ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ПРОФЕСІЙНИХ ЦІННОСТЕЙ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ АВІАЦІЙНОЇ ГАЛУЗІ



Название:
ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ПРОФЕСІЙНИХ ЦІННОСТЕЙ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ АВІАЦІЙНОЇ ГАЛУЗІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовано актуальність досліджуваної проблеми, мету, задачі дослідження, визначено об’єкт, предмет, розкрито методи дослідження, висвітлено наукову новизну і практичне значення одержаних результатів, наведено дані про апробацію та впровадження результатів дослідження у практику.

У першому розділі «Психологічні особливості формування та функціонування системи особистісно-професійних цінностей студентів» розкрито психологічну сутність поняття «система професійних цінностей», проаналізовано специфіку особистісно-професійних цінностей студентів як передумову формування системи спеціальних цінностей фахівців авіаційної галузі. Розглянуто теоретичні підходи вивчення проблеми реконструкції базових особистісних, загальних і спеціальних професійних цінностей. Виявлено специфіку професійної діяльності фахівців авіаційної галузі, розроблено пошукову теоретичну модель функціонування професійних цінностей у системі загальноособистісних цінностей.

З’ясовано, що у студентської молоді існує специфічна система цінностей, яку необхідно досліджувати в контексті загальнолюдської, з метою виявлення умов домінування тих чи інших пріоритетів у соціальній ситуації вищого навчального закладу (професійно спрямоване навчання, кредитно-модульна система, контроль з боку деканату, особистісна ситуація життєдіяльності), і на цій основі вирішувати проблеми формування та розвитку професійних цінностей студентів (Н.Є. Бондар, Є.А. Подольська, А.М. Мордовець, І.Г. Попова).

Особистісні цінності розглядаються як емоційно-чуттєво підсилені пріоритети прий­няття рішень та організації життєдіяльності в особистісній і професійній сферах, набуті в результаті соціалізації, самореалізації особистості, її функціонування в освітніх і професійних середовищах (за М. Рокичем, В.М. Куніциним, З. Раушенбах) та здатні задовольнити потреби, викликати емоційне ставлення до матеріальних і духовних об’єктів (О.Г. Здравомислов), відображати значущість об’єкта для суб’єкта, а також викликати активність і регулювати поведінку (О.Г. Дробницький, В. Момов).

Для розкриття проблеми структури та змісту системи особистісно-професійних цінностей студентів виходили із досліджень В.В. Марцинюка, М.Й. Боришевського, О.Г. Здравомислова, які виділили: а) професійні цінності – професійна специфіка підготовки спеціаліста у вищому навчальному закладі, спеціальні цінності матеріального й духовного виробництва, що визначаються усвідомленими потребами та інтересами студентства (праця і трудові традиції, система наукових знань, інформованість і науковий світогляд); б) соціально-політичні цінності – політична система, що забезпечує права і свободи громадян, демократизація життя суспільства, соціальна активність, та особистісні якості студентів, що сформувались на їх основі (цілеспрямованість, патріотизм, інтернаціоналізм, політична активність тощо); в) моральні цінності, що включають гуманізм, колективізм, честь, гідність, совість; г) естетичні цінності студентської діяльності, взаємовідносин, побуту.

Проведений теоретичний аналіз дозволив сформулювати базові теоретичні поняття дисертаційного дослідження. З’ясовано, що система особистісних цінностей це цілісна сукупність структурованих, ієрархізованих, усвідомлених і упорядкованих, частково суперечливих ціннісних конструктів свідомого й підсвідомого рівнів, зв’язаних у підсистеми відповідно до класів проблемних ситуацій суспільного й особистісного функціонування людини.

Специфіка професійної діяльності фахівців авіаційної галузі, що має операторський характер і полягає у переважанні виконавчих функцій над творчими, емоційній напруженості через високу ймовірність виникнення нестандартних ситуацій, висуває потребу у таких психологічних якостях як висока оперативність, гнучкість мислення, оперативна пам’ять, адаптаційна мобільність тощо. За С.С. Бобневою та В.Д. Шадріковим професійно необхідними можуть виступати якості нервової системи, психічних процесів, особистісні характеристики, знання й переконання, характерні способи поведінки. Професійно важливі якості особистості включені до процесу професійної діяльності, що забезпечують ефективність її виконання за параметрами продуктивності, якості праці та надійності.

