ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ ПІДПРИЄМСТВ ВОДОПОСТАЧАННЯ ТА ВОДОВІДВЕДЕННЯ



Название:
ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ ПІДПРИЄМСТВ ВОДОПОСТАЧАННЯ ТА ВОДОВІДВЕДЕННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Основний зміст дисертації

У розділі 1 “Теоретичні та організаційно-правові засади формування й використання фінансових ресурсів підприємств водопостачання і водовідведення” розглянуто теоретичні підходи до виокремлення особливостей функціонування підприємств водопостачання та водовідведення як суб’єктів природних монополій; досліджено їх фінансово-господарську діяльність і специфіку організації фінансів; з’ясовано сутність, значення й особливості формування і використання фінансових ресурсів водопровідно-каналізаційних підприємств.

На основі дослідження різноманітних підходів до визначення сутності природних монополій, з урахуванням вітчизняних реалій функціонування водопровідно-каналізаційної галузі, обґрунтовано особливості діяльності підприємств водопостачання й водовідведення з огляду на наявність у них статусу природних монополістів. У рамках окреслення кожної із особливостей охарактеризовано позитивний та негативний вплив фінансово-господарської діяльності водопровідно-каналізаційних підприємств на суспільний добробут. З’ясовано, що в процесі формування тарифів на послуги підприємства галузі часто використовують перехресне субсидування, сутність якого полягає у встановлені диференційованих тарифів для різних груп споживачів, що сприяє несправедливому перерозподілу фінансових ресурсів.

Доведено, що в сучасних умовах інституційних перетворень ефективними для суспільства є водопровідно-каналізаційні підприємства комунальної форми власності, які можна вважати вертикально-інтегрованими, коли власником водопровідної мережі й комунального підприємства є громада.

Водопровідно-каналізаційні підприємства беруть участь у процесі суспільного виробництва, адже створюють нову вартість; виконують загальноекономічну функцію, оскільки впливають на функціонування економіки загалом; соціальну функцію або функцію із життєзабезпечення (корисність послуг із водопостачання та водовідведення для населення велика, а відмовитися від їхнього споживання неможливо), а також господарську функцію, яка знаходить прояв у функціонуванні підприємств водопостачання та водовідведення на основі комерційного розрахунку та забезпеченні добробуту громадян шляхом встановлення обґрунтованих цін на послуги належної якості. Вказано на тісний зв’язок між функціонуванням підприємств і діяльністю органів місцевого самоврядування, складовою фінансової політики яких має бути фінансова підтримка інвестиційних проектів модернізації водопровідно-каналізаційної інфраструктури як важливого чинника зміцнення місцевої економіки.

В дисертації обґрунтовано особливості фінансів підприємств водопостачання та водовідведення, спричинені здебільшого галузевими техніко-технологічними ознаками. Специфіка надання послуг у вигляді сукупності послідовних дій, пов’язаних єдиним технологічним процесом, визначає кругообіг виробничих фондів підприємств водопостачання та склад і структуру основних засобів та оборотних коштів. Встановлено, що в структурі перших найбільшу частку займають розгалужені системи водопроводів, магістралей, фільтрів, каналізаційних мереж, колекторів та іншого устаткування; в структурі других – паливно-мастильні матеріали, запасні частини для ремонту, малоцінні та швидкозношувані предмети. Задля безперебійного надання якісних послуг із водопостачання та водовідведення необхідно здійснювати витрати на оновлення й реконструкцію основних засобів.

Встановлено, що фінансові ресурси комунальних водопровідно-каналізаційних підприємств частково формуються за рахунок бюджетних коштів, що спричинено: 1) обмеженими правами згаданих суб’єктів господарювання щодо управління фінансами; 2) відшкодуванням вартості послуг, наданих за тарифами, на рівні нижчому, ніж собівартість, що передбачає надання дотацій із місцевого бюджету, та фінансуванням пільг і субсидій з державного бюджету; 3) здійсненням капітальних видатків у розвиток галузі водопостачання та водовідведення за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

За результатами дослідження теоретичних засад функціонування підприємницьких структур водопровідно-каналізаційної галузі виявлено закономірність, що лежить в основі формування фінансових ресурсів таких суб’єктів господарювання – визначальними в їх діяльності є витрати, склад і порядок формування яких передбачені вітчизняним законодавством.

З’ясовано, що основа для проведення модернізації комунальних систем водопостачання та водовідведення – довгострокове фінансове планування, особливістю якого є узгодження з органами місцевого самоврядування. Зазначене знаходить свій прояв у фінансовій політиці суб’єкта господарювання, яка є сукупністю стратегічних та тактичних заходів і дій, що здійснюються підприємством з метою фінансування операційної й інвестиційної діяльності, а також підвищення якості суспільно важливих послуг. Механізм реалізації фінансової політики підприємств водопровідно-каналізаційного господарства визначається фінансовою службою суб’єкта господарювання в ході здійснення фінансового менеджменту, а також залежить від рівня ділової активності, розвитку економіки держави й територіальних громад та багатьох інших факторів.

Із урахуванням систематизації різних підходів учених щодо сутності поняття “фінансові ресурси підприємств” і специфіки функціонування водопровідно-каналізаційних підприємств, у дисертації запропоновано визначення терміна фінансових ресурсів підприємств водопостачання та водовідведення як сукупності грошових коштів, що формуються в процесі реалізації економічних відносин суб’єктів господарювання та органів місцевої влади і використовуються для потреб фінансово-господарської діяльності та забезпечення високої якості суспільно-важливих послуг, які надаються населенню територіальних громад. Специфіка формування й використання фінансових ресурсів підприємств водопостачання та водовідведення обумовлена формою власності суб’єкта господарювання, галузевими особливостями та державним регулюванням.

У розділі 2 “Практика формування та використання фінансових ресурсів підприємств водопостачання та водовідведення” здійснено аналіз фінансового забезпечення водопровідно-каналізаційних підприємств; досліджено ціноутворення на послуги водопостачання й водовідведення та форми державної фінансової підтримки галузі в контексті формування фінансових ресурсів вітчизняних підприємств; проведено оцінку фінансового стану суб’єктів господарювання галузі водопостачання і водовідведення України.

Встановлено, що в структурі фінансових ресурсів великих і середніх комунальних підприємств водопровідно-каналізаційного господарства України за період 2006–2010 рр. найбільшу частку займали власні кошти, величина яких протягом аналізованого періоду збільшилася з 79,3% у 2006 р. до 82,6% у 2010 р. або на 3,3%

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины