Скалига О.С. Продуктивність плодозмінної сівозміни залежно від систем основного обробітку грунту та рівнів удобрення в центральному Лісостепу України




  • скачать файл:
Название:
Скалига О.С. Продуктивність плодозмінної сівозміни залежно від систем основного обробітку грунту та рівнів удобрення в центральному Лісостепу України
Альтернативное Название: Скалыга А.С. Производительность плодосменного севооборота в зависимости от систем основной обработки почвы и уровней удобрения в центральном Лесостепи Украины
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Проблеми основного обробітку ґрунту в сучасному землеробстві. В цьому розділі узагальнені результати досліджень вітчизняних і зарубіжних вчених. Встановлено, що досить мало даних з питання застосування раціонального обробітку ґрунту в короткоротаційних сівозмінах Лісостепу України. Практично не проводились досліди з вивчення ефективності зростаючих рівнів удобрення в короткоротаційних сівозмінах залежно від інтенсивності обробітку ґрунту. Вітчизняне землеробство потребує пошуку найбільш оптимального поєднання ресурсозберігаючих систем основного обробітку ґрунту і удобрення, що забезпечує високу продуктивність ріллі і якість урожаю. Ці питання вивчені недостатньо, тому для їх вирішення були проведені досліди, що стали основою дисертаційної роботи.


Програма і умови проведення досліджень. Експериментальна робота виконувалась в умовах Білоцерківського агрогрунтового району центрального Лісостепу України.


Ґрунт під дослідом – чорнозем типовий глибокий малогумусований, крупнопилувато-легкосуглинковий на карбонатному лесі. В орному (30 см) шарі вміст гумусу становить 3,48%, азоту – 0,243–0,342, рухомих форм фосфору – 13,2, обмінного калію – 8,9 мг на 100 г абсолютно сухого ґрунту.


В районі проведення досліджень сума опадів становила 562 мм, середньорічна температура – 7,5 оС в середньому за 2003–2006 роки.


Погодні умови в роки проведення досліджень були переважно сприятливими для вирощування культур сівозміни, типовими для даного регіону.


Спостереження, обліки і вимірювання проводилися за загальноприйнятими методиками агрофізичних, агрохімічних і біологічних досліджень: агрономічно цінна структура – за І.М. Бакшеєвим; щільність ґрунту – згідно з ДСТУ ІSO 11272-2001; вологість ґрунту – згідно з ДСТУ ІSO 11465:2001; нітратний азот – згідно з ГОСТ 26951-86; рухомий фосфор і калій – згідно з ДСТУ 4115-2002; засміченість ґрунту насінням бур’янів – методом відмивання насіння з проби, взятої буром Калентьєва; забур’яненість посівів – кількісно-ваговим методом; інтенсивність виділення СО2 з ґрунту – за методом В.І. Штатнова; ступінь розкладу лляної тканини – методом аплікації лляного полотна. Облік урожаю проводився суцільним (прямим) методом.


 


Дослідження проводились в стаціонарному польовому досліді впродовж 2004–2006 рр. на дослідному полі Білоцерківського ДАУ в п’ятипільній плодозмінній сівозміні, повністю розгорнутій в просторі і часі. Вивчали чотири системи основного обробітку ґрунту (табл. 1) і чотири рівні удобрення: нульовий – без добрив; одинарний – 4 т гною + N16P24K24, подвійний – 8 т гною + N32P48K48 і потрійний – 12 т гною + N48P72K72 на 1 га сівозміни.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)