БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК І КОНТРОЛЬ ОПЕРАЦІЙ З ПАЛИВНО-МАСТИЛЬНИМИ МАТЕРІАЛАМИ: ОРГАНІЗАЦІЯ ТА МЕТОДИКА




  • скачать файл:
Название:
БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК І КОНТРОЛЬ ОПЕРАЦІЙ З ПАЛИВНО-МАСТИЛЬНИМИ МАТЕРІАЛАМИ: ОРГАНІЗАЦІЯ ТА МЕТОДИКА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено мету та завдання дослідження, об’єкт, предмет і робочу гіпотезу дослідження, надано характеристику методів дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення одержаних наукових результатів.

У першому розділі Економіко-правові засади бухгалтерського обліку та контролю паливно-мастильних матеріалів” досліджено сутність паливно-мастильних матеріалів як частини оборотного капіталу та енергетичних ресурсів підприємства, визначено стан обігу нафтопродуктів в Україні та світі, вивчено систему нормативно-правового регулювання обігу та використання паливно-мастильних матеріалів та державні стандарти щодо енергозбереження, розкрито особливості побудови облікової політики підприємства щодо операцій з паливно-мастильними матеріалами.

Паливно-мастильні матеріали як один із елементів промислового капіталу, виступають як ресурс, що має стратегічне значення. На макрорівні паливно-мастильні матеріали є стратегічним ресурсом, оскільки як використовувані паливно-енергетичні ресурси, вони спричиняють екологічні проблеми та зумовлюють рівень енергетичної залежності держави.

На рівні підприємства паливно-мастильні матеріали є складовою майна та в бухгалтерському обліку є складовою оборотних активів, що забезпечують здійснення основної діяльності підприємства. Оборотні активи підприємства як бухгалтерська категорія включають багато різнорідних складових, які вимагають науково обґрунтованого підходу до їх облікового відображення та контролю. Так, паливно-мастильні матеріали як складова активів підприємства характеризуються динамічністю цінової кон’юнктури на ринку нафтопродуктів, що обумовлено важливістю нафтопродуктів у системі енергетичного комплексу України та світу у зв’язку із збільшенням частки імпортного палива у структурі енергетичного балансу України, і, як наслідок, необхідністю обліку та контролю якості паливно-мастильних матеріалів як енергетичного ресурсу.

Вивчення специфіки обліку паливно-мастильних матеріалів як виду нафтопродуктів в Україні та на світових ринках, а також на основі результатів дослідження їх сутності як частини промислового оборотного капіталу підприємства, визначено, що паливно-мастильні матеріали як частина сировинно-ресурсного потенціалу підприємства, вимагають науково обґрунтованої ідентифікації як об’єктів бухгалтерського обліку і контролю, що зумовлено необхідністю підвищення якості обліково-інформаційного забезпечення управління господарськими операціями підприємства з паливно-мастильними матеріалами. Врахування особливостей паливно-мастильних матеріалів дозволило визначити їх як енергетичні ресурси підприємства, контрольовані в результаті минулих подій, що принесуть економічні вигоди підприємству шляхом задоволення його потреб у різних видах енергії. Запропоноване визначення дозволяє в подальшому окреслити завдання бухгалтерського обліку і контролю операцій з паливно-мастильними матеріалами для налагодження оперативного облікового відображення та контролю обсягів отриманої енергії, викидів в атмосферне повітря, спричинених використанням палива.

Загострення екологічних проблем, пов’язаних зі шкідливими викидами в атмосферу, а також відсутність у управлінського персоналу підприємства мотивації до впровадження політики енергозбереження, зокрема при використанні паливно-мастильних матеріалів, пов’язані з недосконалістю чинного законодавства з питань обігу та споживання паливно-мастильних матеріалів, а також нерозробленістю належної інформаційної бази управління матеріально-технічним забезпеченням господарських процесів підприємства в умовах реалізації політики енергозбереження.

Розроблений внутрішній стандарт щодо облікового забезпечення енергетичного менеджменту підприємства дозволяє побудувати інформаційний базис прийняття управлінських рішень відповідно до завдань енергозбереження на підприємстві на основі повної, достовірної та аналітичної інформації про наявність та рух паливно-мастильних матеріалів. Упорядкування напрямів облікового забезпечення енергетичного менеджменту підприємства дозволить встановити процедури використання облікового інструментарію для формування адекватної до управлінських запитів інформації.

Використання облікової політики, як одного з рівнів системи нормативного регулювання бухгалтерського обліку, є ефективним засобом підвищення рентабельності господарської діяльності підприємств. Крім того, реалізація облікової політики є тим інструментом, який дозволяє власникам побудувати бухгалтерський облік таким чином, щоб максимально задовольнити їх потреби в інформації про витрачання енергетичних ресурсів, зокрема, пов’язаних з використанням енергоощадного обладнання та енергоощадних технологій. В результаті дослідження удосконалено складові організації бухгалтерського обліку паливно-мастильних матеріалів, які слід закріпити в обліковій політиці підприємств. Це дозволить дотримуватись єдиного підходу до ведення бухгалтерського обліку таких активів в цілях управління та реалізації політики енергозбереження в цілому.

У другому розділі Організація та методика бухгалтерського обліку наявності та руху паливно-мастильних матеріалів” обґрунтовані напрями документального забезпечення операцій з паливно-мастильними матеріалами; удосконалено методичні підходи до відображення в обліку надходження та вибуття паливно-мастильних матеріалів з урахуванням джерел їх надходження та каналів витрачання, на основі вивчення моменту переходу права власності на них та факту здійснення підприємством контролю над такими активами.

Дослідження відповідності існуючих форм первинної документації за її інформаційною місткістю запитам користувачів виявило необхідність розробки більш детального документування операцій з використання паливно-мастильних матеріалів, оскільки недоліки документування таких операцій сприяють порушенням обігу таких матеріалів, зокрема, розкраданню та неефективному використанню паливно-мастильних матеріалів. В результаті дослідження запропоновано пакет первинної та зведеної документації про наявність та рух паливно-мастильних матеріалів (Відомість щоденної видачі паливно-мастильних матеріалів, Накопичувальна відомість видачі паливно-мастильних матеріалів, Індивідуальна картка використання паливно-мастильних матеріалів автотранспортним засобом, Відомість залишків паливно-мастильних матеріалів в баках автотранспортних засобів), який доцільно затверджувати на рівні окремого підприємства на основі оцінки інтенсивності використання паливно-мастильних матеріалів в цілях їх збереження та реалізації політики енергозбереження на підприємстві.

Для забезпечення впровадження запропонованих форм в діяльність підприємств розроблено Інструкцію про складання та використання форм первинної документації з обліку паливно-мастильних матеріалів підприємства. Обґрунтована система документування операцій з паливно-мастильними матеріалами дозволяє сформувати адекватне обліково-інформаційне забезпечення прийняття управлінських рішень щодо формування та використання сировинно-ресурсного потенціалу підприємства в частині паливно-мастильних матеріалів. Крім того, розроблені форми первинних документів забезпечують можливість встановлення обсягу використаних паливно-мастильних матеріалів для цілей складання звітності щодо нарахування екологічного податку відповідно до діючих норм податкового законодавства.

 

Паливно-мастильні матеріали формують сировинно-ресурсну базу діяльності підприємства, а належна організація матеріально-технічного постачання, комплексне та своєчасне забезпечення підприємства паливно-мастильними матеріалами створюють передумови для дотримання строків виконання перевезень та інших господарських операцій. Сучасні розрахунки підприємств за отримані на автозаправних станціях паливно-мастильні матеріали проводяться з використанням спеціальних розрахункових інструментів, таких, як паливні картки, старт-картки і талони на паливо, проте, застосування кожного передбачає ряд переваг та недоліків, а також специфічний механізм проведення розрахунків та різні моменти переходу права власності на придбані активи. Вивчення дії вказаних вище факторів, що безпосередньо впливають на організацію та методику бухгалтерського обліку таких операцій, дозволило обґрунтувати комплексний методичний підхід до облікового відображення операцій з надходження паливно-мастильних матеріалів з урахуванням джерел їх надходження, моменту переходу права власності на паливно-мастильні матеріали та факту контролю над ними з боку підприємства.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)