РОЗВИТОК СЕРЕДНЬОГО КЛАСУ В УКРАЇНІ: ОЦІНКА ПАРАМЕТРІВ ТА ТЕНДЕНЦІЙ



Название:
РОЗВИТОК СЕРЕДНЬОГО КЛАСУ В УКРАЇНІ: ОЦІНКА ПАРАМЕТРІВ ТА ТЕНДЕНЦІЙ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. Формування і розвиток середнього класу є одним з важливіших соціально-економічних  процесів в трансформаційних економіках. Факт формування середнього класу можна розглядати як важливий критерій ефективності реформ, що свідчить про міцність усієї системи економічних, соціальних і політичних інститутів.

На початку економічних реформ в Україні передбачалося, що вони приведуть до народження масштабного середнього класу – економічно самостійного соціального суб’єкта, здатного ефективно виконувати традиційні для нього функції – здійснювати заощадження й інвестування в економіку країни, відігравати роль основного платника податків, виступати стабілізатором суспільно-політичних процесів.

Однак реальна ситуація в Україні суттєво відрізняється від прогнозованої: економічні реформи проходять набагато важче і суперечливіше, ніж очікували всі учасники і спостерігачі процесу. Стрімке скорочення доходів населення, надмірна їх диференціація поставили різні шари середнього класу в суперечливе становище надали можливість брати участь у демократичному процесі при скороченні матеріальних основ для незалежної політичної поведінки.

Науковий і практичний інтерес до проблеми формування і розвитку середнього класу в Україні різко зріс у 2001 р. Попри зростання напруженості на ринку праці, заборгованості по грошових виплатах населенню, кризи бюджетної і пенсійної сфер, досить чітко виявили себе і позитивні тенденції пожвавлення на споживчому ринку, зростання платоспроможного попиту населення, збільшення обсягу заощаджень, реструктуризація споживання на користь зниження, починаючи з 2000 р., частки витрат на харчування в загальній структурі споживчих витрат, що було непрямим свідченням існування і розвитку середнього класу.

Сучасна економічна думка нагромадила певний досвід у дослідженні проблем  формування середнього класу. Основні теоретичні засади та методики дослідження середнього класу викладені в працях зарубіжних фахівців – Вебера М., Березина І.С., Голенкової 3.Т., Заславської Т.І., Ільїна В.І., Кларка С., Радаєва В.В., Ривкіної Р.В., Смелзера Н. та інших. Проблемами середнього класу займалися такі вітчизняні науковці, як Балакіpева О.М., Бондар І.К., Геєць В.М., Лібанова Е.М., Новіков В.М., Паніотто В.І., Пирожков С.І., Ревенко А.П., Саєнко Ю.І. та інші.

Попри підвищений інтерес до проблеми, у даний час в Україні немає  соціологічних або економічних робіт, в яких з рівним ступенем глибини розглядалися б питання ідентифікації українського середнього класу і конкретні соціально-економічні аспекти його життєдіяльності. Роботи, спеціально присвячені цій соціальній групі, орієнтовані, в першу чергу, на з’ясування питань, що являє собою український середній клас і чи є він узагалі.

Актуальність даного дослідження обумовлена необхідністю розробки нової методології аналізу формування середнього класу з урахуванням специфіки трансформаційного періоду, який переживає сучасна Україна; формування методичних підходів і побудови системи взаємопов’язаних параметрів, які характеризують розмір і структуру середнього класу, що в подальшому допоможе  оцінити масштаби середнього класу, а також  необхідністю розробки практичних рекомендацій щодо пріоритетів державної політики, спрямованої на формування чисельного та потужного середнього класу в Україні.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Виконане дослідження підготовлене на базі особистих результатів здобувача, отриманих у процесі виконання планових науково-дослідних робіт, які здійснювалися в Раді по вивченню продуктивних сил НАН України (до 2003 р.) і в Інституті демографії та соціальних досліджень НАН України (2004-2008 рр.): „Рівень споживання і майнові характеристики середнього класу” (номер державної реєстрації 0102U003279), 2002-2003 рр.; „Рівень життя окремих соціально-демографічних груп населення” (номер державної реєстрації 0103U005819), 2003-2006 рр.; ”Розробка методики визначення соціально вразливих категорій населення з найвищими ризиками бідності” (номер державної реєстрації 0105U008805) 2005 р.; „Розробка напрямів та методичного забезпечення вдосконалення системи соціальної допомоги з метою зменшення масштабів бідності в країні” (номер державної реєстрації 0105U008806) 2005 р.; „Формування середнього класу в Україні на рубежі етапів трансформації” (номер державної реєстрації 0107U008206), 2007–2008 р.; „Перспективи становлення середнього класу в Україні” (номер державної реєстрації 0108U007155), 2008 р.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка методологічних підходів щодо визначення та оцінки масштабів середнього класу в Україні, виявлення особливостей  його розвитку та розробка пропозицій щодо політики та стратегічних напрямів його формування.

Досягнення окресленої мети передбачає розв’язання наступних наукових завдань:

·       узагальнити теоретичні підходи до ідентифікації середнього класу;

·       розвинути підходи щодо визначення сутності та функцій середнього класу;

·       визначити специфіку розвитку середнього класу в Україні;

·       удосконалити систему критеріїв визначення середнього класу;

·       розробити методичні підходи до виокремлення та вимірювання середнього класу з урахуванням специфіки трансформаційного періоду в Україні;

·       оцінити масштаби  та структуру середнього класу;

·       обґрунтувати пріоритети державної політики, спрямованої на формування чисельного та потужного середнього класу в Україні;

·       розробити стратегічні напрями розвитку середнього класу в Україні.

Об’єктом дослідження виступає соціально-економічна структура населення України та статусні характеристики соціальних груп, що мають стратифікаційні ознаки середнього класу.

Предметом дослідження є визначення теоретико-методологічних засад  ідентифікації середнього класу та економічних умов його формування.

Методи дослідження. Теоретико-методологічну основу дисертації становить критичний синтез класичних теорій і новітніх поглядів на місце та роль соціальної стратифікації взагалі та середнього класу зокрема в соціально-економічній системі суспільства. За допомогою функціонального методу було розкрито функції середнього класу. Широке застосування в роботі отримали загальнонаукові методи дослідження: системний аналіз, діалектичний метод, прийом абстрагування та узагальнення. В процесі удосконалення системи критеріїв визначення середнього класу використано метод типології. Графічним методом було наочно проілюстровано результати дослідження. Під час визначення напрямів практичної реалізації наукових засад застосовано метод прогнозування та порівняльний підхід.

Інформаційною базою дослідження слугували вітчизняні та зарубіжні статистичні дані, довідкова література, законодавчі та нормативні акти України.

 Наукова новизна одержаних результатів полягає в розробці теоретико-методологічних засад визначення середнього класу в Україні, методів та критеріїв виокремлення, оцінці його масштабів та складу, науковому обґрунтуванні пропозицій щодо політики та стратегічних напрямів його подальшого формування.

До найбільш вагомих результатів дисертаційної роботи, які визначають її новизну та виносяться на захист, належать такі:

вперше:

·       запропоновано комплексну адаптовану до сучасних українських умов методологію визначення середнього класу, яка базується на концентрації окремих ознак;

удосконалено:

·       систему критеріїв та показників оцінки масштабів і структури середнього класу в Україні, яку доповнено інтегральним критерієм матеріальної забезпеченості, що включає весь комплекс матеріальних активів, та умовним коефіцієнтом середнього класу;

·       теоретичні підходи до визначення специфічного середнього класу трансформаційного суспільства, в основу яких покладено зарубіжний досвід;

набули подальшого розвитку:

·       категорійне визначення середнього класу, яке спирається на узагальнення та адаптацію існуючих стратифікаційних формувань;

·       оцінка специфіки формування середнього класу на основі дослідження впливу сукупних доходів на розвиток середнього класу в Україні, здійсненого на підставі статистичного однофакторного комплексу;

·       пріоритети та стратегічні напрями державної політики щодо формування середнього класу в Україні, які, на відміну від існуючих, засновані на принципово нових підходах, що спрямовані на підтримку працюючого населення, забезпечення випереджаючого зростання заробітної плати, захист інтелектуальної власності і зміцнення на цих засадах становища висококваліфікованої робочої сили, а також на підтримку підприємництва.

 Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що вони створюють підґрунтя для формування потужного середнього класу в Україні. Окремі методичні рекомендації автора знайшли відображення при розробці анкети користувача, для обстеження умов життя домогосподарств України Державним комітетом статистики України (довідка № 06–1–78/3 від 14.02.2008 р.). Розроблені на підставі досліджень рекомендації щодо політики формування середнього класу прийняті до впровадження в практику Міністерством праці та соціальної політики України (довідка № 87/10/136–08 від 22.09.2008 р.). Результати дослідження і рекомендації автора щодо формування середнього класу в Україні використані при розробці пропозицій щодо Стратегії становлення середнього класу в Україні Федерацією профспілок України (довідка № 05–1226 від 26.05.2008 р.).

Особистий внесок здобувача. У дисертації відображене авторське бачення ролі, місця та масштабів середнього класу з урахуванням особливостей соціально-економічного розвитку України. Положення наукової новизни, ідеї, висновки та рекомендації, які виносяться на захист, сформульовані автором самостійно.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і висновки, зроблені автором дисертаційного дослідження, були покладені в основу доповідей на конференціях, семінарах та круглих столах: Науково-практичній конференції Аналіз матеріального становища різних категорій сімей” (м. Київ, 2223.04.2004 р.), семінарі „Обстеження умов життя домогосподарств: аналітичні можливості, проблеми та перспективи”, (м. Київ, 21.07.2005 р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Людський розвиток в Україні: проблеми та перспективи”, (м. Київ, 09.10.2006 р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Парадигма соціальної політики України на зламі тисячоліть” (м. Київ, 30.10.2007 р.), круглому столі „Середній клас: передумова демократичної перспективи України” (м. Київ, 02.10.2008 р.), круглому столі „Становлення середнього класу в Україні – пріоритети національної стратегії” (м. Київ, 31.10.2008 р.).

Публікації. За темою дисертаційного дослідження опубліковано 7 наукових праць, 3 одноосібні статті в наукових фахових виданнях, 1 розділ та 3 підрозділи у колективних монографіях, 1 – в інших виданнях. Загальний обсяг публікацій становить 5,1 др. ар.

Структура та обсяг роботи. Повний обсяг дисертації становить 190 сторінок і складається із вступу, трьох розділів і висновків, включаючи 20 таблиць та 16 рисунків, з яких 1 займає повну сторінку. Список використаних джерел із 171 найменування розміщений на 16 сторінках, дев’ять додатків на 10 сторінках.

 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины