ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИНАМ, ЩО ВЧИНЯЮТЬСЯ У КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧИХ УСТАНОВАХ ВІДКРИТОГО ТИПУ




  • скачать файл:
Название:
ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИНАМ, ЩО ВЧИНЯЮТЬСЯ У КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧИХ УСТАНОВАХ ВІДКРИТОГО ТИПУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми дослідження, визначено стан наукової розробки проблеми, зв’язок роботи з науковими планами та програмами, сформульовано мету та задачі, визначено об’єкт і предмет, методи дослідження, його методологічну основу, обґрунтовано наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, наведені дані про їх апробаці

Розділ 1 «Кримінологічна характеристика злочинів, що вчиняються засудженими у кримінально-виконавчих установах відкритого типу» містить три підрозділи.

У підрозділі 1.1 «Огляд літератури за темою дослідження» зазначено, що запобігання злочинам, які вчиняються у КВУ відкритого типу, може бути реалізоване шляхом інформаційного забезпечення правозастосовної діяльності. Автором систематизовані відомості про зміст дисертаційних та монографічних досліджень, а також досліджень, викладених у статтях, які були проведені з означеної проблематики на теренах пострадянського простору. Проаналізовано основні здобутки вітчизняних і зарубіжних фахівців у галузі кримінології, кримінально-виконавчого права щодо питань кримінологічної характеристики злочинів, що вчиняються засудженими у КВУ відкритого типу, та визначено методологічну базу дослідження, специфіка якої зумовлена назвою та змістом роботи. Доведено, що комплексних досліджень, які повною мірою розкривають зміст запобігання злочинам, що вчиняються у КВУ відкритого типу, як в Україні, так і за кордоном, практично немає. Дисертантом виокремлено праці, у яких порушувалися питання: 1)  запобігання вчиненню злочинів засудженими в органах і установах виконання покарань; 2) запобігання окремим злочинам; 3) запобігання вчиненню злочинів особливими категоріями засуджених; 4) кримінально-виконавчих засад діяльності виправних центрів; 5) оперативно-розшукових заходів запобігання злочинам, що вчиняються засудженими. Запропоновано доповнити Закон України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» категоріями осіб, які відбули покарання у виді обмеження волі.

У підрозділі 1.2 «Стан і тенденції злочинності у кримінально-виконавчих установах відкритого типу» ідеться про суспільну небезпеку вчинення злочинів засудженими, які відбувають покарання у КВУ відкритого типу. Проаналізовано структуру та динаміку злочинів, що вчиняються у цих установах. Зазначено, що в структурі злочинності у КВУ відкритого типу домінують, зокрема, такі злочини: ухилення від відбування покарання у виді обмеження волі – 74 %; злочини у сфері обігу наркотичних засобів – 15 %; злісна непокора вимогам адміністрації установи виконання покарань – 4 %. Шляхом аналізу емпіричних даних дисертантом встановлено, що з 75 кримінальних справ, порушених за ст. 390 КК України: 10 – порушено за неповернення до місця відбування покарання засудженого до обмеження волі, якому було надано короткочасний виїзд, після закінчення строку виїзду, 1 – за неповернення до місця відбування покарання засудженого до позбавлення волі, якому було надано короткочасний виїзд, після закінчення строку виїзду, 49 – за самовільне залишення місця обмеження волі та 15 – за систематичне порушення громадського порядку чи встановлених правил проживання. Визначено, що загальна кількість неповернень та самовільних залишень КВУ відкритого типу складає 59 % від загальної кількості злочинів, що вчиняються у цих установах. Виявлено найбільш уразливі у криміногенному відношенні (за тими або іншими складами злочинів) виправні центри на території України. Обґрунтовано, що важливою та невід’ємною складовою ефективності загальнопрофілактичної діяльності КВУ відкритого типу є комплексне планування, що забезпечує організацію і координацію спільних зусиль виправних центрів, органів внутрішніх справ, органів місцевого самоврядування, служб зайнятості населення, адміністрації підприємств, установ, організацій, на яких працюють засуджені, громадськості, а також засобів масової інформації з виявлення та усунення причин і умов, які сприяють вчиненню злочинів.

Аналіз стану і тенденцій злочинності у КВУ відкритого типу надав можливість розкрити її кримінологічну характеристику, насамперед, сформулювати визначення цих видів злочинів і з’ясувати їх місце у загальній структурі злочинності та серед злочинів, що вчиняються в установах виконання покарань взагалі.

У підрозділі 1.3 «Причини і умови вчинення злочинів засудженими у кримінально-виконавчих установах відкритого типу» узагальнено погляди фахівців щодо сутності основних детермінантів окремих видів злочинів, конкретного злочину, причин і умов злочинності у КВУ відкритого типу. Запропоновано багаторівневий підхід до виявлення причин і умов вчинення злочинів засудженими у КВУ відкритого типу та обґрунтовано їх поділ на суб’єктивні (внутрішні) та об’єктивні (зовнішні) причини. Зокрема, до внутрішніх (суб’єктивних) причин вчинення злочинів такими засудженими дисертантом віднесено криміногенну мотивацію, яка включає в себе: прагнення засудженого до повного звільнення; підтримання і завоювання авторитету серед засуджених; насильницьку та корисливу поведінку (щодо інших складів злочинів). Щодо внутрішніх (суб’єктивних) умов вчинення злочинів засудженими у КВУ відкритого типу дисертантом встановлено обставини, які сприяють реалізації криміногенної мотивації і входять у суб’єктивну сферу особистості злочинця-засудженого, – інші властивості, процеси і стани як біологічного, так і психологічного походження. Доведено, що зовнішні (об’єктивні) причини вчинення злочинів засудженими у КВУ відкритого типу пов’язані з конфліктно-криміногенною ситуацією між засудженими, адміністрацією та іншими суб’єктами. Зовнішні (об’єктивні) умови полягають в особливостях мікросередовища, в якому знаходиться засуджений під час відбування покарання у виді обмеження волі. Запропоновано методи виявлення об’єктивних умов вчинення злочинів засудженими у КВУ відкритого типу: оперативно-розшуковий; нагляду і безпеки; психолого-педагогічний та профілактичний. Доведено, що поділ причин і умов вчинення злочинів засудженими у КВУ відкритого типу на внутрішні (суб’єктивні) та зовнішні (об’єктивні) у більшому ступені дозволяє деталізувати об’єкт запобіжного впливу.

Розділ 2 «Характеристика особи засудженого, який вчиняє злочин у кримінально-виконавчих установах відкритого типу» складається з трьох підрозділів.

У підрозділі 2.1 «Соціально-демографічні та морально-психологічні ознаки особи засудженого, який вчиняє злочин у кримінально-виконавчих установах відкритого типу» зазначено, що під час відбування покарання у КВУ відкритого типу злочини переважно вчиняються особами у віці від 24 до 29 років (36,5 % від загальної кількості засуджених, які вчинили злочини у виправних центрах). Переважна більшість засуджених, які вчиняють такі злочини, – чоловіки; жінки складають близько 2 %. За рівнем освіти серед засуджених, які вчиняють злочини у КВУ відкритого типу, найбільше осіб з базовою та повною середньою освітою (відповідно 18,5 % та 60,4 %), дещо менше осіб із середньою спеціальною освітою (16,5 %), найменше – із початковою середньою та вищою освітою (по 2,3 %). Отримані дані свідчать про наявність проблеми значної педагогічної занедбаності досліджуваної категорії засуджених. Більше половини (60,8 %) засуджених, які вчинили злочини у КВУ відкритого типу, взагалі ніколи не мали сімей. У шлюбі з числа цієї категорії осіб перебувало лише 7,7 %, а 15,8 % у шлюбі мали дітей. Розірвали шлюб у процесі відбування покарання 11,9 % із числа осіб, які вчинили злочини у КВУ відкритого типу. Майже половина (46,9 %) засуджених, які вчинили злочини у КВУ відкритого типу, виховувалась у неповних сім’ях, інтернатах, дитячих будинках. З числа вивчених засуджених 19,6 % мали дітей. За результатами дослідження встановлено 100-відсоткову працездатність засуджених, які вчинили злочини у КВУ відкритого типу. Виявлено ціннісні орієнтації таких засуджених: престиж, авторитет серед засуджених; честь, гідність; вирішення конфліктної ситуації у виправних центрах; протест проти системи виконання покарань; придбання спиртного, наркотиків, сильнодіючих речовин; ухилення від покарання; дотримання кримінальних традицій; здобуття грошей, інших цінностей; отримання свободи та ін. Виявлено постійну готовність до вчинення злочину у 6,9 % засуджених. Великий відсоток (25,8 %) осіб рішення про вчинення злочину приймають заздалегідь, до виникнення сприятливої ситуації. Прийняття рішення у сприятливій ситуації, не обдумано виявлено у 26,9 % засуджених, а рішення, яке склалося миттєво, було виявлено у 28,9 %.

У підрозділі 2.2 «Кримінально-правові ознаки особи засудженого, який вчиняє злочин у кримінально-виконавчих установах відкритого типу» визначено, що ці ознаки значною мірою зумовлюють ступінь суспільної небезпеки злочинів і злочинців, характеризують ті риси, які сприяли вчиненню злочину. Такий підхід дозволив певною мірою судити про перспективи виправлення і ресоціалізації засуджених до обмеження волі, а також здійснювати спеціально-кримінологічні та індивідуальні заходи запобігання злочинам у КВУ відкритого типу. Встановлено, що усі засуджені відбували покарання за вчинення злочинів, передбачених розд. II, IV, V, VI, XI, XII, XIII, XV, XVIII Особливої частини Кримінального кодексу України, тоді як у числі усіх осіб, які відбували покарання у КВУ відкритого типу, засуджені за ці діяння склали 66,1 %, а 33,9 % були засуджені за інші кримінально карні діяння. Серед кримінально-правових ознак встановлено роль інформації про вчинення злочину під час відбування покарання, оскільки вона дозволяє установити ефективність запобігання новим злочинам серед засуджених до обмеження волі. У роботі сформульовано висновок про визнання цієї діяльності ефективною, оскільки частка спеціального рецидиву серед засуджених до обмеження волі складає 1,9 %. Автором проведено аналіз злочинів, вчинених засудженими під час відбування покарання у КВУ відкритого типу та встановлено, що злочин, передбачений ст. 390 Кримінального кодексу України становить серед них 83,1 %; ст. 309 КК – 9,6 %; ст. 391 КК – 5,8 %; ст. 392 КК – 3,8 %; ст. 152 КК – 1,9 %; ст. 122 КК – 1,9 %; ст. 342 КК – 1,9 %; ст. 185 КК – 1,9 %; ст. 186 КК – 1,9 %; ст. 187 КК – 1,9 %. Доведено, що значна частина злочинів (близько 40 %) вчиняється у перші 3 місяці відбування покарання у виді обмеження волі. 28,5 засуджених на момент вчинення злочину у КВУ відкритого типу перебували у стані алкогольного сп’яніння. Виявлено, що до вчинення злочину у КВУ відкритого типу одну судимість мали у 44,2 % засуджених; дві – 23,8 %; три – 11,2 %; чотири – 3,8 %; п’ять – 3,8 %; шість – 5,4 %; сім – 1,9 %; вісім – 3,8 %; дев’ять судимостей – 1,9 % засуджених.

Результати ставлення засудженого, який вчиняє злочин у КВУ відкритого типу, до вчиненого злочину (зокрема, визнання вини), дозволили дисертанту констатувати, що: 1) серед осіб, яким покарання у виді обмеження волі призначено у порядку ст. 82 Кримінального кодексу України, 100 % засуджених визнали свою вину; 2) серед осіб, яким покарання у виді обмеження волі призначено від самого початку, свою вину у вчиненому злочині визнали близько 75 %; 3) щодо ставлення засуджених до злочину, вчиненого під час відбування покарання у виді обмеження волі, показник повного визнання вини склав 85,0 %, часткового визнання – 11,2 %, відповідно 3,8 % засуджених до обмеження волі не визнали своєї вини у вчиненні нового злочину під час відбування покарання.

У підрозділі 2.3 «Кримінально-виконавчі ознаки особи засудженого, який вчиняє злочин у кримінально-виконавчих установах відкритого типу» дисертантом установлено, що найбільш загальним показником кримінально-виконавчих ознак особи засуджених, які вчинили злочини у КВУ відкритого типу, є місце відбування покарання. Питома вага осіб, яким покарання у виді обмеження волі призначено у порядку застосування ст. 82 Кримінального кодексу України, серед засуджених, які під час відбування покарання у виді обмеження волі вчинили новий злочин, складає 39,6 %. Дисертантом установлено, що 83,8 % усіх засуджених до покарання у виді обмеження волі відбували покарання в межах області за місцем проживання до арешту, тоді як із числа охоплених дослідженням засуджених, які вчинили злочини у КВУ відкритого типу, таких було 61,9 %, що може свідчити про наявність додаткового криміногенного фактору при вчиненні ухилення від відбування покарання у формі самовільного залишення виправного центру. Дослідження поведінки засудженого, який вчиняє злочин у КВУ відкритого типу, та ставлення його до суспільно корисної праці дозволило дисертанту встановити, що частка засуджених, які позитивно характеризуються (осіб, які стали на шлях або довели своє виправлення), складає 9,4 % усіх засуджених, які вчинили злочини у КВУ відкритого типу, при повній відсутності осіб, які довели своє виправлення. Частка засуджених, які негативно характеризуються, та систематичних порушників установленого порядку відбування покарання складає 70,2 %, частка недостатньо вивчених засуджених з-поміж тих, які вчинили злочини у КВУ відкритого типу, склала 20,4 %. Така кількісна характеристика призводить до того, що засуджені гірше за інших (особливо тих, які засуджені вперше) ставляться до праці та участі у самодіяльних організаціях, мають більше стягнень і менше заохочень. Установлено, що несумлінно ставилися до праці 65,8 % засуджених, які вчинили злочини у КВУ відкритого типу. У роботі дисертантом зазначено, що 8,1 % осіб, які вчинили злочини у КВУ відкритого типу, не працювали, водночас, більше однієї шостої таких засуджених від роботи не відмовлялися, тоді як близько 15 % відмовлялися, у т. ч. 6,9 % – один раз, 3,8 % – два рази, 2,3 % – три, 1,9 % – чотири і більше разів. Щодо трудового стажу засуджених у період відбування покарання до вчинення злочину, то він склав: до 1 року – 33,8%, від 1 до 2 років – 16,2 %, від 3 до 5 років – 5,8 %, інше – 8,5 %. З числа засуджених, які вчинили злочини у КВУ відкритого типу, на власному виробництві у виправному центрі працювали 44,2 % засуджених, на контрагентських об’єктах – 55,8 %. Проведений автором аналіз дає підстави для висновку, що профілактичний акцент має «зміщуватися» у сферу контрагентського виробництва як найбільш криміногенно небезпечну ділянку. У роботі встановлено причини кризового стану громадської діяльності у КВУ відкритого типу та її профілактичного потенціалу, зокрема: по-перше, те, що вона не знаходить підтримки та схвалення у середовищі засуджених; по-друге, недоліки роботи співробітників установ, які не приділяють їй належної уваги, ставляться до неї формально.

складається з трьох підрозділів.

У підрозділі 3.1 «Загальносоціальні заходи запобігання злочинам у кримінально-виконавчих установах відкритого типу» визначено поняття «запобігання злочинам у кримінально-виконавчих установах відкритого типу», під яким автор розуміє різновид соціально-профілактичної діяльності, функціональний зміст і мета якої полягає у перешкоджанні дії причин і умов злочинності та її виявів у процесі виконання та відбування покарання у виді обмеження волі. Дисертантом підтримано позицію вчених-криміналістів, що запобігання вчиненню злочинів – це складний, багатогранний, комплексний процес, який охоплює всю сукупність заходів, що здійснюються суб’єктами запобіжної діяльності та включають у себе: загальнодержавні заходи економічного, соціального, ідеологічного, технічного та організаційного впливу; заходи правового порядку, що визначають головні напрями запобіжної діяльності, діяльність правоохоронних органів щодо виявлення та усунення причин і умов злочинності, виявлення осіб, схильних до вчинення злочинів та проведення з ними індивідуально-профілактичної роботи. Наголошено на необхідності кодифікації законодавства про запобігання злочинності (шляхом ухвалення окремого кодексу або спеціального закону). Вказано на необхідність закріплення у Кримінально-виконавчому кодексі України норми щодо диференціації виправних центрів для засуджених: 1) вперше, 2) рецидивістів; 3) яким обмеження волі призначено у порядку заміни невідбутої частини позбавлення волі (ст. 82 Кримінального кодексу України).

У підрозділі 3.2 «Спеціально-кримінологічні заходи запобігання злочинам у кримінально-виконавчих установах відкритого типу» зазначається, що ці заходи спрямовано на усунення, послаблення чи нейтралізацію причин і умов злочинів, а також на запобіжну роботу із засудженими, які відбувають покарання у КВУ відкритого типу. Запропоновано низку заходів спеціально-кримінологічного характеру за видами злочинів, найбільш характерних для цих установ (злочини проти особи; злочини у сфері обігу наркотичних засобів; злочини проти правосуддя), зокрема: забезпечення належного внутрішнього розпорядку, режиму; залучення засуджених до суспільно корисної праці; соціально-виховна робота із засудженими; навчання засуджених; залучення громадськості до виховного процесу; участь засуджених у самодіяльних організаціях; релігійний вплив на засуджених; переведення засудженого до іншої установи виконання покарань; переведення на поліпшені умови тримання; заміна невідбутої частини покарання більш м’яким; умовно-дострокове звільнення; методи переконання і заохочення; методи примусу; підвищення професійного і культурного рівня співробітників виправних центрів та поліпшення їх матеріально-побутових і соціальних умов. Підкреслено роль інформаційно-аналітичної роботи для запобігання злочинам у КВУ відкритого типу. Обґрунтовано авторський підхід щодо введення до штату виправних центрів посади аналітика, а у перспективі – створення спеціального аналітичного структурного підрозділу або групи з метою запровадження повноцінного використання системи організації збору, аналізу та використання кримінологічно значущої інформації.

Обґрунтовано важливість оперативно-розшукового запобігання у системі спеціально-кримінологічних заходів запобігання злочинам у КВУ відкритого типу, а також взаємодії оперативних підрозділів цих установ з органами внутрішніх справ у цьому напрямі. У рамках удосконалення процесу взаємодії оперативних підрозділів КВУ відкритого типу та органів внутрішніх справ запропоновано проект «Інструкції з організації розшуку засуджених, які ухиляються від відбування покарання у виді обмеження волі».

 

У підрозділі 3.3 «Індивідуальні заходи запобігання злочинам у кримінально-виконавчих установах  відкритого типу» зазначається, що індивідуальне запобігання злочинам у КВУ відкритого типу включає систему заходів виявлення та позитивного впливу на конкретних осіб, від яких, судячи з їх поведінки, можна очікувати вчинення злочинів. Об’єктами індивідуального запобігання злочинам у цих установах визнано осіб, які вже вчинили злочин та відбувають покарання у виді обмеження волі. Індивідуальне запобігання здійснюється з використанням заходів загальносоціального та спеціально-кримінологічного характеру. Його об’єктами є не лише безпосередньо особа, а й негативні елементи середовища, у якому вона формується. Визначено методи індивідуального запобігання злочинам у КВУ відкритого типу, які диференційовано на такі групи: 1) вивчення засуджених; 2) виявлення правил поведінки засуджених, що «відхиляються» від визначених, прийнятих при виконанні покарання норм; 3) обліку; 4) контролю та 5) впливу (корекції) на них. Актуалізовано напрями реалізації індивідуальних заходів запобігання злочинам у КВУ відкритого типу, зокрема: робота з сім’ями засуджених; удосконалення роботи з малими неформальними групами негативної спрямованості; вплив на психологічні та моральні особливості особистості засуджених; урахування типологічної приналежності конкретного засудженого; подолання відчуження і дезадаптації особи; участь медичного персоналу в індивідуальному запобіганні злочинам у КВУ відкритого типу. З метою покращення індивідуально-профілактичної роботи висловлено пропозицію щодо введення до штату виправних центрів посади лікаря-психіатра. Виокремлено етапи запобігання злочинам у КВУ відкритого типу на індивідуальному рівні. Визначено групи засуджених до покарання у виді обмеження волі, щодо яких необхідно застосовувати індивідуальні заходи запобігання. Запропоновано типові заходи індивідуального запобігання, зокрема: постановка на профілактичний облік, застосування заходів заохочення і стягнення, оперативний супровід та ін. Доведено, що ефективність їх застосування залежить від того, наскільки характер, обсяг та інтенсивність індивідуального запобіжного впливу відповідає особливостям засудженого та його найближчого оточення.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)