АНАЛІЗ АКТИВІВ НЕПРИБУТКОВИХ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ: МЕТОДИКА ТА ОРГАНІЗАЦІЯ :



Название:
АНАЛІЗ АКТИВІВ НЕПРИБУТКОВИХ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ: МЕТОДИКА ТА ОРГАНІЗАЦІЯ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Необхідність мобілізації тимчасово вільних грошових коштів підприємств, організацій, бюджету й населення та використання цих коштів на умовах повернення для задоволення економічних і соціальних потреб суспільства зумовлює розвиток неприбуткових фінансових установ. Вони посідають вагоме місце на ринку фінансових послуг, а також у його важливій складовій – кредитній системі. До числа неприбуткових належать фінансові установи, що сприяють перетворенню грошових заощаджень громадян у фінансові ресурси, використання яких спрямоване на розвиток малого бізнесу і розширення споживчого попиту населення.

Найпоширенішим різновидом неприбуткових фінансових установ в Україні стали кредитні спілки, які є сучасними мікрокредитними установами, що успішно діють і розвиваються. Динаміка їх розвитку свідчить, що за 2004-2007рр. кількість спілок в Україні зросла з 446 до 746, а їх активи відповідно  з 2064 млн.грн. до 3241 млн.грн.

Ефективність діяльності кредитних спілок визначається раціональним розміщенням кредитних ресурсів. Фінансовий потенціал цих неприбуткових фінансових установ характеризують обсяг і структура активів, що формуються за рахунок готівкових ресурсів. Обґрунтоване їх розміщення під час здійснення кредитних операцій є однією з визначальних умов забезпечення фінансової стабільності установи.

Втілення ефективної кредитної політики можливе завдяки покращенню якості інформації, на основі якої приймаються рішення. Вирішення цієї проблеми пов’язане з аналізом активів, який проводиться на підставі даних бухгалтерського обліку і фінансової звітності, що забезпечують переважну частину інформації про діяльність фінансових установ.

Аналізу діяльності фінансово-кредитних інститутів, банківських установ в умовах ринкової економічної системи присвятили свої праці українські та зарубіжні дослідники: Л.Г. Батракова, Н. Бицька, І. Бурденко, Ф.Ф. Бутинець,  В.В. Вітлинський, А.П. Вожжов, А.М. Герасимович,  О. Другов, П.Ф. Друкер, О.В. Дзюблюк, М.М. Єрмошенко, Е.Ф. Жуков, А.Б. Камінський,  Л. Кіндрацька, Т. Корнієнко,   А.В. Коротеєва,   М.І. Крупка,  А. Кузнєцова,  О.І. Лаврушин, І.Д. Лазаришина,   Н.М. Малюга,   Є.В. Мних,   Р. Набок,   Л.В. Нападовська, І.Б. Олексів, О. Пернарівський, І.І. Пилипенко, Л.О. Примостка, В. Ричаківська,  Л.Ф. Романенко,  В.К. Савчук,  Л.К. Сук,  О. Черняк,  М.Г. Чумаченко, В.О.Шевчук, Н. Шелудько, А.Д. Шеремет та ін.

Проблеми методики й організації обліку, аналізу та інших функцій управління активами кредитних спілок досліджувались у працях таких українських економістів, як М.Д. Бедринець, В.В. Гончаренко, І. Журавська, В.М. Коваленко, Р.Р. Коцовська, Б.М. Марін, Г. Одерій, А.Я. Оленчик та ін. Вони приділяли основну увагу організаційно-економічним аспектам  діяльності фінансових установ, зокрема, фінансовій підтримці кредитними спілками малого бізнесу.

Незважаючи на отримані ними наукові результати, є необхідним удосконалення методики аналізу активів фінансових установ з метою її використання в практичній діяльності. Існує потреба аналізу  тенденцій, що характеризують сучасний стан розвитку фінансових установ, удосконалення управління активами з позиції ефективного використання їх фінансових ресурсів, регулювання процесу надання кредитів  та зниженню ризиків кредитування. Вищевикладене визначає актуальність та практичну значимість дослідження аналізу активів неприбуткових фінансових установ.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами й темами. Дисертаційне дослідження проводилось згідно з планом науково-дослідних робіт Державної академії статистики, обліку та аудиту за темою: “Організація і методологія обліку, аналізу і аудиту господарської діяльності підприємств” (номер державної реєстрації 0104V009820). У межах наукової програми автором проведено дослідження, спрямоване на удосконалення методики та організації аналізу активів неприбуткових фінансових установ.

Мета і завдання наукового дослідження. Метою дисертації є розробка та наукове обґрунтування методики та організації аналізу активів неприбуткових фінансових установ для підвищення їх фінансової стійкості, формування і ефективного використання ресурсної бази та забезпечення економічного зростання. Для досягнення поставленої мети визначені наступні завдання:

дослідити тенденції формування і розвитку неприбуткових фінансових установ в Україні та проаналізувати стан їх активів;

поглибити та конкретизувати економічну сутність категорії “активи неприбуткових фінансових установ” як найважливішої складової їх фінансового механізму;

обґрунтувати методичні засади створення ефективної системи аналізу та управління активами як умови забезпечення стабільності неприбуткових фінансових установ;

критично оцінити діючі форми фінансової звітності з точки зору їх використання для поглиблення аналізу активів та визначити напрями їх удосконалення;

дослідити вплив рівня розміщення активів на доходність кредитних спілок і визначити підходи до вдосконалення методики аналізу активів;

розробити рекомендації з удосконалення  методики аналізу активів на основі облікової інформації та виявити вплив факторів на доходність неприбуткових фінансових установ.

Об’єктом дослідження є теоретичні, методологічні, організаційні питання діяльності неприбуткових фінансових установ як суб’єктів ринку фінансових послуг.

Предметом дослідження є методичні засади аналізу активів кредитних спілок як найпоширеніших неприбуткових фінансових установ в умовах розвитку фінансового ринку в Україні.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є діалектичний метод пізнання.

Залежно від конкретних задач при написанні дисертації для досягнення поставленої мети використано наступні методи дослідження процесів формування, розміщення та ефективного використання активів кредитних спілок: методи аналізу і синтезу, індукції і дедукції використовувались під час вивчення статистичного матеріалу фінансових установ; за допомогою нормативно-розрахункового методу досліджувались основні показники, що характеризують діяльність неприбуткових фінансових установ; групування і порівняння використані в ході узагальнення інформації досліджуваних кредитних спілок; метод експертної оцінки, балансовий, нормативний – для аналізу бухгалтерської звітності, вдосконалення управління кредитними ризиками; економіко-математичного моделювання, графічний метод  - при розробці методики аналізу активів неприбуткових фінансових установ.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативні акти, які регламентують діяльність фінансових установ; постанови та розпорядження Державної комісії з регулювання ринку фінансових послуг України; матеріали конференцій; звітні дані Національної асоціації кредитних спілок України; дані бухгалтерського обліку і фінансової звітності обстежених кредитних спілок  м.Чернігова; праці вітчизняних вчених з проблем діяльності фінансових установ.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в удосконаленні методики й організації аналізу активів неприбуткових фінансових установ, оптимізації управління активами в умовах ризику, з урахуванням факторів, що впливають на формування активів. 

 Розв’язання поставлених завдань дозволило отримати результати, наукова новизна яких  полягає у наступному:

вперше:

запропоновано методику аналізу активів, яка базується на  врахуванні впливу зовнішніх і внутрішніх факторів на діяльність неприбуткових фінансових установ. В її основу покладено виявлення залежності результатів використання активів від процентної ставки та тривалості роботи цих установ на ринку фінансових послуг. Запропонована  методика дозволяє мінімізувати економічні ризики та визначати вплив факторів на результати діяльності неприбуткових фінансових установ;

удосконалено:

організаційну структуру управління активами неприбуткових фінансових установ, яка враховує виділення обов’язків і пов’язаних з ними процедур кожного органу управління з метою виконання аналітичних завдань та ефективного розміщення активів;

методику аналізу продуктивних активів, що займають найбільшу питому вагу в загальному обсязі активів фінансових установ, яка забезпечує покращення рівня розміщення кредитних ресурсів, створення умов, що сприяють ефективному виконанню цільових програм кредитування позичальників;

систему інформаційного забезпечення аналізу з метою підвищення достовірності оцінки активів за статтями фінансової звітності та покращення прогнозованого управління активами неприбуткових фінансових установ;

набули подальшого розвитку:

методичні підходи до аналізу активних операцій неприбуткових фінансових установ та обґрунтування їх порівняльних переваг і недоліків з метою надання користувачам аналітичної інформації щодо розміщення фінансових ресурсів та ефективного і своєчасного проведення аналізу;

методичні рекомендації щодо забезпечення якості аналізу активних операцій, які передбачають спроможність неприбуткових фінансових установ здійснювати діяльність з метою ефективного використання активів з урахуванням впливу факторів на результати діяльності установ.

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійно виконаним науковим дослідженням. Висновки, наукові результати та пропозиції, що містяться в роботі, одержані автором самостійно.

Практичне значення отриманих результатів визначається пропозиціями щодо розвитку методики та покращення організації аналізу активів неприбуткових фінансових установ, оцінки використання кредитних ресурсів. Рекомендації, викладені в дисертації, покликані сприяти розвитку неприбуткових фінансових установ, підвищенню ефективності управління їх кредитними ресурсами.

Результати наукового дослідження ефективності розміщення кредитних ресурсів з урахуванням впливу факторів знайшли відображення в діяльності Головного управління економіки Чернігівської обласної державної адміністрації (довідка №  01- 01/2879 від 27.11.2007р.).

Пропозиції та рекомендації здобувача використано у практичній діяльності кредитних спілок «Деснянська» (довідка № 150 від 23.05.2007р.) і “Чернігівська” (довідка № 214 від 09.10.2007р.) м. Чернігова. Теоретичні положення, викладені в дисертації, застосовуються в навчальному процесі Чернігівського відділення Європейського університету при підготовці навчально-методичних матеріалів для викладення курсу «Економічний аналіз» і курсу «Економічні ризики та методи їх вимірювання» (довідка № 61/01 від 14.12.2007р.).

Науково-методичні підходи можуть бути використані  навчальними закладами економічного спрямування в навчальному процесі.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації пройшли апробацію на науково-практичних конференціях, зокрема: науково-технічній конференції Чернігівського державного університету (20-21 квітня 2005р.), науково-практичній міжвузівській конференції «Теорія і практика сучасного менеджменту: проблеми та шляхи їх вирішення» (31.03.2006р., м.Чернігів.), науково-практичній міжвузівській конференції «Комплексна безпека підприємницької діяльності: економіко-правові засади, стратегія формування та перспективи розвитку» (27.04.2006р., м. Чернігів.), науково-практичній міжвузівській конференції «Теорія і практика сучасного менеджменту: проблеми та шляхи їх вирішення» (30.03.2007р., м. Чернігів).

Публікації. Основні результати дослідження опубліковано у 7 наукових працях, загальним обсягом 3,3 друк. арк., з них: 4 статті в фахових наукових виданнях (обсягом 2,7 друк. арк.), 3  – в інших виданнях.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, додатків, списку використаної літератури.  Загальний обсяг дисертації складає 150 сторінок тексту в комп’ютерному наборі. Робота містить 35 таблиць на 35 сторінках; 41 рисунок на 38 сторінках; 18 додатків на 49 сторінках; список використаних джерел нараховує 256 найменувань. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины