ЕКОНОМІЧНА ОЦІНКА ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ




  • скачать файл:
title:
ЕКОНОМІЧНА ОЦІНКА ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

 

У першому розділі „Теоретико-методичні основи формування та оцінки ресурсного потенціалу сільськогосподарських підприємств” узагальнено теоретичні та методичні положення щодо сутності аграрного ресурсного потенціалу та особливостей його економічної оцінки. Розглянуто різні теоретичні підходи до визначення термінів ,,потенціал підприємства”, ,,ресурсний потенціал підприємства” та ,,ресурсний потенціал сільськогосподарського підприємства”. Обґрунтовано основні структурні елементи аграрного ресурсного потенціалу та визначено теоретико-методичні підходи до його оцінки.

Об’єктивна необхідність дослідження поняття ,,потенціал підприємства” для цілей оцінки, аналізу та планування пов’язана, у першу чергу, з можливістю охарактеризувати одночасно стан та умови функціонування сучасного підприємства та побудувати досить достовірну модель його очікуваних змін у майбутньому. Проведений аналіз існуючих підходів до визначення ресурсного потенціалу сільськогосподарського підприємства дозволив автору зробити висновок, що позиції науковців-аграрників схиляються або до ресурсної, або до результативної концепції. При цьому не враховуються основні характерні особливості даного поняття: залежність від наявних ресурсів сільськогосподарського підприємства та суб’єктивних складових; цільова спрямованість реалізації аграрного ресурсного потенціалу; взаємозв’язок даного поняття з реальними можливостями підприємства, які формуються не лише під впливом чинників внутрішнього, але й зовнішнього середовища.

Виходячи з цього вважаємо, що ресурсний потенціал сільськогосподарського підприємства визначається сукупністю органічно взаємопов’язаних ресурсів сільського господарства, в процесі взаємодії яких за допомогою здібностей персоналу та впливу факторів зовнішнього середовища реалізується можливість виробництва продукції з метою отримання максимального прибутку і задоволення потреб населення.

У результаті узагальнення відомих науково-теоретичних підходів до обґрунтування структурних елементів аграрного ресурсного потенціалу виявлено, що базовими ресурсами виробництва є природні, трудові та матеріальні, тому вони передусім і є структурними елементами аграрного ресурсного потенціалу. Ресурс системи управління, просторові, інформаційні та фінансові ресурси виступають передумовою раціонального використання основних елементних складових.

Проведене дослідження основних теоретико-методичних підходів до оцінювання аграрного ресурсного потенціалу дозволило визначити найбільш поширені методологічні напрямки, в основі яких лежать: статистичні моделі, стандартизовані значення забезпеченості господарств окремими видами ресурсів, метод експертних оцінок та вартісна оцінка земельних, матеріальних і трудових ресурсів. Підсумовуючи проведений аналіз, виділено їх основні переваги та недоліки (табл. 1). 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)