ДІАГНОСТИКА ТА КОРЕКЦІЯ ПРОФЕСІЙНИХ ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ УЧИТЕЛІВ У ЗАКЛАДАХ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ




  • скачать файл:
Название:
ДІАГНОСТИКА ТА КОРЕКЦІЯ ПРОФЕСІЙНИХ ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ УЧИТЕЛІВ У ЗАКЛАДАХ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


Вступ містить обґрунтування актуальності теми та обраного напрямку дисертаційної роботи, розкриває її об’єкт, предмет, мету, задачі, теоретико-методологічні основи дослідження. Викладено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів. Наведено відомості про апробацію результатів дослідження та публікації за темою дисертації.


У першому розділі роботи «Теоретико-методологічні основи дослідження проблеми діагностики та корекції професійних ціннісних орієнтацій учителів» показано міждисциплінарний характер категорій «цінності» та «ціннісні орієнтації» та їх дослідження у рамках психологічної науки українськими та російськими науковцями з точки зору диспозиційної концепції (В. О. Ядов та ін.); теорії установки (Д. М. Узнадзе та ін.); концептуальних положень щодо особистісного смислу (О. М. Леонтьєв, Д. О. Леонтьєв, А. В. Сєрий та ін.); концепції ставлень (В. М. Мясищев та ін.); суб’єктно-діяльнісного підходу (С. Л. Рубінштейн та ін.); концепції предметного ядра аксіопсихології особистості (З. С. Карпенко та ін.); концепції культурно-феноменологічного конституювання аксіосфери особистості (Г. К. Радчук та ін). У західних концепціях особистості поняття цінностей переважно пов’язують з базовими потребами (К. Клакхон, А. Маслоу, Ч. Морріс, Г. Олпорт, М. Рокич та ін.).


За результатами аналізу вітчизняної та зарубіжної психолого-педагогічної літератури визначено, що значущі аспекти професійних ціннісних орієнтацій учителя досліджуються у межах двох основних теоретичних підходів: діяльнісного, як готовності педагога здійснювати професійну діяльність певним чином (І. Ф. Ісаєв, О. Я. Савченко, В. О. Сластьонін, Л. О. Хомич та ін.) та особистісного, як елементів внутрішньої структури особистості, що відбивають ставлення вчителя до професії (Є. В. Бондаревська, І. Д. Бех, Н. В. Кічук, З. Н. Курлянд, З. М. Павлютенкова та ін).


Проаналізовано та уточнено поняття професійних ціннісних орієнтацій учителя як системи професійної спрямованості та ставлення педагога до педагогічної діяльності та її різних сторін, що відображають зміст, основу і суть професійної діяльності. Показано, що сучасні професійні ціннісні орієнтації учителя визначаються пріоритетом гуманістичних цінностей (В. Г. Кузнєцова, О. Я. Савченко, В. О. Сластьонін та ін.).


За результатами теоретичного аналізу літератури (І. Д. Бех, З. С. Карпенко, Д. О. Леонтьєв, Г. В. Лисенко, Н. П. Максимчук, О. Б. Мартинюк, Г. К. Радчук, М. В. Шевчук, М. О. Чаїнська та ін.) визначено критерії та показники рівнів розвитку професійних ціннісних орієнтацій учителя: а)  усвідомлення (обізнаність щодо сучасних цінностей освіти та їх гуманістичного характеру, ґрунтовне осмислення власних професійних ціннісних орієнтацій); б) емоційного прийняття гуманістичних професійних цінностей (прийняття професійних цінностей, задоволеність працею та позитивне ставлення до професійної діяльності та активності в ній); в) дієвості (реалізація професійних цінностей у професійній діяльності, втілення професійно-ціннісних переконань у діяльності та поведінці). За даними критеріями та показниками виокремлено: високий (рефлексивно-творчій), середній (репродуктивний) і низький (емпірично-інтуїтивний) рівні розвитку професійних ціннісних орієнтацій учителів.


На основі аналізу робіт з аксіогенезу особистості (Д. О. Леонтьєв, З. С. Карпенко, Г. К. Радчук та ін.) розкрито психологічні механізми корекції та розвитку професійних ціннісних орієнтацій учителів: на рівні усвідомлення – ідентифікація, рефлексія, ціннісне самовизначення; на рівні емоційного прийняття – інтеріоризація, емоційне переживання, емоційна оцінка, персоніфікація; на рівні дієвості – екстеріоризація, цілепокладання, проектування.


На основі результатів теоретичного аналізу літератури (Л. Ф. Бурлачук, Б. Д. Карвасарський, О. Ю. Панасюк, Т. С. Яценко та ін.) уточнено поняття діагностики професійних ціннісних орієнтацій як визначення ієрархічної структури та рівнів їх усвідомлення, емоційного прийняття та дієвості; поняття корекції професійних ціннісних орієнтацій як планомірного психологічного впливу, що спрямований на посилення гуманістичних професійних ціннісних орієнтацій, набуття їх більшої усвідомленості, емоційного прийняття та дієвості. Розкрито основні принципи діагностики (застосування комплексу діагностичних методик; врахування «феномену соціальної орієнтації» та ін.) і корекції професійних ціннісних орієнтацій учителів (реалістичності цілей корекції; врахування перспектив; опори на ціннісний досвід; урахування необхідності періоду усталення цінностей та ін.).


Враховуючи єдність діагности та корекції, загальну стратегію послідовності діагностико-корекційної роботи з професійно-ціннісною сферою особистості педагогічних фахівців, розроблено теоретичну модель діагностики та корекції професійних ціннісних орієнтацій учителів (рис. 1).


У другому розділі «Психологічна діагностика професійних ціннісних орієнтацій учителів» висвітлено методику та організацію пілотажного дослідження та констатувального етапу емпіричного дослідження, подано результати аналізу особливостей та чинників професійних ціннісних орієнтацій учителів.


Дослідно-експериментальна робота виконувалась на базі Кримського республіканського інституту післядипломної педагогічної освіти.


 


У пілотажному досліджені із задіянням фокус-груп (до роботи в яких було залучено 106 учителів вищої категорії) уточнено зміст професійних цінностей сучасного вчителя: термінальні (гуманність, доброта, духовність, любов до дітей, повага до особистості дитини, особистісний розвиток учнів та ін.) та інструментальні (педагогічна емпатія, комунікативність, вимогливість, відповідальність, справедливість, терпимість та ін.). Визначений перелік професійних цінностей було покладено в основу методики «Професійні ціннісні орієнтації вчителя», що дозволяє, користуючись процедурою аналізу термінальних та інструментальних цінностей М. Рокича, діагностувати рівні усвідомлення, емоційного прийняття та дієвості встановлених у пілотажному дослідженні професійних ціннісних орієнтацій педагогів.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)