РАДІОЧАСТОТНИЙ МЕТОД ТА ЗАСІБ ВИМІРЮВАЛЬНОГО КОНТРОЛЮ КОНЦЕНТРАЦІЇ МІНЕРАЛЬНИХ РЕЧОВИН У ВОДІ



Название:
РАДІОЧАСТОТНИЙ МЕТОД ТА ЗАСІБ ВИМІРЮВАЛЬНОГО КОНТРОЛЮ КОНЦЕНТРАЦІЇ МІНЕРАЛЬНИХ РЕЧОВИН У ВОДІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


У вступі обґрунтовано актуальність роботи, сформульовано її мету, задачі дослідження, наукову новизну та практичну цінність одержаних результатів.


Перший розділ присвячено аналізу існуючих приладів, методів та засобів для вимірювання основних параметрів якості води.


Серед багатьох параметрів, які характеризують якість води, одним з основних є концентрація мінеральних речовин, з якою пов’язані такі параметри, як загальна мінералізація, жорсткість та компонентний склад. Проведений аналіз існуючих методів і засобів вимірювального контролю цих параметрів якості води показав, що зараз практично не існує метода, який би дозволяв проводити оперативний контроль якості (питної) води і визначати її загальну мінералізацію, жорсткість та приблизний компонентний склад. То ж єдиною можливістю поліпшення ситуації є розробка нових експериментальних методів аналізу розчинів електролітів, та удосконалення існуючих засобів вимірювального контролю водних середовищ.


Доведено, що серед таких методів найбільш перспективними є методи, що засновуються на аналізі діелектричних показників водних розчинів, зокрема діелектричної проникності розчинів на частотах порядку сотень кілогерц. З огляду методів аналізу діелектричних показників водних розчинів зроблено висновок, що найбільш перспективним для виготовлення засобу вимірювального контролю параметрів якості водних розчинів (загальної мінералізації, жорсткості та компонентного складу) за їхніми діелектричними характеристиками на частотах порядку 100-1000 кГц є резонансний метод за принциповою схемою коливального контуру з ємнісними контактними вимірювальними комірками.


Другий розділ присвячено аналізу математичних моделей параметрів якості води. Проаналізовано чинники, що впливають на величину загальну мінералізацію води, та оцінено їхній вплив на прикладі води каналу «Сіверський Донець - Донбас». Доведено, що основним чинником, який визначає загальну концентрацію мінеральних речовин у воді каналу «Сіверський Донець – Донбас», є хімічний склад ріки Сіверський Донець та її притоків. Серед інших чинників слід зазначити наступні: кількість атмосферних опадів; антропогенний чинник та ін. Доведено, що оцінку впливу наведених чинників на значення загальної мінералізації побічно можна оцінити за величиною питомої електропровідності (ПЕП) води. Згідно з даними, наданими Донецькою фільтрувальною станцією (ДФС), виконано дослідження річної мінливості ПЕП природної води, що поступає на ДФС, на базі яких отримано усереднену річну мінливість ПЕП води в каналі. Виконано оцінку річної мінливості середніх квадратичних відхилень (СКВ) місячних значень ПЕП від середніх місячних значень за аналізований період – рис. 1.



 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины