ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ КОНКУРЕНТНОЇ ПОВЕДІНКИ НА СТОСУНКИ ТА НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ



Название:
ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ КОНКУРЕНТНОЇ ПОВЕДІНКИ НА СТОСУНКИ ТА НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У першому розділі – «Конкурентна поведінка серед студентів вищого начального закладу як соціально-психологічна проблема» – розкрито загальні принципи та етапи дослідження конкурентної поведінки серед студентів ВНЗ; результати теоретичного аналізу сутності конкурентної поведінки серед студентської молоді.

За результатами вивчення науково-психологічної літератури нами було розроблено програму дослідження особливостей впливу конкурентної поведінки на стосунки та навчання студентів ВНЗ, яка складається з чотирьох етапів: 1) вибір предмета дослідження, а також визначення загальних принципів та етапів дослідження конкурентної поведінки серед студентів; 2) теоретичне дослідження сутності конкурентної поведінки серед студентів, а також суб’єктивних та об’єктивних чинників конкурентної поведінки серед студентів; 3) емпіричне дослідження впливу конкурентної поведінки на стосунки та навчання студентів ВНЗ, а також розробка психологічних шляхів запобігання та подолання негативної конкурентної поведінки серед студентів; 4) аналіз, інтерпретація та тлумачення змістових і формально-логічних даних, отриманих під час експериментальної перевірки ефективності програми запобігання негативної конкурентної поведінки серед студентів, а також розробка практичних рекомендацій щодо психологічної підтримки студентів, які потерпають від конкурентної поведінки у студентському довкіллі.

З’ясовано, що феномен конкуренції як соціального-психологічного явища відображено у працях О. Александрової, Г. Андреєвої, Н. Ахадової, В. Бехтерева,
О. Бодальова, Н. Гришиної,
Л. Долинської, М. Дойча,
Т. Дуткевич, А. Єршова, Л. Матяш-Заяц, Г. Ложкіна, О. Поддякова, Н. Повякель, Н. Чепелєвої та ін. Більшість дослідників, аналізуючи поняття «конкуренція», розглядають його як соціальну цінність, що сприяє прогресу всього суспільства. Водночас, вони вказують на те, що існують негативні наслідки конкуренції, які потрібно пом’якшувати, надаючи їй цивілізований характер і гуманістичну спрямованість.

Якщо у процесі суперництва з’явиться бажання ліквідувати конкурента чи якусь його систему предметів або цінностей, то суперництво перетворюється на конфлікт, який також може мати різноманітні види та інтенсивність. Заслуговує
на увагу інтерпретація вказаних понять, яку подано в роботах
М. Дойча (Deutsch). Конкуренція визначається дослідником як характеристика ситуації взаємодії, ззовні заданий тип взаємозв’язку сторін, який передбачає негативний взаємозв’язок цілей: один виграє тільки у тому випадку, коли інший – програє. Щодо конфлікту, то на думку М. Дойча, він є характеристикою не ситуації, а міжособистісних стосунків. Як бачимо, ці поняття не є тотожними, проте вони можуть служити підґрунтям для породження одне одного.

Зважаючи на характер взаємостосунків у конкурентних ситуаціях, існують два різні стилі поведінки людини: кооперативний, що характеризується високою взаємозалежністю вірогідних досягнень цілі двома сторонами і стимулюючий реалізацію намірів партнера, а тим самим і своїх власних; конкурентний, що характеризується негативним ставленням до успіхів іншого, намаганням блокувати його дії, відкиданням будь-яких форм впливу з його сторони. Як бачимо, конкурентний стиль поведінки відображає прагнення особистості ігнорувати досягнення інших, гіперболізує бажання бути кращою за них і може негативно позначатися не тільки на характері стосунків осіб, а й на результатах їхньої сумісної діяльності.

Загалом поняття «конкуренція» інтерпретується як зіткнення інтересів двох суб’єктів з ідентичними цілями, які прагнуть бути першими і мати кращі результати, ніж в інших. Залежно від дій суперників, конкуренція може набувати позитивної
чи негативної спрямованості. Негативними проявами конкуренції можуть бути: заздрість, неприязнь, дратівливість, агресивність, ненависть до конкурента та негативне ставлення до його успіхів Таке зіткнення інтересів двох суб’єктів з ідентичними цілями ми будемо називати негативною конкуренцією. У контексті вивчення нашого проблемного питання, слід розуміти конкурентну поведінку як змагання чи зіткнення конкурентів з навчання у ВНЗ.

З метою виявлення впливу конкурентної поведінки на стосунки та навчання студенів виникає потреба в емпіричному дослідженні цієї проблеми та виявленні психологічних шляхів запобігання та подолання негативної конкурентної поведінки серед студентської молоді.

У другому розділі – «Емпіричне дослідження впливу конкурентної поведінки на стосунки та навчання студентів вищого навчального закладу» – виявлено суб’єктивні та об’єктивні чинники конкурентної поведінки серед студентів ВНЗ, розкрито методику і основні результати емпіричного вивчення соціально-психологічних детермінант конкурентної поведінки у студентському довкіллі та вплив конкурентної поведінки на стосунки і навчання студентів.

Виявлено, що суб’єктивними чинниками конкурентної поведінки серед студентів ВНЗ є: намагання особистості бути кращою за інших, стійке прагнення
до визнання та поваги оточуючих, бажання навчатися на бюджетній формі, неадекватна самооцінка своїх можливостей, заздрощі, неузгодженість між загальним уявленням людини про те, якою вона повинна бути (ідеальний образ) та її реальною самооцінкою.

Об’єктивними чинниками конкурентної поведінки серед студентів ВНЗ є: групові тенденції щодо набуття, збереження та підвищення студентами особистісного статусу в навчальній групі; морально-психологічний клімат навчальної групи; самоусунення від виконання своїх обов’язків куратора студентської групи; пасивність студентського активу; спосіб оцінювання результатів діяльності студентів.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины