Статистичне вивчення транзиту вантажів в Україні



Название:
Статистичне вивчення транзиту вантажів в Україні
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовано його мету, завдання, об’єкт і предмет, а також наукову новизну і практичне значення отриманих автором результатів, подано інформацію щодо їх апробації та публікацій за темою наукового дослідження.

У розділі 1 “Транзитні послуги як об’єкт статистичного вивченнярозкрито соціально-економічну сутність транспортної галузі країни як інфраструктурної галузі економіки, охарактеризовано основні передумови статистичного вивчення транспорту; визначено транзит як форму міжнародної торгівлі послугами; проаналізовано наукові дослідження (насамперед кандидатські та докторські дисертації) транспортної галузі України та транзиту зокрема.

У 2010 р. частка сфери послуг у ВВП становила майже 68,5 %, що свідчить про постіндустріальний розвиток України та все більший вплив зазначеної сфери на економіку в цілому. При цьому частка наданих транспортних послуг у сфері послуг становила 16,4 %, займаючи друге місце після торгівлі, а у валовому внутрішньому продукті України – 11,2 % його загального обсягу. Встановлено, що функції, виконувані транспортом, мають не лише економічний, а й соціальний, соціокультурний та політичний характер. Транспорт наділений особливими властивостями: якість, зручність, економія часу та інші, що відповідає принципам ринкової економіки. Взаємозалежність транспорту з іншими галузями економіки та інституційними одиницями визначає його унікальну значущість.

З огляду на вигідне географічне розташування України, сприятливі природні умови, зокрема рельєфні, історичний розвиток регіонів тощо, транспортну систему України формують усі види транспорту: залізничний, автомобільний, морський, річковий, авіаційний, трубопровідний. Інфраструктура залізничного транспорту України найбільш розгалужена і становить понад 45 % усіх основних засобів транспортної галузі. За обсягом вантажообороту залізничний транспорт України посідає четверте місце у світі після Російської Федерації, США і Канади. Обсяг вантажних перевезень українських залізниць перевищує загальний обсяг перевезень 12-ти країн Європейського Союзу.

 

Транспорт має свої особливості, зумовлені як специфікою власне галузі, так і процесами ринкових перетворень, що відбуваються в економіці України. Зі сторони статистики діяльність, стан та розвиток транспортної галузі країни мають підтримуватися статистичним супроводом.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины