ОСОБЛИВОСТІ МОТИВАЦІЇ МОЛОДОГО ФАХІВЦЯ ОВС ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ



Название:
ОСОБЛИВОСТІ МОТИВАЦІЇ МОЛОДОГО ФАХІВЦЯ ОВС ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації; зазначено зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами; охарактеризовано мету, завдання, об’єкт, предмет і методи дослідження; розкрито наукову новизну та практичне значення отриманих результатів; наведено дані про їх апробацію та впровадження, а також відомості щодо публікацій, структури й обсягу дисертаційного дослідження.

Розділ 1 «Теоретичні засади вивчення мотивації до професійної діяльності молодих фахівців ОВС» присвячений аналізу теоретичних підходів з вивченні мотивації людини, її структури, генезису та діагностики. Розглянуті вітчизняні та зарубіжні дослідження з проблеми професійної мотивації.

Під мотивом у психології розуміють спонукання до діяльності, що пов’язане із задоволенням потреби, яка знайшла свій предмет. Традиційно розрізняють смислоутворюючі мотиви і мотиви – стимули. Мотиви існують в певній ієрархічній структурі: ті мотиви, що виконують функцію смислоутворення, завжди знаходяться на більш високому місці, вони являють собою провідні мотиви особистості. Поняття «мотивація» у психологічній літературі має двояке розуміння: 1) мотивація - сукупність психологічних утворень і процесів, які спонукають людину до діяльності або конкретних форм поведінки (потреби, мотиви, цілі, наміри, прагнення…);         2) мотивація – функція управління, яка активізує людину до певної діяльності, орієнтує на досягнення відповідного результату, підвищує ефективність виконання поставлених завдань.

Успішне виконання професійної діяльності вимагає не тільки розвинутих здібностей, але й таких важливих мотиваційних характеристик, як інтерес до виконуваної справи, віра в свої здібності та певні вольові зусилля, які докладає людина з метою досягнення результату. Отже, професійна мотивація спонукає працівника до оволодіння азами професії, засвоєння та поглиблення знань і умінь. Професійну мотивацію визначають як складне психологічне утворення, що включає схильність до певного виду професійної діяльності, професійні наміри, потребу в професійній праці, ціннісні орієнтації, домагання, очікування, смисл, установки, професійні інтереси.

        Встановлено, що до професійної діяльності мотивують різні мотиви. На сьогоднішній день існує багато класифікацій професійних мотивів працівників ОВС. Найбільш повною, яку ми взяли за основу, вважається класифікація В.Л. Васильєва. Автор виділяє п’ять основних типів професійної мотивації: адекватний, ситуаційний, конформістський, компенсаторний, кримінальний. Найбільш сприятливим типом, на думку В.Л. Васильєва, є адекватний.

Період початку самостійної професійної діяльності молодого фахівця ОВС включає цілий ряд складнощів: входження в жорсткий режим, невпевненість у своїх можливостях, необхідність доучуватися, а іноді і перенавчатися, пристосовування до професійних взаємовідносин. В цей період у працівника формується професійне бачення, ставлення до обраної професії (задоволеність працею, відчуття свого росту і перспективи, «тяга» до свого колективу, усвідомлення соціальної значимості своєї праці), що здійснює вплив на його мотивацію.

Професійну мотивацію молодого фахівця ОВС на початку самостійної діяльності визначають первинні уявлення про професію, очікування від неї, усвідомлення особливостей службової діяльності та успішність проходження процесу адаптації.

Розділ 2 «Психологічні особливості професійної мотивації молодого фахівця ОВС» висвітлює організацію дослідження, методи та розкриває основні результати вивчення. Дослідження проводилось на базі Центру практичної психології УКЗ УМВС України в Житомирській області впродовж 2008 – 2012 років. До груп досліджуваних увійшли молоді фахівці ОВС зі стажем служби до 1 року (група №1- 49 осіб) та молоді фахівці, які прослужили від 1 до 3 років (група №2 – 86 осіб).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины