ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ВІДТВОРЕННЯМ БІОЛОГІЧНОГО КАПІТАЛУ СКОТАРСТВА :



Название:
ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ВІДТВОРЕННЯМ БІОЛОГІЧНОГО КАПІТАЛУ СКОТАРСТВА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету та задачі, визначено об’єкт і предмет дослідження, розкрито наукову новизну одержаних результатів, особистий внесок здобувача, подано відомості щодо апробації та публікацій основних положень дисертаційної роботи.

У першому розділі «Теоретичні засади інформаційно-аналітичного забезпечення управління відтворенням біологічного капіталу» визначено генезис пізнання сутності біологічного капіталу як економічної категорії, визначено структурні компоненти та досліджено концепцію інформаційно-аналітичного забезпечення управління його відтворенням у галузі скотарства.

Опрацьовано думки щодо трактування сутності капіталу, як економічної категорії, систематизовано різні інтерпретації, які доповнюють їх розуміння. Більшість сучасних дослідників, при визначенні сутності капіталу, за апріорі беруть: доходи, фінансові ресурси, накопичення, надходження або фонди грошових ресурсів. Враховуючи динамічні зміни соціально-економічних відносин та екологічних умов господарювання, є необхідність повного переосмислення економічних дефініцій, зокрема капіталу підприємства та його складових.

За умов сталого та інноваційного розвитку сучасного суспільства, важливим є визначення органічної частини капіталу та виокремлення його специфічної здатності до самовідновлення. Аграрний сектор є унікальним, адже поєднує в собі дію економічних та природних законів, ключовими об’єктами якого є живі рослини і тварини, а також процеси їх біологічних перетворень. Не врахування біологічних законів у загальній економічній системі є першопричиною занепаду цієї галузі та незбалансованого розвитку аграрної економіки. Це обґрунтовує необхідність сучасного визнання біологічної форми прояву капіталу, яка генерує не лише економічні вигоди та забезпечує ефективність відтворюючих процесів біоти, а й, врешті-решт, гарантує сталий розвиток економічної системи.

Спираючись на вищенаведене, біологічний капітал – це самозростаюча та самовідновлювана вартість, яка внаслідок (у ході) біологічних перетворень забезпечує можливість отримання додаткової одиниці економічних, соціальних та/або екологічних благ. Всебічне пізнання біологічного капіталу скотарства як об’єкта інформаційно-аналітичної системи управління, можливе крізь призму системного підходу дослідження у межах трьох етапів – визначення сутності, визнання як економічної категорії через його класифікацію та пізнання, на основі проведення оцінки.

 

За своєю суттю біологічний капітал скотарства, як обліково-аналітична категорія, є сукупністю вартостей належних підприємству живих тварин великої рогатої худоби й отриманої від неї сільськогосподарської продукції (у т. ч. кормів, які гарантують функціонування біологічних активів), скоригована на рівень забезпеченості кормами відповідно до потреби та фактичної реалізації асиміляційного потенціалу, що дає суб’єкту господарювання змогу отримати додаткову одиницю вигід (соціально-економічних та/або екологічних). Враховуючи багатогранність біологічного капіталу та з метою інформаційно-аналітичного забезпечення управління його відтворенням, класифікація біологічного капіталу скотарства розглянута у межах його структурних компонентів за різними ознаками (за способом використання у виробничому процесі, методикою оцінки, якісними характеристиками, способом виникнення, видами, призначенням та екологічним спрямуванням).

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины