Патик С.М. Ефективність короткоротаційних польових сівозмін в умовах Степу України




  • скачать файл:
Название:
Патик С.М. Ефективність короткоротаційних польових сівозмін в умовах Степу України
Альтернативное Название: Патык С.М. Эффективность короткоротационных полевых севооборотов в условиях Степи Украины
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Проведено аналіз результатів досліджень вітчизняних та зарубіжних науковців з питань збільшення і стабілізації виробництва якісної сільськогосподарської продукції та покращання родючості ґрунту шляхом його раціонального використання. На основі аналізу сучасних літературних джерел відмічено необхідність науково обґрунтованого чергування сільськогосподарських культур у короткоротаційних польових сівозмінах як важливий фактор покращання водного і поживного режиму ґрунту, біологічної активності та агрофізичних властивостей, фітосанітарного стану ґрунту і посівів і, як наслідок, основних показників якості, продуктивності, економічної та енергетичної ефективності вирощування провідних сільськогосподарських культур у різних природно-кліматичних умовах.


 


УМОВИ ТА МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ


 


Дослідження проводили протягом 2001-2004 рр. у довгостроковому стаціонарному польовому досліді в короткоротаційних сівозмінах на дослідному полі агрономічного факультету навчально-дослідного господарства ім. Трофімова Одеського державного аграрного університету Міністерства аграрної політики України.


Територія господарства, згідно прийнятого районування, розташована в Ізмаїльсько-Одеському агроґрунтовому районі степово посушливої агрокліматичної зони України з помірно-континентальним кліматом. Річна температура повітря у середньому становить +9,6 °С, сума опадів – 398 мм. Протягом року опади розподіляються нерівномірно.


У цілому погодні умови за роки проведення досліджень складалися сприятливо для росту і розвитку польових культур. Проте складними вони були у 2002 з перевищенням опадів і недобором тепла та критичний 2003 рік, що відзначався різкими перепадами температури в результаті чого вимерзли посіви ріпака та ячменю озимого і вони були пересіяні ярими формами.


Ґрунти дослідної ділянки – чорноземи південні важкосуглинкові на палево-бурому лесі. Орний шар ґрунту має такі характеристики: гумус – 3,48%, рН сольовий – 6,5, сума увібраних основ – 22-24 мг-екв. на 100 г ґрунту, загальний азот – 0,20 %, обмінний калій – 21 мг/100 г сухого грунту, рухомі форми фосфору – 11 мг/100 г сухого грунту.


 


Зернові та олійні культури вирощували у двох зернопаропросапних та одній зернопросапній чотирипільних короткоротаційних польових сівозмінах (табл. 1) з наступним чергуванням культур: зернопаропросапна 1 (контроль) з насиченням паром чорним до 25,0, зерновими і зернобобовими до 62,5, олійними культурами до 12,5% (пар чорний – пшениця озима – пшениця озима – 0,5 поля соняшник, 0,5 поля ячмінь озимий); зернопаропросапна 2 з насиченням паром чорним до 12,5, зерновими і зернобобовими до 75,0, олійними культурами до 12,5% (0,5 поля пар чорний, 0,5 поля горох – пшениця озима – ячмінь озимий – 0,5 поля соняшник, 0,5 поля пшениця озима); зернопросапна 3 з насиченням зерновими і зернобобовими до 62,5 та олійними культурами до 37,5% (0,5 поля горох, 0,5 поля ячмінь озимий – ріпак озимий – пшениця озима – 0,5 поля соняшник, 0,5 поля пшениця озима).

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)