ГЕНДЕРНО ЗУМОВЛЕНІ ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ КАР’ЄРНОГО САМОВИЗНАЧЕННЯ ОСОБИСТОСТІ




  • скачать файл:
Название:
ГЕНДЕРНО ЗУМОВЛЕНІ ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ КАР’ЄРНОГО САМОВИЗНАЧЕННЯ ОСОБИСТОСТІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

Вступ містить обґрунтування актуальності проблеми дослідження та обраного напряму дисертаційної роботи, розкриває її об’єкт, предмет, мету, гіпотезу, завдання, методологічні підходи. Подано відомості про апробацію результатів дослідження, впровадження їх в практику та публікації за темою дисертації.

У першому розділі роботи «Теоретичний аналіз проблеми кар’єрного самовизначення особистості: гендерний аспект» висвітлено стан вивчення досліджуваної проблеми, проаналізовано основні підходи до визначення феномену кар’єрного самовизначення, виокремлено його змістовні та процесуальні характеристики, визначено особливості кар’єрного самовизначення у старшому (пізньому) юнацькому віці. Теоретична робота була зосереджена також на аналізі гендерних складових в структурі самовизначення, що впливають на формування Я-концепції, опосередковуючи зміст і характер кар’єрних домагань особистості.

Теоретико-методологічний аналіз феномену кар’єрного самовизначення особистості показав його новизну та недостатню наукову розробленість, що пов’язано із загальним науковим ігноруванням та недооцінкою цього важливого феномену радянською психологічною думкою. Вивченням окремих аспектів самовизначення особистості у сфері професії та кар’єри займалися В. А. Бодров, О. Ю. Булгакова, С. Г. Геллерштейн, Ю. З. Гільбух, Е. Гінзберг, М. Р. Гінзбург, Є. І. Головаха, Є. А. Клімов, І. С. Кон, А. А. Кронік, С. П. Крягжде, К. К. Платонов, A. К. Маркова, А. В. Массанов, В. О. Моляко, Н. І. Пов’якель, М. С. Пряжніков, В. В. Синявський, Д. Сюпер, Б. О. Федоришин, та інші. Аналіз існуючих концептуальних моделей самовизначення у сфері професії та кар’єри дав змогу виокремити декілька підходів до даної проблеми. Так, зі змістовної точки зору, перший зводить даний процес до вибору професії і підготовки до цього вибору (диференціально-діагностичний підхід Т. Парсонса, типологічні концепції Е. Шпрангера, Дж. Холланда та ін., напрям теорії рішень Т. Рівса, X. Томи, Д. Тіддемана та ін.). Інший підхід розглядає кар’єрне самовизначення невід’ємною та істотною компонентою професійного і особистісного становлення, об’єднуючи стадіальну теорію Е. Гінзберга, концепцію «професійної зрілості» Д. Сюпера, вчення про цілепокладання та емоційно-потребову мотивацію (С. Д. Максименко), особистісно-діяльнісний підхід (Є. І. Головаха, Є. О. Клімов, М. С. Пряжніков та ін.), аспект формування життєвих перспектив і знаходження смислів виконуваної діяльності (К. О. Абульханова-Славська, В. В. Москаленко,В. О. Татенко, Т. М. Титаренко та ін.).

Встановлено, що кар’єрне самовизначення одночасно розглядається у суб’єктивному і об’єктивному вимірах. Обєктивно кар’єрне самовизначення пов’язане з установкою на реальне просування службовими сходами, динамікою професійного становища, що втілюється в матеріальних благах, високому соціально-економічному і професійному статусах. Інший вимір кар’єрного самовизначення втілюється у суб’єктивному відчутті успіху та професійного розвитку, що не завжди супроводжується змінами статусу чи матеріального положення. Приймаючи до уваги стратегічну сутність досліджуваного феномену, кар’єрне самовизначення розглядалося як усвідомлений вибір висхідної траєкторії професійного розвитку, що передбачає орієнтацією на досягнення високого соціально-економічного і професійного статусів, суб’єктивного почуття успішності. 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)