Територіальна організація ринку фінансових активів регіону (на прикладі Київської області)




  • скачать файл:
Название:
Територіальна організація ринку фінансових активів регіону (на прикладі Київської області)
Тип: Статья
Краткое содержание:


ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасні трансформаційні процеси в Україні та її інтеграція до світового економічного простору обумовлюють необхідність дослідження важливої складової розвитку економіки – регіональних фінансових ринків. Такі ринки стимулюють розширення в регіонах інфраструктури фінансово-кредитних установ, полегшують доступ до міжнародних фінансових ринків та сприяють вдосконаленню ринкових відносин. На сьогоднішній день головними пріоритетами формування ефективної фінансової політики на регіональному рівні мають бути виявлення та використання резервів економічного зростання, активізація існуючих фінансових механізмів та інструментів розвитку, тобто, своєчасна і комплексна оцінка ефективності діяльності на ринку фінансових активів та вироблення напрямів її підвищення. Вищезазначене обумовлює необхідність пошуку і вироблення нових підходів до дослідження фінансового ринку та окремих складових ринкової структури на всіх ієрархічних рівнях.

Перебудова організаційно-суспільного механізму виробництва, що передбачає докорінні зміни в ставленні до фінансового ринку як невід’ємної частини ринкової економіки держави та її регіонів, удосконалення територіальної організації ринку фінансових активів, спрямована на створення фінансового фундаменту розвитку продуктивних сил регіонів, стимулювання процесу реформування та регіоналізації фінансових відносин, реалізації регіональних програм, направлених на активізацію економічного, фінансового і соціального розвитку територій.

Теоретичні та прикладні питання розвитку і розміщення продуктивних сил, територіальної організації господарських систем в умовах реформування економіки досліджено у наукових працях багатьох вчених-економістів і практиків. Вагомий внесок у розвиток цієї проблематики зробили О.М. Алимов, С.І. Бандур, П.П. Борщевський, М.І. Долішній, Б.М. Данилишин, С.І. Дорогунцов, Л.В. Дейнеко, В.М. Геєць, Г.В. Задорожний, Т.А. Заєць, Т.М. Качала, В.І. Куценко, А.С. Лисецький, І.І. Лукінов, А.Ф. Мельник, С.В. Мочерний, О.М. Паламарчук, В.І. Пила, В.Н. Поповкін, О.П. Сологуб, М.Ф. Тимчук, М.І. Фащевський, Л.Г. Чернюк, М.Г. Чумаченко та ін.

Питанням формування та становлення фінансового ринку присвячені дослідження О.Ф. Балацького, М.О. Бурмаки, М.О. Гольцберга, В.С. Загорського, А.Б. Кондрашихіна, Т.І. Лозової, О.М. Мозгового, В.В. Оскольського, Ю.Є. Петруні, О.С. Поважного, О.Ю. Ромашка та ін.

Сучасні спеціальні дослідження вітчизняних і зарубіжних авторів з проблем організації та функціонування економічного механізму управління фінансовим ринком орієнтовані, головним чином, на статистичний облік окремих економічних показників і фондових індексів.

Умови, у яких сьогодні функціонує ринок фінансових активів і його учасники, не дають змоги достатньою мірою використовувати переваги ринку і його складових, стримують процес економічних перетворень, негативно впливають на інвестиційний імідж України. В сучасних умовах практично ігнорується роль і місце регіональних ринків цінних паперів, стримуються можливості та спроможність регіональних ринків до сталого розвитку. Все це потребує кардинальних змін в структурі управління фінансовим ринком, розробки методологічних та методичних підходів до дослідження процесів і явищ, впровадження механізмів активного впливу на всіх його ієрархічних рівнях, обґрунтування нової організаційно-економічної концепції управління, що передбачає, в першу чергу, активізацію ринків фінансових активів. Масштабність, складність та недостатня дослідженість цих проблем обумовили доцільність дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації відповідає тематичному плану наукових досліджень Ради по вивченню продуктивних сил України Національної академії наук України. Положення дисертаційної роботи використані при виконанні теми 3.1.5.63: “Схема (прогноз) розвитку і розміщення продуктивних сил України та її регіонів (областей) на тривалу перспективу” (номер держреєстрації 0100U000657).

Участь автора у їх виконанні полягає в розробці концептуальних напрямів управління регіональними господарськими системами та підготовці пропозицій і рекомендацій стосовно удосконалення територіальної організації, формування нових ринкових утворень.

Тематика наукових досліджень відповідає Основним напрямкам розвитку фондового ринку України на 2006-2010 роки та Концепції державної регіональної політики. Окремі питання функціонування фінансового ринку регіональних активів досліджуються на прикладі Київської області і знайшли застосування в практичній діяльності по формуванню інвестиційно-фінансових утворень інших регіональних ринків стосовно налагодження взаємодії між різними типами учасників відносин.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка теоретико-методологічних засад територіальної організації регіонального ринку фінансових активів та практичних рекомендацій по удосконаленню його управління на всіх ієрархічних рівнях.

Для досягнення визначеної мети в дослідженні поставлені й вирішені наступні основні завдання:

  • розкрити економічну сутність, визначити роль територіальної організації ринку фінансових активів у суспільногосподарській структурі України, виявити закономірності та тенденції його розвитку;

  • визначити структуру системи відносин на ринку фінансових активів регіону шляхом виокремлення економічних, правових, соціальних, моральних, інформаційних відносин та відносин власності;

  • обґрунтувати принципи та виявити характер формування територіальної організації ринку фінансових активів в залежності від умов функціонування – правової бази, сукупності інвестиційно-емісійних інструментів ринку, факторів ризику;

  • розробити шляхи раціоналізації організації та управління фінансовим ринком на регіональному рівні у сучасних умовах, у тому числі, з використанням активних методів впливу на учасників фінансових відносин;

  • запропонувати основні напрями підвищення рівня ефективності функціонування окремих складових ринку фінансових активів;

  • надати пропозиції щодо удосконалення інформаційного забезпечення суб’єктів ринку фінансових активів регіону та підвищення ефективності державного регулювання ризиків на регіональному ринку цінних паперів як основи залучення інвестиційних потоків в країну;

  • розробити прогнозну модель регулювання ризиків на ринку фінансових активів регіону.

Об'єктом дослідження є територіальна організація та система відносин на регіональному ринку фінансових активів і процеси формування його територіальної структури.

Предметом дослідження є теоретико-методологічні основи функціонування територіальної організації ринку фінансових активів щодо удосконалення його регіональної структури в умовах трансформації економіки України.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційної роботи є фундаментальні положення сучасних теорій економічного зростання, наукові праці відомих вітчизняних і зарубіжних вчених по регіональній економіці та фінансових ринках. У роботі використані сучасні методи дослідження, зокрема: діалектичний – для виявлення закономірностей, принципів та факторів територіальної організації фінансового ринку; економіко-статистичний, порівняльного та структурного аналізу – для визначення місця ринку фінансових активів у структурі продуктивних сил, аналізу рівня і перспектив розвитку регіональних ринків цінних паперів; аналітичний і логічний – для виявлення методичних проблем управління ринком фінансових активів; метод класифікації та експертних оцінок – для визначення факторів ризику інвесторів, способів підвищення ефективності функціонування регіонального ринку цінних паперів; проблемно-цільовий підхід і методи системного аналізу – для розробки концепції розвитку регіонального фінансового ринку; економіко-математичний аналіз – для розробки методу оцінки ефективності діяльності та пом’якшення ризиків на ринку фінансових активів; конкретно-історичний – для аналізу становлення ринку цінних паперів та відносин щодо цінних паперів; сценарного моделювання – для прогнозування розвитку ринку фінансових активів.

Інформаційну базу дослідження складають статистичні та звітні дані Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Фонду державного майна України, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції, інших міністерств і відомств, наукові доробки вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів з проблем ринку цінних паперів.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертації сформульовані й обґрунтовані теоретико-методологічні та методичні засади, а також практичні рекомендації щодо удосконалення територіальної організації ринку фінансових активів, підвищення ефективності управління регіональними ринками цінних паперів України з урахуванням економічних трансформацій, що має істотне значення як для посилення інвестиційної привабливості ринку регіональних активів, так і для визначення перспектив соціально-економічного розвитку країни в цілому.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в наступному:

вперше:

  • визначено структуру системи відносин на ринку фінансових активів регіону, основу яких складають економічні, правові, соціальні, моральні, інформаційні компоненти та відносини власності, визначено вплив кожної з них на систему економічних відносин між суб’єктами господарської діяльності;

  • розроблено прогнозну модель регулювання ризиків на ринку фінансових активів регіону, критеріальними ознаками якої є забезпечення фінансового результату операції учасників відносин фінансового ринку, що дає можливість визначати перспективи його розвитку;

удосконалено:

  • понятійний апарат територіальної організації ринку фінансових активів в регіоні, що, порівняно з наявним, розкриває зміст і сутнісні ознаки поняття “відносини на ринку фінансових активів регіону”;

  • методичні підходи функціонування ринку фінансових активів регіону та його значення в системі суспільногосподарського комплексу на основі використання методів системно-структурного і абстрактно-конструктивного аналізу, цільових установок і функцій в умовах ринкової трансформації;

дістали подальшого розвитку:

  • теоретико-методологічні засади територіальної організації ринку фінансових активів регіону, визначено його характерні ознаки, закономірності та принципи формування, сутнісні ознаки елементів, що, на відміну від існуючих, враховують територіально-функціональні ознаки та наслідки економічних трансформаційних процесів;

  • функції управління регіональним ринком цінних паперів у сучасних умовах господарювання, що дає змогу удосконалити напрями інформаційного забезпечення суб’єктів ринку фінансових активів, підвищити ефективність організації і державного регулювання ризиками як основних чинників залучення інвестиційних потоків у регіон;

  • перспективні напрями територіальної організації та підвищення ефективності управління ринком фінансових активів, які враховують принципові важелі нової інноваційно-інвестиційної моделі розвитку економіки України.

Відмінність одержаних наукових результатів від існуючих полягає також в системному підході до управління процесами формування, розвитку та функціонування ринку фінансових активів у регіональних господарських системах в умовах соціально-економічних трансформацій; в оптимізації територіальної організації фінансового ринку на принципово новій науково-теоретичній і методологічній базі, яка враховує як сукупну систему загальнонаукових принципів розвитку продуктивних сил, так і їх регіональні особливості та специфіку використання на ринку фінансових активів.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості їх використання органами законодавчої і виконавчої влади, місцевого самоврядування, емітентами цінних паперів та іншими учасниками відносин щодо цінних паперів, у тому числі іноземними інвесторами, у процесі управління й активізації ринку фінансових активів на мікро- та макрорівні. Крім того, розроблені в дисертації теоретичні положення і практичні рекомендації дають можливість: запропонувати стратегічні напрямки удосконалення управління та розвитку інвестиційно-фінансових утворень ринків фінансових активів; обґрунтувати методологію формування та функціонування ринку фінансових активів із розробкою системи принципів, цілей, функцій і методів управління на різних ієрархічних рівнях; здійснити розробку програми розвитку ринку фінансових активів та її поетапну реалізацію.

Викладені в роботі наукові результати щодо теоретико-методологічних засад організації фінансового ринку на регіональному рівні, зокрема інвестиційного потенціалу установ банківської сфери, використані в роботі Головного управління Національного банку України по м. Києву та Київській області (довідка Головного управління Національного банку України по м.Києву та Київській області № 09-005/33240 від 26.12.2007 р.).

Основні наукові результати дисертаційного дослідження щодо формування та функціонування ринку фінансових активів використовуються в навчальному процесі Міжрегіональної Академії управління персоналом при підготовці навчальних планів і програм та організації навчального процесу зі спеціальностей „Фінанси”, „Облік і аудит” та спеціалізацій „Основи бюджетної системи”, „Місцеві фінанси” (довідка № 133 від 16.01.2008 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторські розробки щодо методологічних і практичних засад територіальної організації ринку фінансових активів, концептуальних підходів до формування його структури та перспектив регіонального розвитку, новітніх тенденцій у цій сфері суспільного виробництва. Усі викладені в дисертації наукові результати, які виносяться на захист, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, у роботі використані лише ті положення та ідеї, що є результатом особистої роботи здобувача.

Апробація результатів дослідження. Основні наукові результати дисертаційного дослідження апробовано на 6 українських і міжнародних науково-практичних конференціях, зокрема: „Стратегічні напрями розвитку Черкаської області” (Черкаси, 9 червня 2006), „Модернізація політики та управління в Німеччині та Україні у контексті євроінтеграції” (Черкаси, 17–20 серпня 2006), „Теорія і практика сучасної економіки” (Черкаси, 4−6 жовтня 2006), „Відтворення господарського комплексу регіону: методологія, механізми, інструментарій” (Чернівці, 22–23 лютого 2007), „Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю” (Черкаси, 11–13 квітня 2007), „Міжнародна банківська конкуренція: теорія і практика” (Суми, 31 травня 2007).

Публікації. Основні результати дослідження викладені у 12 опублікованих працях загальним обсягом 4,8 др. арк., у тому числі 3,8 др. арк. належить особисто автору, з них 6 опубліковано у наукових фахових виданнях, 6 – в матеріалах наукових конференцій.
Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Повний обсяг дисертації становить 224 стор. комп’ютерного тексту, що містить 11 таблиць та 11 рисунків, з яких 5 займають всю площу сторінки; список використаних джерел, що включає 189 найменувань, викладено на 14 сторінках, 8 додатків на 13 сторінках.

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)