ТЕОРІЯ ТА МЕТОДОЛОГІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ В СИСТЕМІ ФОРМУВАННЯ ВАРТОСТІ ПІДПРИЄМСТВА




  • скачать файл:
Название:
ТЕОРІЯ ТА МЕТОДОЛОГІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ В СИСТЕМІ ФОРМУВАННЯ ВАРТОСТІ ПІДПРИЄМСТВА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, показано його значимість для розвитку науки та практики, розкрито зв’язок теми з науковими планами і програмами, визначено мету та завдання дослідження. Сформульовано об’єкт і предмет дослідження, охарактеризовано методи дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення одержаних результатів; наведено інформацію про апробацію та публікації за результатами дослідження, окреслено особистий внесок здобувача, структуру та обсяг дисертації.

У першому розділі "Теоретико-економічна та облікова інтерпретація концепції формування вартості підприємства" досліджено класифікаційно-видові параметри вартості підприємства, представлено концептуальні підходи до створення системи формування вартості підприємства, розкрито можливості застосування методів оцінки вартості підприємства та напрями їх розвитку, виявлено місце бухгалтерського обліку в процесі формування вартості підприємства.

У сучасних умовах ведення діяльності вартість підприємства є основним параметром, що характеризує економічний потенціал суб’єкта господарювання, а її динаміка є важливим показником якості управління. Вартість підприємства – це більш комплексний критерій оцінки його стану у порівнянні з такими обліково-аналітичними показниками як виручка, прибуток, рентабельність діяльності та ін. Показник вартості підприємства узагальнено відображає вплив сукупності факторів, серед яких рівень розвитку зовнішнього середовища підприємства, асиметрія дохідності на ринках капіталу, альтернативні можливості вкладення капіталу.

Аналіз вартості вітчизняних підприємств свідчить про наявність значного розриву між їх ринковою та балансовою вартостями, що насамперед обумовлене недосконалістю діючих обліково-інформаційних моделей. Застосування існуючих підходів до оцінки ринкової вартості не забезпечує достовірного розрахунку показника вартості підприємства. Практична апробація різних підходів до визначення вартості підприємства засвідчила перевищення майже втричі оціненої за дохідним і ринковим підходами вартості підприємства у порівнянні з балансовою.

Проведене дослідження концептуальних складових системи формування вартості підприємства дозволило встановити відсутність узгодженого розуміння цієї важливої характеристики, що перешкоджає вдосконаленню бухгалтерського обліку як складової системи формування вартості. Способи оцінки вартості підприємства, розроблені й запропоновані в рамках досліджень представників окремих наукових економіко-теоретичних шкіл, є недостатньо узгодженими з позиції інформаційного забезпечення управління, що ускладнює побудову системи бухгалтерського обліку, орієнтованої на вимоги формування та управління вартістю підприємства.

Поняття "вартість підприємства" слід розглядати як об’єктивну величину, що відображає цінність підприємства як специфічного товару для потенційного покупця й формується на певну дату в економічному середовищі на основі облікової та ринкової інформації для здійснення договору купівлі-продажу. Запропонований підхід до визначення вказаної категорії забезпечує передумови розвитку бухгалтерського обліку як складової системи формування вартості підприємства, створює основу для класифікації видів вартості. Проведене вдосконалення класифікації видів вартості підприємства для цілей ведення бухгалтерського обліку охоплює такі ознаки: економіко-теоретичного розуміння вартості; суб’єкти, для яких здійснюється оцінка вартості підприємства; перспективи діяльності підприємства; метод оцінки, що використовується; відношення до системи бухгалтерського обліку; порядок розрахунку; врахування концепції справедливості.

Результати проведеного дослідження показали, що основним об’єктом управлінського впливу в системі формування вартості підприємства є ринкова вартість, яка у більшості випадків не може бути визначена лише на основі даних бухгалтерського обліку, оскільки визначається у тому числі з урахуванням впливу зовнішніх факторів. Відповідно, система бухгалтерського обліку повинна бути реформована так, щоб надавати інформацію про вартість підприємства, максимально наближену до його ринкової вартості.

Починаючи з кінця 80-х рр. ХХ ст., у сфері управління великих компаній набула поширення концепція вартісно-орієнтованого менеджменту, що базувалася на вимірюванні та управлінні бізнесом, який створює довгострокову вартість для акціонерів. Така система управління ґрунтувалася на фінансовому підході та передбачала використання системи показників, що характеризували аналіз грошових потоків та визначення впливу на них внутрішніх і зовнішніх факторів. Одночасно для задоволення потреб формування вартості постала необхідність в удосконаленні її обліково-аналітичного забезпечення, внаслідок чого у західних країнах виокремився вартісно-орієнтований напрям бухгалтерського обліку.

Національна модель бухгалтерського обліку розвивається під значним впливом світових тенденцій, проте діюча методологія бухгалтерського обліку активів, зобов’язань та інших об’єктів не дозволяє надавати адекватну інформацію щодо показників вартості підприємства. Тому вітчизняна методологія бухгалтерського обліку потребує відповідної трансформації.

Для побудови вартісно-орієнтованого бухгалтерського обліку в оцінюванні повинен застосовуватись інтегрований підхід, що включає елементи затратного, дохідного та ринкового методів, використання якого відповідає вимогам і цілям формування вартості підприємства з урахуванням таких його характеристик: 1) особливість базисної основи; 2) існування можливості уточнення кінцевого результату оцінки вартості підприємства; 3) методика практичного застосування; 4) існування можливості його використання для підприємств, цінні папери яких не котируються на фондовому ринку. Запропонований алгоритм вибору підходу до оцінки вартості підприємства та критерії застосування конкретного методу забезпечують виконання адекватних процедур визначення ринкової вартості підприємства в сучасних економічних умовах.

Для одержання достовірних результатів формування вартості підприємства такий процес повинен ураховувати основні етапи управлінського циклу з виявленням індикаторів зміни вартості та з огляду на вплив ключових факторів, що здійснюють генерування чи руйнування вартості підприємства. Розкрита структура циклу формування та управління вартістю підприємства дозволяє обґрунтувати місце і роль бухгалтерського обліку в процесах інформаційного забезпечення формування вартості.

 

Виявлення відмінностей між ринковою та балансовою вартістю підприємства в Україні забезпечується запропонованою методикою визначення рівня відповідності системи бухгалтерського обліку потребам користувачів інформації про вартість підприємства. Перевідний коефіцієнт, який визначається у результаті використання пропонованої методики, характеризує співвідношення ринкової та балансової вартостей підприємства й показує, наскільки система бухгалтерського обліку підприємства та сформований в результаті використання обраної облікової політики набір варіантів ведення обліку відповідають висновкам аналітиків ринку капіталу: 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)