дусі неухильного дотримання законів.

У підрозділі 1.3 «Сутність нормативно-правового регулювання організації та управління працею дільничних інспекторів міліції в сучасний період» досліджується сутність правового регулювання організації праці дільничних інспекторів міліції. Визначено, що нормативно-правові акти, які регламентують діяльність і структуру органів внутрішніх справ, виконують важливу організаційну роль: встановлюють компетенцію кожної структури та її відповідність змістові регламентованих завдань, визначають завдання і цілі управлінської діяльності.

Зазначено, що нормативно-правове забезпечення належної організації праці дільничних інспекторів міліції відображає політику держави та волю українського народу. Організація праці дільничних інспекторів міліції забезпечується системою юридичних засобів, серед яких центральне місце займають правові норми, які забезпечують моделювання організаційної структури праці дільничних інспекторів міліції. Систему норм нормативно-правового регулювання праці дільничних інспекторів міліції складають закони та підзаконні нормативні акти, що визначають завдання, організацію, функції дільничних інспекторів міліції. Метою нормативно-правового забезпечення організації та управління праці дільничних інспекторів міліції є закріплення ефективного правового механізму, який здатен забезпечити дієву розробку та реалізацію організаційно-управлінських рішень.

Розділ 2 «Теоретичні основи організації праці дільничних інспекторів міліції» складається з трьох підрозділів, в яких розглядаються загальні засади організації праці та діяльності дільничних інспекторів міліції.

У підрозділі 2.1 «Організація праці дільничних інспекторів міліції як основа ефективності їх діяльності» наводиться детальна характеристика змісту організації діяльності служби дільничних інспекторів міліції, який розглядається як сукупність елементів, до яких віднесено: призначення та вступ на посаду, прийняття адміністративної дільниці; вивчення, аналіз й оцінка оперативної ситуації на адміністративній дільниці; розстановка наявних сил і засобів відповідно до оперативної обстановки, яка складається на адміністративній дільниці; планування роботи; взаємодія з іншими службами та підрозділами системи органів внутрішніх справ, населенням та громадськістю у сфері правопорядку; звіт перед населенням чи в трудових колективах, а також перед керівництвом міськрайоргану внутрішніх справ.

Зазначено, що служба дільничного інспектора міліції дійсно є специфічною, багатофункціональною, складною. В свою чергу належна, раціональна організація праці служби дільничних інспекторів міліції – це надійна гарантія ефективного вирішення головних завдань ефективної, дієвої охорони громадського  порядку, захисту прав і інтересів громадян, профілактика правопорушень.

У підрозділі 2.2 «Гарантії організації праці дільничних інспекторів міліції» розглянуто основні гарантії організації праці дільничних інспекторів міліції. Гарантії організації праці дільничних інспекторів міліції визначено, як правові засоби та можливості, які максимально ефективно здатні забезпечити задоволення професійних та особистих інтересів дільничних інспекторів відповідно до їх правового статусу. З точки зору інтересів правоохоронної практики та інтересів самих робітників гарантії організації праці дільничних інспекторів міліції розглянуто як три групи гарантій: 1) юридичні; 2) соціальні особисті; 3) спеціальні організаційні. При цьому кожен з видів гарантій має свій зміст, призначення, спосіб приведення в дію, свою сферу застосування.

У підрозділі 2.3 «Фактори зниження організації праці дільничних інспекторів міліції» досліджуються проблемні питання зменшення ефективності та результативності праці дільничних інспекторів міліції. Доведено, якщо діяльність дільничних інспекторів міліції залишається на дуже низькому рівні,то це означає, що на те є дійсно вагомі причини, фактори, які стають на перешкоді їх належної діяльності та праці.

Основними факторами, які впливають на рівень організації праці дільничних інспекторів міліції є: недосконалість управління та нормативно-правового регулювання організації праці дільничних інспекторів міліції; наявність прогалин у професійній підготовці дільничних інспекторів міліції; їх правова, соціальна та технічна незахищеність; недотримання законності працівниками міліції та дуже низький стан дисципліни; низький рівень матеріально-технічного забезпечення діяльності працівників міліції; недовіра населення до дільничних інспекторів міліції.

В свою чергу виявлення та дослідження факторів, які викликають деформацію організації праці дільничних інспекторів міліції, повинне сприяти не лише визнанню цих факторів, але й відповідному пошуку найоптимальніших способів та засобів їх усунення, так як вони знижують рівень організації праці дільничних інспекторів міліції.

Розділ 3 «Напрями вдосконалення правового забезпечення організації праці дільничних інспекторів міліції» складається з чотирьох підрозділів, в яких розглядаються позитивні аспекти удосконалення організації праці дільничних інспекторів міліції.

У підрозділі 3.1 «Вдосконалення управління та правового регулювання організації праці дільничних інспекторів міліції» досліджуються питання вдосконалення  організації і діяльності управлінського апарату та правового регулювання організації праці дільничних інспекторів міліції.

Визначено, що для вдосконалення управління організації праці дільничного інспектора міліції необхідно насамперед попередити безвідповідальність у роботі керівників, тобто намагатися створити таку систему управління, в якій керівництво стане прикладом для підлеглих, з високими діловими та моральними якостями, високою дисципліною та неодмінним додержанням законності. Задля вдосконалення ефективного управління організації праці дільничних інспекторів міліції, максимальної продуктивності їх праці, належного виконання поставлених завдань необхідно насамперед удосконалити систему методів, головних принципів, засад виховного впливу керівника на підлеглих.

Доведено, що при визначенні основних рис побудови оновленої системи організації праці працівників органів внутрішніх справ слід звернути увагу на необхідність поетапного внесення змін та доповнень до чинного законодавства України, а саме розроблення і прийняття Верховною Радою України Закону «Про правоохоронні органи України», в якому, на нашу думку, необхідно зазначити поняття самих правоохоронних органів, їх головні функції, завдання, основні повноваження цих органів. Також доцільно у даному Законі розглянути їх організаційну структуру, статус основних працівників, розмежувати повноваження між підрозділами міліції. В Законі «Про правоохоронні органи України» вважаємо доцільним  виділити окремий розділ про місцеву міліцію України, який би передбачав існування та функціонування на Україні муніципальної міліції.

З метою вдосконалення належної організації праці дільничних інспекторів міліції запропоновано внести доповнення в Положення про службу дільничних інспекторів міліції в системі внутрішніх справ України, затверджене наказом № 559 від 11.11.2010, а саме закріпити пункт 2.4. «можливість участі дільничного інспектора міліції у прийнятті місцевими органами публічної адміністрації рішень щодо покращення якості охорони публічного порядку і безпеки».

У підрозділі 3.2 «Підвищення професіоналізму в діяльності дільничних інспекторів міліції як передумова вдосконалення їх організації праці» досліджуються питання підвищення професіоналізму дільничних інспекторів міліції, а також створення належних умов виховання професійних якостей у майбутніх дільничних інспекторів міліції.

У результаті проведених комплексних досліджень стосовно підвищення професіоналізму в діяльності дільничних інспекторів міліції як передумови вдосконалення їх організації праці, окреслено пріоритетні напрями їх удосконалення, а саме: підвищити рівень професійної підготовки дільничних інспекторів міліції; сприяти демократичному розвитку загальної і спеціальної майстерності міліцейських служб; стимулювати бажання працівників до самоосвіти, яка може бути реалізована у різних формах (участь у роботі конференцій, семінарів, проходження інструктажу, дистанційне навчання, відвідування бібліотек тощо);  підвищити та сприяти розвитку в органах внутрішніх справ системи наставництва; сприяти розвитку мотивації на забезпечення виконання працівниками структури своїх обов’язків, а саме створити умови для моральної та матеріальної заінтересованості працівників у виконанні встановлених обов’язків.

У підрозділі 3.3 «Удосконалення взаємодії дільничних інспекторів міліції з іншими службами міліції», зазначено, що одним із напрямів удосконалення діяльності дільничних інспекторів міліції є покращення взаємодії між складними її елементами, всіляке зміцнення взаємодії, координації діяльності між усіма ланками системи правоохоронних органів України.

Взаємодію дільничного інспектора міліції з іншими службами міліції визначено як стан взаємозв’язків служби дільничних інспекторів міліції та інших підрозділів міліції, що виникають і розвиваються на основі загальних інтересів, за якими вони функціонують, впливають один на одного, виконуючи спільні завдання щодо боротьби з правопорушеннями, зміцненням громадського порядку і громадської безпеки.

З метою підвищення взаємодії дільничного інспектора міліції з іншими службами міліції запропоновано такі шляхи вдосконалення цієї взаємодії: а) розширити повноваження дільничного інспектора міліції стосовно взаємодії з іншими службами міліції; б) налагодити процес планування, що впливає на оперативно-розшукову та профілактичну діяльності, тобто необхідно провести чітке окреслення сил, засобів, методів протидії злочинності, відповідно до конкретної ситуації без дублювання дій різних служб міліції; в) сприяти активному обміну інформацією й досвідом; г) удосконалити проведення спільних заходів, пов’язаних із забезпеченням охорони громадського порядку.

У підрозділі 3.4 «Зарубіжний досвід удосконалення адміністративно-правового забезпечення правоохоронних органів на місцях» аргументовано, що поліцейські системи розвинутих країн світу, насамперед таких як Франція, Великобританія, Сполучені Штати Америки, Італія, Канада, Федеративна Республіка Німеччини мають довготривалу історію, великий досвід роботи боротьби зі злочинністю й охорони громадського порядку, тісні взаємозв’язки між собою, відкритість, гласність, постійну апеляцію до громадської думки при вирішенні складних ситуацій, що виникають у правоохоронній практиці, забезпечують поліції довір’я і підтримку населення.

Враховуючи зарубіжний досвід адміністративно-правового забезпечення правоохоронних органів на місцях, запропоновано: розглянути більш глибоко питання децентралізації управління міліцією та створення місцевої муніципальної міліції; усунути дублювання функцій органів внутрішніх справ, тобто кардинально переглянути систему органів внутрішніх справ, з максимальним усуненням дублювання, всіляких повторів та паралелізму; розглянути питання надання дільничному інспектору міліції більше повноважень стосовно профілактики правопорушень та боротьби зі злочинністю;  розглянути питання створення соціальних програм захисту прав та свобод людини з активним залученням до участі в ній населення та громадськості;  кардинально переглянути питання надання ефективних та дієвих гарантій організації праці дільничних інспекторів міліції з посиленням їх соціально-правового захисту.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины