РЕГІОНАЛЬНІ ФАКТОРИ РОЗВИТКУ ТА МЕХАНІЗМИ РЕГУЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ




  • скачать файл:
Название:
РЕГІОНАЛЬНІ ФАКТОРИ РОЗВИТКУ ТА МЕХАНІЗМИ РЕГУЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ
Тип: Статья
Краткое содержание:

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. В умовах соціально-економічної трансформації України, її переходу до ринкових відносин особливого теоретико-методологічного та науково-прикладного значення набуває дослідження проблем, зв’язаних з розвитком людських ресурсів, ядро яких формує соціально-трудовий потенціал, що виступає сьогодні головним чинником економічного зростання. Принаймні це означає, що реальний соціальний ефект в Україні та її регіонах може бути досягнутий лише внаслідок максимального задіяння в процес реформ наявного інтелектуального, трудового і підприємницького потенціалу суспільства. Складність вирішення цього вузла проблем зумовлена тим, що процеси відтворення трудового потенціалу відбуваються на принципово нових засадах, адекватних ринковій економіці, – приватній власності на засоби виробництва, свободі підприємництва і вибору сфери діяльності, особистому інтересі працівника, конкуренції, ринковій ціні праці. Відмічені базові інститути ринку зумовлюють глибокі трансформаційні зміни в характері і змісті трудових відносин, ринку праці і зайнятості та механізмах їх регулювання.

Зміщення акценту в реалізації ринкових реформ на регіональний рівень управління суттєво підвищує роль і відповідальність органів місцевого самоврядування за ефективність відтворення та використання людських ресурсів в умовах адаптації економіки до ринкових відносин. Звідси підвищений інтерес до глибокого аналізу регіональних факторів розвитку та механізмів регулювання соціально-трудового потенціалу. В працях О.Амоші, Д.Богині, С.Вовканича, В.Геєця, Б.Данилишина, М.Долішнього, С.Злупка, О.Кузьміна, Е.Лібанової, М.Лендєла, В.Мікловди, В.Пили, С.Писаренко, М.Пирожкова, М.Пітюлича, У.Садової, Л.Семів, А.Шаульської та багатьох інших вчених розкриваються різні аспекти регіонального управління людським розвитком. Разом з тим динамічні зміни, які відбуваються в економіці України та її регіонах, зумовлюють необхідність якнайповнішої реалізації територіальних факторів розвитку трудового потенціалу, формування ефективних механізмів їх регулювання.

Принципово нового підходу вимагає формування якісних параметрів трудового потенціалу за рахунок підвищення освітньо-професійної, конкурентної, підприємницької, інноваційної та соціально-потребної компонент, що актуалізує тему дисертаційного дослідження, його спрямування, мету, предмет, об’єкт, завдання та інструментарій.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Викладені в дисертації положення є складовою частиною науково-дослідної теми Ужгородського національного університету “Ринкова трансформація економіки регіону”, зокрема виконання дослідницьких тем “Організація і управління системою інноваційно-інвестиційного забезпечення стійкого еколого-економічного розвитку Карпатського регіону України” (наказ Міністерства освіти і науки України від 01.04.2003 р. № 197), виконання наукових держбюджетних досліджень, передбачених планом НДР ІРД НАН України “Механізм реалізації регіональної політики в умовах формування національної економіки” (номер державної реєстрації 0100U002572), “Дослідження впливу структурної трансформації економіки Закарпатської області на ефективність використання соціальних ресурсів села”, “Політична і економічна поведінка поліетнічної громади в ринкових умовах”.

Мета та задачі дослідження. Метою дослідження є розробка теоретико-методичних засад регіональної політики розвитку соціально-трудового потенціалу в умовах позитивної динаміки в економіці. Досягнення поставленої мети обумовило вирішення таких завдань, як:

  • поглиблення теоретичних засад сутності соціально-трудового потенціалу як наукової категорії та його еволюції;

  • дослідження соціально-трудового потенціалу з позиції системного підходу до його відтворення;

  • вдосконалення методичних підходів до формування регіонального механізму регулювання розвитку трудового потенціалу;

  • аналіз основних тенденцій демографічного розвитку населення Закарпатської області та його впливу на формування трудового потенціалу;

  • аналіз основних тенденцій в системі підготовки та перепідготовки кадрів, розкриття ролі освітньо-професійної компоненти у формуванні кадрового потенціалу області;

  • вдосконалення методики розрахунку коефіцієнту розвитку трудового потенціалу;

  • обґрунтування і конкретизація цілей регіональної політики розвитку трудового потенціалу в стабілізації економіки;

  • з’ясування факторів росту конкурентоздатності кадрового персоналу і методів регулювання конкуренції на ринку праці та вироблення концептуальних підходів до формування регіонального механізму підтримки конкурентоздатності трудового потенціалу.

Об’єктом дослідження є процеси функціонування і розвитку соціально-трудового потенціалу Закарпатської області в умовах пожвавлення економічної кон’юнктури.

Предметом дослідження є формування ефективних регіональних механізмів регулювання розвитку соціально-трудового потенціалу.

Методи дослідження. Методологічною основою проведеного дослідження є фундаментальні положення економічної науки, критичне осмислення, аналіз та синтез концепцій найбільш визначних шкіл сучасної економічної науки щодо регулювання розвитку людських ресурсів, несучу конструкцію яких формує соціально-трудовий потенціал. У процесі дослідження застосовувались загальноприйняті в економічній науці методи дослідження: абстрактно-логічний, статистично-економічний, системного підходу, експертних оцінок, що дозволили адекватно оцінити існуючі тенденції в розвитку трудового потенціалу, з’ясувати основні фактори, які генерують умови для підвищення його якості і конкурентоздатності.

Емпіричною і фактологічною основою дослідження послужили наукові праці вітчизняних і зарубіжних авторів з проблем трудоресурсної проблематики, законодавчі акти Верховної Ради України, Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, звіти Міністерства статистики України, головного управління статистики в Закарпатській області, матеріали галузевих управлінь, соціологічні дослідження, експертні оцінки, результати особистих досліджень автора.

Наукова новизна одержаних результатів. Проведення дисертаційного дослідження дало змогу отримати наступні наукові результати.

Вперше:

  • обґрунтовано концептуальні засади регіональної політики розвитку соціально-трудового потенціалу в умовах стабілізації економіки за рахунок посилення якісних параметрів його формування – освітньо-кваліфікаційної та соціально-потребної компонент, орієнтації на загальнолюдські цінності, формування професійної придатності і культури праці, підвищення її конкурентоздатності, що відповідає інноваційно-інвестиційній моделі розвитку економіки;

  • на системному рівні досліджено категорію “підприємницький потенціал”, об’єктивну основу якого становить індивідуалізація трудових відносин. Зазначений потенціал має кількісні і якісні показники виміру, сукупність яких характеризує його конкурентоздатність.

Удосконалено:

  • сукупність показників, які характеризують ступінь економічної активності та якість соціально-трудового потенціалу, фактори його розвитку і руйнування;

  • теоретичні підходи до аналізу сутності відтворення соціально-трудового потенціалу з урахуванням інституціональних факторів його розвитку та фаз формування.

Одержали подальший розвиток:

  • підходи до обґрунтування цілей регіональної політики розвитку соціально-трудового потенціалу – регулювання демографічного стану населення, розвитку соціально-трудових відносин, ринку праці та зайнятості, регулювання трудоміграційних процесів, поліпшення стану здоров’я та продовження тривалості життя;

  • ранжування якості локального трудового потенціалу, що включає розрахунок коефіцієнту демографічного розвитку, коефіцієнту розвитку ринку праці, рівня матеріального добробуту, умов проживання та оцінки рівня освіти.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що сформульовані теоретичні та науково обґрунтовані практичні рекомендації створюють основу для розробки та реалізації ефективної регіональної політики розвитку соціально-трудового потенціалу в умовах пожвавлення економічної кон’юнктури. Результати дослідження використано головним управлінням економіки Закарпатської обласної державної адміністрації при розробці програм соціально-економічного розвитку Закарпатської області на 2006 та 2007 роки (довідка № 10\857 від 24.12.2007 р.), управлінням освіти і науки облдержадміністрації при формуванні плану підготовки кваліфікованих кадрів професійно-технічними закладами області на 2008-2009 роки (довідка №01-19/3488 від 24.12.2007 р.), при викладанні дисциплін «Основи регіональної економіки» та «Управління трудовими ресурсами» (довідка про впровадження № 10 від 18 лютого 2008 р.).

Особистий внесок здобувача. Всі наукові результати, викладені в дисертації і винесені на захист, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертаційному дослідженні використані лише ті ідеї і положення, які є результатом особистої роботи здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дисертаційної роботи апробовані на міжнародних та всеукраїнських конференціях, зокрема: “Політика демографічного розвитку: сучасний стан та її перспективи в Західному регіоні України” (2005р., м.Львів), “Регіональна політика в Україні: сучасні форми та методи реалізації” (2005р., м.Львів), “Проблеми та шляхи вдосконалення економічного механізму підприємницької діяльності в умовах глобалізації економіки” (2007р., м. Ужгород), двох наукових конференціях професорсько-викладацького складу Ужгородського національного університету (2002, 2006 рр.).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 7 наукових праць загальним обсягом 2,7 друкованого аркуша, з яких особисто автору належить 2,2 друкованого аркуша. Усі праці опубліковані у фахових виданнях.

Обсяг і структура роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел. Робота викладена на 187 сторінках друкованого тексту, містить 27 таблиць і 9 рисунків, список використаних джерел, який нараховує 129 найменування і розміщений на 11 сторінках.

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)