УПРАВЛІННЯ РИНКОВОЮ ВАРТІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
title:
УПРАВЛІННЯ РИНКОВОЮ ВАРТІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, розкрито зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами, сформульовано мету та задачі, об’єкт і предмет дослідження, відображено науково новизну, практичне значення, особистий внесок здобувача та відомості про апробацію результатів дослідження.

У першому розділі «Теоретичні основи та методичні підходи до управління ринковою вартістю підприємств» обґрунтовано економічну суть процесів визначення ринкової вартості та управління ринковою вартістю, розглянуто існуючі в національній та міжнародній практиці методичні підходи до оцінки підприємств, майна та майнових прав.

Проаналізовано теоретичні взаємозв’язки між методичними підходами. На нашу думку, одним із найголовніших завдань, які стоять перед оцінювачем, є не помилитися у визначення підходів і методів, за допомогою яких буде розраховуватися вартість активу, що оцінюється. Треба зауважити, що вибір методів і підходів залежить передусім від цілей оцінки та виду вартості, яку слід визначити. Наприклад, для визначення вартості нерухомості з метою оподаткування не доцільним буде розрахувати ринкову вартість за допомогою методу дисконтування грошових потоків. Або для визначення вартості діючого підприємства, для простеження рівня ефективності управління менеджменту або можливого продажу компанії недоцільно передусім проводити розрахунок ринкової вартості основних засобів, оскільки потенційного покупця зацікавлять насамперед грошові потоки, які будуть у майбутньому генерувати об’єкт оцінки, а ніяк не активи, з яких він складається. Якщо мета оцінювання за допомогою дохідного підходу складається з визначень вартості активів за певних значень грошових потоків, темпів зростання та характеристик ризику, то мета порівняльної оцінки залежить від визначення ринкової вартості аналогічних активів. Розраховані мультиплікатори дуже легкі у використанні та зрозумілі на інтуїтивному рівні, але треба пам’ятати, що дуже легко можна цим зловживати. У розрахунку результатів найбільшу увагу слід приділяти показникам ризику, росту та потенціалу грошових потоків. Також необхідно додати той факт, що мультиплікатори, які утримуються за допомогою порівняльного підходу, відображають настрій ринку, а це може призвести до значних результатів у тих галузях, які ринок переоцінює, та дуже низьких результатів у тих, що недооцінені ринком.

У процесі визначення ринкової вартості капіталу підприємства методом дисконтування грошових потоків у рамках дохідного підходу доведено доцільність корегування поточних зобов’язань компанії на предмет наявних короткострокових банківських позик, до яких можуть належати овердрафти, кредитні лінії, позики на поповнення обігового капіталу, лізингові позики та поточні зобов’язання за довгостроковими кредитами. Наше доведення базується на тому припущенні, що в розрахунку ринкової вартості підприємства ми не враховуємо відсоткові виплати за заборгованістю та різницю боргу наприкінці року; отже з цієї причини ми не можемо враховувати боргові грошові виплати, які не використовуються для розрахунку вартості.

Узагальнення досліджень вітчизняних і зарубіжних вчених дає можливість визначити головні аспекти терміна ринкова вартість. Зокрема досить часто його використовують для справедливої вартості на ринку, не узагальнюючи деякі особливості ринкового стану, а саме статистичну кількість складання угод, яка формується насамперед рівнем платоспроможності покупців, що часто залежить від можливості отримання банківських позик.

На основі критичного аналізу різних точок зору науковців автором подано удосконалення терміна ринкова вартість, що є більш вірогідною ціною, за якою потенційний об’єкт оцінювання може бути реалізовано на вільному конкурентному ринку, враховуючи допустимий строк експозиції, за умов, коли сторони діють розсудливо, а на ринку під час оцінки не діють форс-мажорні та надзвичайні обставини.

У другому розділі «Аналіз процесу управління ринковою вартістю підприємств» проаналізовано стан розвитку ринку нерухомості, виконано порівняльний розрахунок різних об’єктів готельної індустрії за допомогою наявних в українській та міжнародній практиці методів оцінки. Було надано обґрунтоване пояснення відмінності вартостей, отриманих за різними методами та методичними підходами. Результати, отримані внаслідок розрахунків базового об’єкта (пансіонат-готель «Медик»), виглядають таким чином:

-       вартість, визначена в рамках витратного підходу – 33 953 865 грн.,

-       вартість, визначена у рамках дохідного підходу – 9 209 104 грн.,

-       вартість, визначена у рамках порівняльного підходу – 49 572 643 грн.

Вартість підприємства, що була отримана за допомогою витратного підходу, більш чітко відображає справедливу ринкову вартість, оскільки базується на результатах історичних зафіксованих угод і не залежить від очікувань та макроекономічних припущень. Дохідний та порівняльний підходи надані в наших розрахунках для більш детального всебічного аналізу, але при цьому їх результати можуть бути довідковими під час прийняття рішень у процесі управління вартістю підприємств.

Також з метою проведення регіонального аналізу було розраховано ринкову вартість кількох готельних підприємств України за допомогою методу дисконтування грошових потоків (табл.1).

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)