СИСТЕМА ПРОТИДІЇ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЮ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ: АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ




  • скачать файл:
title:
СИСТЕМА ПРОТИДІЇ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЮ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ: АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У Вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено її зв’язок із науковими планами та програмами, мету і завдання, об’єкт і предмет, розкрито методи дослідження, наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, наведено відомості про апробацію результатів дослідження та публікації.

Розділ 1 «Загальнотеоретична характеристика системи протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» присвячено історико-правовому аналізу становлення системи адміністративно-правової протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом; характеристиці змісту та структури вказаної системи; аналізу правових засад функціонування системи протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

У підрозділі 1.1 «Становлення інституту протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» визначаються загальні тенденції світового розвитку системи адміністративно-правової протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Наголошується, що історія становлення цієї системи розпочалася тисячі років тому. Аналізується стан розвитку як національного, так і міжнародного правового забезпечення на кожному етапі розвитку системи протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

Зроблено висновок, що на сьогоднішній день в Україні сформувалася ефективна система протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, яка здатна повною мірою контролювати фінансові потоки, виявляти в них відхилення від норм чинного законодавства та притягувати винних осіб до відповідальності.

У підрозділі 1.2 «Поняття та структура системи протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» акцентовано увагу на сутності системи протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та її структурі. Зроблено висновок, що легалізацією (відмиванням доходів), одержаних злочинним шляхом, є вчинення фінансових чи інших операцій з майном чи правами на нього, одержаних шляхом вчинення злочину, з метою приховання джерела їх походження.

Систему протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, визначено як сукупність визначених законодавством заходів, що реалізуються компетентними органами державної влади та спрямовані на попередження, виявлення та припинення легалізації злочинно одержаних доходів, а також притягнення винних осіб до відповідальності.

Наголошено, що система протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, як і будь-яка система, включає в себе певну сукупність елементів, які у своєму взаємозв’язку утворюють її структуру.

У підрозділі 1.3 «Правові засади функціонування системи протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» зазначається, що становлення в Україні правової бази протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, розпочалося у 1988 р. й було пов’язане з ратифікацією Україною ряду міжнародних нормативно-правових актів. Охарактеризовано національні та міжнародні нормативно-правові акти в досліджуваній сфері.

Обґрунтовано необхідність доповнення Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму» положеннями про суб’єктів контролю за первинним фінансовим моніторингом та порядок його проведення, механізм проведення внутрішнього фінансового контролю, порядок взаємодії та координації суб’єктів протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Зроблено висновок, що з метою покращення міжнародно-правового регулювання протидії легалізації злочинно одержаних доходів доцільно розробити та прийняти єдиний комплексний міжнародний нормативно-правовий акт універсального характеру, що визначав би однакові для всіх держав-учасниць засади протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Крім того, необхідно розробити типову модель угоди про міжнародне співробітництво в досліджуваній сфері.

Розділ 2 «Система адміністративно-правової протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» присвячено характеристиці структурних елементів системи протидії легалізації злочинно одержаних доходів.

У підрозділі 2.1 «Мета, принципи та завдання адміністративно-правової протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» зазначається, що метою протидії легалізації злочинно одержаних доходів є досягнення такого стану розвитку суспільства, при якому значно зменшаться кількість і динаміка вчинення протиправних діянь з легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, а ті, що вчинені, будуть припинені, розкриті та буде вирішене питання про притягнення винних осіб до відповідальності та відшкодування завданих збитків.

Акцентовано увагу, що основними завданнями з протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, які ставляться перед державами-учасницями міжнародних нормативно-правових угод, є наступні: офіційне визнання будь-яких діянь, пов’язаних із легалізацією незаконних доходів, протиправними; забезпечення проведення перевірок усіх фінансових операцій, що можуть бути вчинені з використанням доходів, одержаних від скоєння злочинів; надання організаційної, методичної та іншої допомоги іншим державам у виявленні та припиненні відмивання злочинних доходів, притягнення винних осіб до відповідальності.

Визначено, що принципами адміністративно-правової протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, є вихідні, основоположні засади, що визначають основні напрямки управлінської діяльності компетентних суб’єктів із попередження, виявлення та припинення легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, а також притягнення винних осіб до відповідальності. Виділено та проаналізовано загальні та спеціальні принципи адміністративно-правової протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

У підрозділі 2.2 «Система суб’єктів адміністративно-правової протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» наголошується, що адміністративно-правова протидія легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, як і будь-яка управлінська діяльність, реалізується сукупністю уповноважених на те суб’єктів.