Проведений теоретичний аналіз дав підстави визначити поняття професійні цінності як інтегративні конструкти, що складаються з універсальних, типових для всіх професій і спеціальних ціннісних пріоритетів, цінностей соціального й індивідуального рівнів, а також з нейрофізіологічно зумовлених стратегій особистісного функціонування, у якості яких можуть виступати і базові риси чи властивості особистості. Тож до загальних професійних цінностей було включено професійну майстерність, професійну мобільність, професійну дисциплінованість, професійну компетентність, професійну безпомилковість, професійну винахідливість, професійне спілкування, професійне співробітництво тощо, а до спеціальних професійних цінностей фахівців авіаційної галузі – уважність, стресостійкість, розвинуте просторове сприйняття, уміння володіти ситуацією в екстремальних умовах повітряного руху, знання фразеології радіообміну, уміння швидко приймати рішення, задовільний стан здоров’я, добрий слух, зір тощо.

Система професійних цінностей розглядається як цілісна сукупність пріоритетів особистості, необхідна для професійної діяльності та утворена як модифікація загальної особистісної системи цінностей через свідомий і неусвідомлений відбір і автоматизацію до рівня реальної поведінки ціннісних критеріїв, що здійснюють значний внесок у досягнення цілей професійної діяльності.

Система професійних цінностей фахівців авіації визначається як цілісна сукупність вузькоспеціалізованих цінностей, накопичення яких обумовлено досвідом поколінь професіоналів, які виявили й усвідомили типові установки, моделі поведінки, ідеї, пріоритети, стратегії й тактики, що забезпечують і максимізують особисту ефективність у конкретних діях. Частина цінностей інтегрована у кодекси правил професійної етики, норми організаційних структур, професійні системи заохочень і покарань, неформальні стандарти професійних груп. Інша частина цінностей неявно присутня як загальнолюдські стандарти взаємодії.

На основі теоретичного аналізу літератури та уявлень про специфіку професійної діяльності фахівців авіаційної галузі нами побудовано 27 підпросторів цінностей. Теоретична модель системи особистісних цінностей поєднує 1127 ціннісних індикаторів і є логіко-семан­тичним узагальненням експертних суджень фахівців авіаційної галузі щодо характеристик і ціннісних критеріїв, необхідних для ефективної професійної діяльності.

У другому розділі «Дослідження психологічних особливостей системи особистісно-професійних цінностей студентів авіаційної галузі» побудовано теоретичну модель особистісно-професійних цінностей майбутніх фахівців авіаційної галузі, визначено базові та специфічні ознаки професійних цінностей студентів, здійснено порівняльний аналіз професійних цінностей майбутніх і досвідчених фахівців авіаційної галузі, побудовано інтегральну емпіричну модель особистісно-професійних цінностей майбутніх фахівців авіаційної галузі.

Для проведення емпіричного дослідження ми з’ясували ціннісні пріоритети студентів у наступних контрольних переліках ціннісних індикаторів: 1) соціально-орієнтовані особистісні цінності студентів; 2) потреби, інтереси, почуття в системі особистісних цінностей студентів; 3) ціннісні пріоритети організації студентами власної діяльності, життєдіяльності, праці; 4) цінності пізнання, самореалізації і самовдосконалення особистості; 5) змішані підпростори особистісних цінностей студентів; 6) універсальні та спеціальні професійні цінності майбутніх фахівців авіаційної галузі.

 На основі варіаційного і факторного аналізу ціннісних пріоритетів у кожному з контрольних переліків цінностей виявлено інтегративні ціннісні утворення – взаємно незалежні конструкти, що трактуються як ключові латентні системоутворюючі ціннісні чинники життєдіяльності, навчання й детермінанти подальшої професійної поведінки студентів авіаційної галузі.

Окремими аспектами статистичного опрацювання і психологічного аналізу виступило з’ясування співвідношення базових рис особистості (Кеттелл, 16 PF) і конструктів емпіричної моделі цінностей. Для цього первинні і вторинні риси особистості були введені у загальний масив для обчислення емпіричної моделі цінностей студентів з метою виявлення зв’язків рис і цінностей особистості. Такі дані використано для добору різновидів і побудови нових психотехнічних вправ психологічного тренінгу, спрямованих на модифікацію системи цінностей студентів.

У підпросторі універсальних ціннісних індикаторів студентів на рівні середніх оцінок значущості виявлено пріоритети: досвід, статус, інтелект, якість і відповідальність професійних дій. На рівні латентних факторів виявлено ціннісні конструкти: «Морально-етичні передумови професійної ефективності», «Професійна зрілість, досвідченість, прагматичність», «Професійний авторитет», «Професійна безпомилковість», «Професійно незалежна об’єк­тив­ність», «Професійна адаптивна винахідливість», «Глибока інтелектуальна професійна підтримка», «Професійна далекоглядність», «Професійний рівень фахівця», «Професійна дисциплінованість», «Професійна спостережливість», «Про­фе­сійна глибина», «Професійна працездатність», «Професійна інтуїція», «Професійний інтелект».

У підпросторі спеціальних професійних цінностей студентів на рівні оцінок значущості виявили наступні пріоритети: відповідальне швидке прийняття рішень в екстремальних випадках на основі уважності, витримки, здоров’я. На рівні латентних факторів виявлено ціннісні пріоритети: «Володіння повітряною ситуацією у нормі та в екстремальних умовах», «Уміння швидко обробити інформацію, прийняти рішення, вирішити проблему», «Пунктуальність», «Добрий слух, зір, чітке мовлення», «Стресостійкість», «Відповідальна витримка», «Просторова інтуїція», «Добра пам’ять і уважність», «Логічність мислення», «Вільне володіння англійською мовою».

У результаті факторного аналізу із застосуванням методу головних компонент та критерію Кайзера було побудовано емпіричну модель особистісно-професійних цінностей студентів, що складається із тридцяти ціннісних конструктів. Ця модель дала змогу виявити місце спеціальних професійних цінностей студентів у загальній системі особистісних цінностей – вони посідають 8, 14, 22, 23, 25 та  27 місця. Отже, було встановлено, що професійні цінності майбутніх фахівців авіаційної галузі не є значущими і не детермінують життєдіяльність студентів. Це потребує організації та проведення психолого-педагогічної корекції з метою просування професійних цінностей на вищі позиції в ієрархії особистісно-професійних цінностей майбутніх фахівців авіаційної галузі.

Система цінностей особистості виступає ключовим чинником професійної спрямованості й, у кінцевому рахунку, – темпу і якості підготовки у вищому навчальному закладі. Формування системи професійних цінностей майбутніх фахівців авіаційної галузі максимізує темп і якість навчання і мінімізує необхідність зовнішнього стимулювання, жорсткого контролю студентів у процесі фахової підготовки. Особистість зі сформованою системою авіаційних професійних цінностей переходить зі стану зовнішнього навчання і розвитку в стан самонавчання й саморозвитку. З метою розроблення програми спеціальної психолого-педагогічної підготовки студентів проведено аналіз ціннісних критеріїв професійної успішності  досвідчених авіаційних фахівців.

У підсистемі універсальних індикаторів професійності досвідчені диспетчери управління повітряним рухом на рівні середніх оцінок значущості визначають професійну майстерність як п’ятиаспектне поєднання індивідуальних характеристик: професійна підготовка і професійна обізнаність, професійна ефективність і професійна оперативність, професійне мислення і професійний інтелект, професійна кваліфікація і професійна компетентність, професійна працездатність і професійна надійність. На рівні структури латентних факторів виявлено інтегральні ціннісні конструкти: «Бездоганна довершена професійна діяльність», «Адаптивно-пластичний професійний інтелект», «М’яке професійне співробітництво», «Професійна підтримка», «Професійна підготовка», «Професійна об’єктивність», «Активна, обачлива професійна винахідливість», «Активна розважлива професійна зацікавленість», «Професійна етика», «Винахідлива професійна майстерність взаємодій», «Професійна чесність», «Професійна компетентність».

 У підсистемі спеціальних ціннісних індикаторів досвідчені авіадиспетчери на рівні оцінок значущості ключовим ціннісним пріоритетом професійної діяльності обирають: відповідальне й швидке вирішення екстрених ситуацій та складних проблем, високий темп прийняття рішень на основі сконцентрованості, уважності, витримки, здоров’я, передбачення, знання фразеології радіообміну. На рівні латентних факторів виявлено ціннісні конструкти: «Темп сприйняття, прийняття рішень та спокійна передача інформації», «Стресостійкість, уважність, сконцентрованість», «Передбачення розвитку типових просторових ситуацій», «Вільне володіння англійською мовою», «Швидке вирішення проблем», «Дисциплінованість», «Задовільний стан здоров’я» (трактується як «гарний слух і зір», а також «витримка»), «Швидке прийняття рішень в умовах фізичних навантажень», «Обов’язковість».

Відповідно до третього завдання було проведено порівняльний аналіз систем професійних цінностей майбутніх та досвідчених фахівців авіаційної галузі. Встановлено, що спеціальні професійні цінності диспетчерів управління повітряним рухом модифіковані відповідно до змісту, проблем та умов їхньої професійної діяльності. Модифікація реалізується як тимчасове витіснення чи послаблення малозначущих та актуалізація пріоритетних ціннісних складових на робочому місці. Специфіка діяльності фахівців авіаційної галузі призводить до поступового формування у них виключно практично орієнтованої системи професійних цінностей. Структурний аналіз цих даних визначив практично орієнтовану модель ціннісних пріоритетів диспетчерів, яку було покладено в основу програми формування професійних цінностей майбутніх фахівців авіаційної галузі.

У третьому розділі «Програма формування системи професійних цінностей студентів» визначені головні принципи, умови, методичні підходи та зміст програми формування системи професійних цінностей майбутніх фахівців авіаційної галузі. Представлено результати формувального експерименту з професійно-орієнтованої модифікації наявної системи професійних цінностей студентів авіаційного напряму.

В умовах недостатнього практичного досвіду переживання робочих ситуацій (політ, управління повітряним рухом) професійні цінності майбутніх фахівців авіаційної галузі фактично формуються у студентів засобами інтелектуального заглиблення у сутність вимог до авіафахівців, а також шляхом участі в окремих практичних діях у процесі навчальних занять. Інтелектуально-раціоналістичний спосіб формування професійних цінностей призводить до недостатньої емоційно-чуттєвої складової цінностей. Система особистісних ціннісних пріоритетів студентів формується як відповідь на типові проблеми їх життєдіяльності, а її зміст у третині індикаторів суперечить ціннісним пріоритетам досвідчених фахівців, що зумовлює необхідність послаблення, руйнування, модифікації і рекомбінування поверхневих цінностей студентів у нові інтегральні особистісні ціннісні конструкти для наближення конфігурації цінностей студентів до складу системи цінностей досвідчених фахівців.

Ми розглядаємо формування спеціальних професійних цінностей як процес керованого багатомірного розвитку за інтегральними ціннісними конструктами. Впливаючи на ціннісний конструкт, що знаходиться в центрі зв’язків фактору, ми досягаємо підвищення суб’єктивної значущості інтегральних цінностей та їх стійкість. Виявлені у другому розділі системоутворюючі вектори досвідчених фахівців є змістовно визначеними, базовими, взаємно незалежними координатами для багатомірного формування системи спеціальних професійних цінностей у студентів авіаційної галузі.

Формування професійних особистісних конструктів полягає у багаторазовому відпрацюванні серій професійних задач і проблем, що вимагають активності певних груп цінностей. Дійсні й дієві цінності формуються через досвід особистого вирішення професійних задач і подолання спеціальних проблем, а не лише через вербальне розуміння суті цінностей. Тому в процес підготовки фахівців рекомендується ввести практичні завдання, які не тільки моделюють виробничі ситуації, а й дійсно формують спеціальні професійні цінності.

Специфіка авіаційної діяльності викликає в особистості фахівця особливий психофункціональний стан повної відповідальної сконцентрованості, єдності з керованою технічною системою, що потребує високої стресостійкості, інтенсивної напруженої професійної спрямованості. Цей стан є системоутворюючим ядром значної кількості універсальних і спеціальних цінностей, що при формуванні професійних цінностей зумовлює необхідність застосування емоційно насичених психотехнічних вправ для імітативного ініціювання у студентів професійного стану з сильними емоційними переживаннями, глибокою концентрацією та спрямованістю на професійні цілі.

Фронтальна, групова, репродуктивна, інформаційна за методиками технологія підготовки фахівців недостатньо відповідає специфіці авіаційної діяльності диспетчерів та пілотів, де потрібна повна зосередженість на об’єктах керування, що зумовлює необхідність засвоєння студентами засобів повністю автономної індивідуальної тривалої роботи шляхом введення у програму практичної підготовки вправ медитативного типу, дій з керування рухомими об’єктами та інших завдань в умовах обмеження часу для досягнення результату, з жорсткою системою зовнішнього формального оцінювання, що в комплексі інтенсивно формує стійкі професійні ціннісні конструкти бездоганної самостійної діяльності.

Найбільш ефективною для формування професійних цінностей студентів є модель побудови навчальних і тренінгових завдань, яка поєднує мотивуюче візуальне ціннісне інформаційне оточення; самостійне виконання спеціальних психотехнічних вправ з саморегуляції, концентрації та розвитку стресостійкості; мотивуюче інформування про структуру і сутність окремих цінностей; психологічні та психофізіологічні вправи і завдання з керування об’єктами; дискусійну поляризовану ролями взаємодію у мікрогрупах; тренінг спеціальних професійних умінь в умовах наростаючих перешкод для суб’єктивного усвідомлення межі власних можливостей; презентацію професійних цінностей за моделлю техніки публічного виступу; взаємодію студентів в умовах позитивної атмосфери та застосування спеціальних психологічних заходів взаємного впливу учасників тренінгу для виклику сильних емоцій, напруження і хвилювання як інструментального засобу посилення і закріплення професійних цінностей у структурі цінностей особистості.

Удосконалення фахової підготовки у сфері професійних цінностей полягає у переході від випадкового формування професійних цінностей до безперервного і поступового, а також від найбільш значущих ціннісних пріоритетів для ефективності практичних дій фахівців авіаційної галузі до менш актуальних і випадкових при застосуванні. Найбільш вагомі ціннісні критерії потребують формування засобами тренінгу, для найменш значущих достатньо інформування та досягнення студентами рівня стійкого знання про їх зміст і цілісну систему спеціальних професійних цінностей.

Із цією метою було розроблено програму психолого-педагогічної підготовки студентів, що реалізована у факультативі «Формування системи спеціальних професійних цінностей», суть якого – психологічний супровід фахової освіти майбутніх фахівців авіаційної галузі. Передбачені програмою чотири змістовні модулі з тем «Ефективне професійне спілкування», «Система цінностей особистості», «Спеціальні професійні цінності», «Управління стресом» разом охоплюють 120 годин практичних занять і 60 годин для самостійної роботи студентів, рекомендовано впроваджувати на 1-4 курсах навчання, по одному модулю на кожному курсі.

Процес роботи в межах одного модуля передбачає наступні етапи: діагностичний початкове оцінювання за стобальною шкалою системи ціннісних індикаторів, які охоплюють області універсальних і спеціальних професійних цінностей, та окремих життєвих ціннісних пріоритетів, потенційно важливих для ефективної діяльності фахівців авіаційної галузі (зріз 1); прогностичний – на основі кількісного та змістовного аналізу здійснюється добір ціннісних об’єктів, за якими студенти значно відрізнялися від моделі системи професійних цінностей досвідчених авіафахівців, відповідно до яких підібрано текстові, візуальні й невербальні підсилювачі, а також розроблено послідовність психотехнічних вправ соціально-психологічного тренінгу, у яких цінності обговорюються, поляризуються, виступають об’єктом критики і захисту та використовуються в окремих вправах як стратегії реальної професійної поведінки; операційний – протягом певного часу здійснювався ціннісний вплив у наступних напрямках і аспектах психологічної та методичної роботи: а) ціннісно-орієнтоване візуальне оточення студентів; б) професійно-орієнтована позитивна психологічна атмосфера взаємодії; в) психотехнічні вправи на концентрацію і релаксацію; г) вправи з техніки публічного виступу для взаємної презентації студентами спеціальних цінностей фахівців авіаційної галузі; д) імітаційні ігри; е) групові дискусії з рольовою поляризацію для забезпечення ціннісного «зіткнення» студентів, які критикують, руйнують, захищають, обґрунтовують та розповсюджують цінності професійного рівня; є) психотехнічні вправи із самонавіювання професійних цінностей; ж) ініціювання самостійного ознайомлення з мотиваційними інформаційними матеріалами з подальшим контролем запам’ятання у групі; повторний діагностичний після завершення періоду розвивально-формувальної психологічної роботи зі студентами пропонується виконати повторний зріз ціннісних пріоритетів студентів за контрольним переліком, підготовленим на першому етапі; аналітичний – виконано статистичну обробку даних студентами оцінок ціннісних індикаторів та визначення значущості відмінностей середніх показників між першим і другим зрізом. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины