ОБЛІК І КОНТРОЛЬ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ У СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ФОРМУВАННЯХ :



Название:
ОБЛІК І КОНТРОЛЬ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ У СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ФОРМУВАННЯХ
Тип: Статья
Краткое содержание:

Актуальність теми. Сільськогосподарське виробництво посідає провідне місце серед інших галузей агропромислового комплексу України. Визначальною метою діяльності сільськогосподарських підприємств є забезпечення постійно зростаючих потреб населення у продуктах харчування і промисловості у сировині, що потребує постійного нарощення обсягів виробництва. Аналіз розвитку сіль-ського господарства в розвинутих країнах світу свідчить про суттєве підвищення його продуктивності через запровадження новітніх технологій і зменшення зайнятості в галузі, однак в Україні сільське господарство більше ніж десять років переживає кризу, що постійно поглиблюється. Наприклад, за останні три роки кількість сільськогосподарських підприємств скоротилася на 5,4 %, що свідчить про недостатню підтримку сільськогосподарських виробників державою. Серед різноманітних організаційно-правових форм підприємств найбільшу питому вагу мають фермерські господарства (близько 73,3 %), найменшу – державні підпри-ємства (близько 0,7 %). Це підтверджує відсутність у галузі єдиного власника підприємств, складність інтеграції та кооперації суб’єктів господарювання. Хоча Україна належить до шести країн світу, які є основними виробниками зернових, упродовж останніх років спостерігається поступове (в середньому на 1–2 %) скорочення посівних площ під культурами, зниження рентабельності вирощування майже всіх видів сільськогосподарської продукції.

З огляду на це важливого значення набуває необхідність удосконалення інформаційної системи агропромислових підприємств з метою найповнішого задоволення потреб менеджерів різних рівнів в обґрунтованій і релевантній інформації.

Провідне значення в управлінні сучасним сільськогосподарським підпри-ємством належить бухгалтерському обліку, який покликаний створити умови менеджерам для забезпечення належного контролю здійснених господарських операцій, не тільки оперативно реагуючи на зміни, що відбуваються на самому підприємстві, а й передбачаючи й уникаючи небажаних ситуацій, пов’язаних зі змінами в зовнішньому середовищі.

Однак у сучасних умовах господарювання спостерігається спрямованість бухгалтерського обліку переважно на задоволення потреб податкових органів, тому його управлінська орієнтація не реалізується належним чином, що суттєво знижує ефективність управління, зокрема фінансовими результатами.

Проблеми організації і методики обліку й контролю фінансових результатів у підприємствах розглянуті в працях провідних вітчизняних і зарубіжних науковців. Теоретичні положення та практичні рекомендації щодо фінансового й управлінського обліку, контролю фінансових результатів обґрунтовані в працях М.Т. Білухи, О.С. Бородкіна, Ф.Ф. Бутинця, Б.І. Валуєва, Ю.А. Вериги, С.Ф. Голова, І.В. Замули, О.В. Карпенко, Г.Г. Кірейцева, М.В. Кужельного, В.О. Ластовецького, Ю.Я. Литвина, В.Г. Лінника, В.Б. Моссаковського, Л.В. Нападовської, Н.Л. Прав-дюк, М.С. Пушкаря, В.В. Сопка, Л.К. Сук, Б.Ф. Усача, Л.С. Шатковської, В.О. Шев-чука, І.Й. Яремка й інших.

У зарубіжній літературі питання обліку й контролю фінансових результатів розкриті в працях М.Ф. Ван Бреда, Джері Ж. Вейганта, К. Друрі, Т.П. Карпової, Т.М. Малькової, Д. Міддлтона, Р. Мюллендорфа, Б. Нідлза, Я.В. Соколова, В.І. Тка-ча, Террі Д. Уорфілда, Дж. Фостера, Е.С. Хендриксена, Ч.Т. Хорнгрена й інших.

Питання сутності фінансових результатів, обґрунтування їх класифікаційних ознак, методики формування, порядку здійснення контрольних і аналітичних процедур розглянуті в дисертаційних дослідженнях О.В. Гаращенко, С.О. Кучерко-вої, Н.О. Лоханової, Д.Є. Свідерського, О.В. Шелковникової, Н.В. Уткіної, Г.В. Шу-рупова й інших.

Однак вагомі здобутки вітчизняних науковців не набули широкого впровадження в діяльність підприємств. Крім того, недостатньо розкритими залишаються питання обліку й контролю фінансових результатів у сільсько-господарських формуваннях у світлі концепції відповідальності. Ці обставини й зумовили вибір теми дисертації, визначили її актуальність і практичну значимість.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Полтавського університету споживчої кооперації України за темою „Бухгалтерський облік в управлінні підприємством” (державний реєстраційний номер 0105U008468). Авто-ром були внесені пропозиції щодо удосконалення методики фінансового обліку доходів, витрат і фінансових результатів, а саме: уточнення субрахунків у Плані рахунків бухгалтерського обліку, вдосконалення регістрів синтетичного й аналітичного обліку та Звіту про фінансові результати й упровадження багато-рівневого управлінського обліку фінансових результатів у сільськогосподарських підприємствах. Використання цих розробок забезпечує економічну службу сільськогосподарських формувань необхідною інформацією для прийняття своєчасних і обґрунтованих управлінських рішень.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є обґрунтування теоретичних положень і розробка практичних рекомендацій щодо вдосконалення обліку й контролю фінансових результатів як засобу інформаційного забезпечення системи управління сільськогосподарськими формуваннями. Досяг-нення поставленої мети визначає зміст дослідження та забезпечує вирішення таких завдань:

 проаналізувати сутність фінансових результатів як багатоаспектної категорії з позицій різних наук;

 удосконалити класифікацію фінансових результатів;

 запропонувати сукупність завдань системного підходу, що визначають пос-лідовність дослідження обліку й контролю фінансових результатів;

 обґрунтувати вплив організаційно-технологічних особливостей сільсько-господарського виробництва на організацію обліку й контролю фінансових резуль-татів;

 проаналізувати чинну методику формування, обліку та відображення фінан-сових результатів у звітності сільськогосподарського підприємства й визначити основні напрями її вдосконалення;

 розробити блок-схеми зовнішнього та внутрішнього контролю фінансових результатів;

 запропонувати бухгалтерську інформаційно-матричну модель фінансових результатів у сільськогосподарських формуваннях;

 визначити напрями вдосконалення обліку та контролю фінансових резуль-татів, запроваджуючи новітні комп’ютерні технології.

Об’єктом дослідження є процес бухгалтерського обліку й контролю фінан-сових результатів у сільськогосподарських формуваннях України.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних і практичних питань обліку й контролю фінансових результатів у сільськогосподарських формуваннях.

Методи дослідження ґрунтуються на положеннях класиків економічної науки, працях вітчизняних і зарубіжних науковців з обліку й контролю. Методо-логічною основою дослідження обрано системний підхід, який використовувався при дослідженні загальнотеоретичних засад обліку й контролю фінансових результатів і обґрунтуванні практичних напрямів їх удосконалення. Також застосовано методи логічного аналізу, індукції та дедукції для уточнення сутності прибутку (збитку); способи групування та статистичних порівнянь – для узагаль-нення основних показників діяльності сільськогосподарських підприємств; методи експертних оцінок – для дослідження стану обліку й контролю в сільськогос-подарських формуваннях; методи функціонально-логічного аналізу й економіко-математичного моделювання – для побудови бухгалтерської інформаційно-матрич-ної та економіко-математичної моделей фінансових результатів.

Інформаційною основою дослідження стали законодавчі та нормативно-правові акти з бухгалтерського обліку й контролю в Україні, міжнародні стандарти бухгалтерського обліку, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених, матеріали науково-практичних конференцій, державних органів статистики, облікові й звітні дані сільськогосподарських формувань Полтавської області.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає в теоретичному обґрунтуванні та вирішенні комплексу питань, пов’язаних із удосконаленням обліку й контролю фінансових результатів у сільськогосподарських формуваннях. Найбільш вагомими результатами, що характеризують наукову новизну, є такі:

вперше:

 обґрунтовано загальні методичні підходи до побудови бухгалтерської інформаційно-матричної моделі фінансових результатів, застосування якої розширить можливості використання облікової інформації в управлінні, сприятиме ефективному здійсненню контрольних і аналітичних процедур, спрощенню автоматизації обліково-контрольного процесу (С. 14);

удосконалено:

 тлумачення сутності понять „прибуток” і „збиток”, виділивши кількісну і якісну сторони у трактуванні цих категорій, а саме: прибуток з кількісної сторони – це приріст власного капіталу підприємства за рахунок перевищення доходів звітного періоду над пов’язаними з їх формуванням витратами; збиток – зменшення власного капіталу підприємства за рахунок перевищення суми витрат над сумою доходу, для отримання якого були здійснені ці витрати; прибуток з якісної сторони це економічна форма додаткового продукту (доданої вартості) (С. 6);

 класифікацію фінансових результатів у розрізі продуктивного (порядок формування) та правового (порядок використання) аспектів з метою деталізації облікової інформації за визначеними ознаками відповідно до потреб управління сільськогосподарським підприємством (С. 7);

 форму та зміст бухгалтерських регістрів з обліку доходів, витрат і фінансових результатів за рахунок уведення довідкових рядків і граф, що сприятимуть підвищенню аналітичності облікової інформації та ефективності її використання в управлінні підприємством (С. 9, 11);

 форму Звіту про фінансові результати, застосувавши релевантний підхід до їх формування і виділивши фінансові результати від реалізації, зміни цін, володіння активами та від впливу інших факторів (С. 11);

набули подальшого розвитку:

 концепція застосування системного підходу, що включає сукупність кон-цептуальних, методичних і практичних завдань, які визначають послідовність дослідження обліку й контролю фінансових результатів у сільськогосподарських формуваннях та відповідають меті дисертації (С. 7–8);

 модель раціональної організації обліку фінансових результатів, що базується на прийнятті трьох груп рішень: організаційних, технологічних і методичних і дозволить підвищити корисність інформації для прийняття управлінських рішень (С. 9);

 методика фінансового обліку фінансових результатів у сільсько-господарських формуваннях за рахунок уточнення субрахунків до рахунків з обліку доходів і витрат, що дозволить розмежувати фінансові результати за видами операційної, фінансової та інвестиційної діяльності й надзвичайних подій (С. 10);

 методика управлінського обліку за рахунок введення аналітичних рахунків першого п’ятого порядку до рахунку фінансових результатів з метою забезпечення контролю за внеском центрів відповідальності у формування фінансових результатів підприємства (С. 11);

 методичні підходи до побудови блок-схем контролю фінансових результатів у сільськогосподарських формуваннях, що передбачають тісний зв’язок суб’єкта, об’єкта контролю й контрольних дій, забезпечать оперативне виявлення проблемних ділянок і порушень в обліку фінансових результатів, прийняття обґрунтованих і неупереджених висновків про діяльність підприємства (С. 1213);

 підходи до запровадження комп’ютерних технологій в обліку та контролі фінансових результатів, що підвищать оперативність обробки облікової інформації та ефективність її використання в управлінні сільськогосподарськими формуваннями (С. 14).

Практичне значення одержаних результатів полягає у впровадженні основних положень дисертації в практику господарювання сільськогосподарських підприємств, що дасть змогу суттєво прискорити розрахунок фінансових резуль-татів, підвищити аналітичність обліку та зменшити невизначеність при прийнятті управлінських рішень за центрами відповідальності.

Окремі пропозиції та рекомендації щодо вдосконалення обліку і контролю фінансових результатів у сільськогосподарських формуваннях впроваджено в практику облікової роботи таких підприємств: ПСП „Булах” (довідка № 5/1 від 24.01.2007 р.), СТОВ Агрофірма „Щедра” (довідка № 142 від 19.02.2007 р.), СТОВ „Орданівка” (довідка № 117/08 від 17.05.2007  р.).

Основні теоретичні положення та практичні розробки дисертаційного дослідження використовуються в науково-методичній і навчальній роботі кафедри бухгалтерського обліку і аудиту Полтавського університету споживчої кооперації України при викладанні дисциплін „Управлінський облік”, „Бухгалтерський облік на виробничих підприємствах”, „Контроль і ревізія” та „Організація і методика аудиту” (довідка № 45-121/14 від 30.10.2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаним науковим дослідженням, що містить авторський підхід до вирішення проблеми вдосконалення обліку й контролю фінансових результатів у сільськогосподарських формуваннях. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, у дисертації вико-ристані лише ті ідеї та положення, які є результатом особистих здобутків дисертанта.

Апробація результатів дослідження. Основні теоретичні результати дисертації пройшли апробацію і були позитивно оцінені науковцями на науково-практичних конференціях: Науково-практичній конференції „Бухгалтерський облік і контроль в управлінні підприємством” (м. Полтава, ПУСКУ, 2425 квітня 2003 р.); Міжнародній науково-практичній конференції „Актуальні проблеми обліку та фінансів в організаціях споживчої кооперації” (м. Новосибірськ, СибУСК, 78 квітня 2006 р.); Третій Всеукраїнський науково-практичній конференції: „Інно-ваційні технології у наукових дослідженнях і навчальному процесі вищого закладу освіти” (м. Полтава, ПІЕП, 2021 квітня 2006 р.); Міжнародній науково-практичній конференції „Обліково-аналітичні системи: глобальний і національний аспекти” (м. Полтава, ПУСКУ, 1617 травня 2006 р.); Третій Міжнародній науково-практичній конференції „Науковий потенціал світу 2006” (м. Дніпропетровськ, НМАУ, 1829 вересня 2006 р.); Міжнародній науково-практичній конференції „Теорія і практика економічного аналізу: сучасний стан, актуальні проблеми та перспективи розвитку” (м. Тернопіль, ТНЕУ, 1012 жовтня 2006 р.); Науково-практичній конференції „Обліково-аналітичне забезпечення системи менеджменту підприємства” (м. Львів, НУ „ЛП”, 2022 квітня 2007 р.); Всеукраїнській науковій конференції: „Становлення облікової політики в Україні” (м. Тернопіль, ТНЕУ, 1819 травня 2007 р.); Міжнародній науково-практичній конференції „Облік і контроль на підприємствах АПК: стан та перспективи розвитку” (м. Київ, ДВНЗ „КНЕУ”, 45 жовтня 2007 р.).

Публікації. Результати дослідження опубліковані в 13 наукових працях загальним обсягом 4,1 друк. арк., у тому числі в 6 одноосібних статтях і одній у співавторстві, розміщених у фахових виданнях (2,94 друк. арк.), 6 – у матеріалах конференцій (1,16 друк. арк.).

Структура та обсяг дисертації. Основний зміст дисертації викладено на 189 сторінках друкованого тексту, робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків, списку використаних джерел із 218 найменувань. Дисертаційна робота містить 24 таблиці, 23 рисунки і 20 додатків.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины