ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВІДБОРУ ПРАЦІВНИКІВ ОВС УКРАЇНИ ДЛЯ УЧАСТІ В МІЖНАРОДНИХ МИРОТВОРЧИХ ОПЕРАЦІЯХ



Название:
ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВІДБОРУ ПРАЦІВНИКІВ ОВС УКРАЇНИ ДЛЯ УЧАСТІ В МІЖНАРОДНИХ МИРОТВОРЧИХ ОПЕРАЦІЯХ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

 

У вступі обґрунтовано актуальність і ступінь дослідженості теми, зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами, визначено мету й завдання, об’єкт і предмет дослідження, охарактеризовано його методологічну основу, розкрито наукову новизну роботи, її теоретичне і практичне значення, наведено відомості щодо апробації результатів дослідження й публікацій, в яких викладено основні положення дисертації.

У розділі 1«Психологічні та організаційно-правові особливості миротворчої діяльності та професійного відбору працівників ОВС України в складі цивільної поліції ООН» – проаналізовано сучасні наукові підходи до психології правоохоронної діяльності, що стосуються миротворчої діяльності цивільної поліції ООН, здійснено теоретичний аналіз та обґрунтовано концептуальні підходи до вивчення професійної діяльності працівників ОВС України в міжнародних миротворчих операціях.

Проаналізовано чинні нормативно-правові акти МВС України, що визначають мету, напрями та межі міжнародної миротворчої діяльності. Участь ОВС України в міжнародній миротворчій діяльності зумовлена позитивним досвідом міліції України в охороні громадського порядку, розслідуванні й попередженні злочинів та правопорушень.

Миротворча діяльність працівників ОВС України сприяє прискоренню інтеграції держави в міжнародні та європейські організації, вивченню та запозиченню передових форм та методів роботи окремих поліцейських організацій та міжнародної поліції в цілому.

Досвід роботи окремих поліцейських організацій зарубіжних країн є підставою для змін і перебудови діяльності ОВС України. Міжнародні правові стандарти поведінки працівників правоохоронних органів надають провідне значення професійному відбору посадових осіб поліції (поряд із навчанням і підготовкою). Європейський кодекс поліцейської етики відповідно до Статуту Ради Європи визначає, що поліція повинна діяти таким чином, щоб її працівники користувалися повагою з боку населення саме як професіонали, на яких покладено забезпечення виконання законів.

Проаналізовано наукові праці вчених (В. Заросило, Ю. Ірхін, О. Савченко, Д. Сохадзе, О. Телічкін та ін.), у яких досліджено окремі аспекти психологічного змісту, структури і функції професійної діяльності працівників ОВС України в міжнародних миротворчих операціях.

Миротворчі місії, як правило, здійснюються в країнах з повоєнним режимом, нестабільною соціально-економічною, політичною, суспільною та соціальною обстановкою, тому виконання правоохоронних функцій працівниками цивільної поліції ООН відбувається в екстремальних умовах. До основних завдань миротворчого персоналу належать, зокрема, нагляд за дотриманням прав людини згідно з міжнародно визнаними нормами та мандатом відповідної місії; підтримання правопорядку та боротьба зі злочинністю згідно з мандатом відповідної місії тощо. Психологічними особливостями змісту професійної діяльності миротворців є належність її до типу діяльнісних стосунків «людина – людина», «людина-суб’єкт – право – людина-об’єкт»; підвищена моральність діяльності; нормативно-правова регламентованість і обмеженість; екстремальний і стресогенний характер; спрямованість на міжособистісну взаємодію; інтелектуальний характер; гуманістична спрямованість, підвищені вимоги до професійної компетентності; креативність; зорієнтованість на професійне зростання; моральність і людяність.

У результаті анкетування працівників ОВС, які мають досвід перебування в міжнародних миротворчих місіях, встановлено, що в їх професійній діяльності найбільшу небезпеку становлять психологічні, соціальні та фізичні чинники.

Вивчення психологічних аспектів миротворчої діяльності як окремого виду професійної діяльності працівників ОВС України, емпіричне дослідження професійно важливих якостей кандидатів для участі в міжнародних миротворчих операціях має ґрунтуватися винятково на принципах підвищених вимог до діагностування та формування психологічної надійності миротворців, а також забезпечення психологічної готовності працівників до здійснення професійної діяльності в екстремальних умовах.

Проаналізовано концептуальні засади і прикладні аспекти професійного відбору миротворців. Теоретичні концепції відбору ґрунтуються на ідеї психологічної діагностики основних складових придатності кандидатів до діяльності: пізнавальних процесів, індивідуально-психологічних особливостей та їх емоційно-вольової сфери. Перелік методик діагностики є досить великим і не завжди відповідає вимогам оптимальності. Нині з метою професійного відбору використовують понад десять методик, а також передбачено перевірку знань і вмінь з навичок практичного водіння повнопривідним автомобілем, вогневої підготовки та рівня володіння іноземною мовою (англійська, французька). Здійснено теоретичне обґрунтування професійного психологічного відбору кандидатів для участі в міжнародних миротворчих операціях. У контексті основних теорій особистості у вітчизняній психології (С. Максименко, К. Платонов, В. Рибалка та ін.) запропоновано модель успішного працівника ОВС України як миротворця, яка в подальшому була покладена в основу його професіограми та акмеограми.

Теоретично обґрунтовано та практично підтверджено, що в умовах здійснення професійної діяльності ОВС України особистість розкривається через предметну діяльність за умов забезпечення формування мотиваційних, пізнавальних, продуктивних, творчих та емоційних компонентів.

Таким чином, теоретичне дослідження психологічних і організаційно-правових особливостей миротворчої діяльності та професійного відбору працівників ОВС України в складі цивільної поліції ООН, здійснене в першому розділі роботи, було підґрунтям для емпіричного дослідження структури професійно важливих якостей працівника ОВС України в складі цивільної поліції ООН.

У розділі 2«Психологічний аналіз структури професійно важливих якостей працівника ОВС України в складі цивільної поліції ООН» – викладено основи професіографії та акмеології в контексті вивчення структури особистості працівників ОВС України – кандидатів до міжнародних миротворчих операцій. Подано результати досліджень індивідуально-психологічних якостей миротворців, важливих для професійної діяльності.

Методологічну основу дослідження становили концептуальні положення діяльнісного та особистісного підходу до професійної діяльності (Г. Балл, І. Бех, Л. Виготський, Г. Костюк, С. Максименко, В. Семиченко та ін.), психології праці та професійної психології щодо професіогенезу особистості (С. Максименко, О. Матеюк, В. Медведєв, В. Рибалка, С. Рубінштейн, О. Сафін, В. Татенко та ін.), напрацювань у галузі професіографії (В. Андросюк, В. Барко, В. Бодров, Ю. Ірхін, Л. Казміренко, Б. Кулагін, К. Платонов, М. Томчук та ін.).

За результатами емпіричного дослідження визначено перелік провідних професійно важливих індивідуально-психологічних якостей, що необхідні для успішного здійснення миротворчої діяльності працівниками правоохоронних органів. На основі наукових досліджень В. Лефтерова, К. Платонова, В. Рибалки та інших учених зазначено, що проблема діагностики ПВЯ є однією з важливих проблем в юридичній психології. Низка емпіричних досліджень (Ю. Ірхін, Д. Сохадзе, О. Теличкін та ін.) засвідчила, що професійне становлення працівників ОВС України, яких залучають до міжнародних миротворчих операцій у складі цивільної поліції ООН, визначається як індивідуально й соціально зумовлений, активний, саморегульований та інтегративний процес психосоціальних змін, спрямованих на самоствердження суб’єкта професійної діяльності.

З метою дослідження вимог професійної діяльності до індивідуально-психологічних якостей особистості майбутнього миротворця нами було використано модифіковану «Карту структури особистості» К. Платонова. Експериментальну групу склали 150 осіб середнього та старшого начальницького складу чоловічої статі з вищою фаховою освітою та досвідом роботи в ОВС понад п’ять років. За віком: 25–30 років – 35 осіб (23,33 %), 30–35 років – 52 (34,67 %), 35–40 років – 44 (29,33 %), 40–45 років – 19 (12,67 %). До проведення емпіричних досліджень було залучено 75 працівників органів та підрозділів внутрішніх справ середньої ланки, які досягають успіхів у кар’єрному й професійному зростанні в миротворчій діяльності, а також 75 працівників, які впродовж проходження служби не допускалися до неї внаслідок неуспішного складання кваліфікаційних тестів. Їм було запропоновано проаналізувати якості, які властиві миротворцям, оцінити їх значущість стосовно себе та найбільш професійно успішних колег.

Проведено порівняльний аналіз особливостей сформованості ПВЯ в успішних та неуспішних кандидатів для участі в миротворчій діяльності. Встановлено, що найбільш важливими й значущими для успішного здійснення працівниками міліції миротворчої діяльності за ранжуванням є їх пізнавальні (9,85 балів), властивості пам’яті (9,85 балів), творчої уяви (9,80 балів), мисленнєві (9,45 балів), вольові (9,35 балів), мовні (8,50 балів), психомоторні (8,50 балів) та комунікативні (8,40 балів) особистісні властивості. Провідними мотивами, що спонукають миротворця цивільної поліції ООН до досягнення успіху в професійній діяльності, виявилися прагнення до нового (10 балів), до праці (9,95 балів), до порядку (9,95 балів) та покращення професійного майбутнього (9,95 балів).

Серед найбільш поширених ціннісно-мотиваційних орієнтацій працівників миротворчих підрозділів ОВС України, що в процесі їх професійного становлення склали їх психологічну готовність до здійснення професійної діяльності у складі цивільної поліції ООН, нами виявлено: прагнення до кар’єрного зростання, підвищення професійної компетентності, реалізація владних домагань, бажання досягти матеріального й соціального благополуччя.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины