ПРИКОРДОННИЙ РЕГІОН В СИСТЕМІ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН В УМОВАХ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ




  • скачать файл:
Название:
ПРИКОРДОННИЙ РЕГІОН В СИСТЕМІ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН В УМОВАХ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

Загальна характеристика роботи

 

Актуальність теми дослідження. Розвиток зовнішньоекономічної діяльності є вкрай важливим стратегічним напрямом розвитку економіки країни і прикордонного регіону Закарпатської області включно. Воно сприяє реалізації переваг географічного розміщення регіону, ефективному використанню наявного потенціалу трудових ресурсів та накопиченню досвіду транскордонного єврорегіонального співробітництва, зміцненню економіки України і прикордонного регіону. Специфікою Закарпатської області є те, що вона межує з чотирма європейськими державами - Угорщина, Словаччина, Польща, Румунія. Пріоритет в цьому контексті є розвиток їх зовнішньоекономічної діяльності – зовнішньої торгівлі товарами і послугами, інвестиційного співробітництва, співпраці у транспортно-економічній сфері, покращення транскордонного та міжрегіонального співробітництва.

Актуальність дослідження прикордонного регіону, в даному випадку Закарпатської області в системі зовнішньоекономічних відносин зумовлена і поширенням та поглибленням європейських інтеграційних процесів на початку ХХІ століття за умов формування спільного кордону між Україною та Європейським Союзом.

Внаслідок розширення ЄС визначилась важливість прискорення економічних реформ в Україні за умов необхідності її швидкої адаптації до змін на міжнародних ринках. У цьому контексті і виникає необхідність формування нової моделі співробітництва регіонів України з регіонами Євросоюзу. У економічному вимірі транскордонне співробітництво регіонів є важливим з точки зору зміцнення внутрішньої конкурентоспроможності національної економіки з орієнтацією на поступове досягнення європейських соціально-економічних параметрів розвитку з одного боку та створення у перспективі зони вільної торгівлі Україна - ЄС на основі асиметричного відкриття ринків на користь України з іншого.

Значна увага вищезазначеній проблематиці приділена як вітчизняними, так і зарубіжними вченими-дослідниками. Суттєвий внесок в розробку теоретико-практичних проблем, що пов’язані з розвитком зовнішньоекономічної діяльності регіону, його інвестиційної складової містять праці таких вітчизняних вчених, як А.В.Балян, Є.І.Бойка, П.Ю.Бєлєнького, В.С.Будкіна, М.І.Долішнього, М.А.Лендєла, Ю.В.Макогона, М.З.Мальського, В.П.Мікловди, Н.А.Мікули, А.І.Мокія, В.Є.Новицького, М.І.Пітюлича, В.І.Пили, С.М.Писаренко, С.І.Соколенко, А.С.Філіпенко. Разом з тим, проблема підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності регіонів є актуальною і вимагає глибоких теоретичних досліджень. Недостатнім є вивчення цих питань з точки зору саме прикордонного регіону в системі євро інтеграційних процесів на континенті, отже, важливість вивчення проблемних питань прикордонного регіону з точки зору забезпечення ефективного розвитку регіональної економіки зумовили вибір теми дисертаційної роботи та окреслили основні напрямки наукових досліджень.

З метою забезпечення ефективного включення України у світове господарство і активізації міжнародного, міжрегіонального співробітництва, важливого значення набуває формування механізму зовнішньоекономічних зв’язків прикордонних регіонів України за умов поглиблення європейського інтеграційного процесу. Актуальність теми дослідження також зумовлена необхідністю чіткого визначення пріоритетів зовнішньоекономічних зв’язків регіонів, включно прикордонних регіонів України з регіонами Європейського Союзу. Особливо важливого значення набуває дослідження потенціалу прикордонного регіону Закарпаття, виокремлення пріоритетів його розвитку у співпраці з прикордонними регіонами ЄС, країнами-сусідами України.

Динамічне включення України в інтегрований європейський простір вимагає також і приєднання Закарпаття як прикордонного регіону до системи європейських транспортних коридорів, що в свою чергу змінить просторове становище України в загальній транспортній системі Євразійського континенту. Таким чином, залучення інвестицій у розвиток транспортної і прикордонної інфраструктури регіону та інфраструктурна координація з західними структурами не тільки є важливими і актуальними, а також в комплексі визначає технологічну та організаційно-правову розбудову енергетичного і транспортного ринків України.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дане наукове дослідження виконане в рамках наукової проблематики Закарпатського інституту агропромислового виробництва Української академії аграрних наук за темами: “Трансформування організаційно-економічних відносин до соціально-орієнтованих ринкових умов АПК Закарпаття” (державний реєстраційний номер 015U006174) та “Наукові основи аграрної політики трансформації агропромислового виробництва Карпатського регіону в ринкових умовах” (державний реєстраційний номер UА 010002357). Автор дисертаційного дослідження брала участь у підготовці, розробці міжнародного стратегічного документу “Стратегічне співробітництво у Карпатському регіоні у 2003-2011 рр.” (довідка №06-1 від 19 червня 2006 року).

Мета і завдання дослідження. Головна наукова мета дослідження полягає у проведенні системного аналізу факторів інтенсифікації зовнішньоекономічної діяльності прикордонного регіону та обґрунтуванні напрямків її вдосконалення, перспективного розвитку на основі активізації транскордонного співробітництва прикордонного регіону – Закарпатської області. Відповідно до мети дослідження сформульовані наступні завдання:

-     узагальнити сучасні програми європейської інтеграції України, які мають безпосередній вплив на формування нової моделі транскордонного співробітництва України в контексті активізації зовнішньоекономічних зв’язків її регіонів;

-     обґрунтувати концептуально-теоретичні підходи щодо розвитку зовнішньоекономічної діяльності прикордонного регіону;

-     визначити специфіку соціально-економічного розвитку прикордонних з Закарпаттям регіонів Центральної Європи;

-     обґрунтувати геоекономічні та геополітичні фактори, особливості розвитку Закарпатської області;

-     дослідити та обґрунтувати пріоритетні напрями транспортного забезпечення зовнішньоторговельних зв’язків прикордонних територій;

-     встановити особливості торгово-економічних зв’язків прикордонного регіону Закарпаття;

-     провести аналіз зовнішньоекономічної діяльності Закарпаття, виявити особливості інвестування на прикордонних територіях;

-     сформулювати пропозиції, розробити механізми щодо оптимізації, удосконаленню забезпечення зовнішньоторговельних зв’язків України.

Об’єктом дослідження є процес зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів транскордонного співробітництва за умов східного розширення Європейського Союзу.

Предметом дослідження є зовнішньоекономічні, інвестиційні, економічні відносини, що виникають в процесі здійснення зовнішньоторговельної діяльності регіону й прикладні аспекти формування і трансформації зовнішньоекономічних зв’язків регіонів України та Європейського Союзу.

Методи дослідження. Методологічну і теоретичну основу дисертаційної роботи складають сучасні теорії ринкової економіки, фундаментальні праці українських та зарубіжних вчених з проблемних питань регіональної політики, транскордонного співробітництва, зовнішньоекономічних відносин, інвестиційного співробітництва. Дисертаційна робота ґрунтується на діалектичному методі пізнання закономірностей розвитку міжнародного економічного співробітництва При виконанні дослідження були використані методи системного підходу, статистичного та структурного аналізу, побудова графічних зображень, прийом порівняння, тощо. Інформаційною базою дослідження слугувало чинне законодавство України, законодавчі акти України, постанови Кабінету Міністрів України, документи Ради Європи, Європейського Союзу щодо розвитку прикордонних регіонів. Використовувалася офіційна статистична інформація та узагальнені результати вибіркових досліджень щодо результатів зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів Закарпатської області. Інформаційною базою дослідження також слугували збірники наукових праць, матеріали науково-практичних конференцій, результати наукових досліджень, в тому числі виконаних безпосередньо автором, статистичні щорічники, довідкові матеріали, публікації періодичних видань.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у поглибленні теоретико-методологічних положень щодо дослідження зовнішньоекономічної діяльності як складової системи економічних відносин та в розробці механізму оптимізації зовнішньоекономічної діяльності прикордонного регіону в контексті підвищення ефективності системи транскордонного співробітництва України.

До основних результатів, що містять наукову новизну, належать наступні:

Вперше:

- проведено систематизацію наявних концептуальних узагальнень щодо формування системи факторів розвитку прикордонного регіону, зокрема визначена система просторових чинників зовнішньоекономічних відносин, визначена роль транскордонного співробітництва у формі експортних промислових зон, спеціальних економічних зон, спільних за участю іноземного капіталу підприємств, зон зовнішньої торгівлі, багатосторонніх договорів, робочих об’єднань та євро регіонів. Доведено, що зовнішньоекономічне, включно і транспортно-логістичне співробітництво прикордонних регіонів України з ЄС на сьогодні є ключовим засобом оптимізації участі України в сучасних процесах глобалізації та регіоналізації і відповідає геоекономічному напряму євроінтеграційної стратегії України.

Удосконалено:

- загально-наукові підходи із підвищення ефективності зовнішньоеконочної діяльності прикордонного регіону, що включає, насамперед, розвиток прикордонної торгівлі, створення спільних підприємств, логістичних центрів, розробки програми багатостороннього співробітництва з регіонами країн Євросоюзу, розвиток транспортно-логістичної інфраструктури прикордонного регіону;

-        загально-наукові підходи щодо регулювання зовнішньоекономічної діяльності регіону, що дозволяє підвищити рівень економічного розвитку країни за рахунок застосування заходів із посилення інвестиційної привабливості прикордонного регіону, створення вільних економічних зон, створення трансрегіональних економічних систем, удосконалення транскордонного співробітництва.

Дістали подальший розвиток:

-        визначення закономірностей і відповідно специфіки економічних та організаційних засад транспортного забезпечення зовнішньоторговельних зв’язків прикордонних територій;

-        механізм удосконалення забезпечення зовнішньоторговельних зв’язків України з точки зору підвищення конкурентоспроможності прикордонного регіону Закарпатської області через поширення досвіду розвитку прикордонних регіонів країн Європейського Союзу та створення сприятливих умов для розвитку транскордонного співробітництва з метою прискорення європейських інтеграційних процесів в Карпатському регіоні;

-        підходи щодо вдосконалення ін­фра­стру­к­ту­ри регіональної політики Агентствами Регіонального Розвитку, ді­я­ль­ність яких бу­де спря­мо­ва­на саме на фо­р­му­ван­ня єврорегіональної політики регіонів засобом активізації залучення міжнародної технічної допомоги задля потужного соціально-економічного розвитку регіонів України та ство­рен­ня спри­я­т­ли­во­го ін­ве­с­ти­цій­но­го клі­ма­ту в еко­но­мі­ці кра­ї­ни і прикордонного регіону.

Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості використання розроблених пропозицій і рекомендацій регіональними органами державної влади України в процесі активізації співробітництва між прикордонними регіонами. Сформульовані в дисертації теоретичні розробки та методичні підходи використані у навчально-науковому процесі при викладанні курсу лекцій у Свалявському технічному коледжі довідка (№ 312 від 15.11.2007року).

Результати теоретико-методологічних досліджень знайшли впровадження у вирішенні питань формування та реалізації політики соціально-економічного розвитку у Закарпатській області. Зокрема, вони враховані при розробці міжнародних, регіональних програм, направлених на підвищення ефективності міжрегіонального співробітництва (“Концепція наукового забезпечення – соціально-економічного розвитку аграрної сфери Закарпатської області на 2003-2005 рр.”; “Стратегічне співробітництво у Карпатському регіоні у 2003 - 2011 рр.” (довідка №06-1 від 19 червня 2006 року).

Особистий внесок здобувача. Викладені в дисертації наукові положення є результатом особистих досліджень автора.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідались на міжнародних конференціях, нарадах, де отримали схвальну оцінку вчених та спеціалістів. Зокрема, на міжнародному семінарі партнерів та експертів “Запровадження стратегічного співробітництва у Карпатському регіоні у 2003-2011 рр.” (Мукачеве, 25-27 березня, 2003); міжнародній конференції “Закарпаття і його сусіди” Стратегія транскордонного співробітництва у Карпатському регіоні “Карпати 2003-2011” (Ужгород, 21-23 жовтня, 2003); міжнародній конференції “Перспективи транскордонного співробітництва – розбудова міжнародної логістичної мережі” (Ніредьгаза, Угорщина, 13 лютого, 2004); міжнародному круглому столі експертів “Використання Структурних Фондів, досвід, презентація майбутніх напрямів” (Ніредьгаза, Угорщина, 10-11 лютого, 2005); міжнародній конференції “Відродження шовкового шляху” (Мукачево – Чоп – Загонь - Ниредьгаза, 25-27 квітня, 2005), міжнародному семінарі “Стратегічне планування розвитку Закарпаття” (Ужгород, Україна, 27 лютого 2006), міжнародній конференції “Чи можливий логістичний кластер на Закарпатті” (Ужгород, Україна, 11 травня 2007 р.)

Публікації. Основні ідеї, положення і результати дисертації опубліковано у шести наукових працях (з них 3 – у фахових виданнях України), а також 2 – в зарубіжних наукових виданнях (1 – наукова публікація у зарубіжному науковому збірнику, 1 - у збірнику матеріалів зарубіжної конференції) ), а також 1 – у вітчизняному науковому виданні.

Обсяг та структура дисертаційної роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків (загальний обсяг 203 сторінки), додатків (на 13 сторінках), у тому числі 24 таблиць і 18 рисунків, списку використаних джерел, що налічує 201 найменування (на 19 сторінках).

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)