ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЯК ЧИННИК РОЗВИТКУ ЛІДЕРСЬКИХ ЯКОСТЕЙ СТУДЕНТА




  • скачать файл:
Название:
ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЯК ЧИННИК РОЗВИТКУ ЛІДЕРСЬКИХ ЯКОСТЕЙ СТУДЕНТА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми дослідження, визначено об’єкт, предмет, мету, гіпотезу та завдання дослідження, розкрито наукову новизну, теоретичне і практичне значення роботи, методологічні та теоретичні засади дослідження, використані методи, вказується сфера апробації результатів дослідження та наводяться дані про структуру роботи.

У першому розділі «Теоретико-методологічні засади дослідження проблеми відповідальності як чинника розвитку лідерських якостей студентів» представлені дані теоретичного аналізу наукової літератури з проблем лідерства, змісту і структури лідерських якостей особистості, розглянуто психологічні особливості юнацького віку в контексті розвитку лідерських якостей особистості, психологічну сутність відповідальності.

Наявні в психолого-педагогічній науці концепції розглядають лідерські якості як комплекс індивідуально-особистісних і соціально-психологічних особливостей, які впливають на групу і приводять її до досягнення мети, тобто забезпечують ефективне лідерство (Г.Д. Беженар, Л.М. Карамушка, Р. Стогділ, Л.І. Уманський та ін.). Аналіз класифікацій лідерських якостей свідчить про те, що не існує вичерпного переліку лідерських якостей особистості, а становлення лідера більш продуктивно розглядати з погляду врахування як особистісних, так і ситуативних чинників.

Залишається дискусійним питання щодо структури лідерських якостей особистості. У різних дослідженнях виокремлюються компоненти лідерських якостей, що не завжди узгоджуються між собою (Т.В.Бендас, У. Беніс та ін.). Ми вважаємо, що в структурі лідерських якостей доцільно виокремлювати когнітивний, мотиваційно-ціннісний, емоційний і вольовий компоненти.

Аналіз психологічних особливостей юнацького віку (Е. Еріксон, І.С. Кон, В.І. Слободчиков, Е. Шпрангер та ін.) дозволив стверджувати, що юнацький вік є сензитивним для розвитку лідерських якостей особистості, а період студентства має значні ресурси – мотиваційні, організаційні, психолого-педагогічні – для розвитку лідерських якостей особистості.

На основі аналізу психологічних досліджень лідерських якостей особистості виявлено, що серед цих якостей важлива роль належить відповідальності. На психологічному рівні відповідальність розглядається як одна із генералізуючих якостей, як результат інтеграції всіх психічних функцій особистості та субєктивного сприйняття нею навколишньої дійсності, емоційного ставлення до обов'язку, як моральна риса людини (К.О. Абульханова-Славська, І.Д. Бех, М.Й. Боришевський, Л. Колберг, Г.С. Костюк, К.К. Муздибаєв, Ж. Піаже, М.В. Савчин, Дж. Роттер, В. Франкл та ін.). Розглянуто стадії формування відповідальності залежно від вікових періодів розвитку особистості (Ж. Піаже, К. Хелькама, Ф. Хайдер).

Відповідальність визначається як складне і багатоаспекткне утворення, що об’єднує ті чи інші особистісні особливості в індивідуалізовану систему і виявляється на різних рівнях (К.О. Абульханова-Славська, І.Д. Бех, Л.І. Дементій, К.К. Муздибаєв, М.В. Савчин та ін.).

Внутрішня структура відповідальності зумовлена взаємозв’язком кількох змістових компонентів, серед яких виокремлюють: когнітивний, емоційний, вольовий, динамічний, мотиваційний, поведінковий та ін. (С.В. Баранова, Л.Колберг, О.В. Лазорко, М.В. Савчин, О.П. Патинок, Ж.Піаже та ін.). Ми вважаємо за доцільне дотримуватися чотирикомпонентної структури відповідальності, у якій:

-                   когнітивний компонент віддзеркалює усвідомлення суб’єктом моральних принципів, ступінь усвідомленості суб’єктом себе як відповідальної людини, уявлення про себе як причину власних вчинків;

-                   мотиваційний компонент відображає насамперед усвідомлені суспільні цілі та цінності як особисто значущі при здійсненні діяльності;

-                   емоційний компонент складають емоційні переживання, що пов’язані з предметом та інстанцією відповідальності;

-                   конативний компонент виявляється у прийнятті відповідальних рішень та їх реалізації у різних сферах життєдіяльності.

Результатом та проявом відповідальності є відповідальний вчинок особистості, який відповідає як нормам соціуму (зовнішня інстанція відповідальності), так і нормам власної совісті (внутрішня інстанція відповідальності).

На основі контент-аналізу психологічних досліджень, присвячених вивченню змісту і структури лідерських якостей та відповідальності особистості, виявлено, що відповідальність (як цілісне утворення або окремі її компоненти) входить до змісту лідерських якостей особистості. Це дозволяє нам розглядати відповідальність як інтегральну якість в системі лідерських якостей особистості.

Стрижнем відповідальності виступають моральні цінності особистості, які інтегрують засвоєні моральні норми та емоційне ставлення до них і стають спонукою вчинкової дії суб’єкта. Відповідальність, у свою чергу, виступає тією ціннісно-смисловою складовою лідерських якостей особистості, яка єднає останні в єдине системне утворення, забезпечуючи його розвиток у студентів у напрямку гуманістичного, орієнтованого на найвищі взірці суспільної моралі, відповідального лідерства. Таким чином, процес розвитку відповідальності, її складових розглядається як основа розвитку усієї системи лідерських якостей особистості, його системотворний чинник.

Оскільки і лідерські якості, й відповідальність як їх складова можуть бути виражені в індивіда різною мірою, ми висунули припущення, що саме поєднання міри відповідальності та рівня інших лідерських якостей може характеризувати певні типи особистості, а також визначати перспективи і напрямок розвитку лідерських якостей особистості

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)