Формування та функціонування біржової торгівлі сільськогосподарською продукцією в Україні




  • скачать файл:
Название:
Формування та функціонування біржової торгівлі сільськогосподарською продукцією в Україні
Тип: Статья
Краткое содержание:


Загальна характеристика дисертаційної роботи

 

Актуальність теми. Світовий досвід господарювання в ринкових умовах свідчить, що серед організаційних форм торговельної діяльності одне з основних місць посідає біржова торгівля. Вона є інституціональною системою, за рівнем розвитку й ефективності функціонування якої у світовій практиці визначається перспектива ринкової економіки країни, та значною мірою добробут нації. Означене положення обґрунтовує необхідність наукового поступу в напрямі вирішення проблеми розбудови ефективного національного біржового ринку з огляду на практичні приклади передових економік. Організаційно-економічний механізм біржового ринку дозволяє забезпечити гарантованість реалізації договірних зобов'язань учасників торговельних операцій, регулювання ринку, страхування і перерозподіл ризиків виконання укладених угод, а отже, стабільність виробничої діяльності підприємств. Проте рівень розвитку біржової діяльності в Україні дуже низький, особливо в сфері товарообміну аграрного сектору, що підтверджує беззаперечну актуальність науково-практичних напрацювань у напрямі вирішення проблеми. Необхідно активізувати в Україні біржову торгівлю, привівши у відповідність до світової ринкової економіки, тому на часі теоретичне й методологічне обґрунтування шляхів вирішення цієї важливої проблеми, яка й до цього не залишалася поза увагою економічної науки.

Проблема біржової торгівлі обґрунтована вітчизняними науковцями, серед яких П.І. Гайдуцький, П.Т. Саблук, М.В. Зубець, В.П. Ситник, О.М. Шпичак, І.Г. Кириленко, Ю.С. Коваленко, В.Г. Андрійчук, О.П. Комарніцька, В.П. Горьовий, Б.В. Губський, М.О. Солодкий, Г.О. Шевченко, О.М. Сохацька, та зарубіжними, такими як Дж. Кейнс, В.К. Бансал, О. Штілліх, Дж. Хікс та ін. Проте в сучасних умовах залишається невирішеною проблема функціонування біржової торгівлі сільськогосподарською продукцією з метою розробки основних шляхів її удосконалення в частині розбудови ефективного механізму взаємодії біржових структур і забезпечення їх функціональності з огляду на надто велику як для України кількість. Пріоритетним напрямом наукового поступу в даному напрямі слід вважати обґрунтування оптимальних підходів до забезпечення розширення сфери функціонування біржової діяльності та застосування розвинених її видів і форм, що зумовлює актуальність обраної теми дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконувалося в межах науково-дослідних розробок відділення ціноутворення та інфраструктури ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" УААН "Теоретичні та методологічні основи ціноутворення на продукцію АПК, стратегія розвитку та механізм функціонування інфраструктури ринків сільськогосподарської продукції та продовольства в Україні в умовах ринкових відносин (номер державної реєстрації 0102U000264) та "Розробити теоретичні та методологічні основи удосконалення системи ціноутворення на продукцію АПК, механізму функціонування аграрного ринку і його інфраструктури" (номер державної реєстрації 0106U006643). Безпосередньо автором виконувалися завдання: “Обґрунтувати підходи і пропозиції щодо поліпшення організації та функціонування агроторгових бірж” та “Удосконалення організаційно-економічного механізму функціонування інфраструктури аграрного ринку”.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка системи заходів щодо удосконалення функціонування біржового ринку в Україні через розвиток законодавчо-нормативного поля та поліпшення організаційно-економічного механізму біржової торгівлі, що дозволить підвищити рівень захисту вітчизняних товаровиробників, покращити постачання сільськогосподарської продукції в інтересах внутрішніх споживачів та задоволення вимог, пов'язаних з інтеграцією України в систему міжнародної торгівлі.

Мета дослідження обумовила розв'язання таких основних завдань:

з'ясувати економічну сутність біржової діяльності та визначити види біржових контрактів і методи управління ціновими ризиками;

опрацювати розрахунковий механізм біржової торгівлі аграрною продукцією;

визначити місце і роль біржової форми торгівлі в реалізації аграрної продукції та продовольства в Україні;

опрацювати цінову ситуацію на біржовому ринку в контексті стану цінової кон'юнктури на аграрному ринку;

визначити причини неефективного функціонування бірж в Україні;

дати оцінку результатам реалізації положень державної політики формування та розвитку біржового ринку й обґрунтувати шляхи удосконалення організаційно-економічного механізму його функціонування.

Об'єктом дослідження є процеси формування та функціонування біржової торгівлі сільськогосподарською продукцією в Україні, суб'єкти біржового ринку.

Предметом дослідження є система економічних відносин між учасниками біржового ринку України.

Методи дослідження. Теоретичну та методологічну основу досліджень становлять основні положення економічної теорії, закони та категорії ринку, праці економістів-аграрників з проблем становлення і розвитку аграрного біржового ринку, законодавчі та нормативно-правові акти України тощо.

У процесі виконання дисертаційної роботи застосовувалися такі загальнонаукові та спеціальні економічні методи дослідження: діалектичний та монографічний (при дослідженні еволюції теорії біржового ринку), історичний (для здійснення періодизації розвитку біржової діяльності в Україні), узагальнення (при з'ясуванні економічної сутності біржової діяльності), статистико-економічний (для аналізу стану й оцінки тенденцій біржової торгівлі в Україні), абстрактно-логічний, аналізу та синтезу (при обґрунтуванні висновків і розробці пропозицій щодо удосконалення організаційно-економічного механізму біржової торгівлі в Україні).

Інформаційною базою дисертаційної роботи є дані Державного комітету статистики України, Союзу аграрних бірж України, Міністерства аграрної політики України, інформація із всесвітньої комп'ютерної мережі "Інтернет", матеріали особистих спостережень автора.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розробці теоретичних та методичних підходів щодо формування та функціонування біржової торгівлі в Україні, зокрема:

вперше:

обґрунтовано необхідність створення міжрегіональної системи електронної біржової торгівлі сільськогосподарською продукцією, основою якої є об’єднання акредитованих товарних бірж у консорціум з метою забезпечення ефективного функціонування біржової торгівлі;

розроблено комплекс правил випуску й обігу товарних деривативів на товарній біржі, що полягають в обґрунтуванні сутності категорії, порядку та механізму їх застосування як інструментів регулювання аграрного ринку;

удосконалено:

підходи до аналізу цінової ситуації на біржовому ринку, що ґрунтуються на порівнянні біржових цін із фактичними цінами реалізації сільськогосподарської продукції в цілому та за каналами збуту за видами угод і призначенням поставок із затвердженими мінімальними закупівельними цінами, цінами закупівлі продукції до державного продовольчого резерву;

підходи до формування організаційно-економічного механізму біржової торгівлі в Україні у сучасних умовах, зокрема затвердження спеціальних правил випуску й обігу товарних деривативів на товарних біржах, і запровадження системи електронної біржової торгівлі сільськогосподарською продукцією;

дістало подальший розвиток:

нормативно-правове забезпечення біржового ринку України, зокрема в частині термінологічного удосконалення, поліпшення системи державного регулювання, усунення законодавчих колізій в інших аспектах розвитку біржового ринку України.

Практичне значення одержаних результатів, полягає у розробці пропозицій та рекомендацій щодо удосконалення організаційно-економічного механізму біржової торгівлі сприятимуть активізації біржової торговельної діяльності в аграрному секторі України: збільшенню обсягів продажу аграрної продукції через біржі, більш активному залученню до біржових торгів безпосередніх сільськогосподарських товаровиробників, розширенню асортименту сільськогосподарської продукції та продовольства, якими торгують на біржах за внутрішніми контрактами, стабілізації аграрного ринку і поліпшенню забезпечення потреб країни в сільськогосподарській продукції та продовольстві.

Розроблені автором положення щодо упорядкування біржової діяльності та створення організаційно-економічних умов були використані Міністерством аграрної політики України при розробці Правил випуску та обігу товарних деривативів (торгівлі товарними деривативами) на товарній біржі "Українська ф'ючерсна біржа" та Правил випуску та обігу товарних деривативів (торгівлі товарними деривативами) на товарній біржі "Київська агропромислова біржа" (довідки № 37-19-1-14/11279 від 11 жовтня 2007 р., № 20-12/07-1 від 20 грудня 2007 р. та № 28-12/2007-01 від 28 грудня 2007 р.).

За участю автора була розроблена електронна система біржової торгівлі, яка, в межах пілотного проекту запроваджена на Придніпровській товарній біржі (довідка № 388-04 від 21 грудня 2007 р.). Окремі розробки автора були використані при підготовці проекту Закону України „Про товарну біржу” (у новій редакції), а також інших нормативних актів, що регулюють внутрішній регламент біржі (довідка № 23-50/1157 від 24 грудня 2007 р.)

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійно виконаною і завершеною науковою працею автора, в якій обґрунтовано заходи щодо удосконалення біржової діяльності в Україні. Наукові положення, висновки і рекомендації, які виносяться на захист, одержані автором особисто. З  наукових праць, опублікованих у співавторстві, в роботі використані лише ті ідеї та положення, що є результатом особистої роботи автора.

Апробація результатів дисертаційного дослідження. Результати дослідження й опрацьовані на їх основі висновки та пропозиції доповідались на Міжнародній науково-практичній конференції “Євроінтеграція та конкурентоспроможність продукції агропромислового комплексу України” (м. Київ, 5-6 жовтня 2006 р.), та Всеукраїнській науково-практичній конференції “Конкурентоспроможність продукції АПК України та вимоги СОТ” (м. Київ, 4-5 жовтня 2007 р.).

Публікації. Основні результати дисертаційного дослідження висвітлено у 6 наукових працях, опублікованих одноосібно і в співавторстві загальним обсягом 2,9 друкованих аркушів, з них 4 – у фахових наукових виданнях, затверджених ВАК України, у тому числі 3 одноосібних, загальним обсягом 1,6 друкованих аркушів.

Обсяг і структура дисертації. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Загальний обсяг дисертації становить 204 сторінки. Дисертація містить 10 таблиць, 21 рисунок та 5 додатків. Список використаних джерел налічує 156 найменувань. Основний обсяг дисертації – 168 сторінок комп’ютерного тексту.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)