ОБЛІК І АНАЛІЗ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ :



Название:
ОБЛІК І АНАЛІЗ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Запровадження ринкових відносин в Україні зумовило необхідність глибокого теоретичного осмислення сутності результату діяльності суб’єктів господарювання, що є вихідною умовою для її регулювання. Об’єктивність рішень, передусім, залежить від наявності достовірної інформації про діяльність підприємства зокрема щодо витрат і доходів як основних складових фінансових результатів. Однак нинішня практика формування інформації свідчить про відсутність цілісної системи відображення і визначення фінансових результатів, що не дає змоги об’єктивно їх оцінювати й передбачати. Формування такої системи має враховувати: по-перше, витрати на виробництво продукції, які необхідно мінімізувати, оскільки економіка функціонує за обмежених ресурсів, а низька собівартість – один із важливих чинників підвищення конкурентоспроможності продукції; по-друге, підвищувати доходи від реалізації продукції підприємства і, по-третє, система повинна ґрунтуватися на достовірній, повній та своєчасній інформації, яку в основному формує бухгалтерський облік та економічний аналіз. Дослідження свідчать, що в умовах трансформації економіки методики формування системи обліково-аналітичного забезпечення управління фінансовою результа-тивністю сільськогосподарських підприємств недосконалі, що не сприяє оптимізації їхніх прибутків і погіршує як виробничі можливості суб’єктів господарювання, так і соціально-економічні параметри життя людей.

            Дослідженню проблеми обліку та аналізу фінансових результатів значну увагу приділяють: В.В. Бабич, М.Т. Білуха, Ф.Ф.Бутинець, О.С. Бородкін, А.М.Галаган, З.В. Гуцайлюк, М.Я. Дем’яненко, Е.Жамс, Г.В. Калюга, Г.Г. Кірейцев, М.В.Кужельний, І.Д. Лазаришина, В.Г. Лінник, В.А.Маздоров, Т.Н.Мальков, В.Б. Моссаковський, А.К.Рощаховський, В.К. Савчук, Я.В.Соколов, В.В.Сопко, Л.К. Сук, М.Г. Чумаченко, Л.С. Шатковська, А.Д. Шеремет та інші вчені.

            Проблему методики обліку та аналізу фінансових результатів досліджували в своїх дисертаційних роботах: А.В. Приходько (2000), О.О. Гудзовата (2001), С.Р.Тріль (2001), Є.Ю. Шара (2001), Я.В. Лебедзевич (2002), Я.В. Світлічна (2002), Д.Є. Свідерський (2002), А.В. Шайкан (2002), І.В. Перевозова (2002), О.В. Будько (2004), О.В. Геращенко (2004), Н.М. Вдовенко (2004), Г.М. Курило (2004), О.В.Гринавцева (2005), О.М. Єремян (2005), Т.О. Токарева (2005), Г.А. Ямборко (2005), Д.А. Янюк (2005), Т.А. Гоголь (2006), Т.Г. Камінська (2006), О.Л. Міклуха (2006) та інші здобувачі.

            Результати їхніх наукових досліджень з питань удосконалення обліку та аналізу фінансових результатів мають суттєве значення для розвитку методики і практики відображення та оцінки фінансових результатів. Однак, спостерігається безсистемність запропонованих науковцями методик обліку та аналізу формування фінансових результатів, особливо за умови запровадження П(С)БО 30 «Біологічні активи», і недостатність напрацювань щодо створення інтегрованих обліково-аналітичних систем збору, обробки та використання інформації для ефективного управління формуванням фінансових результатів, що зумовлює потребу подальшого вивчення питань, пов’язаних з управлінням фінансовою результативністю. Це визначає актуальність і суспільну доцільність дослідження, результати якого сприятимуть поліпшенню соціально-економічному розвитку сільськогосподарських підприємств і нарощуванню їх конкурентних переваг при набутті Україною членства у Світовій організації торгівлі.

            Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри статистики та економічного аналізу Національного аграрного університету з тем: «Розробити концепцію аналітичного менеджменту аграрного сектору України в контексті євроінтеграції» (номер державної реєстрації 0104u004356) і «Удосконалення методик і організації економічного аналізу в нових аграрних організаційно-правових господарствах» (номер державної реєстрації 0107u00 2451). У межах наукових програм автором виконано дослідження, пов’язані з удосконаленням організації і методики обліку та аналізу фінансових результатів сільськогосподарських підприємств.

            Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є обґрунтування й удосконалення теоретико-методичних засад і розробка практичних рекомендацій з поліпшення обліково-аналітичного забезпечення управління прибутковістю сільськогосподарських підприємств – основи їх соціально-економічного розвитку. Відповідно до поставленої мети вирішено такі завдання:

            - узагальнено та систематизовано теоретичні положення щодо тлумачення економічних категорій: «фінансовий результат», «витрати» і «доходи», «результат» і «результативність», «прибуток» і «прибутковість», «збиток» і «збитковість»;

            - досліджено еволюцію розвитку організації і методик обліку та аналізу фінан-сових результатів;

            - розкрито особливості формування фінансових результатів у сільськогоспо-дарських підприємствах та оцінено розвиток аграрного виробництва і динаміку його результативності;

            - проаналізовано й удосконалено чинні методики та практику обліку і аналізу фінансових результатів з урахуванням особливостей сільськогосподарського виробництва;

            - систематизовано  передумови  формування  об’єктивної  економічної інформації, оцінено повноту її використання в аналізі фінансових результатів діяльності сільськогосподарських підприємств;

            - розроблено концептуальні підходи до побудови обліково-аналітичної системи управління фінансовою результативністю сільськогосподарських підприємств, обґрунтовано методики й алгоритми обліково-аналітичного забезпечення управління прибутковістю сільськогосподарської діяльності та запропоновано комп’ютерні програми його реалізації.

            Об’єктом дослідження є процес формування фінансових результатів сільськогосподарських підприємств та їх основних складових – витрат і доходів.

            Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні аспекти обліково-аналітичного забезпечення управління формуванням фінансових результатів сільськогосподарських підприємств.

            Методи дослідження. Теоретико-методологічні основи дослідження ґрунтувались на загальнонаукових методах пізнання. Теоретичне узагальнення, групування та порівняння використовувались для розкриття сутності понять «витрати», «доходи», «фінансові результати», «прибуток», «збиток». При проведенні діагностики розвитку аграрного виробництва та оцінки його результативності використовувались загальнофілософські, абстрактно-логічні, конкретно-наукові методи: індукції – на етапі збору, систематизації й обробки інформації для проведення дослідження; дедукції – у процесі теоретичного осмислення ситуації та пошуку першопричин її виникнення і передумов вирішення; аналізу та синтезу, групування і порівняння, структурування – для поєднання і оцінки різних складових економічних явищ як єдиного процесу. Вивчення практики стану обліку та аналізу фінансових результатів сільськогосподарських підприємств здійснювалося із застосуванням експертних оцінок. У роботі також використовувались методи логічного аналізу – при виявленні проблем і обґрунтуванні напрямів удосконалення обліку та аналізу фінансових результатів; економіко-статистичні та розрахунково-конструктивні – при здійсненні стратегічного аналізу й обґрунтуванні напрямів підвищення прибутковості сільськогосподарського виробництва.

            Інформаційною базою виконаного дослідження є законодавчі та нормативні документи України, праці провідних вітчизняних і зарубіжних вчених, матеріали науково-практичних конференцій, статистичні дані, періодичні видання, матеріали бухгалтерського обліку, планово-аналітичні та власних спостережень.

            Наукова новизна одержаних результатів полягає у визначенні й уточненні суті фінансових результатів діяльності сільськогосподарських підприємств і розробці науково обґрунтованих рекомендацій щодо удосконалення обліково-аналітичного забезпечення управління підвищенням прибутковості діяльності суб’єктів господарювання.

            У процесі дослідження отримано такі наукові результати:

            вперше:

            - запропоновано концептуальні підходи до обліково-аналітичного забезпе-чення управління фінансовою результативністю, що ґрунтується на синтезі облікової та аналітичної функцій і є передумовою об’єктивної оцінки фінансово-господарських ситуацій та прийняття обґрунтованих управлінських рішень щодо їх вирішення (С. 11-12);

            удосконалено:

            - «Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку біологічних активів», затверджені Наказом Міністерства фінансів України 29.12.2006, № 1315 у частині порядку відображення в обліку фінансових результатів сільськогосподарської діяльності, що дає змогу збалансувати величину операційного доходу і виторгу від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та виокремити з доходу суми, які не підкріплені реальними грошовими коштами (С. 12-13);

            - методику аналізу фінансових результатів, увівши у традиційні методики кластерний і спектральний аналіз та нейронні мережі, що підвищує якість розробки управлінських рішень, дозволяє створити ефективну обліково-аналітичну систему управління витратами, доходами та фінансовими результатами діяльності сільськогосподарських підприємств (С. 13-14);

            дістали подальший розвиток:

            - уточнення тлумачення понять з використанням багатокритеріального підходу: «доходи» і «витрати», «фінансовий результат» і «фінансова результативність», «прибуток» і «прибутковість», «збиток» і «збитковість», що є передумовою підвищення якості аналітичної оцінки фінансових результатів сільськогосподарського виробництва й обґрунтованості управлінських рішень щодо їх регулювання (С. 5-7);

            - систематизація основних чинників, які впливають на об’єктивність економічної інформації, та дію яких потрібно враховувати при оцінці вхідних даних, проведенні аналітичних процедур і прийнятті управлінських рішень – необхідних складових ефективного управління фінансовою результативністю діяльності сільськогосподарських підприємств (С. 10-11);

            - інтеграція обліково-аналітичних процедур, яка ґрунтується на поєднанні креативних знань і практичних навичок фахівців та переваг комп’ютерних технологій, що зменшує витрати і скорочує терміни підготовки інформації для прий-няття управлінських рішень щодо підвищення прибутковості сільськогоспо-дарського виробництва (С. 14-15).

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що запропоновані й обґрунтовані в роботі висновки і пропозиції сприяють удосконаленню обліково-аналітичного забезпечення управління формуванням  фінансових результатів сільськогосподарських підприємств, що підвищує ефективність управління та оптимізує фінансову результативність діяльності підприємств.

            Результати дисертаційного дослідження апробовано і впроваджено в сільськогосподарських підприємствах Нікопольського району Дніпропетровської області: ПП «Пектораль» (акт №175 від 24.05.2007 р.), ТОВ «Придніпровський» (довідка №307 від 23.05.2007 р.), ТОВ «Аврора» (довідка №121 від 11.06.2007 р.), та прийнято до використання управлінням агропромислового розвитку Нікопольської райдержадміністрації Дніпропетровської області (довідка №317 від 28.05.2007 р.). Окремі положення дисертаційного дослідження використовуються в навчальному процесі Нікопольського економічного університету Міністерства освіти і науки України при підготовці навчально-методичних матеріалів і викладанні дисциплін «Фінансовий облік», «Управлінський облік», «Облік у галузях народного господарства», «Економічний аналіз» (акт №264 від 09.05.2007 р.).

            Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаним науковим дослідженням. Рекомендації та пропозиції, наведені в дисертаційній роботі, є особистими розробками автора.

            Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дослідження доповідалися та отримали позитивну оцінку на ІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю» (м. Черкаси, ЧДТУ, 24-26 березня 2004 р.); науково-практичній конференції «Розвиток корпоративного управління в глобальному середовищі» (м. Тернопіль, ТАНГ, 22-24 жовтня 2004 р.); Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні проблеми економіки та управління підприємствами» (м. Жовті Води, Інститут підприємництва «Стратегія», 23-24 лютого 2007 р.); ІV Міжнародній науково-практичній конференції «Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю» (м. Черкаси, ЧДТУ, 11-13 квітня 2007 р.); науково-практичній конференції «Обліково-аналітичне забезпечення системи менеджменту підприємства» (м. Львів, Національний університет «Львівська політехніка», 20-22 квітня 2007 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції «Індивідуалізація і фундаменталізація навчального процесу в умовах євроінтеграції» (м. Переяслав-Хмельницький, ДВНЗ «Переяслав – Хмельницький держ. пед. ун-т ім. Григорія Сковороди», 20-27 квітня 2007 р.), VІІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Теорія і практика сучасної економіки» (м.Черкаси, ЧДТУ, 26-28 вересня 2007 р.).

            Публікації. Основні положення дисертаційної роботи опубліковано в 11 наукових працях загальним обсягом 3,2 друк. арк., з них 5 статей у фахових виданнях (обсягом 2,17 друк. арк.), 1 стаття в інших виданнях (обсягом 0,9 друк. арк.) та 5 матеріалів конференцій (обсягом 0,63 друк. арк.).

            Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків, списку використаних джерел із 223 найменувань, містить 27 таблиць, 33 рисунки, 29 додатки. Основний зміст роботи викладено на 214 сторінках друкованого тексту.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины