ІНДИВІДУАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ВОЛЬОВОЇ ПОВЕДІНКИ СТАРШИХ ДОШКІЛЬНИКІВ



Название:
ІНДИВІДУАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ВОЛЬОВОЇ ПОВЕДІНКИ СТАРШИХ ДОШКІЛЬНИКІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційного дослідження, вказано його мету, завдання, об’єкт, предмет та гіпотезу, визначено наукову новизну, теоретичне та практичне значення роботи, наведено дані про апробацію і впровадження в практику системи дошкільної освіти результатів дослідження.

У першому розділі – “Теоретичні засади вивчення вольової поведінки дитини дошкільного віку” проаналізовано стан дослідження проблеми вольової поведінки у вітчизняній та зарубіжній психологічній літературі. Розкрито наукові уявлення про ґенезу та умови вольового розвитку дітей дошкільного віку.

У розділі показано, що вольова поведінка є складним психологічним явищем, соціальним за своїм походженням, змістом та механізмами розвитку (Б. Г. Ананьєв, В. І. Аснін, Л. І. Божович, Л. С. Виготський, Д. Б. Ельконін, О. В. Запорожець, Г. С. Костюк, В. К. Котирло, О. М. Леонтьєв, О. Р. Лурія, Я. З. Неверович, С. Л. Рубінштейн, В. І. Селіванов, І. М. Сеченов).

З’ясовано, що в сучасній психології старший дошкільний вік розглядається як сенситивний період зародження вольової поведінки у процесі переходу дитини від імпульсивних до довільних та власне вольових дій.

Тому, одним з основних новоутворень дошкільного дитинства є розвиток довільної поведінки: на кінець дошкільного віку поведінка дитини від імпульсивної, безпосередньої переходить до опосередкованої, регульованої правилом, вимогою, ціллю (Н. І. Гуткіна, О. В. Запорожець, Д. Б. Ельконін, В. К. Котирло, О. М. Леонтьєв, О. О. Смирнова, Т. І. Шульга та ін.).

У дітей старшого дошкільного віку складаються необхідні передумови для розвитку вищої форми довільної поведінки – вольової поведінки (В. І. Аснін, М. Р. Догонадзе, Р. А. Кварцхава, В. К. Котирло, С. Є. Кулачківська, Л. О. Кожаріна, Я. З. Неверович, О. О. Смирнова, Н. О. Циркун, Т. І. Шульга). Для позначення конкретних проявів вольової поведінки використовують поняття “вольова дія”, яка виступає своєрідною “одиницею” прояву волі, найменшою і найбільш простою величиною та несе у собі усі її ознаки.

Відомо, що вольова дія – це свідома цілеспрямована дія, особливістю якої є мобілізація зусиль для подолання перешкод на шляху до поставленої мети (В. І. Аснін, О. В. Запорожець, Є. П. Ільїн, К. М. Корнілов, В. К. Котирло, С. Є. Кулачківська, Я. З. Неверович, С. Л. Рубінштейн, П. А. Рудик, В. І. Селіванов, С. А. Шапкин, Є. П. Щербаков, Ю. Куль). У порівнянні з довільною – вольова дія є її різновидом, вищою формою прояву зі своїми специфічними ознаками (В. К. Котирло).

Особливості розвитку вольових дій старших дошкільників у різних видах дитячої активності, зокрема пізнавального та рухового спрямування, проявляються у єдності мотиваційного і операціонального компонентів вольових дій (мотивів і практичних умінь досягати поставленої мети).

Отже, з одного боку – вольові вміння старших дошкільників характеризуються їх здатністю застосовувати певні прийоми організації власних дій за необхідності подолання ними перешкод; з іншого – мотивація дій дитини передбачає розвиток її потреби у вольових способах поведінки відповідно до виконання нею рухових та пізнавальних завдань. Вольова поведінка дитини старшого дошкільного віку, як вища форма довільної поведінки, проявляється у здатності:

    ініціювати, свідомо приймати і послідовно виконувати завдання дорослого;

    коригувати свої дії відповідно меті завдання;

    виправляти помилки, активно добиватися бажаного результату;

    самостійно доводити розпочату справу до кінця;

    стримувати свої безпосередні бажання та рахуватися з вимогами дорослого;

    долати труднощі, які постають на шляху досягнення бажаної мети;

     відповідально ставитися до своїх обов’язків.

Процес становлення вольової поведінки на етапі дошкільного дитинства зумовлюється синхронізацією рівнів розвитку її мотиваційного та регуляційного компонентів у різних видах дитячої активності та проявляється через індивідуальні характеристики змісту вольових дій старших дошкільників. В умовах суспільного виховання врахування зазначених індивідуальних ліній розвитку кожної дитини відбувається шляхом диференціації навчально-виховної роботи як цілісної системи педагогічних впливів. Організація розвивальної роботи з дошкільниками в підгрупах за рівнями взаємозв’язку між вольовими діями у пізнавальній та руховій активності дозволяє реалізувати особистісно зорієнтований підхід під час налагодження взаємодії дорослого з дитиною. У процесі такого впровадження розвивається здатність старшого дошкільника свідомо регулювати свою поведінку, докладати вольове зусилля при зіткненні з труднощами, досягати мети в різних видах предметно-практичної діяльності.

Однак, індивідуальний аспект розвитку вольової поведінки дитини дошкільного віку розроблений недостатньо. Зокрема, у психологічній літературі відсутні дані стосовно індивідуальної своєрідності вольової поведінки дошкільника з точки зору співвіднесення його вольових проявів у пізнавальній та руховій активності. Тому вивчення цього питання є важливою і необхідною основою для визначення умов реалізації індивідуально-особистісних потенційних можливостей волі дитини у різних видах дитячої активності.

У другому розділі Характеристика індивідуальних особливостей вольових дій старших дошкільників у пізнавальній та руховій активності”викладено загальну процедуру організації експериментального дослідження, обґрунтовано комплекс обраних діагностичних методик, наведено статистичні дані дослідження, здійснено аналіз кількісних та якісних показників отриманих результатів, визначено критерії поділу учасників експерименту на підгрупи за рівнями взаємозв’язку між вольовими діями у пізнавальній та руховій активності.

Вихідними при побудові емпіричного дослідження були наступні положення:

1.    Зародження і розвиток вольової поведінки в дошкільному віці відбувається в процесі спілкування та спільної діяльності дитини з дорослим.

2.    Якісні зміни у вольовій поведінці дошкільника зумовлюються розвитком її довільної поведінки.

3.    Характерним для вольової поведінки є взаємозв’язок її мотиваційної і операційної сторін.

4.    У дитини дошкільного віку доцільне вивчення процесу її вольового розвитку в активності пізнавального та рухового спрямування за такими характеристиками: спрямованості системи діючих спонукань дитини до дій і потреб у вольових способах поведінки (стійкому збереженні прийнятої мети, цілеспрямованому пошуку рішення, підсиленні наявних спонукань); володіння дитиною соціально виробленими засобами управління своєю поведінкою (здатності планувати свої дії, підпорядковувати їх зразкам, інструкціям, власним задумам, самостійно коригувати з ними кожну дію, доводити розпочату справу до кінця, докладати вольове зусилля у подоланні перешкод на шляху до мети).

Констатувальний етап дослідження проводився на базі двох дошкільних навчальних закладів (ДНЗ) міста Києва. У дослідженні взяли участь100 дітей: із них 50 осіб (25 дітей шостого року життя і 25 дітей сьомого року життя) – дві групи досліджуваних експериментальної вибірки й 50 осіб (25 дітей шостого року життя і 25 дітей сьомого року життя) – дві групи досліджуваних контрольної вибірки; та 110 дорослих (100 батьків і 10 вихователів).

Залучення у дослідження дітей шостого й сьомого років життя та розподіл їх у відповідні групи: дві експериментальні (діти 6-го р. ж. – група Е6, діти 7-го р. ж. – група Е7) та дві контрольні (діти 6-го р. ж. – група К6, діти 7-го р. ж. – група К7) дозволило перевірити вірогідність гіпотези, специфіку прояву вольової поведінки дошкільників шостого та сьомого років життя в межах старшого дошкільного віку в пізнавальній і руховій активності; провести більш ґрунтовну порівняльну характеристику результатів, отриманих внаслідок проведення цілеспрямованої розвивальної роботи у експериментальних групах й використання стандартних програм виховання у контрольних групах.

Згідно з поставленою метою, констатувальний етап дослідження був спрямований на з’ясування індивідуального аспекту вольового розвитку дітей старшого дошкільного віку. Індивідуальні лінії розвитку дали змогу визначити критерії підгруп дітей зазначеного віку за рівнями розвитку вольових дій у різних видах дитячої активності та надати їм психологічну характеристику. Для реалізації поставлених завдань була розроблена авторська схема вивчення індивідуальних особливостей розвитку вольової поведінки старших дошкільників у пізнавальній та руховій активності.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины