ЗАСІБ ВИМІРЮВАЛЬНОГО КОНТРОЛЮ КОНЦЕНТРАЦІЇ ГАЗУ НА ОСНОВІ ВОЛОКОННО-ОПТИЧНИХ ВИМІРЮВАЛЬНИХ ПЕРЕТВОРЮВАЧІВ :



Название:
ЗАСІБ ВИМІРЮВАЛЬНОГО КОНТРОЛЮ КОНЦЕНТРАЦІЇ ГАЗУ НА ОСНОВІ ВОЛОКОННО-ОПТИЧНИХ ВИМІРЮВАЛЬНИХ ПЕРЕТВОРЮВАЧІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Основний зміст роботи


 


У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету роботи та завдання досліджень. Приведено характеристику наукової новизни та практичної цінності отриманих результатів, визначено конкретну участь автора, апробацію результатів та структуру дисертації.


У першому розділі проведено аналіз сучасних методів контролю концентрації газів та схемотехнічний аналіз засобів, які лежать в основі даних методів, що дозволило визначити їх переваги та недоліки порівняно з іншими та удосконалити класифікацію газових перетворювачів концентрації газу за принципом дії з виділенням нового підкласу оптичних методів контролю та визначення концентрації газу – волоконно-оптичних перетворювачів концентрації газу.


Виходячи з проведеного аналізу випливає, що оптичні методи визначення концентрації газів є найбільш точними та мають кращі метрологічні характеристики порівняно з іншими методами, що зумовлює використання оптичних методів для побудови нових та вдосконалення вже існуючих засобів контролю концентрації газу. З проведеного аналізу волоконно-оптичних засобів контролю концентрації газу, в яких волокно використовується як оптичний тракт або як чутливий елемент, та одночасного використання волокна як оптичного тракту та чутливого елементу, випливає необхідність більш детального їх дослідження з метою подальшого вдосконалення та розроблення нових. Переваги волоконно-оптичних сенсорів порівняно з традиційними вимірювальними перетворювачами, які наведені в розділі, показують доцільність використання волоконно-оптичних вимірювальних перетворювачів при розробленні засобів контролю концентрації газу.


На основі проведеного аналізу сучасних методів та засобів контролю концентрації газу сформульовано задачі дослідження дисертаційної роботи, що стосуються використання оптичних методів та волоконно-оптичних вимірювальних перетворювачів для розробки та вдосконалення оптичних засобів контролю концентрації газу з відповідною точністю вимірювання та вірогідністю контролю.


 


У другому розділі розроблено математичні моделі волоконно-оптичних вимірювальних перетворювачів концентрації газу та засобу вимірювального контролю концентрації газу на основі волоконно-оптичного вимірювального перетворювача. Здійснено аналіз рівняння перенесення випромінювання в середовищі з поглинанням та розсіюванням та аналіз основних законів поглинання електромагнітного випромінювання газами, що дозволило оптимізувати підхід до створення математичних моделей вимірювальних перетворювачів концентрації газу, робота яких ґрунтується на основі оптичних методів визначення складу газового середовища. Особливості використання інфрачервоного випромінювання в газовому аналізі доводять перспективність використання даного діапазону для спектрального газового аналізу, оскільки існують строго визначені смуги поглинання газів в інфрачервоній області, що в свою чергу забезпечує високу селективність до газу, який аналізується. Враховано склад атмосфери та смуги поглинання деяких газів, що дозволило оптимально обрати спектральні діапазони поглинання та вікна прозорості для визначення певного газу в атмосфері, що в свою чергу визначають тип використаного оптичного волокна, технічні параметри якого також оптимальні щодо визначених довжин хвиль поглинання певного газу.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Малахова, Татьяна Николаевна Совершенствование механизма экологизации производственной сферы экономики на основе повышения инвестиционной привлекательности: на примере Саратовской области
Зиньковская, Виктория Юрьевна Совершенствование механизмов обеспечения продовольственной безопасности в условиях кризиса
Искандаров Хофиз Хакимович СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МОТИВАЦИОННОГО МЕХАНИЗМА КАДРОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ (на материалах Республики Таджикистан)
Зудочкина Татьяна Александровна Совершенствование организационно-экономического механизма функционирования рынка зерна (на примере Саратовской области)
Валеева Сабира Валиулловна Совершенствование организационных форм управления инновационной активностью в сфере рекреации и туризма на региональном уровне