СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПАРТНЕРІВ У СФЕРІ ЗАЙНЯТОСТІ НАСЕЛЕННЯ



Название:
СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПАРТНЕРІВ У СФЕРІ ЗАЙНЯТОСТІ НАСЕЛЕННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету та завдання, об’єкт і предмет дослідження, визначено методологічну основу й методи дослідження, обґрунтовано наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

У розділі 1 "Теоретико-методичні основи дослідження соціальної відповідальності партнерів у сфері зайнятості населення" проведений аналіз еволюції національної сфери зайнятості дозволив сформулювати узагальнення щодо особливостей її сучасного розвитку та перспектив ефективного функціонування. В якості ключових факторів формування та функціонування українського ринку праці на сучасному етапі його розвитку, виділено: чинники постіндустріалізації: зміна змісту трудової діяльності, розширення сфер прикладання праці; чинники глобалізації: посилення міграційних потоків, взаємозв'язок між різними національними ринками праці, зміна місця України у світовому розподілі праці; чинники лібералізації: розвиток конкурентних відносин між суб'єктами ринку праці, зниження соціальних гарантій у сфері зайнятості; соціальні чинники: трансформація суспільних цінностей, зміна ставлення до праці, зміна уявлень про престиж професій; макроекономічні чинники: визначення загальнонаціональної економічної стратегії інноваційного розвитку. Наведеними факторами пояснюються сучасні протиріччя між індивідуальною і громадською сторонами соціальної відповідальності, пов’язані із затвердженням свободи праці, з одного боку, і відсутністю державних гарантій її реалізації - з іншого. Вирішенню цих протиріч сприятиме стабілізація суспільних процесів, утвердження принципів соціальної справедливості та відповідальності у сфері зайнятості.

В результаті теоретико-методологічних досліджень розроблено концептуальні положення соціальної відповідальності у сфері зайнятості, в рамках яких визначено поняття соціальної відповідальності, принципи, цільові орієнтири, основні інтереси та очікувані результати відповідальних дій соціальних партнерів на ринку праці (рис. 1).

Внаслідок концептуального осмислення проблеми соціальної відповідальності у сфері зайнятості та вивчення методологічних і методичних основ для її визначення у дисертації розроблено методолого-методичний інструментарій дослідження соціальної відповідальності на регіональному ринку праці (рис. 2). В запропонованому інструментарії визначено об’єкт та суб’єкт дослідження, яке передбачено здійснювати з врахуванням двох основних методологічних підходів щодо регулювання зайнятості, а саме: ринковий та інституціональний з необхідністю акцентуалізації останнього.

Сучасний ринковий механізм регулювання зайнятості працює в режимі реагування на стихійні тенденції та процеси, що відбуваються у сфері зайнятості. Він абсолютно індиферентний до соціально-економічних інтересів і суб'єктивних аспектів життєдіяльності людини. Дія такого механізму посилює проблеми працевлаштування населення, ускладнює реалізацію права на працю і матеріальну забезпеченість, сприяючи загостренню проблем безробіття та зниженню життєвого рівня основної маси населення.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины