ОБЛІК ТА КОНТРОЛЬ ДОХОДІВ І ВИТРАТ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ САНАТОРНО-КУРОРТНОГО КОМПЛЕКСУ :



Название:
ОБЛІК ТА КОНТРОЛЬ ДОХОДІВ І ВИТРАТ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ САНАТОРНО-КУРОРТНОГО КОМПЛЕКСУ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Ринкові умови господарювання суттєво вплинули на розвиток сфери послуг. За показниками зростання обсягу реалізації послуг (у середньому на 21,1 % протягом 2002-2007 рр.) сфера послуг набула ознак однієї із найперспективніших галузей вітчизняної економіки. Особливо суттєві зрушення на підприємствах санаторно-курортного комплексу, який відноситься до важливого елементу соціальної інфраструктури держави, забезпечуючи право населення на відпочинок та підтримання здоров’я на належному рівні.

Особливістю діяльності зазначених підприємств є використання великих обсягів природних ресурсів, що впливає на специфіку структури їх витрат. У цьому сенсі діяльність підприємств санаторно-курортного комплексу має певні відмінності від інших суб’єктів ринкових відносин, що потребує глибоких наукових досліджень. Особливо це стосується удосконалення методів управління витратами і доходами, оскільки результати роботи таких підприємств та їх конкурентноздатність залежать не тільки від якості санаторно-курортних послуг, а й від обсягів понесених ними витрат і отриманих доходів.

Більшість загальноприйнятих для промислових підприємств методів та процедур обліку доходів і витрат, калькулювання послуг неприйнятні для процесу формування санаторно-курортної послуги. Загалом специфіка діяльності підприємств санаторно-курортного комплексу суттєво позначилася на організації та методиці бухгалтерського обліку всіх здійснюваних операцій. Для підвищення ефективності діяльності необхідно також суттєво поглибити і контрольні процедури, передусім, стосовно доходів і витрат.

Необхідність розробки науково обґрунтованих рекомендацій щодо вдосконалення теорії і практики бухгалтерського обліку доходів і витрат діяльності підприємств санаторно-курортного комплексу з урахуванням напрацювань вітчизняної та світової облікової теорії і практики визначили актуальність теми та основні напрями дослідження.

Серед зарубіжних вчених, які досліджували питання обліку доходів і витрат, необхідно згадати праці А. Ф. Аксененка, І. А. Басманова, О. О. Бауера, М. А. Вахрушиної, П. С. Безрукого, Я. М. Гальперіна, Г. А. Гофмана, К. Друрі, Р. Ентоні, Е. Жамса, В. Б. Івашкевича, Т. П. Карпової, М. Карренбауера, А. І. Лозинського, В. А. Маздорова, І. Г. Максимова, А. Ш. Маргуліса, Р. Мюллендорфа, С. О. Ніколаєвої, В. Ф. Палія, А. К. Рощаховського, С. С. Сатубалдіна, Я. В. Соколова, С. О. Стукова, В. І. Ткача, Ч. Т. Хорнгрена, А. Яругової.

Вагомий внесок у розробку питань теорії та методології обліку та контролю витрат і доходів здійснили також вітчизняні вчені, зокрема: О. С. Бородкін, Ф. Ф. Бутинець, Б. І. Валуєв, А. М. Герасимович, С. Ф. Голов, З. В. Гуцайлюк, В. І. Єфіменко, З. В. Задорожний, Г. Г. Кірейцев, М. В. Кужельний, А. М. Кузьмінський, В. О. Ластовецький, Н. М. Малюга, Б. М. Литвин, Л. В. Нападовська, П. П. Німчинов, Ю. І. Осадчий, М. С. Пушкар, В. В. Сопко, Л. К. Сук, І. Д. Фаріон, М. Г. Чумаченко. В їхніх працях доволі ґрунтовно досліджені проблеми обліку витрат і доходів на промислових підприємствах. Проте, у вітчизняній обліковій теорії та практиці практично відсутні комплексні дослідження з проблем витрат і доходів у сфері надання послуг, зокрема, на підприємствах санаторно-курортного комплексу.

Зв’язок роботи з науковими програмами. Дисертація виконана згідно з планом науково-дослідних робіт Тернопільського національного економічного університету за темами “Методологічні особливості розвитку та удосконалення аудиту ефективності” (державний реєстраційний номер 0105U000856) та “Дослідження і розробка методології і методики питань організації обліку, аналізу, контролю і аудиту у сфері послуг (галузей соціальної інфраструктури)” (державний реєстраційний номер 0105U000853).

У межах наукової програми автором виконано дослідження, пов’язані з теоретичним обґрунтуванням удосконалення методики бухгалтерського обліку витрат і доходів, а також з розробкою пропозицій та рекомендацій щодо вдосконалення процедури калькулювання санаторно-курортної послуги і методики внутрішньогосподарського контролю на підприємствах санаторно-курортного комплексу.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обґрунтування сутності, змісту, місця та порядку формування витрат і доходів у господарській діяльності підприємств санаторно-курортного комплексу, а також надання пропозицій і рекомендацій з удосконалення чинної організації й методики обліку та внутрішньогосподарського контролю витрат і доходів на підприємствах санаторно-курортного комплексу.

Для досягнення мети у роботі визначено такі завдання:

-       дослідити генезис основних підходів до обліку витрат і доходів з метою теоретичного обґрунтування та удосконалення методики їхнього відображення в системі бухгалтерського обліку підприємств санаторно-курортного комплексу;

-       визначити тенденції розвитку та специфічні особливості діяльності підприємств санаторно-курортного комплексу, які впливають на вибір об’єктів і методику обліку та контролю витрат і доходів, для розробки пропозицій щодо їхнього удосконалення;

-       дослідити особливості обліку доходів діяльності підприємств санаторно-курортної галузі та запропонувати напрями вдосконалення порядку відображення в обліку виручки від реалізації путівок та інших доходів діяльності;

-       адаптувати класифікацію витрат і доходів підприємств санаторно-курортного комплексу для застосування у практичній діяльності таких підприємств;

-       виявити недоліки в організації обліку витрат і доходів у діяльності підприємств санаторно-курортного комплексу з метою їхнього усунення та вдосконалити методику обчислення собівартості санаторно-курортних послуг для економічного обґрунтування суми здійснених витрат у розрізі відповідних підрозділів на обслуговування відпочиваючих і хворих;

-       запропонувати шляхи вдосконалення організації та розробити методичні рекомендації з внутрішньогосподарського контролю витрат і доходів підприємств санаторно-курортного комплексу, спрямованих на запобігання й усунення недоліків у задоволенні потреб відпочиваючих і надання якісних лікувально-оздоровчих послуг;

-       визначити основні напрями та переваги використання комп’ютерних технологій в процедурі обліку витрат і доходів підприємств санаторно-курортного комплексу.

Об’єктом дослідження є процес формування доходів і витрат на підприємствах санаторно-курортного комплексу та контроль повноти відображення їх в системі бухгалтерського обліку.

Предметом дослідження є теоретичні, методичні та організаційні аспекти бухгалтерського обліку і внутрішньогосподарського контролю витрат і доходів на підприємствах санаторно-курортного комплексу.

Методи дослідження. У процесі дослідження методики бухгалтерського обліку та контролю витрат і доходів підприємств санаторно-курортного комплексу застосовувалися загальнонаукові методи та прийоми: методи індукції, дедукції – при дослідженні теоретичних питань бухгалтерського обліку витрат і доходів в історичному аспекті; спостереження та порівняння – для визначення стану обліку витрат і доходів діяльності підприємств санаторно-курортного комплексу; абстрактно-логічний метод і метод причинно-наслідкового зв’язку – для удосконалення класифікації витрат і доходів та виділення об’єктів обліку витрат; метод аналогії, діалектичний метод, системний підхід – для удосконалення методики бухгалтерського обліку витрат і доходів підприємств санаторно-курортного комплексу.

Теоретико-методологічною та інформаційною основою виконаного дисертаційного дослідження стали: висвітлені у працях класиків світової економічної науки положення концептуальних підходів, наукових гіпотез і сучасних інтерпретацій обліку витрат і доходів, нормативно-правові документи, наукові праці вітчизняних вчених з теорії, організації та методики обліку і контролю витрат і доходів, довідкові, інструктивні, методичні матеріали та рекомендації міністерств і відомств України, що стосуються досліджуваних питань, матеріали органів державної статистики, періодичні видання, а також матеріали науково-практичних конференцій. У роботі використані результати проведеного автором анкетування підприємств санаторно-курортного комплексу міст Трускавця, Моршина та Східниці.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у визначенні, уточненні, теоретичному обґрунтуванні та вирішенні комплексу питань, пов’язаних з удосконаленням обліку і внутрішньогосподарського контролю доходів та витрат діяльності підприємств санаторно-курортного комплексу, а саме:

вперше одержано:

-            методику розрахунку фактичної собівартості санаторно-курортних послуг з урахуванням вартості перехідних ліжко-днів на кінець звітного періоду, що забезпечує зниження трудомісткості робіт із розрахунку обсягів незавершеного виробництва, а також економічно обґрунтоване формування ціни на санаторно-курортні путівки (С. 9-10);

-            сформовано підходи до відображення в системі обліку виручки від реалізації путівок за різних умов, що уможливлює достовірну оцінку доходу від реалізації путівок на санаторно-курортне лікування (С. 11-12);

удосконалено:

-            теоретичні засади організації та методики внутрішньогосподарського контролю витрат і доходів діяльності підприємств санаторно-курортного комплексу, зокрема, систематизовано функції та завдання суб’єктів контролю, що забезпечує інформаційні потреби усіх зацікавлених осіб з урахуванням їх інтересу, а також знижує міру впливу структурних підрозділів на виконання функції відділом внутрішнього контролю (С. 13-14);

-            перелік елементів облікової політики в частині відображення  доходів і витрат з урахуванням специфіки санаторно-курортної галузі для забезпечення достовірності, повноти, зрозумілості та можливості порівняння облікової інформації стосовно зазначених об’єктів, зокрема, положення щодо: порядку визнання та обліку виручки від реалізації санаторно-курортних послуг; калькулювання собівартості наданих санаторно-курортних послуг; системи рахунків аналітичного обліку за видами діяльності санаторіїв та порядку їх застосування; переліку та порядку складання і подання основних внутрішніх звітів (С. 7-8);

-            класифікацію доходів і витрат підприємств санаторно-курортного комплексу для потреб бухгалтерського обліку в частині розробки системи синтетичних і аналітичних рахунків для обліку доходів і витрат (С. 8-9);

дістало подальший розвиток:

-            основні підходи до визнання та обліку доходів і витрат у розрізі облікових шкіл для обґрунтування та вирішення актуальних проблем удосконалення обліку (С. 6);

-            узагальнення організаційно-технологічних особливостей діяльності підприємств санаторно-курортного комплексу, які характеризуються: великою кількістю видів діяльності, сезонністю попиту на санаторно-курортні послуги з боку населення, розривом у часі між моментом продажу путівок і безпосереднім отриманням послуг, терміном заїзду відпочиваючих, який припадає на різні звітні періоди, та виявлення їх впливу на систему бухгалтерського обліку й контролю доходів і витрат, що дозволило удосконалити методику обліку вказаних об’єктів із урахуванням специфіки галузі (С. 6);

-            питання комп’ютеризації обліку витрат і доходів підприємств санаторно-курортного комплексу, що дозволить спростити облікові роботи та підвищити оперативність отримання інформації в різних розрізах для задоволення інформаційних потреб управління (С. 14-15).

Практичне значення одержаних результатів. Застосування на практиці запропонованих автором рекомендацій дозволить сформувати ефективний механізм управління доходами та витратами, визначити шляхи зниження собівартості санаторно-курортних послуг і підвищення їх якості.

Розроблені методика розрахунку фактичної собівартості санаторно-курортних послуг з урахуванням вартості перехідних ліжко-днів на кінець звітного періоду; порядок відображення в бухгалтерському обліку виручки від реалізації путівок залежно від того, чи припадає кінець звітного періоду на термін заїзду; внутрішні звіти щодо отриманих доходів і понесених витрат діяльності підприємств санаторно-курортного комплексу підвищують ступінь використання користувачами достовірної інформації для прийняття виважених управлінських рішень.

Результати дисертаційного дослідження застосовуються в практиці бухгалтерського обліку підприємств санаторно-курортного комплексу м. Трускавця, м. Східниці, м. Моршина, що підтверджується довідками про впровадження: ЗАТ СГК “Дніпро-Бескид” (довідка № 1228 від 10.06.07 р.), ТзОВ “САНАТОРІЙ “КАРПАТИ” (довідка № 301 від 25.05.06 р.), а також міста Східниця: ПП “Зелений Бір” (довідка про впровадження № 20 від 03.07.06 р.) та Державного підприємства “Санаторій “Моршинський” м. Моршина (довідка №7 від 20.04.06 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаним науковим дослідженням. Усі розробки та пропозиції, що містяться в роботі, належать автору особисто. За темою роботи розроблено комплекс рекомендацій з удосконалення методики бухгалтерського обліку та внутрішньогосподарського контролю витрат і доходів діяльності підприємств санаторно-курортного комплексу.

Апробація результатів роботи. Основні результати дослідження, викладені у дисертації, доповідалися та отримали позитивну оцінку на V-ій Міжнародній науковій конференції “Концепции развития бухгалтерской профессии: теория и практика” (м. Житомир, 2006 р.) Всеукраїнській науковій конференції “Зимові читання, присвячені ідеям П.П. Німчинова та І.В. Малишева” (м. Житомир, 25 лютого 2006 р.), на ХХХІ науковій конференції, присвяченій 45-ій річниці Житомирського державного технологічного університету (м. Житомир, 10-17 березня 2005 р.), Всеукраїнській науковій конференції “Впровадження нових інформаційних технологій навчання” (м. Запоріжжя, 2004 р.), науково-практичній конференції “Стратегія розвитку вітчизняних підприємств” (Тернопіль, 23-24 жовтня 2003 р.), науково-практичній конференції “Економічні, правові, інформаційні та гуманітарні проблеми розвитку України в постстабілізаційний період” (18 квітня 2007 р. Тернопіль), науково-практичній конференції кафедри економіки підприємств і корпорацій Тернопільської академії народного господарства (23-24 жовтня 2003 р. Тернопіль).

Публікації. Основні ідеї, положення та результати досліджень висвітлено у 14 наукових публікаціях загальним обсягом 2,6 друк. арк., з яких 9 (4 одноосібних та 5 у співавторстві) – у наукових фахових виданнях обсягом 2,1 друк. арк., 5 – збірниках тез та  матеріалах науково-практичних конференцій.

Структура, зміст і обсяг дисертаційної роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел і додатків. Основний матеріал дисертаційної роботи викладено на 163 сторінках друкованого тексту, у тому числі 11 таблиць та 25 рисунків на 17 сторінках, 12 додатків на 15 сторінках. Список використаних літературних джерел налічує 170 найменувань на 16 сторінках.

 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины