ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ РОЗВИТКУ МІСТОБУДІВНИХ ПРОЦЕСІВ В РЕГІОНАХ




  • скачать файл:
Название:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ РОЗВИТКУ МІСТОБУДІВНИХ ПРОЦЕСІВ В РЕГІОНАХ
Тип: Статья
Краткое содержание:

Міністерство освіти і науки України <!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0cm; font-size: 12pt; text-align: center; widows: 0; orphans: 0 } A:link { color: #0000ff } -->

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. У процесі формування та розвитку поселень важливу роль відведено містобудівній діяльності та просторовій організації різного рівня агломерацій. Внаслідок дії різноманітних соціальних, економічних, екологічних, транспортних та інших факторів посилюються процеси агломерування, урбанізації та регіоналізації, виникають проблеми гармонійного розвитку міст та прилеглих територій. Особливо це проявляється в нових соціально-економічних та законодавчо-нормативних умовах розвитку України, коли виникає необхідність посилення прогнозованості, економічної доцільності та впорядкованості процесів розвитку містобудівних процесів.

Нині ситуація ще більше ускладнилась, причиною чого є недостатньо обґрунтована методологічна основа містобудівних прогнозів, відсутність моделей довгострокового формування міст в окремих регіонах країни, недосконалість методів та нормативів містобудівного проектування, що виникають як наслідок зниження ролі організаційно-економічних механізмів розвитку містобудівних процесів. Існування суттєвих проблем в містобудуванні вимагає розробки нових методів та підходів до вдосконалення управлінського інструментарію, який би забезпечив регулювання, планування, координацію та контроль в процесі гармонійного територіального розвитку міст, сприяв розвитку соціально-економічних процесів в регіонах України.

Дослідженню питань містобудівної діяльності присвячено багато праць зарубіжних та вітчизняних вчених. Значний внесок в розробку методологічних підходів у визначенні змісту й оцінки процесів містобудування належить напрацюванням М.Габреля, М.Долішнього, Г.Зубкова, С.Кабакової, Є.Куць, М.Кушніренко, В.Макухіна, А.Мамедова, Т.Нечаєвої, А.Осітнянко, Н.Павліхи, С.Попова, Л.Шевчук, С.Шульц, З.Яргіної та ін.

Фундаментальними з позицій дослідження проблем територіального планування, містобудівного моделювання є праці теоретиків та практиків вітчизняної школи містобудування: Ю.Білоконя, У.Валетти, О.Вашкулата, В.Владимирова, В.Гусакова, Ю.Дехтяренка, О.Драпіковського, М.Дьоміна, І.Іванової, Є.Клюшниченка, І.Кривов’язюка, М.Ксеневича, В.Макухи, Ю.Манцевича, В.Нудельмана, В.Павлова, О.Петраковської, А.Плешкановської, В.Тимохіна, А.Третяка, В.Федоренка, Г.Фільварова, І.Фоміна.

Стратегічні підходи в прогнозуванні та плануванні територіального розвитку розкрито в працях зарубіжних вчених Е.Дж.Блейклі, К.Дж.Джонса, М.Тодаро, Дж.Форрестера, П.Холла та інших.

Аналіз досліджень та публікацій в даній сфері показав, що за останні роки проблема розвитку містобудівних процесів викликала значний інтерес науковців. Проте, в розрізі цих досліджень постає питання про їхнє наповнення економічним змістом. Недостатньо методик та моделей, що адаптовані до вимог сучасного просторового та соціально-економічного розвитку регіонів, окремих урбанізованих систем та відповідають міжнародним вимогам і критеріям.

Не до кінця розкрита в сучасній економічній літературі проблема обґрунтування концепції управління розвитком містобудівними процесами. Вимагають уточнення методичні підходи до оптимізації економічної оцінки містобудівних систем, вдосконалення організаційно-економічного механізму розвитку містобудівних процесів, підвищення ефективності його інструментарію. Потребують поглиблених досліджень організаційні та економічні засоби в розрізі регіональної містобудівної політики.

Недостатня розробленість перелічених напрямів та їх актуальність зумовили вибір теми дисертаційної роботи, окреслили її мету, завдання та структуру дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрямок і проблематика досліджень, виконаних в дисертації, узгоджуються з основними положеннями державних програм у сфері соціально-економічного розвитку країни, зокрема з Концепцією сталого розвитку населених пунктів, Регіональною програмою соціально-економічного розвитку Волинської області до 2010 року. Дослідження безпосередньо пов’язане з реалізацією Указу Президента України „Про пріоритетні завдання у сфері містобудування” (№ 422/97) та принципами сталого розвитку населених пунктів України (Закон України „Про основи містобудування”, № 2257-III). Робота виконана відповідно до наукового напрямку Луцького державного технічного університету в рамках наукової теми “Механізм реалізації політики сталого розвитку регіону” (номер державної реєстрації 0106U000610). Особистий внесок автора полягає в розробці механізму реалізації містобудівної політики розвитку регіонів.

Мета і завдання дослідження. Мета дослідження полягає в розробці теоретико-методичних положень та практичних рекомендацій, спрямованих на комплексний розвиток містобудівних процесів в регіонах України шляхом вдосконалення організаційно-економічного механізму управління.

Досягнення мети дослідження зумовило необхідність постановки та розвязання комплексу завдань:

  • розкрити сутність та зміст організаційно-економічного механізму розвитку містобудівних процесів, обґрунтувати його структуру, схему реалізації;

  • розробити модель територіальної містобудівної системи, виявити закономірності й механізми дії кожного її елемента;

  • дослідити методи оцінювання містобудівних систем;

  • проаналізувати тенденції містобудівної діяльності в регіонах України;

  • виявити недоліки в управлінні містобудівними процесами в регіонах;

  • поглибити концептуальні основи управління містобудівними процесами відповідно до принципів містобудівного розвитку поселень;

  • розробити рекомендації щодо посилення дії організаційно-економічного механізму розвитку містобудівних процесів в регіонах;

  • обґрунтувати стратегічні пріоритети альтернативного розвитку містобудівних процесів.

Об’єктом дослідження є процеси містобудування в регіонах України.

Предметом дослідження є теоретико-методичні положення функціонування організаційно-економічного механізму розвитку містобудівних процесів, як комплексної системи планування забудови територій, функціонального зонування і раціонального використання земель.

Методи дослідження. Теоретичною та методичною основою проведеного дослідження є фундаментальні принципи системного підходу, методи наукової абстракції, аналізу та синтезу, індукції та дедукції, діалектичний метод пізнання економічних явищ, відповідні положення регіональної економічної науки та теорії розміщення продуктивних сил, теорії просторового розвитку, соціально-економічної географії, наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених, у яких висвітлено фундаментальні положення, основні проблеми формування організаційно-економічних засад сучасного розвитку містобудівних процесів. Для розв’язання окремих завдань в роботі використано наступні наукові методи: теоретичного узагальнення, порівняння, асоціацій і аналогій – для з’ясування сутності організаційно-економічного механізму розвитку містобудівних процесів, формування моделі територіальної містобудівної системи, розробки концепції управління розвитком містобудівними процесами; методи системного аналізу, абстрагування, узагальнення, економічного порівняння, статистичного групування, аналогії – для дослідження містобудівної діяльності в регіонах України; деталізації – для розробки пропозицій щодо вдосконалення системи управління та посилення дії організаційно-економічного механізму розвитку містобудівних процесів; анкетування, експертних оцінок, причинно-наслідкового зв’язку – для економічного обґрунтування альтернатив розвитку містобудівних процесів.

Основна частина розрахунків виконана за допомогою ЕОМ з використанням програмного забезпечення Excel.

Інформаційною основою дослідження слугували законодавчі та нормативно-правові акти України, що регламентують містобудівну діяльність, матеріали Державного комітету статистики України: статистичні щорічники, бюлетені, довідники, дані Волинського обласного управління статистики, результати вибіркового анкетного обстеження, науково-практичні та методичні публікації в періодичній пресі, дані мережі Inte
et.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розробці теоретико-методичних положень та практичних рекомендацій щодо вирішення важливої науково-прикладної проблеми вдосконалення організаційно-економічного механізму розвитку містобудівних процесів.

У дисертації сформульовані такі найбільш вагомі наукові результати, що виносяться на захист.

Вперше:

  • систематизовано методи, інструменти та важелі в розробленій концептуальній схемі організаційно-економічного механізму розвитку містобудівних процесів з врахуванням регулюючого впливу диференціації ціни землі, умов інвестування, ставки податків, розмежування форм власності, що визначає роль та значення держави у реформуванні територіального планування, забезпечить ефективне управління з досягнення цілей і завдань містобудівної політики.

Удосконалено:

  • модель територіальної містобудівної системи (ТМС), яка має складну структуру, показує закономірності й механізми взаємодії її елементів: суб’єктів та об’єктів в управлінні містобудуванням, населення територій, ресурсної, матеріально-технічної бази, містобудівної інфраструктури та враховує особливості ринкового функціонування ТМС.

  • методичні підходи щодо аналізу основних тенденцій містобудівної діяльності в регіонах України, виявлення недоліків в управлінні такими процесами на основі рейтингового оцінювання та порівняння містобудівних складових за збалансованістю планувальних елементів;

  • систему управління містобудівною діяльністю, зокрема: територіальне планування; фінансове забезпечення розвитку містобудівних процесів; принципи ефективного землекористування; містобудівну кадастрову систему.

Набули подальшого розвитку:

  • принципи містобудівного розвитку поселень, що передбачають дотримання критеріїв економічної ефективності забудови, функціонального планування територій, соціального забезпечення, екологічної безпеки та історично-культурної значущості поселень, їх узгодження з наявними ресурсами та інформацією;

  • стратегічні пріоритети альтернативного розвитку містобудівних процесів, що визначені за допомогою використання методу мінімізації містобудівних витрат та вивчення громадської думки з метою забезпечення поєднання екологічних та соціальних вигод з економічною ефективністю та раціональним використанням міських територій.

Практичне значення одержаних результатів. Практична цінність результатів дослідження полягає у розробці науково-прикладних положень, які дають можливість удосконалити організаційно-економічний механізм розвитку містобудування, створюють об’єктивне підґрунтя для підвищення ефективності містобудівної діяльності в регіонах України.

Основні наукові результати прийняті Департаментом містобудування Луцької міської ради (довідка про впровадження № 81/25 від 17.08.2007 р., Волинською філією НПІ “ДІПРОМІСТО” (довідка про впровадження № 315/10-3 від 4.10.2007 р.).

Окремі положення, що були обґрунтовані в дисертації, використовуються у навчальному процесі Луцького державного технічного університету при викладанні дисциплін “Економіка нерухомості”, “Державне регулювання економіки”, “Економіка галузі”, “Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка” (довідка про впровадження №1702/1-10 від 28.08.2007 р.); Волинського інституту ім. В.Липинського МАУП при викладанні дисциплін “Менеджмент”, “Аналіз інвестиційних проектів” (довідка про впровадження № 01-05/590 від 27.09.2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові результати, що виносяться на захист, одержано дисертантом особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в роботі використані лише ті ідеї та положення, що є особистим внеском здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи були розглянуті та схвалені на міжнародних і всеукраїнських науково-практичних конференціях: “Фінансово-кредитне стимулювання економічного зростання” (Луцьк, 2005 р.), “Актуальні проблеми регіонального розвитку в контексті європейської інтеграції” (Луцьк, 2005-2006 рр.), “Проблеми європейської інтеграції і транскордонного співробітництва” (Луцьк, 2005 р.), “Сучасні проблеми управління” (Київ, 2005 р.), “Актуальні проблеми розвитку суспільства: історична спадщина, реалії та виклики ХХІ століття” (Луцьк, 2006-2007 рр.), “Соціально-економічні перспективи розвитку України” (Дніпропетровськ, 2006 р.), “Проблеми і механізми відтворення ресурсного потенціалу України в контексті євроінтеграції” (Рівне, 2006 р.), “Перспективи та пріоритети розвитку економіки України” (Луцьк, 2006 р.), “Стратегічна реструктуризація регіональної економіки та соціальної сфери (у контексті вступу України до СОТ)” (Вінниця, 2006 р.), “Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації” (Тернопіль, 2007 р.), “Наукове забезпечення реформування економічних відносин в умовах глобалізації” (Сімферополь, 2007 р.), “Соціально-економічні наслідки ринкових перетворень у постсоціалістичних країнах” (Черкаси, 2007 р.), “Особливості соціально-економічного розвитку України і регіонів” (Запоріжжя, 2007 р.), “Українська економічна наука: досягнення, проблеми, перспективи” (Львів, 2007 р.), “Стратегія регіонального розвитку: формування та механізми реалізації” (Одеса, 2007 р.), “Wpіyw zatrudnienia mieszkaсcуw na rozwуj budownictwa miejskiego na Ukrainie” (Polska, 2007 р.).

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 25 наукових праць, в тому числі: 1 монографія, 13 статей, з них 11 – у наукових фахових виданнях, 11 публікацій у матеріалах і тезах конференцій загальним обсягом 19,5 друк. арк., з яких 13,66 друк. арк. належить особисто автору.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг роботи складає 187 сторінок. У дисертації міститься 30 таблиць, 37 рисунків, 19 додатків на 32 сторінках. Список використаних джерел налічує 220 найменувань на 21 сторінці.

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)