МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
title:
МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету, завдання, предмет, об'єкт і методи дослідження, викладено наукову новизну, практичне значення одержаних результатів і їх апробацію, наведено кількість та обсяг публікацій за результатами дослідження.

У першому розділі - "Теоретико-методичні основи формування та використання експортного потенціалу підприємств" проаналізовано і узагальнено теоретико-методичні підходи щодо сутності, класифікації, структуризації експортного потенціалу підприємства, а також регулятивний інструментарій впливу на процеси формування і використання експортного потенціалу суб'єкта господарювання, що застосовується за кордоном та в Україні.

У ході дослідження сутнісних характеристик експортного потенціалу підприємства встановлено, що значна частина науковців розглядає експортні можливості суб'єкта господарювання лише як здатність створювати і реалізовувати відповідні ресурси у перспективі, інші вважають, що це - наявні нереалізовані ресурси (резерви) або наявні ресурси, що реалізуються тощо. З метою забезпечення повноти змісту та всебічності характеристики вищезазначеного поняття розроблено авторський підхід до його трактування, згідно з яким експортний потенціал розглядається як інтегрована динамічна сукупність конкурентоспроможних ресурсів, які певна економічна система має та здатна створити і спроможна реалізувати на зовнішніх ринках у теперішньому та майбутньому часі.

Аналіз зарубіжних і вітчизняних підходів до класифікації експортного потенціалу показав, що серед класифікаційних ознак, які зазвичай використовуються для досліджень, відсутні ті, що дозволяють встановити зв'язок між рівнями експортного потенціалу підприємства, регіону, країни, а отже отримати повну інформацію для прийняття найоптимальніших управлінських рішень щодо методів і способів формування та реалізації конкурентоспроможного ресурсу суб'єкта господарювання на міжнародному ринку. З метою усунення такого недоліку існуючі класифікаційні ознаки було доповнено новою ознакою - "за рівнем ієрархії".

У роботі визначено, що основою експортного потенціалу підприємства є сукупність конкурентоспроможних ресурсів, яка об'єднує фінансову, виробничу, маркетингову, організаційно-управлінську, трудову, інноваційну та інформаційну складові. Запропонована структуризація дозволяє оцінити рівень розвитку та конкурентоспроможності експортного потенціалу підприємства у цілому та кожного компонента його сукупного експортного ресурсу зокрема.

З метою встановлення причинно-наслідкових взаємозв'язків при формуванні та використанні експортного потенціалу розроблена його структурно-функціональна динамічна модель (рис.1), до переваг якої можна віднести можливість її застосування для суб'єктів економіки різних рівнів, врахування їхніх не лише наявних, але й гіпотетичних можливостей, тобто спроможності як створення, так і реалізації відповідних ресурсів на зовнішніх ринках. Використання такої моделі сприятиме виявленню сильних та слабких сторін суб'єктів економіки при формуванні стратегії і тактики розвитку їх експортного потенціалу тощо.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)