СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ РОЗВИТКУ СТРУКТУРИ ЕКОНОМІКИ :



Название:
СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ РОЗВИТКУ СТРУКТУРИ ЕКОНОМІКИ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Сучасні соціально-економічні перетворення та процеси глобалізації вимагають вдосконалення економічної стратегії шляхом посилення інноваційного розвитку та оновлення механізмів трансформаційних процесів. Здійснення в Україні низки економічних реформ, в тому числі і структурних, сприяло подоланню кризи і початку етапу поступового зростання економіки. В той же час, в міжнародному порівнянні структура вітчизняної економіки залишається неефективною. В зв'язку з цим перед вітчизняною економікою постає першочергове завдання широкомасштабної зміни структури виробництва, перебудови системи господарських зв'язків та формування дієвої системи мотивації, які нададуть можливість розраховувати на відбудову гнучкої економіки інноваційного типу, здатну своєчасно реагувати на ринкову кон’юнктуру і випускати конкурентоспроможну продукцію.

Теоретичним і прикладним питанням дослідження структури та структурних зрушень в економіці або в окремих її сферах присвячені наукові праці відомих українських вчених: О.Алимова, В.Андрієнко, В.Бесєдіна, В.Гейця, А.Головача, С.Дорогунцова, А.Єріної, С.Єрохіна, Б.Кваснюка, В.Коломойцева, І.Крючкової, І.Манцурова, О.Осауленка, О.Суслова, М.Якубовського та інших. На терені колишнього СРСР дослідженням цих проблем займались А.Аганбегян, В.Адамов, О.Анчишкін, К.Вальтух, Л.Казинець, Ю.Яременко та ін., а серед відомих зарубіжних вчених - П.Кларк, В.Леонтьєв, Р.Стоун, Х.Ченери та ін.

Віддаючи належне напрацюванням українських і зарубіжних вчених в галузі дослідження структури економіки та її динаміки, слід зауважити, що питання статистичного аналізу цих важливих і, разом з тим, складних процесів залишаються малодослідженими. Більшість з них відноситься до теоретичних досліджень з питань трансформації структури економіки як чинника економічного зростання.

При переході державної статистики України на міжнародні стандарти виникла нагальна потреба в удосконаленні методології комплексного статистичного аналізу закономірностей формування та динаміки структури економіки, методів аналізу структури та її оцінювання, у виявленні чинників, які впливають на формування структури, в оцінюванні їх впливу на макроекономічні показники, які є індикаторами прогресивності та ефективності структури економіки, у формуванні системи статистичних показників оцінки ефективності структурних зрушень на засадах Національних рахунків України. Необхідність науково обґрунтованого вирішення цих проблем і зумовлює актуальність теми дисертації.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Виконане дослідження спрямоване на розвиток теоретичного та науково-методичного забезпечення вдосконалення та супроводження Програми структурної перебудови економіки України, яка є складовою частиною Стратегії економічного і соціального розвитку України на 2004 - 2015 роки.

Дисертація виконана у відповідності з планом науково-дослідних робіт кафедри статистики ДВНЗ "Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана" за темою "Методологія статистичного дослідження економічного розвитку та конкурентоспроможності країни в умовах трансформаційної економіки" (реєстраційний номер 0106U004339). Особисто автором у рамках реалізації цієї теми здійснено статистичний аналіз структури економіки України та оцінювання впливу структурних зрушень на ефективність функціонування економіки.

Мета та задачі дослідження. Метою дисертації є статистичний аналіз закономірностей формування та тенденцій розвитку структури економіки України, оцінювання інтенсивності та ефективності структурних зрушень, формування на цій основі науково-практичних пропозицій і рекомендацій, спрямованих на вдосконалення економічної структурної політики держави.

Відповідно до поставленої мети визначено та розв’язано такі наукові завдання теоретичного та прикладного характеру:

узагальнити еволюцію наукових поглядів та теоретичних підходів до дослідження структури економіки та на цій основі удосконалити відповідний понятійний апарат;

визначити сутність структури економіки та структурних зрушень як об'єкта статистичного дослідження;

розробити модель статистичного аналізу розвитку структури економіки;

поглибити розуміння механізму формування структурних зрушень та узагальнити їх класифікацію;

розробити науково-методичні засади статистичного аналізу структурних зрушень в економіці;

удосконалити інформаційну базу статистичного аналізу розвитку структури економіки відповідно до задач дослідження;

сформувати систему статистичних показників аналізу економіки в розподілі за складовими її відтворювальної структури та видами економічної діяльності;

адаптувати методи статистичного аналізу для дослідження структурних зрушень в економіці та їх впливу на ефективність функціонування економіки;

виконати комплексний статистичний аналіз економіки в розподілі за складовими її відтворювальної структури та видами економічної діяльності;

здійснити статистичне оцінювання впливу структурних зрушень на ефективність економіки.

Об'єктом дослідження є структура економіки України.

Предметом дослідження є теоретичні та науково-методичні засади комплексного статистичного аналізу розвитку структури економіки.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дисертації є економічна теорія та наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів в галузі статистики. В процесі дослідження використані методи порівняння, факторного аналізу, графічний і регресійний методи аналізу та запропонований в дисертації метод дефлювання витрат - випуску.

Інформаційною базою дослідження є Національні рахунки України за 1990-2005 рр., інші офіційні публікації та методичні матеріали Державного комітету статистики України, публікації та сайти міжнародних організацій в Інтернеті, наукових установ, монографії, наукові збірники та періодичні видання, законодавчі та нормативно-правові акти, особисті розрахунки автора.

Розрахунки виконані з використанням пакету Statistica V.6.0.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розв’язанні таких органічно поєднаних між собою складових важливої наукової проблеми як розробка теоретичних засад, проведення комплексного статистичного аналізу розвитку структури економіки України і визначення за його результатами основних напрямів її вдосконалення.

Наукова новизна результатів дослідження характеризується наступним:

вперше:

сформульовані теоретичні засади та розроблена модель аналізу структури економіки як об’єкта статистичного дослідження;

розроблені системні принципи статистичного структурного аналізу;

здійснена періодизація розвитку структури економіки та динаміки середнього рівня ефективності функціонування видів економічної діяльності.

удосконалено:

інформаційну базу статистичного аналізу розвитку структури економіки відповідно до задач дослідження, яка, на відміну від існуючої, базується на системі національних рахунків і забезпечує порівнянність показників в часі;

систему статистичних показників оцінювання структури економіки, структурних зрушень відповідно до вимог комплексності та системності структурного аналізу;

методологію статистичного аналізу економіки в розподілі за складовими її відтворювальної структури та видами економічної діяльності в їх динамічному взаємозв’язку.

дістали подальшого розвитку:

науково-методичне забезпечення статистичного аналізу структурних зрушень в економіці та їх впливу на ефективність економічного розвитку;

метод приведення таблиць "витрати - випуск" до зіставленого виду за різні роки шляхом дефлювання витрат-випуску;

моделі індексного факторного аналізу, які описують динаміку середнього рівня ефективності економіки України під впливом структурних зрушень і сприяють більш глибокому розкриттю причинно-наслідкового механізму формування зрушень у відтворювальній структурі економіки та її розподілі за видами економічної діяльності.

Практичне значення отриманих результатів. Розроблені в дисертації науково-методичні рекомендації спрямовані на вдосконалення методів статистичного аналізу розвитку економіки в розподілі за складовими її відтворювальної структури та видами економічної діяльності, а також статистичного оцінювання впливу структурних зрушень на ефективність економіки з метою вдосконалення економічної структурної політики держави.

Основні результати дослідження впроваджені в практику діяльності Державного комітету статистики України (довідка № 05/6-5/26 від 12.02.2008 р.) та Міністерства економіки України ( № 47-23/172 від 16.01.2008 р.). Вони також використані і впроваджені кафедрою статистики ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» в учбовий процес при підготовці та викладанні таких навчальних дисциплін: «Статистика», «Статистика- II», «Статистичне забезпечення управління», «Методологія та організація національного рахівництва» (довідка від 17.01.2008 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійно виконаною науковою працею, в якій втілені авторські ідеї та підходи щодо наукового дослідження та практичного використання результатів в сфері комплексного статистичного аналізу розвитку структури економіки. Всі наукові результати отримані автором особисто.

Апробація результатів дослідження. Результати дослідження апробовані на наукових та науково-практичних конференціях: IV науково-практичній конференції з нагоди Дня працівників статистики (Київ, грудень 2006 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції „Проблеми інформаційно-статистичного дослідження розвитку економічних систем" (Дніпропетровськ, лютий 2007 р.); VII Всеукраїнській науково-практичній конференції „Комп'ютерне моделювання та інформаційні технології в науці та освіті" (кривий Ріг, квітень 2007 р.); II Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих науковців „Інформаційні технології та моделювання в економіці" (Черкаси, травень 2007р.); V Міжнародній науково-практичній конференції „Система державної статистики в Україні: сучасний стан, проблеми, перспективи" (Київ, грудень 2007 р.).

Публікації. Результати дослідження відображені у 11 публікаціях загальним обсягом 3,7 друк. арк. (особисто автору належить 3,65 друк.арк.), з них 7-у наукових фахових виданнях.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 169 найменувань та додатків. Загальний обсяг дисертації - 187 сторінок. В роботі міститься 32 таблиці на 29 стор., 42 рис. на 33 стор. і 9 додатків на 29 сторінках.

 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины