ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОЇ МОТИВАЦІЇ ПРАЦІ В КОНТЕКСТІ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ТРУДОВОГО ЖИТТЯ




  • скачать файл:
Название:
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОЇ МОТИВАЦІЇ ПРАЦІ В КОНТЕКСТІ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ТРУДОВОГО ЖИТТЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У першому розділі "Теоретико-методичні основи дослідження ефективної мотивації праці" здійснено системне дослідження теоретико-методичних аспектів мотивації праці та узагальнено сутність соціально-економічного поняття "ефективна мотивація праці". На основі аналізу зарубіжної та вітчизняної наукової думки досліджено найбільш поширені підходи до мотивації праці; обґрунтовано особливості концептуальних підходів до визначення сутності ефективної мотивації праці у сучасних економічних умовах; визначено складові та чинники забезпечення ефективної мотивації праці в контексті підвищення якості трудового життя.

    Проведені теоретичні дослідження показали, що для сучасної економічної науки характерна відсутність єдиних методологічних підходів до трактування поняття "ефективна мотивація праці".

Із накопиченням економічних знань про сутність ефективної мотивації праці та заглибленням у категорію остання набуває багатогранності, виокремлюються її складові та  функціональні залежності компонент.

    Згідно з результатами проведеного категоріального аналізу визначено, що ефективна мотивація праці є складним і динамічним соціально-економічним явищем, яке характеризує співвідношення внутрішньої мотивації та зовнішнього впливу мотиваційного спрямування, має свою структуру, властивості, які постійно перетворюються, реалізуючись у процесі соціально-трудових відносин в економічний, соціальний і особистісний результат.

Узагальнюючи трактування вчених різних напрямів наукової думки, в дисертації зроблено висновок про те, що соціально-економічне поняття "ефективна мотивація праці" можна трактувати як результат взаємодії внутрішньої мотивації людини (як особистості) та зовнішніх мотиваторів мікро-, мезо- та макрорівня, спрямованої на досягнення балансу інтересів працівників, роботодавців і суспільства загалом, що сприятиме  покращенню економічного стану підприємства та підвищенню якості трудового життя.

    У дисертації визначено та деталізовано складові забезпечення ефективної мотивації праці в контексті підвищення якості трудового життя, а саме: забезпечення добробуту, ефективної зайнятості, гідних умов життя, високого рівня споживання, освіти, здоров’я.

     Забезпечення ефективної мотивації праці в контексті підвищення якості трудового життя інтегрує вплив як зовнішніх, так і внутрішніх чинників. Існуюча теорія і практика дослідження питань мотивації праці дають змогу визначити зовнішні чинники впливу макро- та мезорівня, що включають рівень розвитку економіки, регуляторну політику держави, нормативно-правове забезпечення соціально-трудових відносин, стан регіонального ринку праці, рівень життя населення, та зовнішні чинники впливу мікрорівня: нормативно-правове та фінансове забезпечення підприємства, управлінську стратегію та менталітет керівника підприємства, систему управління розвитком персоналу.

     Серед внутрішніх чинників забезпечення ефективної мотивації праці в контексті підвищення якості трудового життя автор виокремлює такі, що пов'язані з уродженими (не залежать від усвідомлення та волевиявлення людини) та набутими (усвідомлені, пов’язані із життєвим досвідом людини).

     Проведене дослідження дало змогу визначити структурні елементи організаційно-економічного механізму забезпечення ефективної мотивації праці в контексті підвищення якості трудового життя: цілі, завдання, принципи, складові, методи (рис. 1).

     Основними завданнями організаційно-економічного механізму забезпечення ефективної мотивації праці в контексті підвищення якості трудового життя визначено: формування системи ефективної зайнятості, створення дієвої системи соціального захисту працівників, підвищення рівня соціальних стандартів, рівня та якості споживання, матеріального добробуту населення, забезпечення якості та доступності освіти, підвищення рівня медичного та профілактичного обслуговування.

 

     Складовими організаційно-економічного механізму є: забезпечення добробуту, забезпечення ефективної зайнятості, забезпечення охорони здоров'я, забезпечення гідних умов праці, забезпечення високого рівня споживання, забезпечення освіти.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)