ОБЛІК І ВНУТРІШНІЙ АУДИТ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ :



Название:
ОБЛІК І ВНУТРІШНІЙ АУДИТ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Результати роботи кожного підприємства значною мірою залежать від системи управління, яка забезпечує економічну самостійність підприємства, його конкурентоспроможність та стійке фінансове становище на ринку. Вирішення проблеми ефективного розвитку та економічного зростання промислових підприємств України можливе завдяки  удосконаленню системи управління витратами та собівартістю продукції. У системі управління виробництвом важливе місце має облік витрат на виробництво та калькулювання собівартості продукції. На основі даних про розмір та види витрат працівники управлінського апарату підприємства одержують інформацію про використання ресурсів, унаслідок чого з’являється можливість здійснювати контроль кількісних та якісних показників, регулювати процес виробництва, приймати оптимальні управлінські рішення.

Одним із напрямків удосконалення управління витратами є проведення внутрішнього аудиту собівартості продукції, з допомогою якого виявляються незаконні та нецілеспрямовані витрати. Водночас, подальший розвиток аудиторської діяльності вимагає вирішення питань, пов’язаних з підвищенням його якісного рівня.

Побудова обліку виробничих витрат і вибір методу калькулювання собівартості продукції в значній мірі залежить від особливостей галузі, типу і виду виробництва, характеру його організації і технологічного процесу, різноманітності продукції, що виготовляється, об’єктів калькулювання, структури організації. За цих умов наукові дослідження, що сприяють прискореному розвитку харчової промисловості, є одними з пріоритетних, і тому об’єктом дисертаційної роботи обрана молокопереробна галузь харчової промисловості України.

Вагомий внесок у дослідження проблем обліку та внутрішнього аудиту собівартості продукції зробили вітчизняні та зарубіжні вчені, зокрема:             М.С. Пушкар, І.Є. Давидович, Л.М. Чернелевський, В.Ф. Палій, Ю.А. Мішин, Є.А. Аткінсон, К. Друрі, В.М. Добровський, Л.В. Нападовська, М.В. Кужельний, В.В. Сопко, О.А. Петрик,  М.Д. Врублевський, В.С. Рудницький, Ю.І. Осадчий, М.І. Бондар. 

Проте методичні положення, пов’язані з обліком і внутрішнім аудитом в управлінні собівартістю молокопереробної промисловості, потребують подальшого поглиблення і доповнення. Тому зроблено висновок про необхідність подальшого системного дослідження собівартості продукції цієї галузі. Це обумовило вибір теми дисертації, її мету, завдання та основні напрями дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри обліку підприємницької діяльності ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» за темою «Концепція розвитку обліку, аналізу та аудиту в умовах міжнародної інтеграції», державний реєстраційний номер 0106U004356. Особисто автором розроблено науково-методичні підходи до формування собівартості продукції та побудови системи внутрішнього аудиту на молокопереробних підприємствах, а саме: групування витрат за статтями калькуляції; облік витрат за центрами відповідальності; визначення трансфертної ціни; побудова системи внутрішнього аудиту з метою поліпшення управління.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є наукове обґрунтування теоретичних і методичних положень, а також розробка практичних рекомендацій щодо визначення собівартості молокопродукції та побудови системи внутрішнього аудиту для забезпечення її ефективного управління за сучасних умов господарювання та на перспективу.

Для реалізації поставленої мети визначено та вирішено такі основні завдання:

-         досліджено сутність економічної категорії «собівартість» та вплив організаційно-технологічних особливостей молокопереробної промисловості на формування цього показника;

-         проаналізовано різні методи калькулювання собівартості продукції та оцінено можливість їх застосування для потреб управління;

-         удосконалено існуючу класифікацію витрат для прийняття управлінських рішень;

-         розроблено пропозиції щодо методики організації обліку за центрами відповідальності;

-         обґрунтовано рекомендації щодо використання договірних трансфертних цін на підприємствах молокопереробної галузі;

-         розроблено методичні матеріали для організації відділу внутрішнього аудиту підприємств молокопереробної промисловості;

-         запропоновано методику проведення внутрішнього аудиту собівартості молокопереробного виробництва.

Об’єкт дослідження – система обліку та внутрішнього аудиту собівартості продукції.

Предметом дослідження є теоретико-методичні та організаційно-практичні аспекти обліку та внутрішнього аудиту формування собівартості продукції на молокопереробних підприємствах.

Методи дослідження. У дисертації використано загальнонаукові та специфічні методи, які дозволяють системно вирішувати проблемні завдання з обраного напрямку дослідження. Теоретичні та прикладні розробки ґрунтуються на використанні наступних методів: діалектичного пізнання – для визначення сутності та змісту собівартості як економічної категорії; методи індукції та дедукції для визначення загальних тенденцій розвитку обліку витрат; методи причинно-наслідкового зв’язку та абстрактно-логічний використовувалися для удосконалення класифікації витрат, встановлення взаємозв’язку методів обліку витрат і калькулювання собівартості; спостереження – для визначення стану обліку на підприємствах молокопереробної промисловості.

Інформаційну базу дослідження складають нормативно-правові акти України, що регламентують облік та внутрішній аудит собівартості продукції, основні положення наукових праць вітчизняних і зарубіжних вчених стосовно досліджуваних питань, статистичні матеріали Держкомстату України, первинні та зведені бухгалтерські документи молокопереробних підприємств, матеріали наукових конференцій, періодичних видань і мережі Inte
et.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в теоретичному обґрунтуванні та практичному вирішенні комплексу питань щодо методики формування собівартості молокопродукції.

У процесі проведеного дослідження отримано результати, яким характерна наукова новизна, зокрема:

вперше:

-         запропоновано систему оцінки якості роботи відділу внутрішнього аудиту, яка дає змогу підвищити ступінь довіри до інформації, що надається аудиторами. Зокрема виділено наступні параметри визнання: ефективність, документальність, організаційне та методичне забезпечення. 

удосконалено:

-         групування витрат на основі теоретичного обґрунтування класифікаційних ознак відповідно до потреб практики управління підприємств молокопереробної галузі, що дозволяє приймати виважені управлінські рішення;

-         перелік калькуляційних статей витрат у молокопереробній промисловості для обчислення собівартості, що дозволяє проконтролювати склад витрат та визначити резерви зниження собівартості;

-         наукові підходи щодо визначення центрів відповідальності в межах організаційної структури підприємства, що дозволяє впровадити на підприємствах галузі облік витрат за місцями їх виникнення та центрами відповідальності;

-         систему внутрішнього аудиту шляхом використання трьохрівневої структури формування відділу, яка підвищує оперативність прийняття управлінських рішень.

набули подальшого розвитку:

-         методичні підходи щодо впровадження договірних трансфертних цін, що дає змогу погодити локальні ціни й досягти балансу інтересів на основі двохсторонніх домовленостей структурних підрозділів для підвищення прибутковості кожного підрозділу та підприємства в цілому;

-         практичне обґрунтування щодо створення приймальних пунктів для зниження транспортно-заготівельних витрат, що дозволяє зекономити підприємству кожного дня 2000 грн.

Практичне значення одержаних результатів. Наукові результати, отримані на основі проведеного дослідження, знайшли відображення та практичне застосування в діяльності українських підприємств. Розробки автора впроваджено в практику діяльності ЗАТ «Лакталіс-Умань» (Довідка №55 від 15.10.07 р.), ВАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» (Довідка № 1-13 від 05.10.07 р.), ВАТ «Молочноконсервний комбінат» м. Тальне  (Довідка № 1-45 від 24.10.07 р.), ТОВ «Теплицький молокозавод» (Довідка №25 від 17.10.07 р.) а також використано у навчальному процесі Економічного коледжу ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» (Довідка №01-18/714 від 05.10.07 р.) та ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» (Довідка від 20.11.07 р.) при підготовці навчально-методичного забезпечення з дисципліни «Бухгалтерський облік ІІ» і «Аудит».

Особистий внесок дисертанта. Дисертація є самостійно виконаною науковою працею, подані до захисту рекомендації та пропозиції розроблені автором особисто й наведені в його наукових працях.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації знайшли відображення в наукових статтях, опублікованих у фахових та інших виданнях, а також доповідалися та обговорювалися на:всеукраїнській науково-практичній конференції студентів та молодих вчених «Методика обліку, аналізу і аудиту в контексті світової та вітчизняної практики її вдосконалення» (м. Київ, 27-28 квітня 2005 р.); всеукраїнській науково-практичній конференції молодих вчених «Сучасні проблеми соціально-економічного розвитку України» (м. Дніпропетровськ, 19-20 квітня 2006 р.); ІІІ міжнародній науково-практичній конференції молодих вчених «Економічний і соціальний розвиток України в XXI столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації» (м. Тернопіль, 23-24 лютого 2006 р.); міжвузівській науково-практичній конференції «Роль і місце фінансово-економічного механізму управління у сфері підприємництва» (м. Київ, квітень 2006 р.).

 Публікації. За результатами дисертаційної роботи опубліковано 10 наукових праць загальним обсягом 3,46 друк. арк. З них 5 - у наукових фахових виданнях, 5 – матеріали і тези конференцій.

Структура та обсяг дисертації.  Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів і висновків (обсягом 160 сторінок), списку використаних джерел (133 найменувань на 11 сторінках), 10 додатків (на 22 сторінках), а також містить 36 таблиць на 24 сторінках і 25 рисунків на 16 сторінках.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины