Маркетинг автозапчастин




  • скачать файл:
title:
Маркетинг автозапчастин
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету, завдання, об`єкт, предмет і  методи  дослідження, розкрито наукову новизну і практичне значення одержаних результатів, наведено відомості, щодо їхньої апробації.

У розділі 1 «Маркетинг в управлінні діяльністю торговельно-посередницьких підприємств в сучасних умовах» проведено узагальнення наукових і інших джерел, досліджено сутність категорії маркетинг та управління маркетинговою діяльністю,  розглянуто проблемні питання застосування маркетингу взаємовідносин в мережі виробник – посередник – споживач.

Маркетинг як одна з наукових галузей економіки, характеризується наявністю різних теоретичних концепцій. Всі запропоновані дослідниками визначення сутності маркетингу можуть бути поділені на соціальні визначення та визначення маркетингу, як процесу управління. Підхід до маркетингу, як до соціального процесу, відображає ту роль, яку він грає в суспільстві. Прихильники визначення маркетингу, як процесу управління, нерідко описують його як "мистецтво продажу товарів". Але продаж - всього лише верхівка айсбергу маркетингу.

Знання закономірностей, принципів організації, функціонування процесу маркетингу дозволяє створити цілісне бачення його системи, чіткіше представити роль і значення маркетингової філософії та інструментарію при організації підприємництва й здійснення бізнесу.

Управління маркетинговою діяльністю базується на вивченні та визначенні споживчого попиту і являється невід'ємною частиною управління підприємством. Відсутність єдиного підходу щодо управління маркетингом на підприємстві спонукає до вивчення та дослідження даних процесів з метою забезпечення реалізації маркетингових програм. Найбільшої уваги, з нашої точки зору, заслуговує процес управління маркетингом, який ґрунтується на основних функціях управління за складовими комплексу маркетингу.

В умовах глобалізації, зміщення акцентів з матеріальних і фінансових ресурсів на інтелектуальні та активи знань, докорінної трансформації традиційних моделей і механізмів функціонування підприємств в конкурентному середовищі та перетворення природи самої конкуренції постає проблема розвинення та впровадження нових форм реалізації економічних інтересів основних дієвих суб’єктів ринку. У такому контексті одним з перспективних способів забезпечення успішної конкурентної позиції сучасних підприємств визнається їх партнерська взаємодія у формі довгострокових відносин.

Створення і розвиток стратегічних мереж (strategic networks) є новим підходом фірми до рішення проблеми конкуренції в умовах глобалізації світової економіки і ринків. Так, Ф. Котлер визначає сьогоднішні глобальні ринки як мережеву економіку і суспільство мереж. Основою реалізації мережевого підходу є маркетинг взаємовідносин (relationship marketing). Такий підхід направлений на встановлення та розвиток успішних відносин з постачальниками, покупцями та іншими зовнішніми партнерами. Невід'ємною умовою маркетингу взаємовідносин є формування взаємної довіри (trust) і зобов'язань (commitment) між фірмами. Relationship marketing (RM) – маркетинг партнерських відносин, маркетинг взаємовідносин, маркетинг взаємодії, маркетинг партнерських взаємовідносин.

Фірми впливають не тільки на свої відносини з безпосередніми партнерами, але можуть і, як правило, роблять певний вплив і на відносини останніх з іншими суб’єктами господарювання. Таким чином, активне оточення фірми складається з прямих та непрямих відносин, партнерів і третіх сторін, що свідчить про необхідність вивчення не тільки прямих контактів центральної організації, але також і її непрямих відносин. Отже, сутністю маркетингу взаємовідносин є встановлення тісних зв’язків з різними учасниками процесу виробництва, представлення на ринок і реалізації товарів (послуг) які подобаються споживачам, приносять прибуток всім учасникам процесу, а споживачам – задоволення.

Одним з перспективних напрямків забезпечення успішної конкурентної позиції сучасних підприємств визнається їх партнерська взаємодія у формі продажу обумовленого взаємовідносинами. Компанія отримує  бар'єр для входження на її ринок конкурентів за рахунок утримування сталої бази задоволених споживачів.

В сучасних умовах, що характеризуються надзвичайно високим ступенем конкуренції, діячі ринку дійшли висновку, що якщо вони сформують стійкі відносини зі своїми споживачами, партнерами, постачальниками, то отримують з цього істотні переваги. Такий підхід дав могутній імпульс розвитку продажу на основі відносин (relationship selling).

Потреба використовувати маркетинг як свого роду філософію, яка пронизує всю діяльність компанії, трансформувала сприйняття маркетингу як концепції управління, концепції ведення бізнесу в так званий цілісний, холістичний (holistic) маркетинг. В даному випадку в маркетингу беруть участь споживачі, сама компанія та її партнери. За їх участю визначаються ринковий простір, тенденції його змін, і потенційні можливості, що виникають в ньому для компанії. Потім потенційні можливості, вимоги фокусування на споживачів перекладаються мовою необхідних ресурсів, використання ключових компетенцій і створення мережі співпраці. Маркетинг в даному випадку є філософією всієї компанії — передбачається інтегральний підхід до нього, маркетингом займається вся компанія, включаючи спеціально створені групи, а не тільки сам «профільний» відділ.

В сучасному розумінні соціальна відповідальність бізнесу - це добровільний внесок бізнесу в розвиток суспільства в соціальній, економічній та екологічній сферах, що напряму пов'язана з основною діяльністю компанії і виходить за межі визнаного законом мінімуму. Відтак доречно відокремлювати поняття суспільної та соціальної відповідальності бізнесу, розуміючи під першим весь комплекс системних функцій бізнесу, включаючи ті з них, які закріплені вимогами чинного законодавства, а під другим - його дії у соціальній сфері, які здійснюються суто на добровільній основі.

У розділі 2 «Функціонування вітчизняного ринку автозапчастин в умовах конкуренції» досліджено процеси формування ринку автозапчастин як похідні від формування та функціонування ринку легкових і комерційних автомобілів. Проаналізовано та виявлено, що станом на початок 2012 р. Україна займає 13 місце в Європі за кількістю проданих нових автомобілів на внутрішньому ринку – 220619 шт., загальний парк легкових  і комерційних автомобілів в країні на початок 2012 р. склав  8,37 млн. шт.., із них 57% автомобілі країни СНД і 43% - іномарок. Парк легкових і комерційних автомобілів  в країні складає біля 160 шт. на 1000 жителів. Але, як показують розрахунки, Україна програє по кількості автомобілів на 1000 жителів у 3,7 рази Німеччині, у 2,8 – Великобританії, в 2,6 – Франції. В той же час кількість продаж в Україні у 2011 р. менша продажу у тих же країнах відповідно з Німеччиною у 14,3 рази, Великобританією у 8,8 рази і Францією  у 10 разів. Оцінюючи зростаючу купівельну спроможність вітчизняних покупців легкових автомобілів і загальні тенденції розвитку цього європейського ринку можна стверджувати про значні перспективи розвитку вітчизняного ринку легкових автомобілів.

За 2011 рік загальний обсяг продажу  легкових і комерційних автомобілів на ринку України склав 3,8 млрд. євро, із них – 95% - легкові автомобілі. Цільовий ринок автомобілів, який забезпечується запчастинами складає біля 4,5 млн. шт., це: автомобілі-іномарки, які знаходяться в експлуатації від 3 до 15 років (3-15 років) та автомобілі СНД від 3 до 10 років (3-10 років).

Такий цільовий український ринок склався емпірично, виходячи із досвіду експлуатації легкових і комерційних автомобілів, організації їх гарантійного після – продажного обслуговування та наступного ремонту, організацією каналів розподілу, мережі обслуговуючих центрів, торгово-посередницьких підприємств, які займаються торгівлею автозапчастин.

Позитивна динаміка зростання парку легкових і комерційних автомобілів в Україні передбачає нарощування потужностей підприємств по забезпеченню цього ринку автозапчастинами, зростання товарообігу ринку автозапчастин 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)