Визначено, що системою суб’єктів протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, є сукупність уповноважених на те чинним законодавством органів державної влади та їх посадових осіб, що взаємодіють між собою у сфері профілактики, попередження, виявлення та припинення протиправних діянь з легалізації незаконно одержаних доходів.

Визначено складові системи суб’єктів протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та запропоновано власну їх класифікацію.

У підрозділі 2.3 «Компетенція суб’єктів адміністративно-правової протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» зазначено, що компетенція суб’єктів протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, – це сукупність встановлених законодавством повноважень, що визначають їх місце та роль у сфері боротьби зі злочинністю, а також характеризують їх можливості щодо прийняття обов’язкових для виконання рішень з питань попередження, виявлення та припинення легалізації злочинно одержаних доходів, організації їх виконання та контролю за їх реалізацією, вжиття у необхідних випадках заходів впливу.

Визначено, що повноваженнями суб’єктів адміністративно-правової протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, є комплекс наданих їм державою прав і обов’язків, що реалізуються з метою попередження, виявлення та припинення легалізації злочинно одержаних доходів, а також притягнення винних осіб до відповідальності.

Проаналізовано повноваження суб’єктів адміністративно-правової протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та зроблено висновок, що всі повноваження суб’єктів такої протидії можна поділити на декілька груп.

У підрозділі 2.4 «Організаційні основи взаємодії та координації суб’єктів адміністративно-правової протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» зазначається, що взаємодією суб’єктів адміністративно-правової протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, є заснована на законах та підзаконних нормативно-правових актах, узгоджена за місцем та часом спільна діяльність суб’єктів протидії легалізації злочинно одержаних доходів, що проявляється в об’єднанні найбільш ефективних форм і методів їх діяльності з метою попередження, виявлення та припинення таких злочинних діянь та притягнення винних осіб до відповідальності. Визначено та проаналізовано основні напрямки такої взаємодії.

Визначено, що координація суб’єктів адміністративно-правової протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, – це управлінська діяльність компетентних суб’єктів з організації взаємодії органів державної влади у сфері протидії легалізації злочинно одержаних доходів, що здійснюється за допомогою правових засобів з метою покращення показників їх діяльності.

У підрозділі 2.5 «Особливості організації міждержавного співробітництва щодо протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» зазначено, що оскільки легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом, досить часто має транснаціональний характер, то з метою ефективної протидії цій злочинній діяльності доцільно розвивати міждержавне співробітництво в напрямку формування спільної нормативно-правової бази, виявлення злочинних угруповань, що діють у даній сфері, припинення їх існування, попередження та припинення відмивання злочинних доходів, виявлення осіб, що їх вчинили, та притягнення їх до відповідальності, обміну необхідною інформацією.

Обґрунтовано необхідність розробки системи швидкого сповіщення про подібні факти між державами, інтереси яких зачіпають такі протиправні діяння.

Наголошено на необхідності розробки методичних рекомендацій для держав-учасниць міжнародних організацій у сфері протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, щодо формування механізму протидії такій злочинній діяльності на однакових правових та організаційних засадах.

У підрозділі 2.6 «Форми та методи адміністративно-правової протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» наголошується, що під формами адміністративно-правової протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, необхідно розуміти зовнішнє вираження однорідних дій компетентних суб’єктів такої протидії з попередження, виявлення та припинення легалізації злочинно одержаних доходів і притягнення винних осіб до відповідальності. Обґрунтовано доцільність поділу адміністративно-правових форм на загальні та спеціальні.

Визначено, що методами адміністративно-правової протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, є сукупність способів реалізації управлінських повноважень компетентними суб’єктами у сфері попередження, виявлення та припинення легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, та притягнення винних осіб до відповідальності.

У підрозділі 2.7 «Особливості адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом» зазначено, що адміністративна відповідальність за правопорушення у сфері легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, – це застосування компетентними органами державної влади та їх посадовими особами адміністративних стягнень до суб’єктів первинного фінансового моніторингу та інших визначених законом суб’єктів за вчинення правопорушень у цій сфері.

Обґрунтовано необхідність приведення у відповідність між собою норм Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму» в частині визначення суб’єктів, уповноважених розглядати справи про такі правопорушення, та конкретизації санкцій, що застосовуються за їх вчинення.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)