УПРАВЛІННЯ РЕНТАБЕЛЬНІСТЮ В ПІДПРИЄМСТВАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА




  • скачать файл:
title:
УПРАВЛІННЯ РЕНТАБЕЛЬНІСТЮ В ПІДПРИЄМСТВАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми дисертаційної роботи; визначено мету, завдання, об’єкт, предмет та методи дослідження; охарактеризовано положення наукової новизни та практичну значимість отриманих наукових результатів; уточнено особистий внесок здобувача в обґрунтовані у дисертації наукові положення; висвітлено результати апробації та повноту викладу матеріалів дослідження в публікаціях і конференціях; наведено структуру та обсяг дисертації.

У першому розділі «Теоретичні основи управління рентабельністю в підприємствах ресторанного господарства» визначено економічний зміст прибутку підприємства та уточнено класифікацію його видів; виявлено сутність та особливості формування рентабельності в підприємствах ресторанного господарства; розроблено концептуальний підхід до управління рентабельністю підприємств ресторанної галузі.

Різнобічність усього спектру існуючих економічних концепцій відносно економічної природи та функцій прибутку свідчать лише про складність та суперечливість самого процесу формування прибутку та його теоретичного обґрунтування. Це підтверджують наведені тлумачення поняття «прибуток» провідних вчених-економістів, які  мають багатоаспектне тлумачення і практично не містять необхідних управлінських характеристик. Тому для більш чіткого розуміння сутності та ролі прибутку в управлінні підприємством в дисертаційній роботі надано авторське уточнення, а саме прибуток розглядається як виражена в грошовій формі різниця між сукупними доходами від певного виду діяльності (після сплати податків і інших відрахувань з виручки до бюджетних і позабюджетних фондів) і сукупними витратами на її здійснення, яка свідчить про необхідність заходів щодо прогресивного соціально-економічного розвитку підприємства.

Для ефективного управління прибутком необхідна цілеспрямованість дій, що унеможливлюється, якщо об'єкт управління не має чітко виражених характеристик, параметрів й контурів. Це зумовило необхідність систематизації та уточнення класифікації всього різноманіття видів прибутку підприємства, що існують на сьогодні в сучасній економічній літературі. Зокрема, в роботі виокремлено дванадцять класифікаційних ознак, які найбільш повно пояснюють сутнісні характеристики прибутку підприємства для чіткого розуміння специфіки процесів його формування і використання в підприємствах ресторанного господарства, а саме: за характером відбиття в обліку; залежно від власників ресурсів; за джерелами формування прибутку, що використовуються при його обліку; за складом елементів, що формують прибуток; за характером оподаткування прибутку; за характером інфляційного «очищення» прибутку; за періодом формування прибутку; за регулярністю формування прибутку; за характером використання прибутку; залежно від розмірів прибутку; залежно від конкурентного стану на ринку.

Дослідження теоретичної бази стосовно поняття рентабельності дозволило стверджувати, що в будь-якому випадку, рентабельність характеризує відносну прибутковість господарської діяльності підприємства і виступає частковим показником її ефективності. Узагальнюючи думки різних науковців, і, виходячи з того, що виступає базою порівняння з прибутком підприємства (економічні результати, ресурси чи витрати), було запропоновано три загальні підходи до визначення поняття рентабельності підприємства: результативний, ресурсний та витратний підходи.

Логічне поєднання наведених теоретичних підходів надає змогу уточнити сутність поняття «рентабельність підприємства», яке в авторському розумінні відображає кінцеві результати діяльності у відносному виразі, виступає показником ефективності і являє собою процентне співвідношення абсолютної суми певного виду прибутку і будь-якого показника, що характеризує економічні результати, ресурси або витрати підприємства у вартісній формі.

Процес формування прибутку та рентабельності в підприємствах залежить, насамперед, від специфічних особливостей галузі їх функціонування. Тому в роботі було виокремлено відмітні ознаки та особливості організаційно-економічного та соціального характеру, які притаманні підприємствам ресторанного господарства на сучасному етапі розвитку економіки та виявлено їх вплив на процес формування рентабельності.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)