ОБЛІКОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АМОРТИЗАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВ АПК :



Название:
ОБЛІКОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АМОРТИЗАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВ АПК
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Перехід України до принципово нових економічних відносин та включення її  в світові інтеграційні процеси здійснилися спонтанно без наукового обґрунтування та детального аналізу майбутніх наслідків для українського народу.

На сучасному етапі розвитку економіки, суспільство, як ніколи, повинно усвідомити необхідність в ефективному здійснені амортизаційної політики, як на рівні держави, так і на рівні окремих суб’єктів господарювання, адже саме її стан визначає довговічність діяльності підприємств.

Проблемним питанням реалізації амортизаційної політики, як на рівні держави, так і на рівні підприємств присвятили праці вітчизняні та зарубіжні вчені, зокрема: В.В. Богатирьова, С.Г. Вегера, І.І. Веретеннікова, Н.Г. Виговська, С.Ю. Глазьєв, С.Ф. Голов, М.Я. Дем’яненко, І.П. Житна, В.П. Завгородній, Г.Г. Кірейцев, М.І. Кутер, В.Ф. Палій, Д.О. Панков, Я.В. Соколов, П.В. Тальміна, Н.М. Ткаченко, П.Я. Хомін, М.Г. Чумаченко та ін. Неодноразово деякі аспекти цих питань розкривалися дослідниками у кандидатських дисертаціях: І.А. Бігдан, О.Г. Бобровою, М.І. Бондарем, Л.В. Городянською, В.М. Дибою, С.М. Євтушенком, В.В. Жуком, В.П. Карєвим, С.М. Кір’ян, О.В. Кленіним, Л.О. Леоновою, О.А. Наумчук, Т.П. Остапчук, В.І. Рошило та ін.

Однак, ряд питань теоретичного та практичного характеру амортизаційної політики та бухгалтерського відображення амортизаційних відрахувань залишається недостатньо розробленим й вимагає вирішення із урахуванням особливостей вітчизняної економіки.

Необхідність розробки науково обґрунтованих рекомендацій щодо удосконалення амортизаційної політики та порядку бухгалтерського відображення амортизаційних відрахувань з урахуванням вітчизняних та світових напрацювань зумовили актуальність теми дисертаційної роботи, яка обумовлюється наступним:

По-перше, об’єктивно низьким рівнем інвестиційної привабливості вітчизняних підприємств (що обумовлено високим рівнем витрат, що спричиняє неконкурентоспроможність вітчизняних товарів в порівнянні з іноземними), яка призвела до зниження зацікавленості підприємців в оновленні власних основних засобів. Це підтверджується високим рівнем їх зносу що коливається на підприємствах АПК в межах 70-90%.

По-друге, недосконалим порядком обліку амортизаційних відрахувань. Це пов’язано з тим, що при нарахуванні амортизації, рахунки обліку необоротних активів залишаються без змін і деякі законодавчо закріплені методи розрахунку амортизаційних відрахувань не містять особливого змісту, а також сприяють викривленню звітності.

По-третє, недостатнім рівнем комп’ютеризації сфери розрахунку амортизаційних відрахувань в бухгалтерських програмах, що ускладнює прийняття рішень по застосуванню того чи іншого методу амортизації.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Житомирського державного технологічного університету № 317 “Професійна діяльність бухгалтера: організація, регулювання, ризики” (номер державної реєстрації 0107U001321). У межах наукової програми автором виконано дослідження сутності амортизаційної політики в сучасних умовах та надані пропозиції з удосконалення порядку обліку амортизаційних відрахувань і амортизаційного фонду, удосконалення реалізації амортизаційної політики при застосуванні інформаційно-комп’ютерних технологій.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає в обґрунтуванні теоретичних положень та розробці заходів з удосконалення здійснення амортизаційної політики на макро- і мікрорівнях та бухгалтерського обліку амортизаційних відрахувань.

Для досягнення мети в роботі поставлено наступні завдання:

– обґрунтувати доцільність застосування більш жорсткого державного регулювання амортизаційної політики;

– класифікувати необоротні активи з точки зору їх амортизації;

– розглянути існуючий порядок обліку амортизаційних відрахувань та сформувати шляхи його удосконалення;

– з’ясувати необґрунтованість використання на практиці таких методів прискореної амортизації, як зменшення залишкової вартості та прискореного зменшення залишкової вартості;

– обґрунтувати призначення амортизаційних фондів з реальним грошовим покриттям та запропонувати порядок їх бухгалтерського відображення;

– проаналізувати можливості бухгалтерських комп’ютерних програм у сфері обліку амортизаційних відрахувань;

– розробити комп’ютерну програму, яка дозволить надавати інформацію про амортизаційні відрахування на перспективу за всіма законодавчо встановленими методами.

Об’єктом дослідження є амортизаційна політика та чинний порядок бухгалтерського відображення амортизаційних відрахувань на підприємствах АПК України.

Предметом дослідження є теоретико-методичні та організаційно-практичні аспекти амортизаційної політики та обліку амортизаційних відрахувань.

Методи дослідження. У процесі дослідження застосовувались загальнонаукові методи та прийоми. Під час дослідження теоретичних питань амортизаційної політики та бухгалтерського відображення амортизаційних відрахувань в історичному аспекті використовувались методи індукції, дедукції та причинно-наслідкового зв’язку. Для визначення і уточнення сутності майна, що амортизується – методи узагальнення, групування та порівняння. Для отримання доказів і аргументації нових положень дисертації використовувались історичний і логічний методи. Для удосконалення порядку бухгалтерського відображення амортизаційних відрахувань в умовах комп’ютеризації використовувались метод аналогії, діалектичний метод, системний підхід.

Інформаційну базу дослідження склали праці вітчизняних та зарубіжних вчених в галузі політики, економіки, бухгалтерського обліку, аналізу та контролю; законодавчі та нормативні документи; науково-методична література; публікації в періодичних виданнях; матеріали науково-практичних конференцій та семінарів.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розробці теоретичних та методичних питань амортизаційної політики та бухгалтерського відображення амортизаційних відрахувань, а також науковому обґрунтуванні практичних рекомендацій щодо удосконалення бухгалтерського обліку амортизаційних відрахувань.

У процесі дослідження отримано найбільш вагомі наукові результати, які полягають у наступному:

уперше:

– доведено, що сучасна амортизаційна політика, що здійснюється в Україні і базується на ліберальних ринкових принципах, є одним з механізмів приховування підприємствами прибутків та засобом “проїдання” національного багатства в частині основного капіталу (С. 5-6);

удосконалено:

– мету, завдання, обов’язки та права держави і суб’єктів господарювання у проведенні амортизаційної політики – на відміну від діючих норм та правил, акцент (орієнтир) зроблено на необхідності більш жорсткого державного регулювання (С. 8);

– понятійний апарат через впровадження терміну “майно, що амортизується” з метою конкретизації і визначення переліку об’єктів, що підлягають і не підлягають амортизації, для забезпечення прозорості фінансової звітності (С. 9);

– сучасний порядок бухгалтерського відображення амортизаційних відрахувань – запропоновано виключити з законодавства рахунок 13 “Знос (амортизація) необоротних активів” (С. 9-10);

– порядок розрахунку величини амортизаційних відрахувань – обґрунтовано недоцільність застосування таких методів нарахування амортизації як зменшення залишкової вартості та прискореного зменшення залишкової вартості як таких, що не забезпечують точного відображення інформації в бухгалтерському обліку (С. 10);

набули подальшого розвитку:

– обґрунтування доцільності формування амортизаційних фондів з реальним грошовим покриттям та порядок їх бухгалтерського відображення в сучасних умовах господарювання (С. 11-12);

– удосконалення існуючих комп’ютерних програм щодо обліку нарахування амортизації (до теперішнього часу не було розроблено програмного модулю який би дозволяв надавати інформацію про амортизаційні відрахування на перспективу, що ускладнювало процес прийняття рішень про застосування того чи іншого методу нарахування амортизації) (С. 13).

Практичне значення одержаних результатів визначається можливістю застосування ряду положень дисертації для подальшого здійснення науково-дослідних робіт у сфері бухгалтерського обліку, а також у використанні основних результатів дослідження у господарській діяльності підприємств і державними органами України при розробці нормативних документів з регулювання бухгалтерського обліку.

Окремі результати дослідження експериментально апробовані та впроваджені в практичну діяльність сільськогосподарських підприємств Автономної Республіки Крим, що підтверджується довідками про впровадження: ТзОВ “Конкрет” (довідка № 21-08 від 13 серпня 2007), ПСП “Агрофірма”Зеленогірськ” (довідка № 115/08 від 10 серпня 2007).

Особистий внесок дисертанта. Дисертаційна робота є самостійно виконаним науковим дослідженням. Всі розробки та пропозиції, що містяться в роботі, виконані особисто автором. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані лише ті ідеї та положення, що є результатом особистої роботи здобувача, що полягає у дослідженні комплексу питань, пов’язаних з удосконаленням амортизаційної політики та бухгалтерського відображення амортизаційних відрахувань.

Апробація результатів роботи. Основні результати дослідження, викладені в дисертації, знайшли відображення в статтях, опублікованих у фахових та інших виданнях, доповідалися, обговорювалися та отримали позитивну оцінку науковців на міжнародних науково-практичних конференціях: “Динаміка наукових досліджень ‘2005” (м. Дніпропетровськ, Дніпропетровський національний університет, 20-30 червня 2005 р.); “Развитие бухгалтерского учета и контроля в контексте европейской интеграции” (м. Краматорськ, ЗАТ “Новокраматорський машинобудівельний завод”,  19-20 травня 2005 р.) та всеукраїнській науковій конференції “Зимові читання, присвячені ідеям проф. І.В. Малишева та проф. П.П. Німчинова” (м. Житомир, Житомирський державний технологічний університет, 24‑25 лютого 2005 р., 23-24 лютого 2006 р., 27-28 лютого 2007 р.).

Публікації. За результатами дослідження у фахових виданнях опубліковано 6 наукових статей обсягом 3,91 друк. арк., 6 тез доповідей обсягом 1,2 друк. арк., у навчальному посібнику та монографії виданих у співавторстві – 1,54 друк. арк., що належить особисто автору. Всього за результатами дослідження автором опубліковано 6,65 друк. арк.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, додатків та списку використаних джерел. Основний зміст викладений на 160 сторінках друкованого тексту. Дисертація містить 16 таблиць, 23 рисунки, 7 додатків. Список використаних джерел налічує 232 найменування.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины