ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКИЙ ОБЛІК І КОНТРОЛЬ В СИСТЕМІ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ ТОРГОВЕЛЬНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ




  • скачать файл:
Название:
ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКИЙ ОБЛІК І КОНТРОЛЬ В СИСТЕМІ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ ТОРГОВЕЛЬНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційного дослідження, визначено мету, основні завдання, предмет, об’єкт та методи дослідження, сформульовано наукову новизну і практичне значення отриманих наукових результатів, наведено відомості щодо їх апробації.

У першому розділі “Науково-теоретичні засади внутрішньогосподарського обліку та контролю в системі антикризового управління підприємством торгівлі” висвітлено економічну природу антикризового управління підприємством торгівлі в умовах ринкового середовища, розкрито місце і роль внутрішньогосподарського обліку та контролю в інформаційній системі антикризового управління підприємством роздрібної торгівлі, визначено сучасні проблеми теорії і практики внутрішньогосподарського обліку і контролю в системі антикризового управління.

Вивчення зовнішніх і внутрішніх чинників економічної кризи дозволило уточнити поняття кризового стану та визначити важливу роль внутрішньогосподарського обліку і контролю як інформаційних функцій антикризового управління,  недосконале організаційно-методичне забезпечення яких призводить до несвоєчасного виявлення кризових загроз і негативно впливає на їх усунення.

Аналіз статистичних даних дозволив підтвердити негативний вплив на  підприємства роздрібної торгівлі економічної кризи 1990-1999 років та кризи, що розпочалася у 2008 р. Досвід, набутий у період кризи 90-х років, не став основою для створення ефективної системи антикризового управління підприємствами роздрібної торгівлі. Саме тому, в 2008 р.  торговельна галузь знову опинилась перед необхідністю протистояти кризовим загрозам. Зростання питомої ваги неприбуткових підприємств стало однією з причин збитковості роздрібної торгівлі: фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування у 2008-2010 роках набули від’ємного значення, лише у 2011 р. отримано позитивний результат.  Зважаючи на те, що операційні ризики є ризиками втрати частки прибутку внаслідок неотримання очікуваних доходів та перевищення очікуваних витрат, можна стверджувати, що динаміка фінансових результатів свідчить про надзвичайну вразливість роздрібної торгівлі до впливу операційних ризиків. Така вразливість вказує на неефективність або відсутність необхідних запобіжників у системі антикризового  управління підприємствами роздрібної торгівлі. Підвищена порівняно з підприємствами інших видів діяльності залежність роздрібної торгівлі від кризових явищ ринкового середовища обумовлюється структурою її активів і капіталу: в капіталі підприємств роздрібної торгівлі переважають зобов’язання і, як наслідок, низькі показники фінансової стійкості та платоспроможності, що негативно впливає на рівень фінансового ризику.

Проведені дослідження дозволили визначити особливості роздрібної торгівлі як об’єкта антикризового управління, до яких належать: залежність від платоспроможного попиту населення на товари, який скорочується у періоди кризи, що підвищує операційні ризики підприємств; залежність від галузей-виробників товарів масового споживання, які в період кризи зменшують обсяги виробництва, підвищують ціни на власну продукцію, а в окремих ситуаціях порушують зобов’язання з постачання товарів, що призводить до зростання як операційних, так і фінансових ризиків; залежність від рівня та порядку кредитування основних операцій із закупівлі товарів, яка зумовлює зростання вартості позикового капіталу в кризові періоди, жорсткі умови надання кредитів, дефіцит зовнішніх джерел фінансування підвищують ризик втрати фінансової стійкості і банкрутства підприємства; специфічна структура активів і капіталу підприємств роздрібної торгівлі, яка погіршується в період кризи, обумовлює зростання інвестиційних ризиків, оскільки активи, майже 95% яких створено за рахунок позикового капіталу, не можуть розглядатись як певний ресурс відшкодування витрат інвестора.

За результатами дослідження організації внутрішньогосподарського обліку і контролю обґрунтовано  доцільність інтеграції всіх інформаційних функцій (у тому числі, контрольно-облікових) в єдину інформаційну систему антикризового управління. Визначено основний принцип формування інформаційної бази внутрішньогосподарського обліку, відповідно до якого внутрішньогосподарський облік залучає дані поточного та первинного бухгалтерського обліку нарівні з власною, притаманною тільки йому інформацією, деталізованою відповідно до потреб антикризового управління за створеними на базі структурних та функціональних підрозділів підприємства центрами відповідальності. На основі вивчення сучасних концепцій управління визначено сфери розмежування внутрішньогосподарського обліку і контролю відповідно до функцій, які вони виконують в системі управління, та  запропоновано створення єдиної інформаційної системи антикризового управління підприємством роздрібної торгівлі з метою координації систем планування, бухгалтерського та внутрішньогосподарського обліку і контролю. Відповідно до цього розроблено модель електронної обробки даних в інформаційній системі антикризового управління підприємством роздрібної торгівлі.

У  другому розділі “Внутрішньогосподарський облік в системі антикризового управління підприємством роздрібної торгівлі” розглянуто питання удосконалення методики й організації внутрішньогосподарського обліку як важливого джерела інформації в системі антикризового управління.

Ґрунтуючись на визначенні спільної мети обліку, аналізу і контролю, що полягає у створенні інформаційної системи управління і забезпеченні на цій основі інформаційних потреб управління підприємством, уточнено мету внутрішньогосподарського обліку, який спрямовується на  формування необхідної бази облікових даних для забезпечення ефективної господарської діяльності підприємства в умовах  протистояння впливу кризових чинників.

Відповідно до мети визначено пріоритетні завдання внутрішньогосподарського обліку, а саме: створення банку оперативної інформації для оцінки операційного і фінансового леверіджу, фінансової стійкості та платоспроможності, діагностики ймовірного банкрутства; визначення критичного обсягу реалізації та межі і коефіцієнта безпеки основної діяльності; інформаційне забезпечення стратегічного розвитку.

На основі дослідження базових концептуальних положень внутрішньогосподарського обліку сформульовано зміст концепцій інтеграції та стратегічного спрямування внутрішньогосподарського обліку в системі антикризового управління: інтеграційні засади внутрішньогосподарського обліку стосуються його органічного включення до загальнооблікової системи як самостійної структурної компоненти і створення на цій основі сучасного інформаційного простору, що має достатні інформаційні ресурси для убезпечення суб’єкта господарювання від кризових загроз  ринкової економіки; стратегічне спрямування внутрішньогосподарського обліку передбачає дослідження перспективи розвитку підприємства за альтернативними напрямами залежно від впливу внутрішніх і зовнішніх чинників.

У методичному забезпеченні особливу увагу приділено питанням класифікації та поглиблення деталізації облікових даних з метою запровадження на цій основі сучасних методів економічного аналізу і спрямування аналітичних даних в інформаційне середовище контролю і планування діяльності підприємства роздрібної торгівлі в умовах кризових загроз, притаманних ринковій економіці. Запропоновано удосконалення форми звіту про фінансові результати шляхом диференціації доходів і витрат за видами діяльності відповідно до потреб антикризового управління підприємством. Зважаючи на те, що ефективне антикризове управління ґрунтується на утворенні та підтриманні взаємопов’язаних відносин відповідальності керівників окремих підрозділів за виконання встановлених планових показників, у межах загальної системи внутрішньогосподарського обліку розроблено систему центрів відповідальності, яка забезпечує антикризове управління інформацією стосовно внеску кожного підрозділу у формування результативних показників (рис. 1).  Центри відповідальності, створені за різними рівнями управління, суттєво відрізняються за змістом та повнотою внутрішньооблікової інформації, для накопичення якої їх створено. Доцільність поєднання центрів доходів, затрат і прибутку та центрів формування надходжень, витрачання і чистого руху коштів обумовлюється особливостями бюджетного планування, у межах якого передбачається створення як бюджетів доходів і затрат, так і бюджетів руху грошових коштів. З метою підвищення аналітичної цінності облікових даних запропоновано зміст номенклатур первинного та поточного внутрішньогосподарського обліку, які покладено в основу розробленого робочого плану рахунків доходів, затрат та руху грошових коштів. Для узагальнення інформації за обліковими періодами пропонується застосовувати відповідні операційні, функціональні та підсумкові бюджети. Операційні бюджети запропоновано складати за центрами затрат, доходів, маржинальних доходів, надходжень і витрачань коштів, функціональні – за центрами доходів і затрат та центрами формування чистого руху коштів від виробничої, інвестиційної та фінансової діяльності, підсумкові – за центром прибутку та центром чистого руху коштів. Дослідження методичних засад внутрішньогосподарського обліку дозволило обрати для підприємств роздрібної торгівлі облікову систему “директ-костинг”, застосування якої забезпечує антикризове управління інформацією стосовно операційних ризиків втрати або зменшення прибутку, оцінка яких здійснюється за методом операційного важеля або на основі моделі “CVP”. 

Третій розділ “Внутрішньогосподарський контроль в системі антикризового управління підприємством роздрібної торгівлі” присвячено питанням удосконалення методики і організації внутрішньогосподарського контролю з позицій інформаційного забезпечення ефективного управління операційними і фінансовими ризиками, притаманними ринковій економіці.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)