МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНО-ІННОВАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
title:
МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНО-ІННОВАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність дослідження, сформульовано загальну мету, деталізовану в конкретних завданнях щодо її досягнення, визначено наукову новизну й практичне значення отриманих результатів, наведено дані щодо їх упровадження, апробації та опублікування.

У першому розділі“Теоретико-методологічні основи державного регулювання інвестиційно-інноваційних процесів” – проаналізовано теоретико-методологічні засади дослідження сутності, принципів державного регулювання інвестиційно-інноваційних процесів, форм та методів відповідної державно-управлінської діяльності в умовах економічних трансформацій. За результатами вивчення зарубіжного досвіду визначені принципи та механізми забезпечення ефективного державного впливу на перебіг інвестиційно-інноваційних процесів у ринковій системі господарювання.

На підставі узагальнення наукових положень, викладених у роботах В.Г.Бодрова, В.О.Гусєва, Л.І.Федулової, Ю.М.Бажала, А.А.Пересади та інших вітчизняних і зарубіжних авторів, було встановлено, що для повноцінного розвитку інноваційного укладу національної економічної системи держава має зосереджувати увагу на створенні сприятливих умов для активного залучення інвестицій в інноваційну діяльність суб’єктів господарювання на всіх стадіях інноваційно-інвестиційного процесу та використанні відповідних організа­ційно-правових, фінансово-економічних, інформаційних, кадрових механізмів.

Особливості впровадження державних стратегій розвитку інвестиційно-інноваційної діяльності в зарубіжних країнах відображені в працях З.К.Шмігельської, В.М.Гейця, І.П.Макаренка, А.В.Зверєва та інших вчених. На підставі систематизації положень, викладених у них, установлено, що ефективність упровадження таких стратегій базується на використанні низки дієвих механізмів. Так, ефективність децентралізованого регулювання інвестиційно-інноваційних процесів у США забезпечується шляхом посилення державного сприяння базисним інноваціям з використанням потужних державних інвестицій і розгалуженої системи пільгового стимулювання, в тому числі у венчурній індустрії. В основу державної стратегії в інноваційній сфері Японії покладено принцип вибіркового державного контролю над ключовими галузями промисловості, насамперед галузями з високою часткою використання інноваційних технологій. В інвестиційно-інноваційній політиці держав ЄС набули поширення венчурна і кластерна форми стимулювання зазначеної активності та створення розвиненої інноваційної інфраструктури. Велику питому вагу в структурі фінансово-економічного механізму регулювання інвестиційно-інноваційних процесів західноєвропейських країн мають інструменти прямого фінансування з державного бюджету.

Перспективним методом стимулювання інвестиційно-інноваційної активності в Росії і Казахстані вважається створення спеціальних економічних зон, що передбачають митні та податкові пільги для підприємств на їх території, розвиток венчурного підприємництва на базі державно-приватного партнерства, фінансування державою створення інфраструктури для здійснення інноваційної діяльності у вигляді технопарків. Разом з тим центральне місце у стимулюванні досліджуваної сфери в цих країнах займає централізоване фінансування інноваційних проектів з федерального (державного) бюджету і бюджету регіонів.

Обґрунтовано, що для розробки власної системи державного стимулювання досліджуваних процесів Україна має враховувати існування локальних особливостей державної підтримки вказаної сфери у світовій практиці. Особливу увагу варто акцентувати на досвіді країн з “наздоганяючою” економікою, зокрема Росії і Казахстану, які мають схожі з вітчизняними реаліями господарські проблеми, але якісно випереджають Україну за рівнем державної підтримки інвестиційно-інноваційних процесів.

У другому розділі “Особливості формування механізмів державного регулювання інвестиційно-інноваційних процесів в Україні” приділено увагу аналізу становлення інституційної бази державного регулювання інвестиційно-інноваційних процесів у національній економіці, характеристиці використо­вуваних інструментів відповідної державно-управлінської діяльності при запровадженні урядових програм подолання кризових явищ, визначенню передумов її розвитку в сучасних умовах господарювання.

У розвитку інституційних засад державного регулювання інвестиційно-інноваційних процесів у нашій країні виокремлено три основних етапи. Протягом першого етапу (1991–1998 рр.) в Україні були закладені правові основи для активізації інвестиційно-інноваційних процесів. Основною особливістю цього періоду є повна відсутність державної стратегії та уявлення законодавців про необхідність інвестиційно-інноваційного розвитку країни. Другий етап (1999–2001 рр.) характеризується першими спробами держави законодавчо визначити концептуальні засади державної інвестиційно-інноваційної політики і водночас недостатністю практичних дій, спрямованих на реалізацію ухвалених на той час нормативно-правових актів. Третій етап розпочався у 2002 р. і триває досі. Протягом цього періоду сучасного вигляду набула інституційна база державного управління у зазначеній сфері відносин, визначилися основні складові механізмів забезпечення регулювального впливу держави на відповідні господарські процеси (рис. 1).

Характерною ознакою чинних фінансово-економічних механізмів регулювання інвестиційно-інноваційної активності суб’єктів господарювання в Україні є зорієнтованість переважно на застосування засобів прямого бюджетного фінансування. На підставі аналізу статистичних даних установлено, що відповідні бюджетні інструменти стимулювання інвестиційно-інноваційних процесів (бюджетне кредитування, здешевлення кредитів за рахунок бюджету та державні цільові програми) не виконують своїх функцій в повному обсязі. Через недостатню увагу держави до податкових важелів стимулювання інвестиційно-інноваційної активності і, зокрема, недосконалість алгоритму амортизації, зношеність основних засобів у галузях обробної промисловості досягла катастрофічних масштабів. Незадовільним є фінансове забезпечення інвестиційно-інноваційних процесів за рахунок недержавних інвестиційних ресурсів. Інвестиційна політика держави, по суті, зосереджена на фінансуванні промислових потужностей застарілих технологічних укладів.

В Україні на сьогодні практично відсутні венчурні фонди і фірми, а створення центрів трансферу технологій перебуває лише на початковій стадії. Основною інституційною формою організації інвестиційно-інноваційних процесів у вітчизняній практиці є технологічні парки. Проте нестабільність правового режиму регулювання їх господарської діяльності призвела до стрімкого зменшення кількості проектів, що ними реалізуються.

Залишається недостатнім фінансове та організаційне забезпечення державою роботи з підготовки кадрів для інвестиційно-інноваційної сфери. Наслідком її хронічного недофінансування став відплив підготовлених фахівців до зарубіжних країн або до тих секторів національної економіки, які не пов’язані із веденням наукової діяльності або наданням освітніх послуг.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)